ALERT Klaus Iohannis a promulgat Codul Fiscal

Andrei Stan
Macroeconomie / 7 septembrie 2015

"În România nu există nicio presiune a unui val migraţionist"

Actualizare 21:33 Iohannis: O analiză a dosarului Schengen, inclusă pe agenda şedinţei CSAT

Şeful statului a mai declarat că pe agenda şedinţei CSAT din 17 septembrie a inclus şi o analiză a stadiului dosarului Schengen, informează surse din presă.

"Mai mulţi lideri europeni şi mai mulţi politicieni relevanţi, în special din Europa de Vest, cer o nouă analiză a oportunităţii spaţiului Schengen, a modului în care funcţionează. Este nevoie să fim foarte atenţi la aceste discuţii şi, din acest motiv, am inclus pe agenda CSAT-ului şi o analiză a stadiului dosarului Schengen pentru România", a afirmat Iohannis.

El a susţinut că în criza imigranţilor a fost un avantaj faptul că România nu este membră a spaţiului Schengen.

"Faptul că România nu este membră Schengen de data aceasta a fost un avantaj pentru noi, fiindcă nimeni nu a putut să intre în România, pur şi simplu, printr-o filieră care nu a putut fi supravegheată. Trebuie să fim realişti", a spus Iohannis.

Şeful statului a anunţat luni că a convocat pentru 17 septembrie o şedinţă CSAT, în care va prezenta punctul său de vedere cu privire la cotele voluntare de imigranţi, în perspectiva discuţiilor care vor avea loc ulterior la nivel european.

(S.A.)

------------

Actualizare 21:20 Şeful statului: "Discuţia pe Constituţie - cu mare plăcere după anul 2016"

Preşedintele Iohannis a mai declarat că o discuţie pe tema Constituţiei nu este potrivită în acest moment, arătând că ea ar trebui să aibă loc după anul electoral 2016, transmit surse din presă.

"În ce priveşte Constituţia nu mi se pare o idee bună să ne apucăm acum, practic în an electoral, mai sunt câteva luni până începe efectiv anul electoral 2016, să discutam Constituţia. Aşa ceva nu se face. Constituţia se discută şi se modifică într-o perioadă de calm politic. Asta înseamnă după anul electoral, nu înaintea anului electoral. Dacă nu s-au înţeles imediat după alegerile din 2012, când cred că a existat şi o majoritate confortabilă, cum s-ar înţelege acum, când fiecare partid politic nu numai că vrea, are chiar datoria să se profileze în faţa electoratului? Discuţia pe Constituţie - cu mare plăcere după anul 2016", a declarat şeful statului.

Întrebat cu privire la declaraţia preşedintelui interimar al PSD, Liviu Dragnea, referitoare la disponibilitatea pentru o colaborare cu el în privinţa Constituţiei, Preşedintele a răspuns că este foarte bine să existe un dialog politic pe anumite teme.

"Este foarte bine ca în anumite chestiuni sensibile să existe consens, discuţie, cum am avut la Codul fiscal de exemplu, dar în ansamblu rolul partidelor politice nu este să lucreze consensual, ci fiecare să îşi prezinte viziunea, ideile, politicile publice", a arătat Iohannis.

El a spus că nu reproşează Opoziţiei că lucrează prea mult în consens cu Puterea. "Cred că a fost nevoie de o colaborare rezonabilă şi pe zona Codului fiscal, cum cred că o iniţiativă lăudabilă este recredibilizarea Parlamentului. Dar, în rest, partidele trebuie să se profileze, ori asta nu se poate lucrând împreună", a explicat Iohannis.

(S.A.)

--------------

Actualizare 21:00 Iohannis: "Am cerut reparaţii la Vila Lac 3, nu au fost cereri extravagante"

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit astăzi şi despre lucrările care se efectuează la Vila Lac 3, reşedinţa sa oficială, spunând că a cerut să fie reparată şi zugrăvită, SPP a cerut anumite reparaţii la rândul său, iar specialiştii au cerut consolidarea clădirii, însă nu a avut "cereri extravagante", informează surse din presă.

"Nu am avut şi nu am cerinţe extravangante, dar, da, am cerut să fie zugravită casa, am cerut să fie reparată şi zugrăvită faţada. Da, SPP a cerut să se zugrăvească şi să se consolideze o parte care joacă un fel de rol de adăpost. Da, este adevărat că specialiştii au cerut o consolidare a clădirii. M-au informat la sfârşit că asta se face", a spus preşedintele, răspunzând unei întrebări.

"Cereri extravangate nu obişnuiesc să am", a adăugat Iohannis.

(S.A.)

------------

Actualizare 20:50 Ponta: "Codul Fiscal este acum o certitudine"

Premierul Victor Ponta a salutat, în această seară, promulgarea Codului fiscal de către preşedintele Klaus Iohannis.

"Sunt foarte bucuros - Codul Fiscal este acum o certitudine! TVA 20% cota generală şi 9% pentru alimente - promisiune fundamentală a USL / foarte bine pentru români!", a scris Ponta pe Facebook.

(S.A.)

------------

Actualizare 20:00 Cazul românului răpit, "tratat cu maximă atenţie"

Preşedintele a mai afirmat că autorităţile statului tratează cu maximă atenţie şi implicare cazul românului răpit în Burkina Faso, subliniind că, pentru a avea succes acţiunile în acest caz, trebuie să nu se facă prea multă publicitate, informează surse din presă.

"Statul român tratează cu maximă atenţie şi implicare acest caz. Am trimis un delegat în celula de criză care se desfăşoară sub tutela MAE. Ştiu foarte exact în ce fază ne aflăm. Acţiunile care se fac sunt conforme cu manualul, însă aceste acţiuni au succes doar dacă nu se face prea multă publicitate. Din acest motiv, celula de criză când a fost nevoie a comunicat datele, când s-au putut comunica. Este o situaţie care necesită un tratament specific", a declarat Iohannis, în conferinţa de presă de la Palatul Cotroceni.

(S.A.)

------------

Actualizare 19:50 Iohannis: Mă aştept ca Ponta să demisioneze "la un moment dat"

Şeful statului a declarat, întrebat despre demisia lui Victor Ponta, că nu şi-a schimbat părerea şi că se aşteaptă "să se întâmple la un moment dat", el precizând însă că există un dialog "mai instituţional, mai rar cu premierul" şi că au discutat chestiunile importante, transmit surse din presă.

Preşedintele a fost întrebat de un jurnalist dacă îşi menţine declaraţia din 5 iunie, când îi cerea demisia premierului Victor Ponta, şi cum este relaţia cu acesta în prezent.

"Mă aştept să se întâmple la un moment dat (demisia premierului - n.r.). Nu mi-am schimbat părerea, dar există un dialog, mai instituţional, mai rar, dar am discutat chestiunile importante", a afirmat şeful statului în conferinţa de presă susţinută luni seară la Palatul Cotroceni.

(S.A.)

--------------

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat astăzi, la Palatul Cotroceni, că a promulgat Codul fiscal, menţionând că este foarte mulţumit de modul cum a decurs dezbaterea publică, inclusiv cea între partide şi votul final din Parlament, transmit surse din presă.

"Astăzi am promulgat Codul fiscal", a declarat şeful statului, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că a trimis Legislativului spre reexaminare Codul fiscal din două motive, unul fiind legat de faptul că nu avusese loc o dezbatere aprofundată pe această temă.

"După părerea mea, nu avusese loc o dezbatere publică aşa cum se cuvine pentru un Cod fiscal. Codul fiscal este una din legile foarte importante. Este nevoie pentru o astfel de lege de o dezbatere pe mai multe faţete, este nevoie de o dezbatere aprofundată, la care participă toţi actorii implicaţi şi informaţi. În Parlament o astfel de dezbatere nu avusese loc. În societatea civilă s-a dezbătut înainte de prima aprobare foarte puţin Codul fiscal. Am considerat că aşa nu este bine şi este nevoie de o dezbatere mai amplă. Acest lucru, după retrimitere, s-a şi întâmplat şi pot să spun că dezbaterea care a avut loc după retrimitere a fost pe măsura aşteptărilor. Bine ar fi fost să fi avut loc înainte, dar şi aşa consider că a fost în regulă", a afirmat şeful statului.

Potrivit lui Iohannis, un alt motiv pentru care a cerut reexaminarea Codului fiscal a fost faptul că măsurile propuse în acest act normativ nu erau potrivite.

"Al doilea motiv pentru care am retrimis atunci Codul fiscal în Parlament a fost legat de ceea ce am putea să numim responsabilitate. Am vrut să se analizeze foarte bine şi să se ajungă la concluzia potrivită cu acest Cod fiscal, având în vedere că varianta iniţială a propus o relaxare fiscală pe care am considerat-o prea abruptă, prea multe măsuri de relaxare fiscală dintr-o dată mi s-au părut nepotrivite. Însă nu am considerat că este rolul meu, al preşedintelui, să spun în spaţiul public ce măsuri trebuie să rămână, ce măsuri nu e bine să rămână în vigoare. De aceea nu am apărut în această dezbatere şi nu am exprimat punctul meu de vedere intenţionat, fiindcă am vrut ca acest lucru să îl facă specialiştii, ceea ce s-a şi întâmplat", a precizat Iohannis.

Preşedintele s-a declarat mulţumit de modul în care au avut loc ulterior dezbaterile pe Codul fiscal. "Faptul că a doua oară Codul fiscal a fost aprobat practic în unanimitate a fost un lucru foarte bun şi a arătat că dezbaterea a fost profundă şi responsabilă. Sunt foarte mulţumit de modul în care a decurs dezbaterea publică, inclusiv dezbaterea între partide şi votul final. Din aceste motive astăzi am promulgat Codul fiscal", a conchis Klaus Iohannis.

În privinţa crizei imigranţilor, Preşedintele Iohannis a anunţat că a convocat Consiliul Suprem de Apărare a Ţării pentru data de 17 septembrie, urmând să prezinte punctul său de vedere cu privire la păstrarea unor cote voluntare de imigranţi.

"Fenomenul este important pentru noi fiindcă suntem în UE, însă în România nu apare o presiune din această zonă. Putem să tratăm chestiunea cu calm, răspundere, cu solidaritatea cu ţările în care există un număr mare de refugiaţi. Nu este cazul să reacţionăm isteric, cum nu este cazul să ne arătăm latura xenofobă. Trebuie să fim solidari cu celelalte ţări din UE, însă trebuie păstrate cotele voluntare. Nu cred că introducerea cotelor obligatorii este o soluţie. Acest punct de vedere îl voi prezenta săptămâna viitoare în CSAT. Am convocat CSAT pentru 17 septembrie şi acest punct de vedere îl voi prezenta şi în Consiliul de la mijlocul lunii octombrie şi voi ţine cont şi de datele Guvernului, însă datele preliminare ne arată că suntem îndreptăţiţi să cerem cote voluntare", a afirmat şeful statului, într-o conferinţă de presă, la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că România poate primi 1.785 de refugiaţi şi că cifrele apărute în spaţiul public sunt speculaţii.

"România a comunicat, la începutul lunii iulie, că poate să primească 1.785 de refugiaţi, 1.705 care se află deja în UE şi 80 de refugiaţi care vor fi relocaţi, aduşi din tabere tranzitorii din afara UE", a spus Iohannis.

Şeful statului a indicat că în România nu există niciun fel de presiune a unui val imigraţionist. "Nu avem un aflux semnificativ de refugiaţi", a arătat Iohannis. El a precizat că a cerut Ministerului Afacerilor Externe date comparative de anul trecut şi cifrele sunt cam aceleaşi, preşedintele subliniind că nu se remarcă o creştere semnificativă de refugiaţi, fiind fluctuaţii foarte mici.

Klaus Iohannis a motivat că speculaţiile cu privire la numărul de imigranţi au apărut pe fondul în care zeci de mii de refugiaţi au intrat în spaţiul european. "Zeci de mii de oameni refugiaţi au intrat în Uniunea Europeană, au apărut probleme de logistică, de principiu, fiindcă a fost încălcat spaţiul Schengen, au fost încălcate normele de la Dublin şi aceşti refugiaţi practic au bulversat întreaga arhitectură europeană. Din acest motiv, discuţia a devenit foarte aprinsă, pe bună dreptate. Am văzut tragedii umane, situaţii care sunt greu de imaginat", a declarat presedintele.

El a menţionat că la discuţiile din Consiliile Europene din martie şi aprilie a optat pentru cote voluntare de imigranţi, iar în iunie Comisia Europeană a prezentat conceptul privind cotele obligatorii cu care nu a fost de acord.

De asemenea, preşedintele Iohannis a spus că, până în prezent, Comisia Europeană nu a prezentat un concept cu privire la numărul de imigranţi, însă a subliniat că România poate primi maximum 1.785 de refugiaţi, deoarece atâtea locuri de cazare sunt disponibile în şase centre de primire.

"Nu primirea este complicată, ci atunci când se constată că persoanele care au venit au dreptul de şedere aici, urmează a doua fază pentru care suntem puţin pregătiţi şi anume integrarea în societate. Or această chestiune nu este decât parţial controlată şi aici complicaţia este mult mai mare. Nu ar fi foarte complicat să transformăm, de exemplu, o veche cazarmă în centru de primire, dar România nu are capacitatea să îi integreze pe aceşti imigranţi în societate", a spus şeful statului.

Preşedintele a explicat că România nu este stat membru Schengen şi că poate primi imigranţi doar dacă aceştia îndeplinesc anumite condiţii cerute de lege.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb