ALEGERI SIF MOLDOVA Cătălin Iancu: "Exclud cu tărie conceptul lichidării controlate"

A consemnat ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 martie 2013

Cătălin Iancu: "Exclud cu tărie conceptul lichidării controlate"

SIF Moldova trebuie să evite industriile prociclice şi trebuie să fie un intermediar pentru accesul în industrii în care România are un avantaj competitiv, sunt prezente în planul de dezvoltare a României, au suport din partea instituţiilor de finanţare internaţională şi sunt pe agenda investitorilor instituţionali, consideră Cătălin Iancu preşedintele OTP Asset Management, care candidează pentru un loc în Consiliul de Administraţie SIF2 Moldova.

Reporter: Care sunt obiectivele dumneavoastră pentru un eventual mandat de administrator SIF2 Moldova ?

Cătălin Iancu: SIF2 Moldova trebuie să fie un continuator al stabilităţii în piaţa de capital din România. Plecând de la ideea de continuitate, consider că SIF Moldova trebuie să se dezvolte şi vin cu câteva obiective evidenţiate în platforma mea de candidat. În primul rând, aş combate complexitatea prin simplitate. SIF-ul trebuie să evite industriile prociclice şi trebuie să fie un intermediar pentru accesul în industrii în care România are un avantaj competitiv, sunt prezente în planul de dezvoltare a Româ-niei, au suport din partea instituţiilor de finanţare internaţională şi sunt pe agenda investitorilor instituţionali.

Spre aceste sectoare propun să se îndrepte SIF-urile, tocmai pentru a răspunde necesităţilor exprimate de diverse categorii de investitori, care doresc să se expună pe aceste sectoare. Domeniile trebuie să fie, din punctul meu de vedere, agricultura, energia regenerabilă, infrastructura, IT şi comunicaţii.

Aşadar, SIF 2 Moldova trebuie să fie un proxy (n.r. intermediar) pentru companiile listate din sectoarele menţionate.

Acestea sunt sectoare în care România are un avantaj competitiv, în care România are expertiză, prezente în strategia naţională a Româ-niei şi pentru care există fonduri europene şi sprijin din partea altor instituţii internaţionale. Am discutat cu multe categorii de investitori şi a rezultat această necesitate clară de a se expune treptat către aceste industrii.

Consider că acesta este un element major al schimbării pe care îmi propun să o fac la SIF-uri: plecarea din sectoare prociclice şi intrarea în sectoare contraciclice, în care România are un avantaj competitiv.

Reporter: Şi în strategia actualei conduceri se regăseşte migrarea spre sectorul energetic, dinspre cel financiar. Unele dintre ţintele dumneavoastră sunt similare cu ale lor.

Cătălin Iancu: Am văzut declaraţiile lor, tocmai de aceea am spus că doresc o continuitate, dar din punctul meu de vedere şi după gustul meu, lucrurile trebuie puternic accentuate.

Reporter: Aveţi în vedere şi o restructurare administrativă a SIF-ului?

Cătălin Iancu: Restructurarea înseamnă, în primul rând, o reducere a numărului de angajaţi la niveluri sustenabile, în linie cu industria. Restructurare înseamnă o aplicare în detaliu şi temeinică a unui cod de guvernanţă corporativă. Actualii administratori au început să facă unele demersuri, însă piloanele principale ale guvernanţei corporative sunt votul cumulativ şi conducerea dualistă. Pe lângă acestea, trebuie să asigurăm prezenţa unui număr suficient de mare de administratori independenţi, care să fie la baza principalelor comisii ale boardului, respectiv Comisia de Etică, Comisia de Remunerare, Comitet de Investiţii. Prezenţa membrilor independenţi în aceste comisii este absolut necesară.

Acestea sunt aspecte clare din guvernanţa corporativă care se aplică în Occident şi pe care trebuie să le aplicăm de urgenţă şi la SIF2. Desigur, continuând ceea ce s-a început mai timid şi accelerând ritmul.

Ţin să precizez că sunt pentru o transparenţă crescută a actului de management, pentru reducerea semnificativă a costurilor de administrare şi, în principal, a remuneraţiei membrilor Consiliului de Administraţie, sunt pentru eliminarea indemnizaţiilor de administrator pe care un membru CA din SIF ar primi-o dacă se duce în CA în companiile din portofoliu. Ori eliminarea indemnizaţiei, ori donarea ei. Mi se pare că, în acest mod, asigurăm independenţa reală a actului de administrare în acele companii.

Reporter: Înţeleg că doriţi o dezvoltare a SIF şi nu o lichidare controlată.

Cătălin Iancu: Exclud cu tărie conceptul lichidării controlate. Piaţa de capital din România are nevoie de SIF2, are nevoie de un SIF modern, care să creeze valoare prin investiţii active şi nu pasive. Vreau să fie foarte clar. Are nevoie de un SIF care să asculte cu atenţie agenda diverselor categorii de investitori şi să le creeze valoare în acest fel.

Reporter: Aţi fi în favoarea unei eliminări a pragului la SIF-uri?

Cătălin Iancu: Consider că ar trebui eliminat pragul, consider că în prezent acţionariatul este deosebit de dispersat, iar interesele acţionarilor care au deţineri mici nu sunt întru totul şi corect reprezentate. Consider că sunt suficiente mecanisme pe piaţa de capital care permit ca unii dintre acţionari să acumuleze acţiuni mult peste acest prag.

Eu sunt în favoarea protejării intereselor acţionarilor minoritari şi sunt pentru asigurarea unei contraponderi la influenţa pe care un anumit grup de acţionari ar putea să o aibă la SIF2.

Reporter: Conducerea SIF2 nu a identificat concertări, din câte ştiu.

Cătălin Iancu: Aşa este, conducerea nu a identificat.

Reporter: Urmează să se pronunţe CNVM.

Cătălin Iancu: Nu ştiu ce va face CNVM.

Reporter: În ce termen aţi vedea implementarea conducerii dualiste?

Cătălin Iancu: Se poate implementa oricând. Ideea este importantă. Sunt foarte multe companii conduse dualist. Un exemplu este Fondul Proprietatea, care are un Comitet al Reprezentanţilor, dar pe fond este aceeaşi idee. Grupul OTP are conducere dualistă. Este un sistem care funcţionează extrem de bine. Este o metodă dovedită de a asigura acel control absolut necesar al unor independenţi.

Reporter: Astfel, după alegerile de acum, ar urma să avem noi alegeri în scurt timp.

Cătălin Iancu: Nu impietează asupra activităţii SIF. Noi cei care candidăm acum vom avea poziţii executive, iar ulterior am putea alege un Consiliu de Supraveghere.

Reporter: Cu cine aţi dori să faceţi echipă, dintre contracandidaţi?

Cătălin Iancu: Eu candidez independent. Am în spate un număr semnificativ de categorii de investitori. Am în spate experienţa acumulată şi dovedită în piaţa de capital. Am cinci ani de zile la conducerea OTP Asset Management, cu realizările noastre, care sunt publice, cu inovările noastre. Eu merg înainte independent. Evident că sunt sprijinit, dar nu îmi place deloc ideea de "tabere". Sunt un profesionist independent recomandat de experienţa şi de pregătirea mea.

Reporter: De ce aţi ales să candidaţi la SIF Moldova?

Cătălin Iancu: Mi se pare că are terenul cel mai bine pregătit de către actuala conducere pentru mine de a pune în practică platforma pe care am descris-o.

Reporter: În cazul în care aţi câştiga un loc în viitorul CA, cum ar arăta implicarea SIF2 la BVB?

Cătălin Iancu: Nu comentez deţinerile individuale ale SIF Moldova.

Reporter: Totuşi, BVB este cea mai importantă instituţie a pieţei de capital.

Cătălin Iancu: Când Bursa de Valori va înceta să fie o casă de licitaţii şi va fi un instrument prin care să atragem capital, atunci îşi va fi îndeplinit rolul. Până atunci, este o casă de licitaţii.

Din ultimele trei IPO-uri făcute în ţara aceasta, două sunt aici - OTP Wise Ro şi OTP Green Energy.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Evident ca actuala conducere nu a identificat concertari deoarece spera ca toti cei care actioneaza concertat sa-i sprijine in actuala batalie.

    Evident ca singurul concertat de la SIF-uri este Chelu si cred ca asa o sa ramana in istoria SIF-urilor. 

    1. in capitalism, toti suntem niste chelu mai mari sau mai mici...iar astia la sifuri se bat pt indemnizatii si spagi...in rest, ii doare in cour...daca vand tot, vor mai fi si premiati(vezi sif3)

      Adevarat

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb