ALERT: CONFERINŢA BURSA - "CODUL INSOLVENŢEI" Nicoleta Munteanu, Euro Insol: "Este posibil ca astăzi Hidroelectrica să se reîntoarcă în insolvenţă"

Companii #Insolvenţa / 20 februarie 2014

Nicoleta Munteanu, Euro Insol: "Este posibil ca astăzi Hidroelectrica să se reîntoarcă în insolvenţă"

Update 14:06 Fănuţa Lişman: "Echilibrul şi încrederea - concepte cheie în insolvenţă şi mediere"

Echilibrul şi încrederea sunt concepte cheie în procedurile de insolvenţă şi mediere, opinează mediatorul Fănuţa Lişman, care admite că medierea nu poate fi "un panaceu universal", rezolvând toate situaţiile.

Potrivit domniei sale, mediatorul poate interveni în orice etapă a procedurii de insolvenţă, dar şi înaintea intrării persoanei juridice în dificultate.

"Mediatorul nu este un concurent pentru practicienii în insolvenţă şi m-aş bucura dacă mediatorul ar putea fi un sprijin, alături de practicieni, în procedura de insolvenţă, pe drumul către o rată de succes care să fie de ajutor dezvoltării economice", a precizat doamna Lişman.

Domnia sa a subliniat că medierea este o negociere facilitată de o persoană neutră, de încredere, în condiţii de confidenţialitate şi imparţialitate. (E.O.)

.........

Update 13:50 Stan Tîrnoveanu, ZRP Insolvency: "Planul de reorganizare trebuie să fie o haină pe trupul debitorului"

Reorganizarea în termen de un an a unei companii aflate în insolvenţă, aşa cum prevede proiectul Codului insolvenţei, nu poate fi posibilă în toate cazurile, conform afirmaţiilor domnului Stan Tîrnoveanu, co-managing partner la ZRP Insolvency, care consideră că acest termen ar trebui să dispară din noua reglementare.

"Este posibilă reorganizarea în termen de un an? Se va reorganiza o societate în totalitate într-un an?", se întreabă domnia sa, menţionând că un plan de reorganizare trebuie să fie o haină pe trupul debitorului, pentru ca să poată fi realizat cu succes. «Niciunde în lume nu există astfel de termene. Sper că această prevedere va dispărea din Codul insolvenţei».

Reprezentantul ZRP Insolvency a subliniat că, într-un proces de reorganizare, trebuie găsită logica business-ului. "Cred că trebuie să avem o reglementare care să corespundă realităţii, să avem un studiu de impact privind reorganizarea unei companii. Nu se poate lua un singur exemplu, trebuie gândit un plan de reorganizare coerent, cu respectarea atât a drepturilor creditorului, cât şi ale debitorului". (A.V.)

...........

Update 13:26 Răvăşilă, PwC: "Codul insolvenţei stabileşte echilibrul între interesele participanţilor la procedură"

Cristian Răvăşilă, senior manager PwC România, a caracterizat munca societăţii de consultanţă la elaborarea noului Cod al Insolvenţei că "stabilirea distanţei potrivite între marginile prăpastiei peste care trebuie să sară debitorul". Domnia sa apreciază că noul Cod aduce un echilibru între interesele participanţilor la procedura insolvenţei, dar şi asigurarea celerităţii procedurii şi reducerea costurilor acesteia.

Potrivit reprezentantului PwC România, printre obiectivele elaborării noii legislaţii se mai numără reglementarea clară şi aplicarea uniformă în instanţe, acoperirea pasivului, modul în care se votează şi se confirmă planul de reorganizare, evitarea manipulării votului, dar mai ales revenirea la tabelul definitiv al creanţelor dacă planul de reorganizare eşuează.

Cristian Răvăşilă a mai spus că există o legătură intrinsecă între durata unei proceduri, costurile procedurii şi rata de recuperare a creanţelor. "Cu cât durează mai mult cu atât se recuperează mai puţin din creanţe", susţine domnia sa.

O altă schimbare pozitivă în opinia PwC este introducerea "testului creditorului privat" care permite fiscului şi creditoriilor bugetari să voteze planurile de reorganizare chiar dacă aceste creanţe ale statului nu sunt recuperate 100%. (A.T.)

........

Update 13:11 Simona Miloş: "Proiectul Codului Insolvenţei protejează excesiv fiscul"

Din proiectul Codului Insolvenţei transpare dorinţa de a proteja excesiv fiscul, susţine Simona Miloş, preşedintele Institutului Naţional pentru Pregătirea Practicienilor în Insolvenţă (INPPI).

Potrivit domniei sale, trendul, în Europa, este eliminarea fiscului de la orice prioritizare a creditorilor. În ciuda acestui fapt, în România, fiscul este protejat în exces, fiind lăsat să "dospească", cu accesoriile sale, sumele datorate de debitori, adunând penalităţi de zeci de ori mai mari decât suma care trebuia plătită iniţial.

Referitor la proiectul Codului Insolvenţei, Simona Miloş a subliniat că acesta va accelera procedurile de faliment, dacă nu va fi eliminată prevederea potrivit căreia creanţele curente pot fi executate în insolvenţă.

Un "remediu" al viitorului cod în domeniu este "reversia hair-cut-ului în cazul eşuării planului de reorganizare", a mai spus Simona Miloş. (E.O.)

........

Update 12:14 Cristina Chiriac, director general WTC: "Este foarte importantă ierarhizarea companiilor aflate în insolvenţă"

Codul insolvenţei trebuie să echilibreze şi să şteargă toate neajunsurile legislative existente în materie, conform opiniei doamnei Cristina Chiriac, directorul general al World Trade Center (WTC) Bucureşti, care susţine că, dacă ne dorim o economie sănătoasă, atunci "trebuie să avem grijă cum aplicăm insolvenţa".

Domnia sa a atras atenţia că, în Codul insolvenţei, ar trebui făcută o ierarhizare a companiilor, considerând că nu este firească "generalizarea" acestora. Doamna Chiriac a declarat: "Propun clasificarea companiilor în mari şi mici, la fel ca în economie. Nu se poate egaliza o societate cu doi angajaţi cu una cu 400. Este inadminisibil! În cazul unei companii mari, cu 400 de angajaţi, vor fi afectaţi de restructurare toţi salariaţii".

Cristina Chiriac a menţionat, totodată, că este extrem de importantă perioada procesului de restructurare a unei companii, iar reducerea acesteia de la trei la un an, conform noilor prevederi ale Codului insolvenţei, nu este deloc binevenită.

Doamna Chiriac a afirmat: "Reorganizarea este un proces de durată. Cea mai mare problemă a companiilor private aflate în insolvenţă este perioada scurtă de reorganizare a activităţii. Este imposibil să reorganizezi o societate într-un an de zile fără să periclitezi locurile de muncă sau viaţa economică a companiei". (A.V.)

.......

Update 12:05 Piperea: "Garantarea depozitelor bancare, subcapitalizată"

Sistemul românesc de garantare a depozitelor bancare este, în prezent subcapitalizat, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, care a remarcat că Guvernul se grăbeşte să adere la Uniunea Bancară în contextul în care din 2015 băncile pot fi salvate cu banii deponenţilor.

Domnia sa a precizat: "Nu există nicio certitudine că depozitele garantate ale populaţiei nu vor fi utilizate pentru salvarea băncilor. Anul trecut, după bail-in-ul din Cipru. UE a spus că este un caz singular. Apoi, la finele anului UE a adoptat procedura pentru toate statele membre care aderă la uniunea bancară". (A.T.)

........

Update 11:50 Pârvan, AOAR: "Insolvenţa nu este o stratagemă ascunsă a mediului de afaceri"

Intrarea în insolvenţă nu este o stratagemă ascunsă a oamenilor de afaceri, a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). "Este o ofensă adusă mediului de afaceri acuzaţia că firmele intră în insolvenţă ca să dea ţeapă statului", a mai spus domnia sa.

Reprezentantul AOAR a mai declarat că este revoltător faptul că primăriile nu pot intra în insolvenţă dar îşi permit să angajeze lucrări publice fără linie bugetară şi să nu-şi plătească antreprenorii.

Domnul Pârvan a subliniat: "Legea insolvenţei şi legea falimentului personal sunt nişte instrumente de care avem nevoie. Când a fost vorba despre liberalizarea capitalurilor, măsura a fost luată deşi nu eram pregătiţi, pentru că aşa a vrut BNR. Acum avem nevoie de legea falimentului personal, dar se opune BNR pentru că protejează băncile care au dat credite cu buletinul".

AOAR susţine categoric ca administratorul judiciar să fie ales de creditori nu de judecătorul sindic. (A.T.)

........

Update 11:43 Gheorghe Piperea: "Peste 850.000 de persoane fizice sunt în stare de faliment"

Mai mult de 850.000 de persoane fizice sunt în stare de faliment, potrivit avocatului Gheorghe Piperea, care a precizat că împrumuturile neperformante ale acestora se reflectă în pierderile băncilor, tot mai mari de la an la an, instituţiile bancare provizionându-şi creditele neperformante.

În aceste condiţii, ar trebui ca toate instituţiile, începând de la bănci şi terminând cu Fondul Monetar Internaţional, să fie interesate de existenţa unei reglementări pentru insolvenţa persoanelor fizice, mai ales în contextul în care, la nivel european, legislaţia prevede că fiecare stat membru trebuie să aibă atât lege pentru insolvenţa persoanelor juridice, cât şi pentru insolvenţa persoanelor fizice.

Gheorghe Piperea a criticat afirmaţia făcută, zilele trecute, de Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere în cadrul Băncii Naţionale a România (BNR), potrivit căreia o iniţiativă legislativă care ar presupune rambursarea creditelor în valută la cursul din data aprobării împrumutului ar duce în faliment o serie de bănci.

Domnia sa este de părere că, în Codul Insolvenţei, ar trebui stabilit ce este aceea insolvenţa instalată, întrucât aceasta provoacă foarte multe dificultăţi în practică.

Este important ca această noţiune să fie normată, pentru că există insolvenţe ascunse, care au loc de pe o zi pe alta şi care au consecinţe foarte grave, în lanţ. (E.O.)

........

Update 11:34 Cristina Gociu: "Prioritatea AAAS este reinserţia industrială a socientăţilor în insolvenţă"

AAAS a lucrat, în ultima perioadă, împreună cu Ministerul Economiei, la mai multe proiecte de reinserţie în industrie a societăţilor din portofoliu, a declarat Cristina Gociu, director general în cadrul Autorităţii.

Domnia sa a subliniat că AAAS are în portofoliu 612 societăţi, din care 260 sunt în insolvenţă şi a precizat: "Începând din 2014, procedura insolvenţei urmează să fie o modalitate prin care AAAS urmăreşte în primul rând performanţa economică şi evitarea falimentului. Astfel, toate părţile implicate în insolvenţă trebuie să colaboreze pentru restructurarea cu succes a companiilor".

Printre priorităţile AAAS din această perioadă se mai numără recuperarea de creanţe şi continuarea privatizărilor, susţinerea societăţilor în dificultate şi obţinerea certificatelor de atestare a drepturilor de proprietate asupra terenurilor. (A.T.)

.........

Update 11:22 Daniel Florea, PSD: "Sperăm să adoptăm Codul insolvenţei până la Paşti"

Dezbaterea din Senat pe marginea Codului insolvenţei se va încheia la începutul săptămânii viitoare, apoi va trece de plenul acestei camere, iar ulterior va ajunge în plenul Camerei Deputaţilor, fiind unul dintre proiectele legislative urgente, asumate de guvern şi parlament, conform afirmaţiilor domnului Daniel Florea, deputat PSD, membru în comisia juridică, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaţilor. Domnia sa îşi exprimă speranţa că acest Cod va fi adoptat până de Paşti (n.r. - luna aprilie).

Daniel Florea arată că noul Cod al insolvenţei este un instrument pentru mediul de afaceri: "Trebuie să ne raportăm la realităţile economice care impun un mediu de afaceri predictibil. S-a spus despre Legea 85/2006 privind insolvenţa că este favorabilă debitorilor, că e greoaie, că permite prea multe modalităţi de interpretare, că prevede termene prea lungi, care permit tergiversarea soluţionării dosarelor în instanţe. Vrem rezolvarea acestor lucruri acum. Am văzut toate propunerile pentru Cod, pe care le-am primit de la CSM, de la mediul de afaceri, de la practicieni. Noua lege va fi un mare pas înainte, chiar dacă e perfectibilă. Codificarea legilor speciale, a materiei, este ceea ce trebuie să ne asumăm cu toţii".

Domnia sa a menţionat că este un lucru bun renunţarea la introducerea în Cod a insolvenţei administrativ-teritoriale pentru că aceasta ar fi creat probleme de natură politică. (A.V.)

........

Update 10:54 Florin Moţiu: "Trebuie să avem şi o reglementare a insolvenţei persoanelor fizice"

Este nevoie de o reglementare a insolvenţei persoanelor fizice şi în ţara noastră, a spus Florin Moţiu, consilier al Ministerului Justiţiei, care a subliniat că Banca Naţională a României nu este de acord cu o astfel de lege.

Din cauza acestui lucru, în proiectul Codului Insolvenţei, care se află în Senat, nu este introdusă o prevedere care să facă referire la insolvenţa persoanelor fizice, potrivit lui Florin Moţiu, care a subliniat:

"Nu sunt de acord cu neacceptarea de către bănci şi de către BNR a unei reglementări privind insolvenţa persoanelor fizice, dar nu vom ţine în loc Codul Insolvenţei din cauza lipsei unei prevederi cu privire la acest lucru, care poate fi introdusă ulterior în legislaţie. În scrisoarea încheiată cu Fondul Monetar Internaţional, reprezentanţii organismului internaţional au menţionat abţinerea autorităţilor româneşti de a promova o reglementare a insolvenţei persoanelor fizice".

Florin Moţiu a mai precizat că noul Cod al Insolvenţei, care vrea să unifice toate reglementările din domeniu, să îmbunătăţească legislaţia în domeniu şi să eficientizeze procedura de insolvenţă, reglementează, printre altele, şi procedurile care privesc instituţiile de credit şi pe cele transfrontaliere, dar nu prevede şi o procedură referitoare la unităţile administrativ-teritoriale.

Consilierul a menţionat că, săptămâna viitoare, proiectul Codului Insolvenţei va trece de Senat, urmând să meargă, în procedură de urgenţă, în Camera Deputaţilor, care este for decizional, iar în luna aprilie să fie aprobat în plenul Parlamentului.(E.O.)

...........

Este posibil ca astăzi Hidroelectrica să se reîntoarcă în insolvenţă, a anunţat, în urmă cu puţin timp, Nicoleta Munteanu, partener în cadrul Euro Insol, în deschiderea conferinţei BURSA "Codul Insolvenţei".

Domnia sa a precizat că astăzi Curtea de Apel judecă recursurile formulate de traderii de energie la deschiderea procedurii insolvenţei şi la tabelul preliminar al creanţelor.

Doamna Munteanu susţine că dacă judecătorii admit recursurile "băieţilor deştepţi", procedura insolvenţei Hidroelectrica va fi redeschisă. (A.T.)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb