ALERT/ INCENDIU LA UN CLUB DIN CAPITALĂ Arafat: 27 de persoane au murit, 184 au fost transportate la spital, 146 au rămas internate

Miscellanea / 31 octombrie 2015

(momentele suprinse înainte de izbucnirea incendiului)sursa foto: Facebook

(momentele suprinse înainte de izbucnirea incendiului)sursa foto: Facebook

Iohannis: "Sunt cutremurat şi profund îndurerat de tragicul eveniment din Capitală"

Arafat: "La nivelul ISU, nu există nicio solicitare de autorizare a activităţii în urma căruia s-a produs incendiul"

Guvernul se reuneşte azi, la 12:30, în şedinţă pentru declararea doliului naţional timp de 3 zile

Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a deschis un dosar penal

-------------------

Familiile victimelor pot obţine informaţii suplimentare despre starea acestora sunând la următoarele numere de telefon puse la dispoziţie de MAI: 021/2069291, 021/3130605, 021/2069283, 021/2648704, 021/2648525, 021/2069375 şi 021/3122547.

-------------------

Actualizare 19:30 Parchetul General: "Încă nu au fost identificate 5 victime duse la INML"

Autorităţile nu au date cu privire la identitatea a cinci persoane care şi-au pierdut viaţa în incendiul de la Clubul Colectiv şi care se află la INML, arată un comunicat al Parchetului General.

Potrivit sursei, o echipă constituită din reprezentanţi de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Poliţia Capitalei - Serviciul Omoruri, IGPR - Direcţia de Investigaţii Criminale, Institutul Naţional de Criminalistică IGPR, Serviciul Criminalistic din cadrul DGPMB, alături de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Criminalistică şi Institutul Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani a efectuat astăzi prima parte a cercetării la faţa locului.

Au fost ridicate mijloace materiale de probă ce urmează să fie folosite pentru lămurirea împrejurărilor în care a izbucnit incendiul.

"Au fost realizate activităţi de examinare şi identificare a persoanelor decedate la INML, până în acest moment existând date cu privire la identitatea a 21 de persoane din cele 26 transportate la INML. Au fost verificate persoanele internate în unităţile spitaliceşti, stabilindu-se care dintre acestea pot fi audiate. Totodată, cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul DGPMB - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economico - Financiare au fost verificate activităţile comerciale desfăşurate în incinta clubului unde a avut loc evenimentul", susţin procurorii.

De asemenea, specialiştii de la INSEMEX au terminat astăzi cercetarea locului unde a izbucnit incendiul.

"Am contribuit la cercetarea la faţa locului. Am rugat colegii de la Criminalistică să ne ridice probele pe care le-am indicat, să ne transmită documentele necesare. Am găsit urme textile, urme de materiale arse sau pe jumătate arse. Aşteptăm să vedem ce tip ce materiale pirotehnice s-au folosit. Era un singur extinctor mic, folosit", a declarat Găman George, directorul INSEMEX Petroşani.

Ancheta va continua mâine cu activităţi de cercetare la faţa locului şi de identificare a persoanelor decedate şi vor fi efectuate autopsiile medico-legale dispuse de procuror.

În paralel, vor fi audiate persoane care ar putea avea cunoştinţă despre împrejurările şi modul în care a avut loc incidentul.

-----------------

Actualizare Ponta a cerut verificarea "la maximum" a fiecărui bar şi club din ţară

Premierul Victor Ponta le-a cerut, azi, ministrului de Interne Gabriel Oprea şi secretarului de stat Raed Arafat să elaboreze un plan de verificare a tuturor cluburilor şi barurilor din toată ţară, acesta urmând să fie prezentat săptămâna viitoare.

"Totdeauna e bine să facem înainte lucrurile, dar cu atât mai mult în perioada imediat următoare, tot ceea ce ţine de o verificare la maxiumul prevăzut de lege a îndeplinirii tuturor condiţiilor de către localurile de acest gen trebuie să facem ca să evităm pe viitor, dacă e posibil, asemenea tragedii", a spus Ponta la începutul şedinţei extraordinare de Guvern.

El le-a cerut ministrului de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, şi secretarului de stat Raed Arafat să prezinte în şedinţa viitoare a Executivului un plan de verificare a tuturor unităţilor comerciale de acest gen.

"Săptămâna viitoare să veniţi rapid cu un plan de verificare în toată ţara, pentru că eu cred că nu e un caz izolat, cred că sunt o mulţime de asemenea localuri, baruri, care, dacă le verificăm...Bun, ştiu că primăria le autorizează, eu vreau să le verificaţi dumneavoastră că la nevoie noi suntem cei care intervenim, nu primăria, şi vreau să veniţi săptămâna viitoare, Ministerul de Interne, exact cu planul cu fiecare asemenea loc în care se întâlnesc oameni şi există aceste situaţii", a spus Ponta.

El le-a cerut celor doi demnitari să fie date amenzi şi chiar să se închidă asemenea localuri, conform legii.

