Alegerile pentru noua conducere BVB, înainte de finalul anului

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 5 noiembrie 2015

Alegerile pentru noua conducere BVB, înainte de finalul anului

Acţionarii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au fost convocaţi, pe 14 decembrie, să aleagă un nou consiliu de administraţie, în contextul în care mandatele actualilor administratori expiră în luna februarie 2016.

Pe ordinea de zi a AGA, se află şi aprobarea procedurii pentru alegerea membrilor şi preşedintelui Consiliului de Administraţie şi alegerea preşedintelui CA.

Recent, acţionarii Bursei au respins trecerea companiei la sistemul dualist de conducere şi se pare că acţionarii au început discuţiile referitoare la alegeri.

Ziarul "BURSA" a anunţat, la finalul lunii trecute, că BVB plănuieşte să convoace acţionarii pentru alegeri cât de curând, astfel încât noua conducere să poată fi avizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară, înainte de expirarea mandatelor actualilor administratori (februarie 2016).

SIF-urile au făcut o demonstraţie de forţă la AGA precedentă şi au arătat o poziţie comună faţă de emitentul BVB. Patru SIF-uri au lipsit de la Adunarea Generală a Bursei de Valori Bucureşti (BVB), absenţele lor contribuind la neîndeplinirea cvorumului necesar pentru ţinerea şedinţei. Se pare că decizia SIF-urilor fusese luată într-o întâlnire de la Predeal. Numai SIF2 Moldova, cea care ceruse convocarea AGA, s-a prezentat la Adunare.

Printre acţionarii mai mari ai Bursei, au raportat deţineri SIF Moldova (5%), SIF Transilvania (7,17%), SIF Muntenia (4,32), SIF Oltenia (5%) şi BERD (5%). Conform surselor din piaţă, pachete de aproximativ 5% ar mai avea şi Grupul BCR, fondurile ING şi fondurile Franklin Templeton.

Actuala conducere a BVB a plecat la drum cu planuri măreţe - să transforme Bursa din bărcuţă în crucişător - dar, deşi a avut norocul ca Guvernul să se ţină de cuvânt şi să-i aducă mult aşteptatele listări ale companiilor de stat, nu a reuşit să îndeplinească obiectivul trecerii la statutul de piaţă emergentă şi nici impulsionarea lichidităţii.

Pe parcursul mandatului actualului CA, pe poziţia de director general al BVB a fost instalat polonezul Ludwik Sobolewski, iar acesta a adus cu el regula "tăcerii", prin care numai el şi preşedintele BVB au dreptul să vorbească în numele instituţiei, ceilalţi administratori acceptând cenzura.

De strategia prezentată de noul preşedinte BVB Lucian Anghel, în 2012, s-a ales praful, iar Ludwik Sobolewski chiar s-a lăudat, la un moment dat, că el nu are o strategie.

Această conducere a BVB a părut "adormită" încă de la instalarea sa. Rămâne de văzut care va fi atitudinea acţionarilor, pe 14 decembrie.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. irelevant cine se alege. bvb nu e un business sustenabil. sibex nici atit. va disparea

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb