Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog, a anunţat că, până duminică la ora 15.00, s-au înregistrat 101 sesizări cu privire la contravenţii sau infracţiuni electorale, iar 30 nu s-au confirmat. Sunt în curs de cercetare zece infracţiuni. Pe durata procesului electoral, două persoane au murit şi s-au înregistrat 8 cazuri medicale, informează news.ro.
"În cele 8 ore de la deschiderea secţiilor de vot, nu au fost semnalate probleme deosebite din punct de vedere al ordinii publice. Până la acest moment, au fost înregistrate 101 sesizări cu privire la contravenţii sau infracţiuni electorale. În fiecare caz, au fost demarate imediat cercetări. Până acum, 30 nu s-au confirmat. Se efectuează cercetări cu privire la 10 infracţiuni electorale. De asemenea, au fost aplicate 33 de sancţiuni contravenţionale: 11 avertismente scrise şi amenzi în valoare de 85.000 de lei", a transmis, duminică, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.
Aceasta a prezentat câteva cazuri, pe care le redăm în continuare:
Poliţiştii din Botoşani au fost sesizaţi cu privire la faptul că primarul unei localităţi distribuie diverse pachete cetăţenilor. Se efectuează cercetări.
La rândul lor, poliţiştii din Cluj efectuează cercetări pentru săvârşirea infracţiunii de frauda la vot faţă de două persoane care au votat fără a avea acest drept.
În judeţul Bistriţa-Năsăud, poliţiştii au fost sesizaţi prin 112 de către un bărbat din judeţul Hunedoara cu privire la faptul că nu a fost lăsat să voteze la o secţie de votare din municipiul Bistriţa. În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că bărbatul respectiv nu avea reşedinţă şi deci nici drept de vot în judeţul Bistriţa-Năsăud. A fost sancţionat cu avertisment scris, pentru alertarea falsă a autorităţilor.
Preşedintele unei secţii de votare din judeţul Suceava a sesizat poliţia cu privire la faptul că un alegător nu s-a conformat dispoziţiilor sale cu privire menţinerea ordinii în localul de vot, l-a bruscat şi a adresat injurii membrilor comisiei de votare. Alegătorul a fost sancţionat contravenţional cu amendă de 1.500 de lei.
În zona unui local de vot din Bucureşti o persoană a tulburat ordinea publică, dându-şi jos şi masca de protecţie. Persoana în cauză a fost amendată cu 500 de lei pentru nepurtarea măştii şi cu 200 de lei pentru tulburarea ordinii publice.
Tot în municipiul Bucureşti, în urma unei sesizări în care se semnala că în proximitatea unor secţii de votare din sectorul 2, este parcat un autoturism care are afişată sigla unui partid politic, poliţiştii au stabilit că autoturismul avea pe interior, în loc vizibil, sigla partidului politic respectiv. Posesorul autoturismului a fost identificat şi sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 4.500 de lei.
La nivel naţional au fost înregistrate mai multe sesizări de continuare a propagandei electorale prin intermediul reţelelor de socializare. Pentru această faptă se poate aplica o amendă cuprinsă între 4.500 şi 10.000 de lei.
O persoană din localitatea Paşcani a intrat cu materiale electorale în sediul unei secţii de votare fiind sancţionată cu amendă în valoare de 10.000 lei pentru continuarea propagandei electorale şi cu 2.500 de lei pentru că nu a respectat măsurile pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
Au fost şi trei situaţii în care alegătorii şi-au fotografiat buletinul de vot în cabina de votare. Toţi trei au fost sancţionaţi.
Pentru desfăşurarea în condiţii optime a procesului electoral, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava a pus la dispoziţia unei secţii de votare din localitatea Florinta un generator până la remedierea defecţiunilor apărute la sistemul de alimentare cu energie electrică.
Au fost înregistrate şi două decese şi 8 cazuri medicale, două dintre persoane având nevoie de îngrijiri medicale la spital, potrivit news.ro.