ALERT - DOSARUL "GALA BUTE" DNA cere aviz pentru urmărirea penală a Elenei Udrea şi a lui Ion Ariton

Alexandru Costea
Anticorupţie / 2 februarie 2015

DNA cere aviz pentru urmărirea penală a Elenei Udrea şi a lui Ion Ariton

Actualizare 22:08 Primarul din Lupeni, Cornel Resmeriţă, reţinut de procurorii DNA

Primarul oraşului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă (PSD), a fost reţinut luni seară de procurorii anticorupţie, în dosarul "Gala Bute".

Resmeriţă urmează să fie prezentat marţi la instanţă cu propunere de arestare preventivă.

Cornel Resmeriţă a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în jurul orei 17.30, fiind însoţit de anchetatori, care l-au ridicat de la locuinţa sa din Lupeni, judeţul Hunedoara.

---

Actualizare 20:00 Fostul preşedinte al FRB Rudel Obreja a fost reţinut

Fostul şef al Federaţiei Române de Box (FRB) Rudel Obreja a fost reţinut în această seară de procurorii DNA în dosarul privind gala în care a boxat Lucian Bute la Bucureşti, în iulie 2011.

(E.D.)

---

Actualizare 19:06 Oil Terminal: "Banii pentru sponsorizarea Galei Bute erau prevăzuţi în BVC 2011"

Banii pentru sponsorizarea Galei Bute erau prevăzuţi în Bugetul de Venituri şi Cheltuieli (BVC) al Oil Terminal pe anul 2011, susţin reprezentanţii companiei, într-un comunicat trimis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Solicitarea Federaţiei Române de Box (FRB) privind sponsorizarea lui Lucian Bute a fost comunicată la sediul Ministerului Economiei, unde au fost convocaţi şi reprezentanţii conducerii Oil Terminal de la acea vreme pentru discuţii privind posibilitatea acordării unei sponsorizări.

Astfel, pe 06 iunie 2011, Oil Terminal a achitat 35.000 lei către FRB, cu titlul de sponsorizare, în baza Contractului nr. 158/03.06.2011, sumă ce se încadra în nivelul cheltuielilor de sponsorizare prevăzute în BVC 2011.

"Sumele realizate cu sponsorizarea sunt în conformitate cu prevederile Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea (respectiv, cheltuieli de sponsorizare a cluburilor sportive, a unităţilor de cult, privind acordarea ajutoarelor umanitare şi sociale etc.), aceste sume reprezentând credit fiscal pentru impozitul pe profit aferent anului 2011 (conform Codului fiscal)", conchide comunicatul citat.

(V.B.)

---

Actualizare 17:35 Donţu, PSD: Cererea pentru Ariton va fi discutată marţi în Comisia juridică

Solicitarea procurorilor de încuviinţare a începerii urmăririi penale în cazul senatorului Ion Ariton va fi discutată marţi în comisie, odată cu cea a lui Vajuran Vosganian, a declarat astăzi vicepreşedintele Comisiei juridice din Senat, senatorul PSD Ovidiu Donţu.

"Vom cere permisiunea să lucreze comisia marţi dimineaţă, în timpul plenului, la studiul dosarelor şi la ora 14.00 va fi vot final pe ambele dosare", a spus Donţu, citat de sursele din presă.

Donţu a mai declarat că poziţia PSD, exprimată şi de preşedintele partidului, Victor Ponta, este ca, de regulă, să se aprobe orice cerere de la Parchet, cu excepţia cazurilor în care este vorba despre un abuz flagrant.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 17:33 Primarul din Lupeni, adus cu mandat la DNA

Primarul oraşului Lupeni (Hunedoara), social-democratul Cornel Resmeriţă, care a fost ridicat, astăzi, la prânz, de către procurorii anticorupţie, a fost adus la sediul DNA, în urmă cu puţin timp, pentru audieri în dosarul "Gala Bute".

(V.B.)

---

Actualizare 17:12 Udrea cere Parlamentului să încuviinţeze cererea DNA: "Îmi voi dovedi nevinovăţia"

Deputatul PMP Elena Udrea le cere colegilor din Parlament să voteze încuviinţarea cererii DNA privind urmărirea sa penală în dosarul "Gala Bute", adăugând că îşi va "dovedi nevinovăţia în Justiţie".

"Nu vreau ca Parlamentul să facă zid în faţa Justiţiei, aşa că le cer tuturor să voteze în favoarea încuviinţării cererii DNA. Îmi voi dovedi nevinovăţia în Justiţie", a scris Udrea pe Facebook.

Elena Udrea a reluat ideile exprimate, în această după-amiază, în conferinţa de presă de la Parlament: "Dacă aceasta este o vină, atunci recunosc că sunt vinovată că am vrut ce au vrut milioane de români în 2010-2011: să-l vedem pe marele campion Lucian Bute boxând acasă, în România. A fost o oportunitate de promovare a României folosind imaginea unui mare sportiv român. MDRT a cumpărat publicitate în cadrul acestei Gale, pentru ca brandul turistic să fie văzut de sute de milioane de oameni în toată lumea. Dacă există nereguli în cheltuirea banilor plătiţi de minister, acestea sunt la organizatori".

Referitor la acuzaţia că, prin implicarea MDRT, Udrea ar fi urmărit "beneficii electorale", fostul ministru a transmis: "Pe de o parte, în 2011 nu erau alegeri. Pe de altă parte, pe logica asta, orice politician care inaugurează o şcoală sau un drum trebuie acuzat că vrea să obţină «beneficii electorale»".

"Percheziţiile de astăzi, la 4 ani şi jumătate de la Gala Bute, sunt inutile procedural şi sunt, de fapt, dovada urmărilor dezvăluirilor pe care le-am făcut vineri despre generalul SRI, Florian Coldea. Vor să mă decredibilizeze, îngropându-mă în dosare. Voi continua, însă, să spun ceea ce ştiu despre omul care vrea să controleze România prin folosirea secretelor tuturor, generalul Coldea de la SRI", a mai relatat Udrea.

(V.B.)

---

Actualizare 16:22 Vicepreşedintele Senatului: Comisia juridică are "maxim" trei zile să se pronunţe în cazul Ariton

Biroul Permanent al Senatului a decis, azi, că membrii Comisiei juridice au termen de maxim trei zile pentru adoptarea unui raport în privinţa începerii urmăririi penale pentru senatorul Ion Ariton, a anunţat vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu, transmit surse din presă.

"Biroul Permanent a primit o solicitare din partea ministrului Justiţiei cu privire la o solicitare privind începerea urmăririi penale pentru senatorul Ion Ariton, solicitare determinată de faptul că domnia sa este senator şi, în momentul în care exista această presupusă faptă, avea calitatea de ministru", a spus Dumitrescu.

Potrivit acestuia, conform legii răspunderii ministeriale trebuie ca Senatul trebuie să îşi dea acordul în privinţa cererii DNA.

"Biroul Permanent a stabilit pentru Comisia juridică un termen cu celeritate, adică de maximum trei zile, pentru a elabora raportul, urmând, în prima şedinţă, după ce raportul va fi realizat, să supunem plenului solicitarea astfel făcută, lunea viitoare, cel mai probabil, în prima şedinţă a Senatului", a adăugat Dumitrescu.

-------

Actualizare 15:30 Comisia Juridică a Camerei discută miercuri solicitarea de începere a urmăririi penale pentru Udrea

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis să discute miercuri solicitarea de începere a urmăririi penale a deputatului Elena Udrea, în dosarul "Gala Bute", potrivit surselor din presă.

Preşedintele comisiei, Bogdan Ciucă, a propus, astăzi, membrilor comisiei ca acest caz să fie discutat miercuri. Această propunere a fost aprobată.

--------

Actualizare 15:11 Udrea: "După acuzaţiile mele la adresa lui Coldea, s-au activat acoperiţii din presă şi politicienii cu schelete în dulap"

Elena Udrea a susţinut că, după acuzaţiile sale de vineri la adresa lui Florian Coldea, s-au "activat" "acoperiţii din presă" şi "politicienii cu scehelete în dulap".

Politicianul a declarat:"Am văzut reacţiile la acuzaţiile mele aduse la adresa generalului Florian Coldea: s-au activat acoperiţii din presă şi politicienii cu schelete în dulap. Am văzut cum au sărit să mă acuze pe mine şi să spele imaginea generalului Coldea".

Fostul ministru al Dezvoltării a precizat că nu are încredere în ancheta internă a SRI şi nici în viitoarea audiere parlamentară a conducerii Serviciului Român de Informaţii.

Liderul PMP a afirmat: "Nu am încredere în cercetarea lucrurilor pe care eu le-am reclamat. Nu am încredere că ancheta pe care domnul Coldea şi-o face singur la SRI va da rezultate. Nu am încredere că, în comisia în care va fi audiat domnul Coldea de domnul Ghiţă, de domnul Verestoy, de alţi parlamentari cu probleme, nu am încredere că vor face această audiere în spiritul legii".

"Nu am încredere aproape în nimeni în acest moment. Toţi marii bărbaţi politici s-au ascuns sub mese", a punctat Udrea.

Elena Udrea a adăugat că se simte "mai în siguranţă supravegheată de poliţie", adăugând că, deşi nu este "parte a sistemului", ştie cum funcţionează.

Răspunzând posibilei întrebări legate de motivele pentru care nu a făcut afirmaţii despre acest subiect până acum, Elena Udrea a declarat: " Unu: pentru că am aflat în această toamnă, înainte ca fostul meu soţ să fie reţinut. Şi doi: dacă lor (acestor mari bărbaţi ai României) le este frică, mie de ce nu mi-ar fi fost frică? Am făcut acest denunţ acum, când sunt sigură că drumul pe care a pornit generalul Coldea este gata a fi desăvârşit, şi anume controlul total al acestei ţări".

(V.B.)

---

Actualizare 15:07 Udrea: "Apariţia dosarului este legată de acuzaţiile mele faţă de Coldea"

Deputatul PMP Elena Udrea a declarat, în urmă cu puţin timp, că apariţia dosarului "Gala Bute" are legătură cu acuzaţiile făcute de domnia sa, vineri, la adresa directorului interimar al SRI, Florian Coldea.

Parlamentarul a afirmat: "Mi se pare evident, în acest dosar, că apariţia lui este legată de declaraţiile pe care le-am făcut vineri, prin care l-am acuzat pe directorul interimar al SRI, generalul Florian Coldea. Nu se poate să faci percheziţii la 4 ani şi ceva de la momentul acţiunii. Ce speri să mai găseşti?"

Udrea a calificat acest nou dosar drept "o încercare de intimidare" şi de "decredibilizare" a sa, adăugând că se aşteaptă "la orice".

"Mă aştept la orice. Este o încercare de decredibilizare a mea. Acesta este un dosar în care sunt pomenită de 4 ani de zile şi în care abia acum mi se stabileşte calitatea de inculpat. Este o încercare de decredibilizare, care, sunt convinsă, se va face după tipicul pe care l-am mai văzut: îngroparea în acuzaţii, în cauze penale, lucru care deja a început".

(V.B.)

---

Actualizare 14:25 Rudel Obreja, adus la DNA

Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost adus cu mandat la DNA, în urmă cu puţin timp, ca să fie audiat în dosarul "Gala Bute".

Obreja le-a spus ziariştilor că nu este nimic nou în dosar şi că nu este vinovat de acuzaţiile ce-i sunt aduse.

(V.B.)

---

Actualizare 14:09 Fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, adus la DNA

Ştefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea în mandatul acesteia la Ministerul Dezvoltării, a fost adus la DNA de către anchetatori, după ce la locuinţa sa din localitatea ilfoveană Corbeanca au fost făcute percheziţii, în dosarul "Gala Bute", transmit surse din presă.

Fostul consilier al Elenei Udrea a fost dus de anchetatori la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în baza unui mandat de aducere.

-------------

Actualizare 13:29 Ridicarea imunităţii Elenei Udrea va fi analizată în următoarea sesiune a Camerei Deputaţilor

Cererea DNA privind ridicarea imunităţii deputatului Elenei Udrea pentru începerea urmăririi penale a ajuns la Biroul Permanent al Camerei Depuaţilor care urmează să o repartizeze, mai departe, la Comisia Juridică a Camerei, potrivit surselor parlamentare.

Comisia juridică este cea care va da un aviz, urmând ca Plenul Camerei să decidă dacă ridică imunitatea prin vot secret cu bile.

Cererea DNA va fi analizată în următoarea sesiune.

------------

Actualizare 12:50 Cererea DNA privind urmărirea penală a Elenei Udrea a ajuns la Camera Deputaţilor

Cererea procurorului general Tiberiu Niţu privind începerea urmăririi penale a Elenei Udrea a ajuns, astăzi, la Camera Deputaţilor şi va fi discutată în şedinţa Biroului permanent, care începe la ora 13, scriu surse din presă.

(V.B.)

---

Actualizare 12:39 Senatul a returnat solicitarea privindu-l pe Ariton, pentru ca documentele să fie numerotate

Senatul a primit azi de la DNA solicitarea privind începerea urmăririi penale a fostului ministru Ion Ariton, suspectat de fapte de corupţie, însă, a retrimis către DNA dosarele transmise, pentru că documentele nu erau numerotate, potrivit surselor din presă.

Anunţul a fost făcut, azi, de preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

"Au fost aduse dosarele referitoare la ministrul Ion Ariton pentru începerea urmăririi penale, însă, serviciile Parlamentului au solicitat, ca şi în cazurile precedente, ca aceste dosare să fie însoţite de un borderou de piese incluse în dosar, aşa încât să nu existe riscul dispariţiei unor piese importante. Vă pot confirma (că dosarele au fost transmise - n.r.), dar ele nu au fost trimise la Biroul Permanent şi după aceea Comisiei juridice pentru că nu au fost în regulă", a spus preşedintele Senatului

"Le-am retrimis la procuratură pentru a face o operaţiune care e simplă şi care să nu ne creeze probleme ulterior", a adăugat Tăriceanu.

---------

Actualizare 11:12 Surse: Gheorghe Anastasia (MDRT), denunţător în dosarul "Gala Bute"

Denunţătorul din dosarul "Gala Bute" ar fi Gheorghe Anastasia, fost secretar general al Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus pe atunci de Elena Udrea, ne-au declarat surse judiciare.

Anastasia ar fi explicat procurorilor că Udrea a făcut presiuni asupra sa ca să garanteze, prin propria semnătură, un credit pe care urma să-l ia Rudel Obreja, preşedintele Federaţiei Române de Box, chiar de la banca unde avea şi Udrea credit.

Gheorghe Anastasia le-a mai declarat procurorilor că nu se obişnuia ca MDRT să garanteze creditele unor societăţi private. Totodată, denunţătorul a afirmat că Elena Udrea ar fi intervenit personal pe lângă conducerea băncii, ca să îi acorde creditul lui Rudel Obreja.

(V.B.)

---

Procurorul general cere Parlamentului urmărirea penală a lui Ion Ariton şi a Elenei Udrea

Procurorul general Tiberiu Niţu a solicitat celor două camere parlamentare declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de deputatul Elena Udrea şi senatorul Ion Ariton, acuzaţi de DNA în dosarul "Gala Bute", conform unor comunicate remise azi redacţiei.

(V.B.)

---

Actualizare 10:19 Ariton nu comentează acuzaţiile

Contactat telefonic de ziarul BURSA, senatorul Ion Ariton nu a dorit să comenteze acuzaţiile aduse de DNA.

(V.B.)

---

Actualizare 10:10 DNA cere urmărirea penală şi a fostului ministru Ion Ariton în dosarul "Gala Bute"

DNA cere urmărirea penală şi a fostului ministru al Economiei Ion Ariton, în dosarul "Gala Bute", acuzat de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosire a influenţei, în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Astfel, potrivit procurorilor, Ariton, ca ministru al Economiei, i-ar fi determinat pe reprezentanţii a zece companii de stat aflate în subordinea sa să sponsorizeze, cu suma totală de 1.742.830 lei, organizarea "Galei Bute". Cele zece societăţi sunt: Hidroelectrica, Transelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz, Complexul Energetic Turceni, Complexul Energetic Rovinari, Romgaz, Oil Terminal, IAR Ghimbav şi Societatea Naţională a Apelor Minerale.

Direcţia Naţională Anticorupţie relatează: "În condiţiile în care evenimentul era organizat de societatea comercială cu capital privat S.C. EUROPLUS COMPUTERS S.R.L., care a fost şi beneficiarul real al sponsorizărilor, sponsorizarea galei de box era interzisă de Legea nr. 32/1994. Astfel, potrivit art. 3 alin. 2 din actul normativ menţionat, societăţile comerciale cu capital majoritar de stat nu pot efectua activităţi de sponsorizare având ca beneficiari societăţi comerciale cu capital privat".

Deşi beneficiarul real al sponsorizărilor a fost S.C. Europlus Computers S.R.L. (care deţinea exclusivitatea organizării şi care a încasat toate veniturile galei), a fost folosită Federaţia Română de Box, pentru a evita dispoziţiile imperative ale Legii nr. 32/1994 şi a crea aparenţa că este susţinută activitatea unei persoane juridice fără scop patrimonial.

În acest context, suma totală de 1.742.830 RON care ar fi făcut obiectul sponsorizărilor constituie prejudiciu pentru companiile menţionate, se mai arată în comunicat.

Procurorii susţin că sponsorizările nu s-ar fi încheiat în lipsa intervenţiei ministrului, iar sumele ar fi rămas în patrimoniul companiilor cu capital majoritar de stat.

"Totodată, suma are natura unui folos nejustificat obţinut de Obreja Rudel, în condiţiile în care sponsorizarea galei era interzisă de lege. Fondurile obţinute au fost folosite pentru plata cheltuielilor de organizare, în condiţiile în care unicul beneficiar al veniturilor galei a fost societatea S.C. Europlus Computers S.R.L., de unde au fost transferate în patrimoniul administratorului Obreja Rudel", explică anchetatorii.

De asemenea, pentru a determina reprezentanţii companiilor să adopte conduita menţionată anterior, Ariton Ion şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa derivată din funcţiile de ministru al Economiei, senator şi preşedinte al PDL Sibiu (partid aflat atunci la guvernare).

"Ministerul Economiei este o persoană juridică fără scop patrimonial, iar companiile respective se aflau în subordinea acestuia. Totodată, funcţia de conducere deţinută în cadrul partidului aflat la guvernare permitea influenţarea numirii directorilor companiilor cu capital majoritar de stat", explică DNA.

Ion Ariton este acuzat de procurori că, prin folosirea autorităţii şi influenţei, a urmărit transferul nelegal al sumei de 1.742.830 lei în patrimoniul S.C. Europlus Computers S.R.L.

(V.B.)

---

Actualizare 10:00

DNA cere aviz de la Camera Deputaţilor, pentru începerea urmăririi penale a Elenei Udrea, acuzată de abuz în serviciu şi fraude cu bani europeni, în legătură cu atribuirea şi folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului în perioada 2010 - 2012.

Astfel, fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului este învinuit de: abuz în serviciu, cu obţinerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite; tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene; folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

Potrivit comunicatului DNA, infracţiunea de abuz în serviciu în legătură cu încheierea de către MDRT a unui contract de prestări servicii de promovare. Astfel, pe 24.06.2011, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a atribuit un contract în valoare de 10.175.168,44 lei, prin care S.C. Europlus Computers S.R.L. trebuia să presteze servicii de promovare a ţării noastre la evenimentele desfăşurate cu ocazia organizării "Galei Internaţionale de Box profesionist" de către Federaţia Română de Box. Metoda de atribuire a contractului a fost negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, iar suma urma să fie rambursată din fonduri europene.

În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, MDRT a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.

Fondurile publice ar fi fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului ar constitui în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului, acuză Direcţia Naţională Anticorupţie.

Prin încheierea contractului, s-ar fi urmărit, în realitate, asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu exista o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului, susţin procurorii.

Mai mult: contractul ar fi fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi ar fi fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană, se mai arată în comunicat.

DNA punctează: "Aceste împrejurări atrag refuzul de decontare a sumelor de către autoritatea de management a fondurilor europene, astfel încât, din cauza modului defectuos în care funcţionarii şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, sumele care ar fi trebuit rambursate din fonduri europene au fost suportate integral de către bugetul de stat".

Potrivit anchetatorilor, cea mai importantă contribuţie la săvârşirea acestor fapte şi la producerea rezultatului aparţine ministrului Dezvoltării Regionale şi Turismului de la acea dată, Elena Udrea.

Din probele cauzei, a rezultat că Udrea Elena a luat decizia organizării galei în urma unor discuţii informale cu Rudel Obreja, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanţării evenimentului, a cerut în mod repetat funcţionarilor din subordine să se întâlnească cu Rudel Obreja pentru a identifica soluţii pentru încheierea contractului şi a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achiziţiilor publice.

De asemenea, a rezultat că Udrea Elena cunoştea împrejurările esenţiale ale cauzei şi a acceptat posibilitatea producerii rezultatului, având în vedere că îi fuseseră aduse la cunoştinţă în mai multe rânduri impedimentele legale şi că a participat sau a determinat încălcarea regulilor de încheiere a contractelor de achiziţie publică reglementate de O.U.G. nr. 34/2006, se mai arată în comunicatul DNA.

"Având în vedere că Lucian Bute era la acel moment una dintre personalităţile române cu cea mai mare cotă de popularitate, Udrea Elena avea un interes direct în organizarea galei, urmărind obţinerea unor beneficii electorale prin asocierea imaginii cu cea a sportivului. Totodată, faptele au produs un folos necuvenit lui Obreja Rudel, care a beneficiat de fonduri publice pentru organizarea unui eveniment ale cărui venituri i-au revenit în mod exclusiv", relatează procurorii.

Anchetatorii menţionează că săvârşirea faptelor a fost facilitată de împrejurarea că Udrea putea influenţa atât atribuirea fondurilor europene, cât şi utilizarea ulterioară a acestora, având în vedere comasarea, în acelaşi minister, a activităţilor de dezvoltare regională şi a celor de turism. În acest mod, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional care funcţiona în MDRT aproba deciziile de finanţare a proiectelor, iar Direcţia Generală pentru Turism din acelaşi minister avea calitatea de beneficiar pentru un domeniu al programului şi cheltuia sumele astfel obţinute.

După executarea contractului şi realizarea plăţii, la 16 februarie 2012, suma de 8.116.800 lei a fost cuprinsă în cererea de rambursare transmisă de Direcţia Dezvoltare Turistică şi Marketing din MDRT către Organismul Intermediar pentru Turism (OIT), având în vedere că acest contract făcea parte din proiectul "Promovarea brandului turistic al României", care urma să fie finanţat în baza deciziei de finanţare 2007/07.07.2011, prin POR 2007 - 2013, cu fonduri provenind din Fondul European de Dezvoltare Regională. Decizia de finanţare menţionată fusese aprobată pe baza unei solicitări a Direcţiei de Promovare Turistică din MDRT semnate de secretarul general al ministerului, în numele ministrului Elena Udrea, mai acuză DNA.

Cererea de rambursare a celor 8.116.800 lei cuprindea declaraţii inexacte, în condiţiile în care, scopul real al utilizării fondurilor - organizarea unei gale de box - nu se regăsea printre categoriile de cheltuieli eligibile, iar organizatorul nu era Federaţia Română de Box, împrejurare cunoscută de autorii cererii.

Rezultatul nu s-a produs, iar fondurile europene nu au fost fraudate, deoarece Autoritatea de Management a dispus suspendarea soluţionării cererii ca urmare a sesizării organelor de urmărire penală, punctează procurorii anticorupţie.

Anchetatorii acuză că şi aceste fapte ar fi fost săvârşite la cererea ministrului Elena Udrea, care ar fi cunoscut împrejurările esenţiale ale cauzei şi care ar fi acceptat posibilitatea producerii rezultatului.

"În cauză există date şi probe că Udrea Elena şi-ar fi folosit influenţa derivată din funcţia de ministru şi de vicepreşedinte al partidului aflat la guvernare asupra unui reprezentant cu putere de decizie dintr-o instituţie bancară şi asupra secretarului general al ministerului, pentru ca aceştia să îşi exercite atribuţiile într-o modalitate care să permită acordarea, de către bancă, a unui credit, societăţii S.C. Europlus Computers S.R.L. Suma astfel obţinută are natura unui folos necuvenit, în condiţiile în care împrumutul a fost acordat în regim de urgenţă şi în condiţii mai avantajoase decât cele prevăzute în normele de creditare ale băncii, avantaje pe care societatea nu le-ar fi obţinut în lipsa intervenţiei ministrului", se mai arată în comunicat.

Pe 29.06.2011, la cinci zile după încheierea contractului cu S.C. Europlus Computers S.R.L., MDRT a emis o adresă prin care comunica băncii acceptul prealabil că îi va plăti băncii, în mod direct, sumele datorate firmei S.C. Europlus Computers S.R.L., din executarea contractului de servicii. Adresa a fost semnată de secretarul general al ministerului, care a arătat ca a acţionat la cererea ministrului Elena Udrea şi că ministerul nu eliberase niciodată asemenea înscrisuri pentru a garanta creditele unor societăţi comerciale.

O zi mai târziu, a fost încheiat contractul de creditare a S.C. Europlus Computers S.R.L., având ca obiect acordarea unui credit pe termen scurt în sumă de 10.175.168 RON "pentru finanţarea cheltuielilor aferente contractului de servicii 232/24.06.2011 încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi S.C. Europlus Computers S.R.L."

Creditul ar fi trebuit restituit în termen de 3 luni, însă scadenţa a fost prelungită succesiv pentru 60 de zile, 30 de zile şi alte 30 de zile până la data de 27.01.2012.

DNA explică: "În condiţiile în care MDRT a aprobat, ulterior, pentru plată doar suma 8.116.800 lei, o parte semnificativă a creditului a rămas neacoperită, motiv pentru care au existat mai multe discuţii la sediul ministerului între reprezentanţii instituţiei de credit, care solicitau achitarea întregii sume prevăzute în contract, şi cei ai instituţiei publice, care susţineau că nu pot achita decât serviciile recepţionate.

Împrumutul a fost rambursat parţial în data de 02.02.2012, prin plata sumei de 8.116.800 lei de către MDRT.

Diferenţa a fost achitată de S.C. Europlus Computers S.R.L. la data de 08.02.2012 folosind fonduri primite de la o altă firmă care, la rândul său, le obţinuse în baza unui contract de achiziţie publică finanţat în regim de urgenţă de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Transporturilor şi care a fost atribuit cu încălcarea dispoziţiilor legale de către reprezentanţii municipiului Lupeni".

Procurorii reclamă că împrumutul nu ar fi fost acordat în asemenea condiţii, în lipsa influenţei exercitate de Udrea.

"Astfel, conduita reprezentanţilor instituţiei de credit (care au acceptat un risc neuzual, au aprobat creditul într-un termen neobişnuit de scurt şi au prelungit succesiv termenul de rambursare), se coroborează cu implicarea directă a ministrului în emiterea adresei din 29.06.2011 (care a reprezentat principala garanţie avută în vedere de comitetul de credit), precum şi cu rolul pe care MDRT l-a avut ulterior în obţinerea fondurilor cu care S.C. Europlus Computers S.R.L. a achitat diferenţa de împrumut (prin finanţarea în regim de urgenţă a unui contract încheiat cu încălcarea legii)", conchide DNA.

---

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciunea săvârşirii unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, în cadrul unor proceduri de achiziţie, prin programe finanţate din fonduri publice şi din fonduri europene. Potrivit surselor din presă, percheziţiile au loc în cazul "Gala Bute" şi îl vizează şi pe fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja.

Descinderi au loc şi la locuinţa deputatului PSD Cornel Resmeriţă şi a lui Ştefan Lungu, fost consilier pe probleme de imagine al ministrului dezvoltării de la acel moment, Elena Udrea, conform surselor citate.

"În cursul dimineţii de 2 februarie 2015, ca urmare a autorizării de către instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii în 18 de locaţii (sedii ale unor societăţi comerciale şi domicilii ale unor persoane fizice) situate în municipiul Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Hunedoara şi Gorj.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Serviciului Român de Informaţii şi al Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei", arată un comunicat emis de DNA.

Elena Udrea a comentat, ieri, pe Facebook, după ce a văzut reacţiile la interviul său de vineri: "Personal, mă aştept la absolut orice, înscenări, «dezvăluiri», fotografii etc., pentru că acum vor dori şi mai mult să-mi închidă gura. Important este să fim conştienţi de pericolul uriaş al acestui moment: puterea totală în mâna unui om despre care nu se ştie mai nimic în spaţiul public, dar care deţine secretele tuturor".

DNA a început joi urmărirea penală în cazul Elenei Udrea pentru spălare de bani şi fals în declaraţii de avere, dosar desprins din dosarul Microsoft. DNA o acuză pe Elena Udrea că a ştiut că soţul său de la acel moment, Dorin Cocoş, ar fi obţinut sume de bani din traficul de influenţă realizat în dosarul Microsoft, bani de care ar fi beneficiat şi fostul ministru al Dezvoltării.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Bineanteles ca ne bucuram pentru cererea avizului de arestare insa vorba lui Udrea este anormal ca doar familia ei sa se afle la puscarie. Grupul de crima organizata numit impropriu PDL a fost mult mai mare. Ce se reproseaza lui Udrea si Ariton s-a intamplat in fiecare minister la fiecare gala. Ce se intampla cu Blejnar, Blaga, Predoiu, Pogea, si ceilalti care se simt neglijati?. S-au scos cu penseta Ridzi si Udrea dar restul????

    Acest dosar "Bute" a fost instrumentat, la vremea lui, de antena3, care o ataca pe Udrea ca sa loveasca in Basescu.

    Este o prostie de la un capat la altul. 

    Sumele care, eventual, au fost furate sunt ridicol de mici in comparatie cu Microsoft, EADS sau retrocedari.

    Din acei bani s-au platit si primele boxerilor si organizarea. 

    Dosarul Bute, pute! 

    Nu conteaza sumele ci faptele. Iar daca nu se intelege ca mai vin si alte dosare in Udrea atunci nu ati inteles nimic. Daca e la beci devine si ea mai ciripitoare iar atunci se ajunge mai repede si la ceilalti precum buldogul rozaliu Blaga.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb