Actualizare 21:39 Şova: "Sper ca Adrian Năstase să se întoarcă într-o formă sau alta în viaţa publică"
Purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Dan Şova, spune că speră ca Adrian Năstase să se întoarcă "într-o formă sau alta în viaţa publică", adăugând că în 1992 l-a avut profesor pe acesta, iar de atunci a avut "onoarea" să-l consulte de mai multe ori şi o să-l consulte "de câte ori va avea timp".
Dan Şova a declarat, astăzi, la Tulcea, că este o zi bună pentru social-democraţi şi pentru Adrian Năstase.
"E o zi bună pentru noi şi pentru Adrian Năstase, pentru familia lui. E o decizie bună. Sper să se întoarcă într-o formă sau alta în viaţa publică", a afirmat Şova.
Întrebat de jurnalişti dacă a urmărit declaraţiile lui Năstase la ieşirea din Penitenciarul Jilava, Şova a răspuns că le-a urmărit "parţial", pentru că se afla în hol şi "nu se auzea bine".
De asemenea, întrebat despre o lege a graţierii, subiect dezbătut de Adrian Năstase, Şova a afirmat că "o lege a graţierii este o chestiune care trebuie discutată la nivelul întregii clase politice".
"Cred că inţiativa unei asemenea legii trebuie să vină din zona Ministerului Justiţiei şi să fie o măsură care ţine cont de condiţiile europene de detenţie", a spus Şova.
Chestionat dacă se va consulta cu Adrian Năstase privind campania electorală pentru alegerile prezidenţiale, Dan Şova a răspuns că "a avut onoarea" să-l consulte de mai multe ori pe fostul lider PSD.
"Eu l-am avut profesor pe Adrian Năstase în 1992 şi de atunci am avut onoarea să-l consult de multe ori şi o să-l consult de câte ori voi avea timp", a precizat Şova, care a adăugat că sfaturile acestuia sunt "foarte preţioase".
Întrebat dacă îi va cere sfaturi, Şova a spus: "Fireşte".
De asemenea, Şova a spus că îşi doreşte ca Năstase să participe la toate întâlnirile PSD.
----------
Actualizare 20:50 Năstase: "Am primit oferte de la un guvern străin, scriu o carte, intenţionez să mă întorc la catedră"
Adrian Năstase a declarat, astăzi, la ieşirea de la Jilava, că a primit oferte de la multinaţionale, dar şi de la un guvern străin, că ar vrea să fie consultant politic, că scrie o carte intitulată "Traversarea deşertului" şi că intenţionează să se întoarcă la catedră.
"Ştiţi foarte bine că în următorii nouă ani eu practic nu voi putea să ocup funcţii publice şi, din acest punct de vedere, mi-a făcut mare plăcere să primesc diverse oferte de la nişte societăţi multinaţionale şi de la un guvern străin. Să nu mă întrebaţi de unde pentru că oricum nu o să vă spun. Dar dacă nu mai este nevoie de mine în România, aşa cum au hotărât instanţele, în mod evident va trebui să găsesc un drum pentru viitor", a spus Năstase.
Întrebat cum arată în prezent omul politic Adrian Năstase, el a arătat din nou că în momentul de faţă nu are dreptul să voteze, să fie ales şi să ocupe funcţii publice.
"Aş vrea să fiu eventual consultant politic şi eventual să fac contracte cu unele dintre televiziunile voastre pentru a explica diverse lucruri", a adăugat Adrian Năstase.
Întrebat de ce şi-a lăsat barbă şi dacă va renunţa acum la ea, Năstase a răspuns negativ, adăugând că i s-a spus că, arătând astfel, ar putea obţine cu uşurinţă un rol într-un film.
"Nu ştiu (ce rol, n.r.), dar aştept oferte. Există nenumărate documentare la unele televiziuni în care n-aş vrea să joc", a mai răspuns fostul premier la întrebările jurnaliştilor.
Întrebat ce făcea înainte să fie eliberat, Năstase a răspuns că tocmai terminase o discuţie cu o parte din "colegii" săi despre Constantin Brâncoveanu şi şi-a adus aminte că "de fapt trădarea boierilor a dus la apariţia domnitorilor fanarioţi în România".
Năstase a mai spus că scrie o carte care se intitulează "Traversarea deşertului" şi în care va include experienţa penitenciarului şi că intenţionează să se întoarcă la catedră, la Facultatea de Drept.
Totodată, Năstase i-a anunţat pe jurnalişti că nu va acorda interviuri în perioada următoare.
--------
Actualizare 19:55 Năstase:"Am rămas acelaşi, am planuri de viitor extravagante"
Adrian Năstase a ieşit, în această seară, din penitenciar, fiind întâmpinat de cei doi fii ai săi, el declarând presei că a rămas acelaşi, că ultimii ani l-au întărit şi precizând că are planuri de viitor "extravagante", pe care însă nu le dezvăluie acum.
"Am rămas acelaşi. Încercările din ultimii ani cred că m-au întărit", a spus Năstase, adăugând că are nevoie de timp pentru a-şi contura proiectele pentru viitor.
El a mai spus că vrea să stea cu familia, dar şi că are "diverse idei extravagante", pe care însă nu le dezvăluie acum jurnaliştilor şi nici nu ştie dacă le va dezvălui.
"În ultimii 10 ani aţi dus-o foarte bine fără mine, în ultimii trei ani şi mai bine", a mai spus Năstase.
-------
Fostul premier Adrian Năstase va fi eliberat condiţionat în această seară din penitenciarul Jilava, unde şi-a ispăşit o treime din sentinţa de patru ani şi şase luni.
Tribunalul Ilfov a respins contestaţia DNA.
Tribunalul Ilfov a dezbătut astăzi contestaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) la decizia de eliberare condiţionată din închisoare a fostului premier Adrian Năstase.
Pe 23 iulie, Judecătoria Sectorului 4 a admis cererea lui Adrian Năstase de eliberare condiţionată, însă DNA a atacat decizia magistraţilor.
În contestaţia depusă în instanţă, procurorii DNA susţin că Năstase nu s-a remarcat printr-un comportament deosebit, care să justifice punerea în libertate, activităţile educative desfăşurate în Penitenciarul Jilava au avut loc împreună cu alţi deţinuţi şi nu reflectă comportamentul său personal, iar la dosarul de eliberare condiţionată nu există dovezi temeinice de îndreptare a acestuia.
De cealaltă parte, avocaţii lui Năstase au declarat că fostul premier îndeplineşte toate condiţiile pentru a ieşi mai devreme din închisoare, a executat deja fracţia de o treime din condamnare, nu a fost sancţionat niciodată în penitenciar, a avut un comportament disciplinat şi a participat la 24 de dezbateri pe diferite teme şi la manifestări artistice.
La data de 24 iunie, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca la cei patru ani de închisoare primiţi de fostul premier în dosarele "Zambaccian" şi "Trofeul calităţii" să se adauge şase luni ca spor de pedeapsă, astfel încât totalul se ridică la patru ani şi şase luni de închisoare.
Adrian Năstase a fost condamnat pe 6 ianuarie 2014 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trei ani pentru şantaj în dosarul "Zambaccian". De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul "Trofeul calităţii", din care a efectuat opt luni de detenţie, fiind eliberat condiţionat.