ALERT Doi dintre patronii clubului Colectiv, reţinuţi de procurori

Ioana Dogaru
Miscellanea / 2 noiembrie 2015

Doi dintre patronii clubului Colectiv, reţinuţi de procurori

Bilanţul deceselor a ajuns la 31

------------

Actualizare 20:51 Un alt acţionar de la clubul Colectiv, Paul Gancea, reţinut de procurori

Paul Gancea, un alt acţionar al clubului Colectiv, a fost reţinut în această seară, pentru 24 de ore, de către procurorii Parchetului General, transmit televiziunile de ştiri.

După aproape şase ore de audieri, Paul Gancea a fost scos din sediul Parchetului General având cătuşe la mâini şi a fost urcat într-o maşină a Poliţiei.

Este cea de a doua reţinere în dosarul incendiului de la clubul Colectiv, după ce Alin Anastasescu, acţionar la acelaşi club, se află deja în Arestul Poliţiei Capitalei.

În sediul Parchetului este audiat în continuare Costin Mincu, al treilea acţionar al clubului.

(S.A.)

--------------

Actualizare 19:36 Claudiu Petre şi lui Adrian Rugină, decoraţi post-mortem de preşedintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a conferit post-mortem Ordinul Naţional "Pentru Merit" în grad de Cavaler lui Claudiu Petre şi lui Adrian Rugină, în semn de apreciere pentru curajul, altruismul şi dăruirea de care au dat dovadă în timpul tragicului eveniment de la Clubul "Colectiv" din Bucureşti.

--------------

Actualizare 19:11 Iohannis: "Sunt impresionat de mesajele de solidaritate primite; sunt cuvinte de încurajare transmise românilor"

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat impresionat de mesajele de solidaritate primite de la şefii de state şi de guverne, de la ambasadorii străini aflaţi la Bucureşti, şi le mulţumeşte tuturor.

"Sunt impresionat de mesajele de solidaritate primite de la şefi de state, de guverne, de la ambasadorii aflaţi la Bucureşti şi de la prieteni ai României din afara graniţelor. Sunt cuvinte calde, de susţinere şi încurajare transmise tuturor românilor, pe care le citesc cu multă emoţie. Le mulţumesc tuturor!," a scris Iohannis, astăzi, pe Facebook.

------------

Actualizare 18:49 Alin Anastasescu, reţinut pentru 24 de ore

Alin Anastasescu, unul dintre patronii Clubului Colectiv, a fost reţinut, în această seară, de procurorii Parchetului instanţei supreme, fiind acuzat de ucidere şi vătămare corporală din culpă, în dosarul privind incendiul în care 31 de oameni au murit şi alţi aproximativ 200 au fost răniţi, transmit televiziunile de ştiri.

Acţionarii Clubului Colectiv, Costin Mincu, Alin Anastasescu şi Paul Gancea, sunt audiaţi în calitate de suspecţi pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă, în dosarul privind incendiul în care 30 de oameni au murit şi alţi aproximativ 200 au fost răniţi, a anunţat, astăzi, Parchetul ICCJ.

(A.L.)

------------

Actualizare 18:30 Executivul va suplimenta fondul pentru pacienţii critici

Executivul va decide în perioada următoare suplimentarea fondului pentru pacienţii critici, la solicitarea medicilor din spitalele care tratează răniţii în incendiul din clubul Colectiv, informează surse din presă.

"O să fie nevoie de dializoare pentru că pacienţii critici au nevoie de dializă", a afirmat astăzi în cadrul şedinţei grupului de lucru de la Palatul Victoria, directorul Spitalului Militar Central, Florentina Ioniţă.

Toate solicitările de fonduri vor fi centralizate la Ministerul Sănătăţii, urmând ca decizia de suplimentare să se ia în săptămânile viitoare.

De asemenea, şefii de clinici prezenţi la reuniunea grupului de lucru au afirmat că au toate medicamentele şi materialele sanitare necesare şi că există de asemenea şi personal medical suficient.

"Numai la Floreasca sunt 40 de medici chirurgi, 25 de rezidenţi şi zeci de asistente", a precizat şeful secţiei de chirurgie plastică de la Spitalul Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr.

(S.A.)

-------------

Actualizare 17:18 Ambasadele străine de la Bucureşti au coborât steagul în bernă în memoria victimelor tragediei

Reprezentanţele diplomatice ale unor ţări precum Statele Unite ale Americii sau Federaţia Rusă au coborât steagurile în bernă în semn de doliu faţă de victimele tragediei de vineri din clubul Colectiv, transmit surse din presă.

Printre statele care au făcut acest gest se numără Franţa, Marea Britanie, Spania.

De asemenea, ambasadorul Turciei a anunţat că va cere în ţara sa permisiunea, conform regulilor diplomatice ale Turciei, să coboare drapelul de la ambasadă în bernă.

Mai mulţi cetăţeni străini se află printre victimele incendiului produs, vineri, în clubul bucureştean Colectiv. Potrivit informaţiilor actuale difuzate în presă, este vorba de doi spanioli, un german, o italiancă şi un turc.

Cetăţeanul turc, un student venit în România prin programul Erasmus, este internat la Spitalul Floreasca. Italianca se află la Spitalul SRI, starea ei fiind foarte gravă. În acelaşi spital se află şi cei doi spanioli. Un al cincilea străin, de naţionalitate germană, este internat la Spitalul Universitar.

------------

Actualizare 17:10 Ponta: "Guvernul lucrează la un act normativ privind regimul cluburilor"

Guvernul lucrează la un proiect de act normativ referitor la regimul cluburilor, a anunţat, astăzi, premierul Victor Ponta, la reuniunea grupului de lucru de la Palatul Victoria, potrivit unor surse din presă.

Potrivit acestuia, actul normativ ar urma să prevadă amenzi crescute pentru nereguli, cuprinse între 50.000 de lei şi 100.000 de lei. De asemenea, cluburile ar putea fi închise de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, nu doar de primăriile de sector.

Din grupul de lucru fac parte premierul Victor Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, ministrul Apărării, Mircea Duşa, comandantul Spitalului Militar, Florentina Ioniţă Radu, prof. dr. Ioan Lascăr, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Raed Arafat.

Actul normativ ar urma să fie aprobat în şedinţa Executivului de marţi.

(A.L.)

--------

Actualizare 17:04 31 de morţi după incendiul din club

A murit încă un pacient de la Spitalul de Arşi, transmit televiziunile de ştiri. Cea de-a 31-a victimă nu fusese, încă, identificată.

--------

Actualizare 16:59 Teodorovici: "Există resurse la buget pentru a susţine efortul de recuperare a răniţilor"

Statul va suporta financiar procesul de recuperare a celor care au fost răniţi în incendiul produs vineri seară la clubul Colectiv din Capitală, deoarece există resurse la buget, conform ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, citat de surse din presă.

"Orice nevoie de susţinere, din punct de vedere financiar, a tot ceea ce înseamnă efort de recuperare a celor care sunt, din păcate, astăzi, într-o stare destul de critică, va fi suportată de către stat, şi există astfel de resurse la bugetul de stat, fără niciun fel de discuţie", a declarat Teodorovici.

Ministrul a răspuns astfel unei întrebări referitoare la declaraţia profesorului doctor Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, potrivit căreia pentru îngrijirea unui pacient cu arsuri costurile variază între câteva sute de mii de euro şi chiar un milion de euro.

"Ceea ce poate ar trebui să facem noi, pe viitor, este următorul lucru: de foarte multe ori ajungem în situaţia să acţionăm după un eveniment, ceea ce trebuie schimbat ca abordare. Trebuie să învăţăm să ajutăm oamenii înainte ca ei să ajungă într-o anumită nevoie, şi după aceea să începem să discutăm, să vedem exact ceea ce putem face pentru că, în primul rând, sunt suferinţele pe care le creăm sau au loc într-un mod total nejustificat", a mai afirmat Teodorovici.

(S.A.)

-------------

Actualizare 15:48 Demisie la TVR, după ce Televiziunea Publică nu a difuzat tragedia din Colectiv

Şefa interimară a Ştirilor TVR, Raluca Brumariu, a demisionat, după ce postul nu a prezentat tragedia de la Colectiv în regim de "breaking news", potrivit unui comunicat de presă al TVR.

Aceasta a declarat că vineri noaptea, când a avut loc incendiul de la club Colectiv, nu era de serviciu. Deşi reporterii postului public au fost pe teren, la locul tragediei, materialele acestora nu au fost difuzate în regim de "breaking news".

Ea a precizat: "Redacţia a fost aici... deci oamenii au fost. Reporteri au fost, editori au fost, producători au fost... emisia s-ar fi putut da, dacă exista o procedură care să funcţioneze, cea de «Breaking News», dacă era aprobată... pentru că ea există, dar nu e aprobată, ... dacă exista o decizie chiar şi de la şefii ierarhici superiori, care ar fi putut să spună «intraţi»".

Raluca Brumariu a spus că îşi dă demisia ca semn al asumării situaţiei. "Până la urmă eu îmi asum această vină, pentru că oamenii care au lucrat şi lucrează cu mine nu au nicio vină. Ei au fost pe teren, au fost din primele minute ale tragediei, au filmat, au făcut materialele şi, din păcate, nu au putut să şi le vadă pe post până la ora şapte", a explicat aceasta.

Raluca Stroe Brumariu a spus că, probabil, în lipsa unei proceduri fixe, "nu şi-a asumat nimeni responsabilitatea" de intrare în "breaking news", vineri seara, în timpul tragediei de la club Colectiv.

"Cred că, neexistând o procedură, nu şi-a asumat nimeni responsabilitatea. Cred eu, nu ştiu. Eu atâta ştiu, că eu nu am fost acolo", a adăugat ea.

Raluca Brumariu a arătat că a trimis luni demisia semnată la Cabinetul directorului general al TVR.

În noaptea incendiului de la Clubul Colectiv, Televiziunea Română a difuzat filmul "Teroare în L.A.", ignorând teroarea tragicul eveniment. Prima ştire despre incendiu a fost difuzată abia sâmbătă dimineaţă.

Jurnalistul Val Vâlcu a declarat într-un editorial scris sâmbătă după tragedia de la Clubul Colectiv: "Televiziunea Română să se închidă. "Cred că e momentul să cerem în stradă plecarea TVR".

(I.D)

-----------

Actualizare 15:43 Colegiul Psihologilor pune la dispoziţie o linie telefonică de urgenţă pentru victimele incendiului

Colegiul Psihologilor din România, sub conducerea d-lui Prof. univ. dr. Mihai Aniţei, împreună cu MedLife lansează, începând de astăzi, un program gratuit de consiliere a victimelor care au suferit în urmă incendiului din clubul Colectiv, precum şi a familiilor acestora, şi pun la dispoziţie o linie telefonică de urgenţă - 021 9647, care va funcţiona în regim de call-center şi va fi disponibilă zilnic, 24 din 24, informează un comunicat de presă remis astăzi redacţiei.

Programul vizează asistenţă şi consilierea psihologică de specialitate a tuturor persoanelor care au fost expuse incendiului de la clubul Colectiv, victime, atât cele care se află încă internate, cât şi cele care au fost externate, aparţinători, medici, paramedici, asistente sau persoane care au intervenit la faţă locului. Sesiunile de consiliere vor fi oferite în cabinetele de specialitate sau, la cerere, în spitalele în care sunt internaţi pacienţii.

Conform sursei citate, echipa de specialitate a acestui program este coordonată de dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru şi este formată din psihologi şi psihiatri specializaţi în consiliere psihologică şi psihoterapie. Programul se va derula pe o perioada nedeterminată.

(A.L.)

-----------

Actualizare 15: 30 PÎCCJ: Acţionarii Colectiv, audiaţi ca suspecţi de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă

Acţionarii Clubului Colectiv, Costin Mincu, Alin Anastasescu şi Paul Gancea, sunt audiaţi în calitate de suspecţi pentru ucidere şi vătămare corporală din culpă, în dosarul privind incendiul în care 30 de oameni au murit şi alţi aproximativ 200 au fost răniţi, a anunţat, luni, Parchetul ICCJ.

Costin Mincu, Alin Anastasescu şi Paul Gancea au fost aduşi cu mandat, pentru fi audiaţi în această cauză, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Cei trei dau declaraţii în calitate de suspecţi, pentru infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, în cazul incendiului din Clubul Colectiv.

----------

Actualizare 13:03 Patronii clubului Colectiv din Capitală vor fi audiaţi la Parchetul General

Patronii clubului Colectiv din Capitală vor fi aduşi cu mandat la sediul Parchetului General pentru a fi audiaţi de procurori în dosarul privind incendiul de vineri seară, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Public.

Clubul de pe strada Tăbăcarilor este administrat de SC Colectiv Club SRL, unde, potrivit Registrului Comerţului, acţionari sunt Alin Anastasescu, Costin Mincu şi Paul Gancea.

Potrivit surselor citate, aceştia urmează să ajungă în jurul orei 14,00 la Parchetul General.

----------

Actualizare 11:50 Andra Raţiu, martor: "Jandarmeria nu a vrut să ne ajute să cărăm oamenii"

Andra Raţiu, unul dintre primii martori ajunşi la faţa locului, când a izbucnit incendiul la clubul Colectiv, a declarat pentru ziarul Bursa că la primele apeluri efectuate la 112 i s-a închis telefonul în nas, deoarece operatoarele credeau că este o glumă.

Aceasta locuieşte în apropiere de clubul Colectiv cu iubitul ei. Ambii tineri au fugit spre clubul în flăcări şi au încercat sa ajute cât mai multe victime ale incendiului.

Andra Raţiu povesteşte:"Eram pe canapea şi am văzut o flacăra ieşind din clubul Colectiv. Am mers cu iubitul meu să ajutăm. Incercam să îi linistesc. Le spuneam că « imediat o să vină salvarea». Chiar m-am certat, am înjurat pentru că nu venea nimeni. Au venit după 30 de minute. A venit o singură Salvare unde am înghesuit 6 persoane".

Andra Raţiu a mai declarat că "Jandarmeria nu a vrut să ne ajute să cărăm oamenii", adăugând că unul dintre pompierii sosiţi la faţa locului chiar ţipa să nu fie atins de victimele incendiului, deoarece îi este scârbă.

Martorul ocular a mai povestit cum Adi Despot, ars şi plin de negreală pe ochi , căra un tânăr ars şi urla la un cameraman să lase camera din mână şi să dea o mână de ajutor. Şi Wilmark se numără printre cei care s-au implicat activ în operaţiunea de salvare a victimelor.

Conform martorilor oculari Andra Raţiu şi Victor Ionescu, care au ajuns la faţa locului înaintea autorităţilor şi au efectuat primele apeluri la 112, prima salvare a ajuns la Colectiv în jurul orei 22:46. Poliţia şi jandarmii au înconjurat locul dar nu au încercat să scoată oamenii din flăcări. Ambulanţele BGS s-au oferit să ajute victimele dar poliţia nu a permis salvărilor particulare să intervină, deşi cele de stat nu ajunseseră încă, potrivit martorilor citaţi. Victor Ionescu, martor ocular, a declarat că BGS-ul a încercat să intervină deoarece avea sediul chiar lângă club, dar poliţia a declarat că totul este "sub control" şi că nu poate permite unei ambulanţe particulare să intervină".

Victor Ionescu povesteşte: "Deşi jandarmii şi poliţiştii au încercuit locul, aceştia nu au ajutat persoanele arse care reuşeau să ajungă afară din club.Au aşteptat să ajungă ambulanţele SMURD, în timp ce oamenii mureau lângă ei, dar nu au permis maşinilor BGS să pătrundă".

Acesta a mai spus că după apariţia presei la faţa locului, nu li s-a mai permis (lui şi iubitei sale, Andra Raţiu) să se apropie de club şi de victime.

Secretarul de stat al Ministerului de Interne, Raed Arafat, a declarat: "Eu când am ajuns acolo nu am văzut ambulanţe private care să nu fie lăsate să intre. Ambulanţele private care se aflau în contract cu Serviciul de Ambulanţă au început să fie trimise la cazurile care erau înregistrate la 112, pentru că toate cazurile de urgenţă în oraş au mers mai departe. La locul incendiului au fost concentrate 57 de ambulanţe publice şi cred că în orice capitală europeană 57 de ambulanţe este o cifră foarte mare. S-a reuşit evacuarea într-o oră şi un sfert, dar principiul nu este să iei şi să fugi imediat, ci mai şi asişti bolnavii la faţa locului".

Oficial, Clubul Colectiv este pe Strada Tăbăcarilor, numărul 7. Intrarea pe aici a fost însă blocată, de porţi metalice. Andra Raţiu a explicat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că salvările ajunseseră pe Strada Tăbăcarilor, însă accesul în club se face pe o uşă mică, aflată pe altă stradă.

Sutele de tineri din interior s-au îmbulzit spre acea uşă.

Când a fost deschisă uşa şi a intrat oxigen în club, o flamă puternică i-a aruncat în aer pe tinerii care-şi căutau salvarea.

Andra Raţiu a adăugat: "Am încercat să ajutăm cât mai multe persoane, le-am oferit prim-ajutor. Mureau în faţa noastră. Aveau părul şi carnea arsă. Le cădeau bucăţi de piele. Pe cei care se ţineau pe picioare, îi ajutam să se sprijine de zid. A fost iadul pe pământ".

Aceasta a precizat că doi poliţişti de la secţia 14 au luat în maşinile personale câţiva răniţi şi i-au transportat la spital.

Victor Ionescu, martor ocular, îşi aminteşte de momentul în care a sosit echipa Kanal D la faţa locului: "Nenea de la Kanal D ne facea drogaţi în timp ce ajutam oamenii şi el stătea cu mâinile în sân, asta în timpul când încercam să resuscitam pe cineva... Am făcut şi o poză pe care nu vreau sa o pun... O să o pună televiziunile... Răspunsul jandarmilor: e o ţară democratică...".

Cei doi martori oculari au adăugat că autorităţile au fost dezorganizate şi nepregătite pentru a face faţă situaţiei.

Andra Raţiu Şi Victor Ionescu au oferit declaraţii poliţiei, pentru a ajuta la desfăşurarea anchetei privind incendiul din club Colectiv. De asemenea au predat forţelor de ordine filmările şi pozele pe care le-au făcut la faţa locului.

În acest timp, autorităţile continuă ancheta. Nimeni nu a fost reţinut, nimeni nu a dat vreo explicaţie clară pentru moartea acestor tineri. Patronii au fost audiaţi, dar sunt în continuare liberi. În timp ce autorităţile îşi pasează vina neglijenţei criminale, procurorii au ridicat mai multe documente de la Primăria Sectorului 4 şi de la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

--------

ACTUALZIARE 12:31 Patronul clubului Expirat, pe Facebook: "Închid clubul; din 2003 am pus viaţa a mii de oameni în pericol"

Patronul clubului Expirat din Capitală Andrei Şoşa scrie, pe pagina personală de Facebook, despre lipsa controalelor din localurile bucureştene şi despre cum "a pus viaţa clienţilor în pericol", din 2003, anunţând că îşi dă demisia şi va închide clubul.

"Din 2003 am pus viaţa a mii de oameni în pericol. Weekend de weekend. Şi câteodată şi în timpul săptămânii. Poate să-mi cumpăr un G-Klasse, poate că mai mult de atât nu m-a dus capul să fac... Am terminat o facultate tehnică, aş fi putut fi un bun inginer pentru patrie... M-am eşuat în 'meseria' asta de cârciumar. Mi-am asumat cunoaşterea în amănunt a tuturor legilor. Chiar dacă eu ar fi trebuit, după calificarea mea, să văd câţi amperi sunt în tabloul de siguranţe şi dacă poate să ia foc vreun cablu. Nici măcar asta n-am făcut suficient de bine. Am avut destule 'avarii' electrice în ăştia 14 ani. Şi multe improvizaţii...", povesteşte acesta pe Facebook.

"Sunt prieten cu unul din patronii de la Colectiv. Ştiu că o să facă mulţi ani de puşcărie. Ar fi trebuit să mă ia şi pe mine. Chiar dacă, până la experienţa actuală, cred că am făcut aproape tot ce mă ducea capul. În alt context, am făcut un bilanţ al taxelor pe care le-am plătit la statul român doar în ultimii 5 ani - 2.700.000 de lei", spune Şoşa.

"Ştiţi cum se obţine autorizaţia de funcţionare de la primărie? Depui în ianuarie un teanc de acte, pe care oricum le ai - CUI, contract de închiriere, contract de gunoi, de dezinsecţie, o taxă etc. şi prin aprilie se eliberează autorizaţia. Credeţi-mă că un om cu 12 clase în maxim 20 minute poate să analizeze şi să dea o autorizaţie pe baza actelor cerute. Treabă de 20 minute în patru luni", adaugă patronul Expirat.

"Încă nu conştientizăm conceptul de demisia de onoare. Nu implică asumarea vinovăţiei, ci asumarea unui sistem în care eşti şi care nu funcţionează cum trebuie, nu neapărat din vina ta. Dar care, la un anumit dat, nu a funcţionat. Eu îmi dau demisia. Expirat-ul din Bucureşti se închide. De astăzi nu mai pot să-mi asum vieţi. Sau poate pot. Om vedea", completează patronul Expirat.

El a precizat că, la club, a venit controlul anunţat de reprezentanţii Guvernului. "A venit mult anunţatul control de la Ponta. 20 de uniforme de la Poliţia locală. O singură domnişoară de la ISU. Luni dimineaţa, înainte să merg la Rugină (Adrian Rugină, decedat în urma incendiului din Colectiv - n.r.) o să trec să văd dacă am greşit în 'declaraţia pe propria răspundere'. Eu zic că nu. Nu a murit/sau nu a păţit nimeni nimic grav în aceşti ani", a adăugat Şoşa pe platforma de socializare.

(A.L.)

-------------

Actualizare 10:36 Autorităţile din Republica Moldova au trimis circa 700 de litri de sânge pentru victimele de la Colectiv

Autorităţile din Republica Moldova au trimis duminică seara la Bucureşti circa 700 de litri de sânge şi componente sangvine cu o autospecială a Serviciului moldovean pentru Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale, pentru a veni în ajutorul persoanelor rănite în incendiul din clubul Colectiv, soldat cu 30 de morţi şi aproape 200 de răniţi, informează serviciul pe pagina sa de internet, dse.md.

Această asistenţă hemotransfuzională este făcută de Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui din Republica Moldova. Iniţial, autorităţile moldovene au indicat că vor trimite 2.150 de produse sangvine, precum componente sangvine (eritrocitare şi plasmă proaspăt congelată), preparate biomedicale sangvine (albumină umană), necesare în situaţii clinice (arsuri, fracturi etc) sau circa 550 kg de sânge, transmite sursa citată.

Un echipaj al Inspectoratului Naţional de Patrulare din Republica Moldova a însoţit transportul până la vama Sculeni, de unde va fi preluat şi însoţit până la Bucureşti de poliţişti români. Potrivit dse.md, transportul urmează să ajungă la Bucureşti în cursul dimineţii de luni.

---------

Actualizare 9:39 Poliţia Capitalei va audia martori ai tragediei de la Clubul Colectiv

Martori ai tragediei de la Clubul Colectiv vor fi audiaţi luni la Poliţia Capitalei, după ce procurorii vor dispune acest lucru, potrivit unui comunicat de presă al Parchetului General.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat de la Parchetul Capitalei ancheta în cazul incendiului de la Clubul Colectiv.

Potrivit comunicatului citat: "Considerentele care au stat la baza preluării au vizat caracterul complex al cauzei determinat de împrejurările în care s-a produs incendiul, de urmările grave ale acestuia şi constatând că pentru finalizarea urmăririi penale este necesar a se efectua o multitudine de acte de urmărire penală cu implicarea unor structuri centrale ale altor autorităţi, fiind necesară şi alocarea de resurse logistice suplimentare".

O echipă de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică - Biroul de criminalistică efectuează, împreună cu efective de poliţişti de la IGPR - DIC şi Serviciul Omoruri din DGPMB, cercetări la faţa locului, precizează sursa citată.

------

Actualizare 9:18 Medicul Ioan Lascăr: "Numărul deceselor în urma incendiului din Colectiv s-ar putea dubla"

Şeful Secţiei de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, prof. univ. dr. Ioan Lascăr a declarat, într-o şedinţă la Guvern, că este posibil ca numărul deceselor să se dubleze. Potrivit acestuia, într-o astfel de situaţie, rata de supravieţuire este de 50%m, transmit televiziunile de ştiri.

"Situaţia multor răniţi este foarte gravă, iar numărul deceselor ar putea creşte semnificativ şi ar putea chiar să se dubleze", a spus prof. univ. dr. Ioan Lascăr.

Raed Arafat a atras la rândul său atenţia asupra posibilităţii dublării numărului de decese. "Este posibil să se dubleze numarul actual al deceselor, adică să mai avem încă 20 de decese. Asta este o cifră, 20 - 30 de decese, este o cifră foarte orientativă, nu înseamnă că aşa va fi", a adăugat el.

Declaraţiile au fost făcute la Palatul Victoria, în cadrul grupului de lucru convocat de premierul Victor Ponta. Din acest grup fac parte Ponta, vicepremierul Gabriel Oprea, Ministrul Apărării, Mircea Duşa, comandantul Spitalului Militar, Florentina Ioniţă Radu, prof. dr. Ioan Lascăr, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Prof. univ. dr. Ioan Lascăr a mai spus că: "Mâine vin doi medici din Franţa, somităţi în domeniul arsurilor".

--------

Actualizare 7:48 Ambasadorul Franţei: Doi experţi francezi în tratamentul arsurilor vin duminică seară la Bucureşti

Ambasadorul Franţei, François Saint-Paul, a anunţat că duminică seară va sosi la Bucureşti o echipă de doi medici francezi, unii dintre cei mai buni specialişti în domeniul arsurilor, pentru a sprijini eforturile în cazul victimelor incendiului de vineri seară din clubul Colectiv.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti a mers, duminică, la locul tragediei, unde a depus flori şi a aprins o lumânare.

François Saint-Paul a făcut declaraţiile de presă în limba română: "Aş vrea, în primul rând, să exprim cele mai sincere condoleanţe din partea Franţei pentru această tragedie. Îmi amintesc solidaritatea României când am avut atentatul de la Charlie Hebdo în Franţa şi aş vrea să demonstrez azi solidaritarea noastră".

El a exprimat aprecierea faţă de modul în care au acţionat toţi cei mobilizaţi după producerea acestei tragedii.

Ambasadorul Franţei a adăugat: "Eu cred că s-a făcut tot ce se putea şi a fost o mobilizare extraordinară".

Ambasadorul a precizat că între Franţa şi România există, încă din 2013, o cooperare în domeniul tratamentului arsurilor, iar o echipă medicală franceză urmează să sosească duminică seară la Bucureşti.

François Saint-Paul a mai spus: "Diseară vine o echipă medicală în cadrul acestei cooperări, cu doi dintre cei mai buni experţi francezi, medici în tratamentul arsurii".

El a menţionat că aceştia se vor întâlni chiar de duminică seară cu secretarul de stat Raed Arafat, pentru coordonarea activităţii.

-----

Şeful statului transmite pe pagina sa de Facebook: "În aceste momente avem datoria să învăţăm o lecţie, din păcate plătită cu atâtea vieţi, cu atâta suferinţă. Nu mai avem voie să tolerăm incompetenţa unor autorităţi, ineficienţa unor instituţii, nu mai putem lăsa corupţia să se întindă până ucide. Trebuie să ne asumăm fiecare rolul pe deplin de cetăţeni activi şi implicaţi, care ştiu să acţioneze împreună pentru că le pasă de societatea şi ţara în care trăiesc, să fim solidari şi să cerem autorităţilor să fie responsabile pentru ca asemenea tragedii să nu se mai întâmple niciodată. Zecile de tineri loviţi crunt şi familiile lor merită acest angajament al nostru".

El subliniază că tragedia trebuie privită cu compasiune şi responsabilitate.

Preşedintele Iohannis spune: "Doamnelor şi domnilor, dragii mei compatrioţi, mă adresez astăzi fiecăruia dintre dumneavoastră cu gândul că traversăm un moment de grea încercare. O tragedie cumplită a lovit sute de familii din România. Fie că ne îndreptăm gândurile spre cei care au pierit în incendiul devastator, fie că ne rugăm pentru sănătatea şi supravieţuirea tinerilor care se luptă pentru viaţă în spitale, trebuie să privim această tragedie cu toată compasiunea, dar şi cu toată responsabilitatea. Sunt momente când o naţiune îşi dă măsura a coeziunii, solidarităţii şi până la urmă, a tăriei sale. Astăzi putem să arătăm cu toţii că ne pasă şi că suntem uniţi. Ne-au arătat-o deja sute de asistente, infirmiere şi medici care au venit la spitalele lor fără să fie chemaţi sau obligaţi, miile de români care au donat sânge sau zecile de studenţi şi voluntari ce şi-au oferit sprijinul oriunde era necesar".

Şeful statului le mulţumeşte cadrelor medicale, donatorilor, studenţilor şi voluntarilor pentru iniţiativă, implicare şi omenie.

Acesta a precizat: "Îi asigur pe toţi de respectul meu şi le transmit recunoştinţa multor concetăţeni".

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Oficial, totul a mers bine, totul a fost sub control. 

    Apropos: Bursa, ce cauta acest articol la sectiunea Politica? 

    1. Articolul a fost publicat, initial, in sectiunea politica, deoarece informatia de la prima ora se referea la declaratiile facute de Presedintele Romaniei si de Ambasadorul Frantei la Bucuresti. Ulterior, pe masura ce subiectul a evoluat, articolul a fost mutat in sectiunea corespunzatoare.

    Respect. Un discurs excelent. Adevar graiesti.

    "Distracție maximă, frate"

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb