ALERT Guvernul scoate la vânzare un pachet de 27% din Rompetrol Rafinare pentru 200 de milioane de dolari

Elena Deacu
Companii #Energie / 11 iunie 2015

Ministerul Energiei va vinde 26,69% din tilurile Rompetrol Rafinare, la un preţ minim de 200 de milioane de dolari, acţionarul majoritar al companiei, KMG International, având drept de preemţiune asupra acestei participaţii, potrivit unui proiect de HG lansat în dezbatere publică.

"Se mandatează Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de afaceri să nu finalizeze vânzarea pachetului de acţiuni care face obiectul strategiei de privatizare la un preţ de adjudecare mai mic decât echivalentul sumei de 200 de milioane de dolari" , se arată în textul HG.

"Vânzarea pachetului de acţiuni se va realiza prin licitaţie, având garanţia unei oferte minime de cumpărare din partea KMG International NV, de 200 milioane dolari SUA. Licitaţia se va deşfăşura în următoarele etape: licitaţie competitivă la un preţ în urcare faţă de preţul de ofertă sau licitaţie olandeză, la un preţ în scădere faţă de preţul de ofertă, dacă nu se oferă preţul de ofertă", se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern.

Strategia de vânzare a 27% din Rompetrol Rafinare este parte a înţelegerii complexe pe care Guvernul României a agreat-o cu KazMunaiGas, în 2013. Astfel, pe lângă prevederea ca vânzarea acestui pachet de acţiuni să se facă cu prioritate către kazahi, cele două părţi au convenit ca restul de 18% din ceea ce deţine statul să rămână în proprietatea sa pentru cel puţin încă trei ani. O altă parte a înţelegerii este ca partea kazahă să constituie, în cel mai scurt timp, un fond de investiţii în valoare de un miliard de dolari pentru investiţii în energia din România.

Rompetrol Rafinare face parte din KMG International (fostul Rompetrol Grup), deţinut de compania naţională de petrol şi gaze din Kazakhstan - KazMunayGas.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "Se mandatează Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de afaceri să NU finalizeze vânzarea pachetului de acţiuni care face obiectul strategiei de privatizare la un preţ de adjudecare NU mai mic decât echivalentul sumei de 200 de milioane de dolari" ... Asta inseamna sa nu vanda la un pret mai mare. Adica sa vanda la un pret mai mic sau sa nu vanda !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb