ALERT Percheziţii la MFE şi ADR Vest într-un dosar privind fraude cu fonduri europene

Alexandru Costea
Anticorupţie #Fonduri Europene / 9 februarie 2015

Teodorovici: "Mi-am asumat toleranţă zero faţă de orice acţiune care contravine legii"

Teodorovici: "Cu cât e mai mare birocraţia, cu atât e mai mare riscul să apară astfel de situaţii"

---

Actualizare 13:45 ADR Vest: Percheziţiile au vizat un proiect preluat în martie 2013 de la AM PSCCE

Scopul procurorilor DNA a fost acela de a verifica documentele din dosarele depuse de beneficiari în vederea obţinerii finanţării europene prin Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice 2007 - 2013, transmit reprezentanţii ADR Vest.

Potrivit acestora, acest program a fost preluat de către ADR Vest de la Autoritatea de Management pentru Programul Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice 2007 - 2013 în luna martie a anului 2013.

Reprezentanţii ARD Vest menţionează că nu a fost vizată de către reprezentanţii DNA nici Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest, şi nu au fost vizate nici persoane din cadrul ADR Vest, ci doar documente din cadrul proiectelor depuse de către beneficiari. În acest sens, angajaţii ADR Vest au pus la dispoziţia reprezentanţilor DNA toate documentele care au fost solicitate.

(Elena Deacu)

---

Actualizare 13:16 Teodorovici: "Mi-am asumat toleranţă zero faţă de orice acţiune care contravine legii"

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat astăzi, într-un comunicat trimis redacţiei, că şi-a asumat "toleranţă zero" faţă de orice acţiune care contravine legii, menţionând că ţara noastră "a câştigat încrederea" Comisiei Europene datorită creşterii transparenţei decizionale.

Demnitarul a explicat: "Ministerul Fondurilor Europene a colaborat şi va colabora cu toate autorităţile abilitate în vederea constatării, combaterii şi sancţionării infracţiunilor sau oricăror fapte de corupţie. Din prima zi a mandatului, mi-am asumat toleranţă zero faţă de orice acţiune care contravine legii. Toţi cei care au încălcat legea trebuie să plătească. România a câştigat încrederea Comisiei tocmai pentru că am luat măsuri de înlăturare a breşelor din sistem şi de creştere a gradului de transparenţă instituţională. De aceea, speculaţiile pe marginea unei anchete în derulare pot face mai mult rău decât bine".

În opinia lui Tedorovici, fondurile europene "sunt o chestiune de interes naţional", iar MFE "funcţionează în virtutea interesului naţional".

"Ce putem face este să lucrăm împreună - reprezentanţi ai instituţiilor statului, societate civilă şi reprezentanţi ai mass media - pentru ca România să aibă un viitor mai bun şi o imagine corectă în faţa partenerilor externi", a conchis Eugen Teodorovici.

(Valentin Busuioc)

---

Actualizare 09:12

DNA, Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, efectuează percheziţii domiciliare în 23 locaţii din Bucureşti, Timiş şi alte trei judeţe într-un dosar ce vizează suspiciuni privind infracţiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene şi a unor infracţiuni de fals, comise în perioada 2007 - 2013.

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a declarat că procurorii fac percheziţii la două direcţii de management din cadrul MFE. De asemenea, procurorii anchetează posibile fraude cu fonduri europene pentru proiecte "mici, pentru privaţi".

"Aşteptăm să vedem exact care sunt acele proiecte vizate, să vedem despre ce e vorba. Dacă vă aduceţi aminte de ultima verificare, a fost vorba de documente false cu care se prezentau la structurile care se ocupă de proiecte pe fonduri europene. În acel caz au fost respinse proiecte însă cu toate astea au fost folosite documente false, asta vizau investigaţiile", a explicat Teodorovici făcând trimitere la un caz precedent.

"Aşa se procedează - vin cu documente false pentru că ştiu că nu e permis să obţii fonduri europene dacă ai datorii la stat. Nu MFE verifică autenticitatea acelor documente. Aşteptăm rezultatele primelor verificări în aceste cauze. Aştept să mi se comunice dacă e cineva din minister vizat. Când vom primi o notificare din partea DNA persoana respectivă va fi suspendată din funcţie", a mai precizat ministrul într-o intervenţie televizată.

El susţine că riscurile de fraudare în proiectele pe fonduri europene apare tocmai din cauza birocraţiei.

"Cu cât e mai mare birocraţia, cu atât e mai mare riscul să apară astfel de situaţii de aceea e nevoie de simplificarea procedurilor", a declarat Teodorovici.

Percheziţiile vizează Ministerul Fondurilor Europene (MFE) şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), ne-au declarat surse judiciare.

"În cursul zilei de 09 februarie 2015, ca urmare a obţinerii autorizărilor legale de la instanţa competentă, sunt efectuate percheziţii domiciliare în 23 locaţii situate în municipiul Bucureşti şi în judeţele: Ilfov,Timiş, Caraş-Severin şi Teleorman, din care patru sunt sediile unor instituţii publice, iar restul sediile unor societăţi comerciale şi domiciliile unor persoane fizice", arată un comunicat emis de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

------------

Procurorii DNA fac percheziţii, în această dimineaţă, în Capitală şi în mai multe judeţe, într-un dosar privind fraude cu fonduri europene, printre instituţiile vizate fiind şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR Vest), cu sediul în Timişoara, potrivit surselor judiciare.

Este vorba despre un dosar amplu al DNA central, care vizează fraude cu fonduri europene, iar percheziţii au loc atât în Capitală, cât şi în mai multe judeţe ale ţării.

La Timişoara, în acest dosar au loc cinci percheziţii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. ca sa vezi....cu cat sunt mai putini cei care verifica cu atat scad fraudele....pai sigur ca da, scade pentru ca nu mai sunt depistate..:)))

    Se stie ca spaga este minim 15% ce tot vorbeste Teodorovici ? Daca nu esti prins inca asta nu inseamna ca esti cinstit sau ca ai fost vreodata cinstit. Deocamdata sa vedem mai reoede cind a furat si cit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb