ALERT/ CONFERINŢA BURSA "VIITORUL PIEŢEI DE CAPITAL ROMÂNEŞTI" - A IV-A EDIŢIE Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF: "Viitorul bursei noastre de valori este în cadrul pieţei unice de capital"

Piaţa de Capital / 20 octombrie 2015

Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF: "Viitorul bursei noastre de valori este în cadrul pieţei unice de capital"

Actualizare 13:12 Adrian Vascu: "Corelarea ONRC-ASF-ANEVAR în procesul de evaluare a companiilor de pe rasdaq - deficitară"

Modul în care s-au corelat Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi Autoritatea Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) în procesul de evaluare a companiilor care se delistează de pe Rasdaq a fost deficitar, potrivit lui Adrian Vascu, preşedintele ANEVAR.

Domnia sa a reclamat faptul că ONRC nu i-a anunţat pe evaluatorii numiţi de Oficiu pentru evaluarea unor societăţi, aceştia neputând să finalizeze rapoartele în perioada contractuală de 30 de zile.

"Nu a fost deloc simplu să evaluăm companiile de pe Rasdaq. Deşi noi am lucrat cât de bine ne-am priceput cu ASF, am încercat să le dăm rapoartele la timp, modul în care s-au corelat cele trei instituţii rămâne o problemă. Nu poţi reproşa unui dentist că nu a scos dinţii pacientului dacă pacientul ţine gura închisă", a subliniat domnia sa, adăugând: "Suntem la un final de drum din care am învăţat că, dacă elementele comune dintre instituţiile implicate într-o astfel de situaţie sunt gândite ca un mecanism funcţional, atunci vom avea o autostradă funcţională, nu trei poduri care duc fiecare ăpe drumul său".

(E.O.)

-------------

Actualizare 12:57 Alin Duhnea, Citibank România: "Piaţa locală de capital este relativ scumpă comparativ cu pieţele din regiune"

Piaţa locală de capital este într-o competiţie directă cu pieţele din Europa Centrală şi de Est, iar când vorbim despre lichiditatea scăzută de pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar trebui să ne uităm şi la comisioanele mari de tranzacţionare, consideră Alin Duhnea, senior manager de clienţi şi produse custodie în cadrul Citibank România.

Domnia sa a declarat: "Piaţa de capital din România este relativ scumpă în comparaţie cu alte pieţe din regiune, în special pentru investitorii instituţionali care tranzacţionează, în general, volume mari de acţiuni. De exemplu, comisioanele pentru tranzacţiile mai mari de 1 milion de euro devin excesiv de mari în România (de 3 până la de 60 de ori mai mari) comparativ cu pieţele din regiune".

În opinia domnului Duhnea, infrastructura pieţei de capital din România trebuie să fie îmbunătăţită substanţial pentru a reduce decalajul faţă de restul pieţelor din Europa Centrală şi de Est.

(P.B.)

--------------

Actualizare 12:42 Cristian Duţescu, OPPC: "Ar trebui să existe stimulente fiscale pentru piaţa de capital"

Piaţa de capital are nevoie de stimulente fiscale pentru dezvoltare şi pentru dobândirea încrederii investitorilor, consideră Cristian Duţescu, preşedintele Organizaţiei Profesioniştilor Pieţei de Capital (OPPC), care afirmă că entitatea pe care o reprezintă a propus, în acest sens, revenirea la impozitarea redusă pentru deţinerile mai mari de un an de zile şi, eventual, acordarea de stimulente pentru profitul reinvestit pe piaţa de capital.

Domnia sa adaugă: "Piaţa de capital are nevoie, în acest moment, «de o lebădă neagră», un fenomen rar, care să aibă un impact major. «Lebăda neagră» ar putea fi o listare majoră din mediul privat sau o majorare de capital cu lichidităţi, astfel încât investitorii să aibă încredere că drumul spre piaţa de capital este benefic, nu nociv".

În opinia domnului Duţescu, "depinde de noi" dacă vom mai avea o piaţă de capital care să-şi justifice existenţa în România.

(A.V.)

----------------

Actualizare 12:17 Avocatul Gheorghe Piperea: "Bursa de Valori Bucureşti este într-o stare de leşin"

În contextul creării pieţei unice de capital europene, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) va avea o problemă în a convinge emitenţi precum SIF-urile şi Fondul Proprietatea (FP) să rămână la Bucureşti şi să nu se ducă la Londra sau Varşovia sau alte burse europene, a declarat Gheorghe Piperea, Profesor Universitar Doctor, avocat în cadrul Piperea şi Asociaţii.

"Adevărul este că BVB este într-o stare de leşin. Un organism aflat în această stare poate fi tratat cu vitamine, cu adrenalină sau poate să ajungă să facă şi chimioterapie", a completat domnia sa, opinând că leşinul pieţei noastre de capital poate fi tratat cu medicamente penale.

După 2005 a apărut un mecanism incoerent de despăgubire a foştilor proprietari prin ANRP, dar şi prin intermediul acţiunilor la Fondul Proprietatea, a mai spus avocatul Piperea care a explicat: "Între anii 2005-2008, mai ales în paginile ziarului BURSA, am spus şi argumentat că mecanismul de despăgubire imaginat de legea română nu este efectiv, nici cert şi nici coerent, ci e mai degrabă o loterie. CEDO de la Strasbourg a confirmat aceste lucruri în august 2010, decizia-pilot contra României din speţa Anastasescu şi alţii. În plus, am mai spus şi că respectivul mecanism nu va duce la despăgubiri pentru acei oameni furaţi de comunişti, ci la o masivă fraudă din bani publici, din care se vor fi îmbogăţit unii şi vor fi furaţi, din nou, cei furaţi deja de comunişti şi, alături de ei, noi toţi, cetăţenii plătitori de taxe şi impozite. Probele acestei realităţi deja uitate sunt nu numai enormele conflicte de interese în care s-au aflat, la timpul respectiv, aproape toţi şefii Fondului Proprietatea (care sunt acum acţionari semnificativi ai Fondului sau reprezentanţi pe România ai acţionarilor semnificativi), ci şi mult mai recentele dosare aflate pe rolul DNA, în care o serie de inculpaţi au recunoscut frauda şi au indicat şi mecanismele ei. De altfel, au fost arestaţi mulţi samsari de dosare de "despăgubiri", dar anchetele DNA încă nu îi vizează pe toţi cei implicaţi".

După un lung şi intens şir de cesiuni pe care Gheorghe Piperea le cataloghează drept penale, pachete masive de acţiuni FP s-au acumulat în câteva mâini. "Cam 55% din acţiunile emise de Fondul Proprietatea sunt deţinute de câteva fonduri de hedging, care au cumpărat acţiunile de la samsarii de dosare de despăgubiri", estimează domnia sa, subliniind că este posibil ca deţinătorii actuali ai acelor pachete de acţiuni să nu aibă nicio implicaţie în faptele penale, dar bunurile pe care le deţin provin din infracţiuni, fiind supuse confiscării, indiferent dacă deţinătorul este responsabil penal sau nu. "La fel şi dividendele încasate de la listare până în prezent. Dacă cineva le-a vândut produsul unei infracţiuni, atunci aceşti cumpărători, de bună sau rea-credinţă, nu au decât să se îndrepte contra vânzătorilor pentru despăgubiri", a conchis domnul Piperea.

În aceste condiţii, confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni şi a banilor obţinuţi din valorificarea acestor bunuri ar putea transforma statul român în acţionar semnificativ, dacă nu chiar majoritar al FP.

Gheorghe Piperea a mai spus că dacă vrem să avem o bursă lichidă, atunci avem nevoie ca FP să existe în continuare şi nu să fie lichidat aşa cum doresc actualii acţionari.

(A.T.)

-----------------

Actualizare 11:52 Sebastian Vlădescu: "Antreprenorii nu au încredere în piaţa de capital"

Una dintre barierele Bursei de Valori Bucureşti (BVB) care îi împiedică pe antreprenori să investească este increderea, consideră Sebastian Vlădescu, fost ministru de finanţe şi preşedintele Consiliului de Administraţie de la Romcab.

"Antreprenorii nu au incredere în piaţa de capital", a spus domnia sa, considerând că BVB are o bilă neagră în faţa investitorilor pentru faptul că nu este prezentă la conferinţa organizată de ziarul BURSA: "Faptul că Bursa de Valori nu participă la un eveniment al unui organ de presă care nu îi este prieten, să spun aşa, dar care nu este împotriva pieţei de capital, este o eroare şi este grăitor pentru noi, investitorii".

BVB trebuie să se schimbe şi să recâştige încrederea antreprenorilor dacă doreşte să aibă companii care să se listeze.

Domnia sa a precizat că Romcab a trecut peste această barieră şi că intenţionează să abordeze piaţa de capital, pentru că are nevoie de finanţare, adăugând: "Avem nevoie de piaţă de capital, însă piaţa de capital nu există pentru noi. Dacă ea nu vine către noi, atunci vom veni noi cu propuneri în acest domeniu - cu propuneri de emisiuni de obligaţiuni, de majorări de capital etc. Vom veni către piaţa de capital indiferent de piedicile pe care aceasta ni le va pune în incursiunea noastră".

Potrivit lui Sebastian Vlădescu, Romcab va înregistra, în acest an, o cifră de afaceri de circa 170-180 milioane euro, având capacitatea să crească până la jumătate de miliard de euro, în următorii doi-trei ani.

Domnul Vlădescu a atras atenţia investitorilor de pe bursă că nu este nicio diferenţă între aceştia şi antreprenorii "din lumea reală", toţi investitorii, indiferent de domeniu, trebuind să fie taxaţi şi, mai mult decât atât, să fie taxaţi în mod egal.

(E.O.)

-----------------

Actualizare 11:46 Dan Paul, Asociaţia Brokerilor: "Abuzul de putere al lui Sobolewski, piedică în calea dezvoltării pieţei de capital"

Una dintre piedicile în dezvoltarea pieţei de capital româneşti este abuzul de putere al directorului general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a declarat Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor, cu referire la modul în care Ludwik Sobolewski tratează listările companiilor pe ATS-ul BVB, respectiv piaţa AeRO.

Domnul Paul a precizat: "Această minunată piaţă AeRO, pe care sunt doar câteva companii noi, te poţi lista doar dacă vrea Zeus (n.r. Ludwik Sobolewski). Aşa a procedat Zeus în cazul Chronos Curier. Am avut curiozitatea să consult prospectul de listare al companiei. A fost pentru prima oară în istorie când o companie închisă a fost listată. Acum, Chronos este în insolvenţă, iar Sobolewski s-a apucat să certe compania

Nu ştiu dacă este bine să creăm structuri în piaţă care să fie dedicate unui singur om, pentru că abuzul de putere este o piedică în calea dezvoltării pieţei de capital".

Totodată, preşedintele Asociaţiei Brokerilor a amintit şi poziţia exprimată de un reprezentant Deloitte cu privire la desfiinţarea BVB.

"N-aş fi vrut să vorbesc despre poziţia reprezentantului Deloitte cu privire la desfiinţarea BVB, dar această idee năstruşnică m-a obligat să am o ieşire publică pe această temă. Este un lucru anormal să vorbim despre desfiinţarea BVB dacă dorim să dezvoltăm piaţa de capital", a subliniat Dan Paul.

Domnia sa a precizat: "Am fost anul trecut la AGA unei companii listate atunci pe Rasdaq şi am rămas impresionat să văd că, în curtea fabricii, era un avizier cu organigrama instituţiei, care arăta foarte clar cine sunt persoanele din conducere, de unde au venit şi cum au obţinut posturile etc. Ce ar fi dacă şi la BVB am vedea la intrare aceeaşi organigramă? Dar ce să pună acolo Ludwik Sobolewski? Că au venit 2-3 ziarişti de la Mediafax şi 2 consilieri din Polonia...?".

În plus, Dan Paul consideră că nu putem vorbi de guvernanţă corporativă dacă directorul general BVB nu îşi publică salariul.

(P.B.)

----------------

Actualizare 11:28 Iulian Stan, SIF Transilvania: "La finalul aplicării Legii 151, s-ar putea proceda la o restructurare a pieţelor AeRO şi ATS"

La încheierea aplicării Legii 151/2014, nu ar fi lipsit de interes să se centralizeze toate disfuncţionalităţile şi problemele înregistrate prin nerespectarea unor prevederi ale acesteia, privind procedurile de transfer al emitenţilor de pe o piaţă pe un sistem de tranzacţionare şi privind nefinalizarea unor procese de retragere a acţionarilor până la încetarea de drept a activităţii pieţei Rasdaq, este de părere domnul Iulian Stan, Vicepreşedinte Executiv - Director General Adjunct, al SIF Transilvania.

Iulian Stan afirmă: "Credem că nu este lipsit de interes să identificăm cele mai potrivite forme normative care să asigure cadrul de soluţionare a tuturor disfuncţionalităţilor şi a problemelor înregistrate. De aceea, considerăm că, la finalul aplicării Legii 151, s-ar putea proceda la o posibilă restructurare a pieţei AeRO Bucureşti şi a pieţei ATS Sibiu, pe un model similar clarificării statutului juridic al Rasdaq, dar de data aceasta privind mai departe, pe criterii calitative referitoare la lichiditate, performanţă, transparenţă, cu un element important - menţinerea opţiunii de retragere a acţionarilor. Acest demers se poate realiza printr-un grup de lucru din care pot face parte ASF, BVB, Sibex, SIF-urile şi alţi investitori".

Reprezentantul SIF arată că astfel s-ar produce efecte pozitive de lichidizare a pieţei, de restructurare a protofoliilor, de îmbunătăţire a entităţilor de risc ori de funcţionare corporativă a instituţiilor implicate.

(A.V.)

---------------

Actualizare 11:22 Aurelia Cristea: "Problema pragului la SIF-uri va fi tranşată anul viitor"

Problema pragului la SIF-uri va fi tranşată anul viitor, în Legea privind fondurile alternative, a spus deputatul Aurelia Cristea, membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.

Domnia sa a precizat că trebuie eliminate cât mai multe bariere care împiedică funcţionarea pieţei de capital, în contextul în care "avem destule bariere" în acest sector. În opinia doamnei Cristea, noile reglementări din piaţa de capital dau încredere că domeniul va creşte, printre altele simplificând procedurile şi crescând transparenţa pe piaţă.

"Suntem conştienţi că unele facilităţi fiscale ar fi binevenite. Consider că dacă exerciţiul bugetar va fi aşa cum ne dorim, atunci vom avea şi facilităţi fiscale, chiar de anul viitor", a mai spus domnia sa.

(E.O.)

------------------

Actualizare 11:21

Despre viitorul pieţei noastre de capital este cel mai uşor de vorbit, a spus Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF, continuând: "Viitorul pieţei noastre de capital este în cadrul pieţei unice europene de capital, care trebuie implementată din 2019 la nivelul întregii Uniuni Europene".

Domnia sa a menţionat că acum au loc dezbateri privind piaţa unică de capital la nivelul parlamentelor statelor membre, iar Parlamentul României urmează să îşi transmită poziţia, în perioada următoare, la Bruxelles. "Cam acesta este răspunsul pe care vreau să îl dau la unele derapaje care au apărut recent cu privire la viitorul bursei noastre", a continuat domnul Ursache.

Vicepreşedintele ASF a ţinut să menţioneze că la nivel european se încurajează dezvoltarea şi consolidarea burselor naţionale, nu a celor regionale.

Mircea Ursache susţine că, până la finalul anului, ţările membre trebuie să identifice care sunt barierele care stau în calea implementării proiectului uniunii pieţei de capital europene: "Sunt dezbateri intense privind obstacolele din calea liberei circulaţii la nivelul UE, dar concluzia este clară. Trebuie îndepărtate toate restricţiile din calea pieţei unice. Evoluţia pieţei ne arată că restricţiile nu mai pot fi diminuate fie că este vorba despre pragurile de deţinere la SIF-uri, fie că vorbim de piaţa Rasdaq".

Oficialul ASF a mai declarat că pentru dezvoltarea pieţei de capital trebuie să scăpăm de incapacitatea de a lua decizii.

(A.T.)

----------------

Remus Vulpescu: "Piaţa de capital nu poate lipsi din sistemul economiei naţionale"

Piaţa de capital nu poate lipsi din sistemul economiei naţionale, a declarat Remus Vulpescu. "România are nevoie de o economie şi o piaţă financiară complete, iar Bursa de Valori are un rol important în acest sens", a continuat domnia sa, menţionând că un reglementator independent poate cel mult să creeze premisele dezvoltării pieţei noastre de capital.

"Un singur act normativ sau un singur stakeholder nu poate asigura dezvoltarea bursei", a mai spus Remus Vulpescu, subliniind că este nevoie de o strategie de dezvoltare a pieţei făcută de toate părţile interesate, astfel încât Bursa de Valori să asigure finanţarea economiei.

Domnul Vulpescu a ţinut să precizeze: "Pragul de deţinere la SIF-uri, facilitarea accesului la piaţă, legea fondurilor de investiţii alternative sunt probleme care ţin de strategia de dezvoltare. De asemenea, trebuie să vedem dacă la conducerea BVB s-a arătat acel lideship corespunzător cu aşteptările acţionarilor şi ale membrilor CA".

(A.T.)

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. Cand vrei sa faci ceva te apuci imediat nu la anul sau la o data neprecizata.....nu aveti inteligenta necesara de a face ceva bun pentru bursa.......de aceea ar fi buna o furtuna carte sa va duca acolo unde va pricepeti.....

    1. Bvb moare incet cite putin.

      Asta e adevarul. Uitati-va la mincinosii astia! Toti vorbesc ca vor face cand toata lumea asteapta sa se faca ACUM, IMEDIAT. Ce dracu au facut pana acum, astia si acum traiesc pe baza de cincinale...Iar BVB e pe rosu...mai ales sifurile!

      Asta e adevarul. Uitati-va la mincinosii astia! Toti vorbesc ca vor face cand toata lumea asteapta sa se faca ACUM, IMEDIAT. Ce dracu au facut pana acum, astia si acum traiesc pe baza de cincinale...Iar BVB e pe rosu...mai ales sifurile!

    Poate ca aceasta "agitatie" creata de d-na Petrescu o sa trezeassca si pe responsabili nostri privind impulsionarea BVB .Comentariile de mai sus si neregurile aratate speram sa fie analizate si sa fie implementate acele masuri care sa vina in sprijinul BVB si a investitorilor.

    Astept, de ex., din partea deputatului Aurelian Cristea una din facilitatile promise " impozit de 5 % pe dividente. 

    De elefantul din poza a vorbit cineva? Despre cum Franklin Templeton lichideaza FP, despre coruptiea care inconjoara toata aceasta MEGA ESCROCHERIE? Despre cum ASF tolereaza devalizarea uneia dintre cele mai importante societati listate? depre felul in care rescriu regulamentele si avizele pentru intresele Eliott? Depre cum totul este flexibil atunci cand mita sau intresele o cer? Si apoi va mirati de ce avem piata de nivel bananier?

    1. FT nu face administrare la FP.

      FT a ajuns fraudulos la conducerea FP. 

      FT lichideaza activele fondului la comanda altor grupuri de interese.  

      Aparent actionarii sunt castigati dar in realitate pierd in favoarea actionarilor care dicteaza in conducerea FP adica Eliott  

      FP lichideaza participatii la TEL,TGN , SNP si SNG si rascumpara actiuni la pret maxim in perioada urmatoare de la Eliottt cu dispensa de la ASF . 

      FT nu a asteptat un moment mai bun de a vinde ci a ales cel mai prost moment ! 

      Imediat va incepe o oferta accelerata de cumparare pentru 9 % care este deja pe drum la asf spre aprobare rapida si astfel Eliot poate vinde bine si mai mult dupa ce tot anul ceilalti actionari au vandut mai prost dar Eliot are acces la informatie confidentiala si influenteaza si deciziile FT.

      Si totul a inceput cu o aga nula de drept care a fost acceptata de asf, bvb, registrul comertului , guvern, finante etc, etc 

      FP si SIFurile trebuie desfiintate.

    El ne va duce spre luminita de la capatul tunelului.

    Piata unica ii avantajaza pe rechinii cei mari. Majoritatea SSIF-urilor se vor desfiinta sau, in cel mai bun caz, vor fi preluate. Poate 20, hai 30 de emitenti de pe BVB vor fi avantajati de noua piata, iar marea majoritate isi vor pune problema daca se merita sa mai ramana listate. Pe cale de consecinta personalul ASF va fi redus simtitor, ca tot nu va mai avea pe cine si ce sa supravegheze...

    povesti ieftine ... avem nevoie de companii de stat listate si apoi conduse profesionist, nu de jmecheri interesati sa mulga emitentii cu sprijin politic, cum s-a incercat la electrica; sau cum fac privatii in petrom sau altele...; mai avem nevoie de companii private interesate sa lucreze transparent si de legi FUNCTIONALE pentru protectia actionarilor minoritari, apoi investitorii vor veni si piata se va regla in timp, increderea se castiga in timp, nu apare brusc, dupa ce s-a creat o institutie sau a aparut o lege ...

    1. de muls mulg baronii sifurilor cu camarila lor din CAuri pina au starpit de tot capra.

    vascule, abuzurile ni le-ai lasat tot noua...cere, thni(cu craciunescu regizor), plus multe altele....du-te-n ce vrei tu....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb