ALEGERI LA SIF BANAT-CRIŞANA Reducerea discountului dintre preţ şi activ, obiectivul Anei Bobircă
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 martie 2015
Ana Bobircă, Chief Investment Oficer la Central European Financial Services (CEFS), ţinteşte, pe termen scurt, recâştigarea încrederii investitorilor în acţiunea SIF1 Banat-Crişana, de o manieră sustenabilă. "Pe termen mediu, se pune problema menţinerii nivelului de încredere, obiectivele putând fi ramificate pe câteva direcţii, subsumate însă ideii principale de reducere a discount-ului faţă de activul net şi, în cele din urmă, a convergenţei preţului la NAV, respectiv: politica de dividend, structura portofoliului, guvernanţa corporativă, având ca efect creşterea randamentului investiţiei în acţiunea SIF1 şi reintroducerea la tranzacţionarea efectivă a acestui emitent", ne-a declarat doamna Bobircă.
Aceasta a adăugat că despre perspectiva pe termen mai lung se poate discuta numai dacă primele obiective sunt îndeplinite.
Domnia sa consideră că, pentru acest an, singura modalitate pertinentă şi pragmatică de atingere a obiectivului menţionat este distribuirea de dividende, cu o rată de distribuţie semnificativ superioară celei anunţate sau prognozate de celelalte SIF-uri, tocmai pentru recuperarea decalajului în ce priveşte percepţia investitorilor (ilustrat în nivelul discount-ului faţă de NAV), şi reintrarea acţiunii SIF1 în atenţia participanţilor la piaţă.
Potrivit Anei Bobircă, metodele de reducere a discountului sunt cunoscute, practicate, iar eficienţa acestora a fost testată şi validată, atât de teorie, cât mai ales de practică: "Aş remarca, de asemenea, că unele dintre acestea au fost chiar încercate cu succes pe piaţa românească, de către fonduri similare (e.g. FP, SIF2, SIF3)".
Ana Bobircă a detaliat metodele potenţiale de reducere a discountului, în cadrul unui tabel (vezi mai jos).
Potrivit domniei sale, cuvintele-cheie pentru restabilirea încrederii în SIF1 rămân "transparenţă" şi "predictibilitate": "Aplicarea în mod serios şi concret a acestor «concepte» ar trebui să contribuie la restabilirea încrederii pe termen scurt, urmând ca aceasta să fie susţinută prin toate cele menţionate.
Probabil că a venit momentul să încercăm şi lucruri simple, cunoscute, demonstrate deja şi să ne mulţumim doar cu satisfacţia de a le implementa corect, în beneficiul societăţii şi al acţionarilor. Poate, de asemenea, că CA-urile SIF-urilor nu ar trebui să se mai bazeze pe «personaje providenţiale!»"
Ana Bobircă este şi partener în cadrul CEFS, alături de omul de afaceri Florin Pogonaru.
link: Lupta pentru succesiune la SIF Banat-Crişana
link: Strategia lui Bogdan Drăgoi: "Plus valoare pentru acţionari şi dezvoltarea pieţei de capital"
link: Mircea Oancea propune restructurarea portofoliului SIF1, pe baza unei strategii investiţionale
link: Laurenţiu Ciocârlan: "Recâştigarea încrederii investitorilor - principalul obiectiv"
link: Mihai Buliga doreşte o strategie pentru creşterea profitabilităţii şi a capitalizării
link: Adrian Henorel Niţu vrea să vadă SIF1 în prim-planul sectorului financiar
link: Recuperarea metalurgiei şi siderurgiei, planul lui Augustin Dănilă
1. fără titlu
(mesaj trimis de vasile în data de 02.03.2015, 17:56)
Reducerea discountului dintre pret si activ este o masura f.buna. Defapt aici se va vedea strategia si marketingul conducerii SIF-lui.