Ponta a afirmat că "îşi închipuie" ce este în ţară în zone în care nu se face un control "riguros", dacă în Bucureşti a fost posibilă o asemenea tragedie.

"E cumplit să ştii că-ţi laşi copilul să meargă seara într-un club şi după aia te duci să-l cauţi la spital sau la morgă. Dumnezeu să-i odihnească şi să facem tot ce ţine de noi să arătăm respect vitimelor şi familiilor acestora", a conchis Ponta.

------------------

Actualizare 13:30 Medic Floreasca: "Nu am mai văzut aşa o mobilizare a resurselor umane şi materiale de la Revoluţie"

Şeful Clinicii de chirurgie plastică şi reparatorie de la Spitalul Floreasca, Ioan Lascăr, a declarat, astăzi, că nu a mai văzut de la Revoluţie aşa o mobilizare a resurselor umane şi de materiale ca în urma incendiului din clubul Colectiv.

"Intervenţiile în acest caz sunt similare celor din război. Nu am mai văzut aşa o mobilizarea resurselor umane şi materiale de la Revoluţie", a spus medicul Ioan Lascăr.

El a precizat că la Floreasca au fost operaţi imediat 13 dintre răniţi, care sunt în continuare foarte gravă.

"Toţi au venit intoxicaţi. Aveau de asemenea arsură de căi respiratorii, arsă treaheea, laringe şi plămân. Iniţial vorbeau, dar, dacă nu erau intubaţi, mureau sufocaţi", a mai spus Lascăr.

Medicul a mai spus că sunt făcute zeci de intervenţii chirurgicale, pe pacienţi tineri.

"Este ca la război, se operază simultan în multe săli de operaţie. Spitalul Floreasca are această capacitate. Acest spital este continuu cu arma la picior. Orice persoană are nevoie de ajutor divin, pe lângă cel medical", a mai spus Lascăr.

-------------------

Actualizare 13:25 Iohannis, la Club Colectiv: "Este un spaţiu total impropriu, s-au ignorat norme simple"

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la plecarea de la Club Colectiv, că a văzut localul şi că spaţiul este total impropriu, el spunând că "este de neimaginat că în acel spaţiu au putut să fie atâţia oameni la un concert" şi că tragedia s-a produs pentru că "au fost ignorate norme simple".

"Am ţinut să văd locul în care s-a petrecut tragedia de aseară, să las aici un buchet de flori şi o lumânare. Dumnezeu să îi ierte pe cei decedaţi! Celor care au scăpat din tragedie, sănătate şi să aibă noroc să scape repede şi bine! Familiilor îndurerate le transmit sincere condoleanţe, sunt în gând şi în suflet alături de ei, iar familiilor răniţilor le doresc să aibă speranţă, credinţă şi cei internaţi să scape cu bine", a afirmat Iohannis.

"Am vrut să văd locul. Este un spaţiu total impropriu, am discutat cu cei de faţă. Este de neimaginat că în acest spaţiu au putut să fie atâţia oameni la un concert şi să se întâmple totul într-un timp atât de scurt. Tragedia s-a întâmplat pentru că au fost ignorate norme simple", a spus preşedintele.

-------------------

Actualizare 13:22 Chitaristul trupei a murit

Vlad Ţelea, chitaristul trupei "Goodbye to gravity", a murit în urma incendiului de aseară de la clubul Colectiv.

----------------

Actualizare 13:00 Iohannis: "Guvernul a decretat doliu naţional"

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, astăzi, după o vizită la locul tragediei produse ieri seară în Capitală, că Guvernul a decretat doliu naţional, el solicitând totodată celor prezenţi în faţa clubului unde a avut loc incendiul să păstreze un moment de reculegere.

Şeful statului a adus un buchet de cale albe şi a aprins o lumânare lângă zidul localui, unde sunt depuse mai multe lumânări şi flori.

------------------

Actualizare 13:00 Adrian Despot, liderul trupei Viţa de Vie, rănit în incendiul din Colectiv

Starea cântăreţului este bună

Liderul trupei Viţa de Vie Adrian Despot a fost rănit în incendiul izbucnit în clubul Colectiv din Capitală, pe pagina acestuia de Facebook precizându-se că starea de sănătate a artistului este bună şi a ajuns "întreg" acasă, potrivit Mediafax.

Adrian Despot a participat, ieri seară, la concertul trupei Goodbye To Gravity, în clubul Colectiv.

În această dimineaţă, pe pagina acestuia de Facebook a fost publicat un mesaj în care se arăta că starea artistului este bună.

Postarea este însoţită de mai multe mesaje de încurajare.

De asemenea, pe pagina formaţiei Viţa de Vie au fost publicate mesaje de condoleanţe pentru victimele incendiului şi încurajări pentru persoanele rănite. "Dumnezeu să-i odihnească! Ne rugăm pentru cei care sunt răniţi".

Totodată, membrii trupei au anunţat că şi-au anulat un concert programat pentru astăzi.

------------------------

Actualizare 12:30 Procurorii Parchetului General încep cercetarea la faţa locului; până acum au fost emanaţii de gaze

Surse: Urmărire penală in rem pentru omor calificat şi distrugere calificată

Procurorii Parchetului General vor începe cercetarea la faţa locului în cazul incendiului de la Clubul Colectiv, până în prezent fiind emanaţii de gaze în zonă, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

La cercetare va asista şi procurorul general al României, Tiberiu Niţu.

Parchetul General a început urmărirea penală in rem pentru omor calificat şi distrugere calificată, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

--------------------

Actualizare 12:20 Iohannis se întâlneşte cu Oprea şi Arafat la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, astăzi, la ieşirea de la Spitalul Floreasca, unde a vizitat victimele incendiului din clubul bucureştean, că va avea la ora 12:00 o întâlnire cu ministrul Gabriel Oprea şi secretarul de stat Raed Arafat, după care va merge la locul tragediei petrecute ieri noapte.

-----------------

Actualizare 12:00 Parchetul General a preluat ancheta

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat de la Parchetul Capitalei ancheta în cazul incendiului de la clubul Colectiv.

"Considerentele care au stat la baza preluării au vizat caracterul complex al cauzei determinat de împrejurările în care s-a produs incendiul, de urmările grave ale acestuia şi constatând că pentru finalizarea urmăririi penale este necesar a se efectua o multitudine de acte de urmărire penală cu implicarea unor structuri centrale ale altor autorităţi, fiind necesară şi alocarea de resurse logistice suplimentare", arată sursa.

O echipă de procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică - Biroul de criminalistică participă, împreună cu efective de poliţişti de la IGPR - DIC şi Serviciul Omoruri din DGPMB, la cercetarea la faţa locului.

Din primele verificări şi acte efectuate a rezultat că, în seara zilei de vineri, în timpul desfăşurării unui concert de muzică rock, s-a produs un incendiu într-un imobil din strada Tăbăcarilor nr. 7, Sectorul 4, având ca urmare decesul mai multor persoane şi vătămarea corporală a altora.

-------------------

Actualizare 11:50 Spitalul SRI a primit 7 răniţi; printre aceştia, doi spanioli şi un italian

Directorul Serviciului Român de Informaţii, Eduard Hellvig, a dispus în noaptea de 31 octombrie, în urma situaţiei de criza generate în Bucureşti, ca Spitalul Clinic de Urgenţă Profesor doctor Agrippa Ionescu să intre în dispozitivul pentru primirea şi tratarea răniţilor, în Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului fiind internate până în prezent şapte persoane, arată un comunicat al SRI.

"În Unitatea de Primiri Urgenţe au fost internate 7 persoane, dintre care 4 cu răni foarte grave şi 3 intoxicate cu fum. Dintre cele 7 persoane, două au cetăţenie spaniolă şi una cetăţenie italiană. Pacienţii internaţi la Spitalul Clinic de Urgenţă prof. dr. Agrippa Ionescu beneficiază de cea mai atentă monitorizare medicală şi de tratament adecvat stării lor de sănătate. SRI a ţinut legătura permanent, din momentul debutului crizei, cu viceprim-ministru Gabriel Oprea, secretarul de stat Raed Arafat şi sistemul medical de urgenţă. Datele sunt comunicate în permanenţă către MAI şi Ministerul Sănătăţii. Conducerea Serviciului îşi exprimă solidaritatea faţă de cei afectaţi de incendiu şi transmite condoleanţe familiilor îndoliate", conform sursei.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, la ora 12:30, 50 de brigadieri de la anti-tero vor veni la spital pentru a dona sânge.

Zece răniţi de la Spitalul de Arşi sunt intubaţi, în stare foarte gravă

Un număr de 10 răniţi de la Spitalul de Chirurgie Plastică şi Reparatorie sunt în stare foarte gravă, intubaţi, prognosticul fiind rezervat, a declarat astăzi purtătorul de cuvânt al unităţii medicale Adrian Stănculea, citat de Agerpres.

"Pericolul pentru cei zece este uriaş. Decesul pândeşte la fiecare pas. (...) Probabil că pe parcurs vom mai evalua şi vom schimba bolnavii. Este o decizie care se va lua şi la alte nivele. În funcţie şi de ceea ce vom vorbi şi cu colegii noştri. Familiile..au fost deja două cohorte de vizitatori - una azi noapte, una de dimineaţă. Sunt nişte arsuri severe, vorbim de cei din Terapie Intensivă de arsuri aproape sau peste jumătate din suprafaţa corpului. Mai importantă este componenta pulmonară care se va devoala în zilele următoare. Ea nu apare de la început. Complicaţia pulmonară severă, atunci când bolnavii se degradează extrem de sever nu apare de la venire ci în zilele următoare. Cei din terapie intensivă sunt intubaţi", a afirmat medicul.

El a explicat că arsura este cea mai severă agresiune care afectează corpul uman, iar modul de răspuns al pacienţilor la această agresiune este total individualizat.

"Este importantă suprafaţa arsă şi arsura de căi aeriene. Dintre cei 17 răniţi mai uşor, unul a plecat deja azi noapte. Restul nu vor pleca acum pentru că chiar dacă au arsuri pe 4-5% suprafaţă corporală sunt zone profunde şi zonele acestea ar putea necesita a fi operate. Arsurile sunt pe mâini, torace, cap, spate, mai puţin pe picioare. Nimeni nu poate să cuantifice foarte bine arsura de căi aeriene", a afirmat Stănculea.

El a precizat că a fost primit un ajutor cu aparatură de la Spitalul Matei Balş, dar şi de la firme private, momentan fiind acoperită problema echipamentelor.

Adrian Stănculea a subliniat că este foarte important ca oamenii să doneze sânge pentru operaţiile ulterioare.

Spitalul Grigore Alexandrescu: 4 copii internaţi; o fată de 16 ani şi un băiat de 15 ani, în terapie intensivă

Doi dintre minorii aflaţi la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu sunt intubaţi şi prezintă arsuri pe 35% din suprafaţa corpului, respectiv 45%, a declarat în această dimineaţă, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, doctorul Raluca Alexandru.

"La Spitalul Grigore Alexandrescu sunt internaţi patru copii. Avem doi în terapie intensivă - o fată şi un băiat. Fata are 16 ani, cu arsuri pe 45% din suprafaţa corpului, ea este intubată. Băiatul de 15 ani, cu 35% din suprafaţa corpului arsuri, este şi el intubat. El are tetrapareză spastică, se găsea într-un scaun cu rotile. Ambii prezintă şi arsuri de căi respiratorii, au inhalat monoxid de carbon, au fost intoxicaţi cu monoxid de carbon", a explicat medicul.

Ea a precizat că toţi cei patru pacienţi minori prezintă arsuri la nivelul feţei, mâini şi pe trunchi.

"O altă fată, de 17 ani, se află pe secţia de chirurgie plastică. Are 20% suprafaţa corporală arsuri. O a patra fată, de 17 ani, care este mai puţin afectată prezintă policontuzii, a fost călcată la ieşire. A inhalat monoxid de carbon, nu a pus probleme deosebite. Se află internată pe secţia de toxicologie" a mai spus Raluca Alexandru.

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti - 10 răniţi, în stare critică, iar 8, în stare gravă

Un număr de 10 răniţi aflaţi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) sunt în stare critică, iar 8 sunt în stare gravă, a declarat, în această dimineaţă, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Leonard Grecescu.

Potrivit acestuia, şase pacienţi sunt în stare bună şi satisfăcătoare.

"La SUUB, au sosit 25 de pacienţi, din care un pacient a decedat, 24 au rămas internaţi. Dintre aceştia, 10 în stare critică, 8 stare gravă şi 6 stare bună/satisfăcătoare", a afirmat medicul.

Spitalul Floreasca: 14 răniţi sunt în stare gravă

Un număr de 14 din cei 16 răniţi care se află la Spitalul de Urgenţă Floreasca sunt în stare gravă, a declarat, pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al instituţiei medicale, Bogdan Opriţa.

"Este vorba de 16 persoane, dintre acestea 14 sunt în stare foarte gravă în secţia de terapie intensivă. Au fost operaţi până dimineaţa opt - ieşiseră din sălile de operaţie şi urmau să intre ceilalţi. S-a intrat în patru săli de operaţie cu mai multe echipe de chirurgi plasticieni. Au venit medici de acasă. Urmau să fie toţi băgaţi în sală. Probabil că în acest moment sunt în sală introduşi şi următorii pentru că tuturor trebuie să le fie făcută toaleta chirurgicală a plăgilor", a detaliat Opriţa.

-------------------

Actualizare 11:39 Sute de oameni stau la cozi pentru a dona sânge

Sute de oameni stau la cozi astăzi să doneze sânge la Centrul de Transfuzie Bucureşti, au declarat pentru Agerpres surse medicale din interiorul unităţii.

Astăzi se poate dona sânge începând de la ora 08:00 la Centrul de transfuzie din Bucureşti, de lângă Piaţa Victoriei, şi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Potrivit medicilor, pot dona sânge cei care au o greutate de cel puţin 50 de kilograme în cazul femeilor şi peste 60 de kilograme în cazul bărbaţilor, să nu fi consumat alcool în ultimele 24 de ore, să nu fi avut intervenţii stomatologice sau operaţii în ultimele şase luni.

Femeile însărcinate, cele care abia au născut sau sunt în perioada menstruală nu pot să fie donatori.

De asemenea, nu pot dona sânge hipertensivii, cei care au suferit sau suferă de boli grave sau transmisibile precum hepatita, tuberculoza, HIV, sifilis, TBC, diabet zaharat, boli de inimă, de piele sau de tiroidă.

-----------------

Actualizare 11:15 Iohannis: "Sunt revoltat că o asemenea tragedie a fost posibilă în mijlocul Bucureştiului"

"Sper să se termine repede şi ferm anchetele, să explicăm familiilor ce s-a întâmplat"

Preşedintele Klaus Iohannis, care a ajuns, în această dimineaţă, la Spitalul Floreasca, unde sunt internate o parte din victimele din Club Colectiv, a declarat că este revoltat că s-a putut întâmpla aşa ceva în mijlocul Bucureştiului, spunând că are indicii că tragedia s-a produs din cauza ignorării legilor.

"Sunt îndurerat şi cutremurat, dar şi revoltat că o astfel de tragedie de proporţii s-a putut întâmpla chiar în mijlocul Bucureştiului. Atâţia oameni tineri care au mers pur şi simplu să se distreze au murit", a spus preşedintele.

El a spus că tragedia a fost cauzată de nerespectarea şi ignorarea legilor şi a normelor la club.

"Se datorează şi faptului că problema s-a abordat şi după princincipiul «lasă că merge şi aşa». Am indicii că nu au fost respectate reglementările legale şi că ignorarea legilor a dus la această tragedie", a adăugat şeful statului.

"Sper ca autorităţile să termine repede şi ferm anchetele şi sa avem concluzii cu care putem pe urmă să explicăm părinţilor, fraţilor, copiilor victimelor de ce s-a întâmplat această tragedie", a spus Iohannis.

"Am fost toată noaptea în legătură cu atorităţile, azi dimineaţă am fost în legătură cu Procuratura Generală şi i-am rugat pe toţi să vină cât se poate de repede cu concluzii care ne ajută să explicăm oamenilor ce s-a întâmplat şi ce trebuie să facem ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple la noi niciodată", a continuat preşedintele.

---------------------

Actualizare Bănicioiu: "Să nu creăm aglomeraţie în centrele de donare de sânge, să ne concentrăm eforturile pentru zilele următoare"

Trei centre pentru donaţii de sânge sunt deschise de azi dimineaţă

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a făcut, sâmbătă dimineaţă, un apel către bucureşteni să nu aglomereze centrele de donare de sânge şi să îşi concentreze eforturile pentru zilele următoare, când va fi de asemenea nevoie de sânge.

"Facem însă un apel pentru a nu crea aglomeraţie si pentru a conserva eforturile şi pe zilele următoare, când vom avea nevoie de cantităţi suplimentare de sânge. Deci, să nu ne ducem toţi în momentul de faţă, ci să conservăm efortul pentru zilele următoare. În momentul de faţă, este asigurat necesarul şi vreau să vă spun că sunt cele trei centre unde se pot duce cei care vor să doneze sânge: este centrul din strada Constantin Caracaş, numărul 2, care este deschis astăzi; centrul de la Spitalul Militar, la fel, deschis de la 7,00 dimineaţa şi centrul de la Spitalul Universitar, la fel, deschis de la ora 8,00 dimineaţa", a anunţat Bănicioiu, la Palatul Victoria.

Acesta a mai spus că "solidaritatea bucureştenilor este extraordinară şi de apreciat".

"Noi am comunicat că îi aşteptăm pe oameni să doneze de la ora 8,00 de dimineaţa, foarte mulţi dintre ei au venit încă de azi-noapte şi, practic, centrul de transfuzii Bucureşti a fost deschis de la unu şi jumătate de azi-noapte", a precizat ministrul Sănătăţii.

----------------

Un incendiu a izbucnit azi noapte în clubul Colectiv din Capitală în timpul unui concert. În urma increndiului, 27 de persoane au decedat. Peste 180 de persoane care au fost la concert au fost transportate la mai multe spitale din Bucureşti iar dintre acestea 146 au fost internate, majoritatea prezentând arsuri foarte grave.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis pe Facebook: "Sunt cutremurat şi profund îndurerat de tragicul eveniment care s-a produs în această seară în centrul Capitalei. Este un moment foarte trist pentru noi toţi, pentru naţiunea noastră şi pentru mine personal. În aceste momente dureroase, îmi exprim întreaga compasiune şi solidaritate faţă de familiile celor afectaţi de această tragedie".

Secretarul de stat în MAI Raed Arafat a susţinut, sâmbătă dimineaţă, că echipele de intervenţie au ajuns la locul tragediei de la clubul Colectiv în 11 minute.

"Apelul a intrat la 22,32, au fost mobilizate primele forţe şi au început deplasarea către locul incendiului sosind acolo la 22,43. Deci, de la primirea primului apel la 112 până la sosirea la faţa locului, 11 minute. Constatând situaţia de acolo a fost solicitată declanşarea planului Roşu, care este planul pe care îl declanşăm automat când vedem că avem un număr mare de victime la faţa locului şi unde este necesară mobilizarea unui număr mare de echipaje şi inclusiv a unor echipaje suplimentare speciale pentru intervenţie la dezastre sau accidente colective", a spus Arafat, la Palatul Victoria, după şedinţa Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

El a prezentat de asemenea situaţia repartizării răniţilor la spitalele din Capitală.

"La Spitalul Floreasca, au rămas 15, au primit 57. 17 au fost transferaţi, 25 au fost trimişi la domiciliu. Spitalul Universitar - 25 de prezentări, 24 au rămas internaţi şi, din păcate, un deces. Spitalul pentru Arşi - 29 de prezentări, 27 au rămas internaţi, 2 la domiciliu. Spitalul Elias -4 prezentaţi, 16 internări. Spitalul Pantelimon - 7 prezentări, 6 au rămas internaţi, Spitalul Sf. Ioan - 9 prezentări, 8 au rămas internaţi, diferenţa la domiciliu, Spitalul Militar - 15 prezentări, 12 internaţi care includ şi transferurile, Spitalul Bagdasar - 25 prezentaţi, 25 internaţi, Spitalul Colţea - 8 prezentaţi, unul la domiciliu şi 7 transferaţi la alte spitale - motivul a fost că nu există chirurg de chirurgie plastică şi că era mai bine pentru pacient să îi transferăm după ce s-au acordat măsurile de prim ajutor, Spitalul Grigore Alexandrescu - 2 prezentări, 4 internări, pentru că au mai fost transferaţi doi tineri acolo, doi minori de la Spitalul Floreasca, Spitalul Budimex - 3 prezentări, 2 internări, unul la domiciliu, Spitalul Agripa Ionescu al SRI - 4 internări prin transfer, Spitalul Gerota al MAI - 3 internări prin transfer. Total internaţi 146", a anunţat Arafat.

Secretarul de stat în MAI a anunţat, sâmbătă dimineaţa, că bilanţul victimelor incendiului de la clubul Colectiv din Capitală este deocamdată neschimbat, însă numărul victimelor ar putea să crească din cauza gravităţii rănilor.

"Având în vedere gravitatea victimelor este posibil (...) să apară şi alte decese. Acest lucru putem să îl spunem pentru că este un prognostic al unor pacienţi care este extrem de rezervat. Bilanţul poate să sufere modificări. În momentul de faţă, bilanţul este: 26 de decese în pre-spital, unul în spital, deci 27 în total, 184 prezentări în total în spitale dintre care 146 au rămas internate", a spus Arafat, la Palatul Victoria, după reuniunea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.

Oficialul MAI a dat ca exemple situaţia mai multor victime internate în spitalele Floreasca şi Elias.

"La Spitalul Floreasca, din cei 15 internaţi, dacă nu greşesc, 14 erau în stare critică, intubaţi-ventilaţi. (...) La spitalul Elias, cel puţin au primit trei intubaţi - ventilaţi, dar asta nu înseamnă că restul nu sunt în stare critică (...) Cei care au rămas internaţi totuşi sunt între stare medie şi stare gravă, rămânând un număr de critici, cei care sunt cu suprafaţă mare ( a arsurilor-n.r.) sau care sunt intubaţi şi lucrul acesta se schimbă pe parcurs", a arătat Raed Arafat.

El a mai spus că, din totalul persoanelor decedate, 17 sunt neidentificate, iar din cei 146 de pacienţi internaţi în spitale, 5 au rămas de asemenea neidentificaţi până la această oră.

Guvernul se reuneşte sâmbătă, la 12,30, în şedinţă pentru declararea doliului naţional timp de 3 zile

Procurorul venit la locul incendiului de la clubul Colectiv din Capitală a precizat, sâmbătă dimineaţă, că la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a deschis deja un dosar penal, iar în cursul acestei zile, la sediul Institutului de Medicină Legală (IML), se va desfăşura procedura de identificare a victimelor.

"S-au stabilit 27 de victime decedate, urmând să vedem ce se întâmplă cu cei transportaţi la spital. În cursul zilei de azi, la sediul IML, se va desfăşura procedura de identificare a victimelor. Cauzele evenimentului nu vi le putem comunica. Nici noi nu suntem în posesia acestora la acest moment. Se va efectua cercetarea la faţa locului, audierea administratorului şi a persoanelor care întreţin şi administrează acest local. La Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti s-a deschis deja un dosar penal. La acest moment, suntem într-o fază incipientă, nu vă putem comunica încadrarea juridică", a spus procurorul Rareş Stan, transmite Agerpres.

Opinia Cititorului ( 26 )

  1. Cumplită tragedie!

    Poate e și un avertisment să nu ne mai jucăm cu focul și cu importul sărbătorilor astea păgâne, gen Halloween. 

    1. conform publicatiei germane clubul fusese in urma cu 10 zile verificat si avea la categoria lipsuri doar insuficiente in ceea ce priveste suficienta si calitatea personalului. "Erst zehn Tage zuvor hatte die Polizei das Lokal kontrolliert und einen Mangel an qualifiziertem Personal beanstandet und dafür eine Geldbuße verhängt. " De asemenea conform unui martor ocular acest incident ar fi putut fi avea o mai mica amploare daca echipele de interventie ar fi organizat mai bine . Martorul acestei declaratii este Victor Ionescu de la A3 "All das hätte verhindert werden können, wenn die Notfalldienste die Flucht besser organisiert hätte."

      Chiar daca inca nu ati trecut peste copita care si-a dat-o Basescu cand l-a atacat abject pe Arafat, Arafat este personajul pozitiv !!! ISU a intervenit la timp si de la venirea ISU un singur deces s-a inregistrat. Poti sa faci referire la ziarul tau de rahat die Zeit care citeaza un ciumete dintr-un bloc, ciumete care cine stie ce a iteles din ce a vazut. Nu inteleg cum puteti fi atat de mizerabili in jocul vostru politic marunt. O drama, hop si voi cu improscatul cu rahat... Mai veri si drept de vot egal...

      ti-am redat ce spune Zeit, Welt. Il citeaza pe Valentin Ionescu de la ANTENA 3, care spune ca a venit o singura ambulanta intai si dupa aceea a fost liniste. Normal ca s-a inregistrat de cand a venit ISU un singur deces. Urmareste stirile si vezi cum se incurca domnul Arafat in explicatii. Conform rationamentului tau , bineinteles unanim acceptat pe plan mondial, victimele sunt personajul negativ. Arafat nu i-a dat o copita lui Basescu, el a fost doar scanteia de care avea nevoie Treichl pentru a nu se trece la zona euro si Petrom de a nu mari redeventele. Restul este numai gargara ca sa ma citez singur sau bla,bla, bla conform lui Theraflu.

      e mai puternic decat superman. Daca in locul inteleptului Arafat aveam un imbecil poate atunci nu existau aceste motive de BREAKING NEWS. Utita-te la Ponta ce a facut cu Oltchim. El nici macar nu a citit ce a hotarat Uniunea Europeana , da a salvat Romania d.p.d.v. economic......

      draga Eu,

      acum scrie si Basler Zeitung despre buimaceala serviciului de urgenta. Reporter este chiar un ziarist de la Antena 3, vezi gasesti si videoul pe pagina A3, bineinteles cat va mai fi lasat online::..."Nach der Explosion seien riesige Flammen in dem Club ausgebrochen, sagte Victor Ionescu Antena 3. «Menschen fielen in Ohnmacht, sie wurden ohnmächtig vom Rauch. Es war ein totales Chaos, Menschen trampelten sich nieder», sagte er. «Es war eine Tragödie, die hätte verhindert werden können, wenn es mehr Organisation von den Notfalldiensten gegeben hätte.» Die Feuerschutzregularieren in Clubs und Restaurants in Bukarest werden nicht immer streng eingehalten." 

      Tu si ziarul tau de rahat care daca este din Germania se presupune (in mod eronat) a fi corect! Die Zeit greseste, tu stii, dar iti este mai rentabil sa improsti in continuare!. Nu aveti rusine, doar o poezie de reprodus. Nu am spus niciodata ca Arafat i-ar fi dat vreo copita lui Basescu, Valentin Ionescu este un bou independent nu de la Antena 3, Die Zeit are de promovat imaginea boului teutonic care se crede superior gintei latine, tu preferi sa citezi niste tampenii false, oamenii se vindeca pe patul de spital, lumea merge mai departe.

      adica Victor Ionescu este independent si de aceea e un bou. Logica e buna. El este martor ocular , spune ca cei de la Antena 3 si inca o televiziune stateau cu reflectoarele si camerele pe victime, insa credibili sunt domnii Ponta, Oprea si Arafat de pe fotoliile ministeriale. Mergi in piata la universitate si convinge-i si pe cei de acolo. Pe mine m-ai convins.

      Ionescu este bou pentru ca asa e el. Rasucesti degeaba o logica haotica pentru ca in afara de jos Arafat nu ai ce spune. Oameni care imi spun unde sa ma duc, am mai vazut. Eu ti-as spune unde sa te duci... dar nici tu nu te vei duce...

      nu am spus jos Arafat si nici sus. Este o simpla opinie care se bazeaza pe asa numita visual behaviour. Mi-a atras atentia faptul ca principalele declaratii ale domnului Arafat au fost ca acel club nu avea autorizatie ISU. Singura inadevertenta era numai faptul ca personalul era insuficient si necalificat. De ce sa spui tu ca sef al echipei de interventii ca acel local nu avea autorizatie. Doar pentru a scuza existenta acelui incident? Nu suntem copii , draga Eu.

      sie sehen die geld zu buzunaren die Polizei und feurwherr gesehen ?

    in afara de a poza in salvatorul natiei romane, nu stiti decat da cautati scuze...vezi tragedia din muntii Apuseni, elicopterul de pe lacul Ghiol si acum acest eveniment a carui tragedie nu poate fi descrisa. Dvs nu stiti acum decat sa spuneti ca nu era autorizat. Cati oare trebuie sa plateasca inca pentru managementul dvs aberant?

    conform Frankfurter Rundschau "Von der "schlimmsten derartigen Tragödie", die sich je in Bukarest zugetragen habe, sprach Innenstaatssekretär Raed Arafat." cea mai rea tragedie de acest fel........

    Nach der Explosion seien riesige Flammen in dem Club ausgebrochen, sagte Augenzeuge Victor Ionescu Antena 3. "Menschen fielen in Ohnmacht, sie wurden ohnmächtig vom Rauch. Es war ein totales Chaos, Menschen trampelten sich nieder", sagte er. "Es war eine Tragödie, die hätte verhindert werden können, wenn es mehr Organisation von den Notfalldiensten gegeben hätte." Tragedia ar fi putut fi evitata daca echipajele de urgenta ar fi avut o mai buna organizare. Este opinia proprie a domnului Ionescu sau cea a postului de televiziune A3?

    1. Cat de prost sa fii sa nu fi aflat ca alertarea serviciului 112 s-a facut DUPA ce tragedia s-a produs. Lasa, ca evita tragediile la voi in Germania.

      ti-am tradus ce spune Victor Ionescu, care iesise sa fumeze o tigara si a vazut toata tragedia. Daca un martor Antena 3 spune acest lucru, nu-l crezi? Atunci si tu esti intelept si propun ca Arafat sa fie canonizat. Esti acum de acord cu mine?

      Acest bestea e bolnav mintal liber pe strada. Un asemenea cretin ar trebui cenzurat in demersul lui halucinant de a posta fara discernamant in orice situatie si pe orice subiect.

      cum e cu libertatea de exprimare pe care freelancerii Badea si Ursu au promovat-o la Berlin. Cretinii de ce nu ar avea voie sa publice opiniile lor, mai ales ca nu fac altceva decat sa adune niste opinii ale unor martori oculari si apoi sa-si exprime opinia. Daca vrei sa nu mai public, atunci o voi face. Esti cumva de la Tellekom Romania, ca nu pot sa-mi exprim opinia si te-ai ofensat, stimate domnule Anonim?

      De ce citezi Latrina 3 cand iti convine?

      si astia de la Spiegel tot imbecili sunt, nu-i asa:

      Bei einem Brand in einem Bukarester Musikklub kamen in der Nacht zum Samstag 27 Menschen ums Leben. Sie mussten sterben, weil es rumänische Behörden mit den Sicherheitsbestimmungen nicht allzu genau nehmen. Hauptsache, das Schmiergeld stimmt.....pe scurt... 27 oameni au marit in noaptea de sambata , PENTRU CA AUTORITATILE ROMANE NU SUNT ASA DE EXACTE CU NORMELE DE SIGURANTA. IMPORTANT ESTE, CA BACSISUL SA FIE OK. Daca dumneaata ai obrazul subtire si te doare in cur ce spune lumea despre tine, persoana mea este o persoana brutala si macar la nivel de imagine nu ma dau la o parte sa-mi spun opinia. Asa cum sunt, BOU,IMBECIL,CRETIN si alte onomatopee pe care voi avea onoarea sa le intruchipez. 

      erau de la ei. Nu sunt de acord cu aceasta denumire Latrina 3. Imi doresc doar o televiziune care sa prezinte adevarul meu si nu adevarul ei, adica al televiziunii, ci al boului de pe strada, care nu are rafinamentul unui presedinte de banca. Asta e ceea ce doresc.

      Tot un martor ocular care a scapat cu viata a spus ca incendiul s-a petrecut in cateva minute. De la prima gluma a cantaretului ca "avem un mic incendiu pe scena ... si nu era in regie" ... martorul a vazut flacara mica ... un bodyguard cu un stingator mergand catre scena ... a decis sa se indrepte spre iesire ... dupa 10 secunde, spune el, focul se marise pana la tavan si apoi a fost o explozie si s-a declansat panica.... Asta a fost tot. DAca tu crezi ca in Germania ta iti vin 10 ambulante in 10 minute, pentru orice fel de incident, fie un mic incendiu, fie unul catastrofal, esti un prostanac. In mod evident ca au ajuns putine masini initial pentru ca nimeni nu intelegea proportiile dezastrului ... au venit apoi mai multe dupa ce primii au inteles despre ce este vorba.

      nu intelegea proportiile dezastrului....au venit apoi mai multe...Aceste marturii sunt suficiente pentru a-mi dea seama ca un imbecil nu poate face fata atator intelepti. Ma dau batut. Sunt de parere ca cei dusi acum la ceruri au nevoie de liniste. Odihneasca-se in pace!

      asa sa faci si tu

      vin pe naiba noua, idiotule. Esti un nenorocit idiot. Vrei sa iti dorim sa fii partas la o astfel de catastrofa ca sa vezi ca vor veni doar 2-3 initial! Idiot patent ce esti.

    Ziarul din coltul strazi dintr-un oras din Germania?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb