ALERT: ZIARUL BURSA A AVUT DREPTATE Niţă: "O parte din certificatele verzi, amânată la plată"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 2 aprilie 2013

Niţă: "O parte din certificatele verzi, amânată la plată"

UPDATE 17:39: RWEA solicită deschiderea unui dialog cu investitorii din domeniul producţiei de energie verde

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) salută deschiderea spre dialog cu investitorii în domeniul producţiei de energie din surse regenerabile a Ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, conform unui comunicat de presă.

"Dorim să cooperăm atât cu Ministerul Energiei, cât şi cu Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) în elaborarea modificărilor legislative menite să clarifice noul cadru legal în care se vor derula investiţiile în curs şi cele viitoare", precizează Ionel David, preşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană.

Acesta aduce în vedere faptul că, în cele trei luni de incertitudine, ţara noastră a pierdut sume de ordinul sutelor de milioane de euro pe frontul investiţiilor străine directe.

"Valoric, pierderea este însă mult mai mare, dat fiind că vor mai trece luni bune până când clarificările legislative vor reda încrederea investitorilor din orice domeniu în economia românească", susţine preşedintele RWEA.

RWEA invită la masa discuţiilor toţi factorii decizionali - Comisia Europeană, Fondul Monetar Internaţional, ANRE, Consiliul Concurenţei, alături de mediul de afaceri şi instituţiile financiare care finanţează proiectele din sectorul energiilor regenerabile".

---

UPDATE 11:20: Niţă: "Consumatorii vor plăti cu 50% mai puţin pentru certificatele verzi"

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a declarat că sistemul de rostogolire a certificatelor verzi va avea ca beneficii reducerea costurilor consumatorilor cu această schemă de sprijin pentru energia curată.

În următoarea lună, ministrul Niţă va avea consultări şi dezbateri pe proiectul de ordonanţă de urgenţă şi a transmis investitorilor în energia regenerabilă că este deschis oricăror alte propuneri de ajustare a a schemei care să uşureze facturile consumatorilor.

---

UPDATE 10:30:

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat, în urmă cu puţin timp, că ordonanţa care modifică schema de sprijin pentru energia regenerabilă prevede amânarea acordării unui număr de certificate verzi timp de trei ani şi jumătate, aşa cum a arătat ziarul BURSA în exclusivitate, în ediţia tipărită de astăzi.

Ministrul Niţă a specificat că valoarea certificatelor verzi nu va fi modificată şi că ordonanţa prevede că energia verde va fi introdusă în coşul electricităţii pentru piaţa reglementată (populaţie şi firme mici) şi că va fi posibilă încheierea de contracte bilaterale directe între producătorii de energie verde şi furnizori. De asemenea, marii consumatori de energie vor fi scutiţi de plata unei părţi a certificatelor verzi.

-------

Costurile cu certificatele verzi, rostogolite în următorii ani

Autorităţile au renunţat, se pare, la ideea diminuării valorii maxime a unui certificat verde şi la micşorarea numărului de certificate acordate producătorilor de energie curată, aşa cum intenţiona ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă. Potrivit unor informaţii care circulă prin Guvern, varianta aleasă ar fi "rostogolirea" unei părţi a certificatelor cuvenite producătorilor în următorii trei ani. Această amânare a acordării unei părţi a certificatelor este menită să menţină facturile consumatorilor la un nivel suportabil.

Oficial, ministrul Niţă a anunţat că analizează ca variante de uşurare a facturii consumatorilor reducerea numărului şi valorii certificatelor verzi, exceptarea marilor consumatori de la plata schemei de sprijin pentru energia curată şi limitarea accesului la reţea. Domnia sa îşi va face publică varianta finală astăzi, potrivit unor surse din Ministerul Economiei.

Sursele noastre mai afirmă că măsura amânării acordării certificatelor va fi însoţită şi de alte măsuri precum permiterea încheierii contractelor negociate direct tip PPA între producătorii şi dezvoltatorii de energie regenerabilă şi furnizori sau alţi producători de energie convenţională, dar şi includerea în coşul energiei pentru populaţie a electricităţii obţinute din surse regenerabile (aceasta este cea mai ieftină de pe piaţă).

Valorile de tranzacţionare a certificatelor verzi au fost majorate, recent, cu circa 6%, în urma unui ordin dat de ANRE (reglementatorul pieţei de energie). Astfel, un certificat verde poate fi tranzacţionat, în acest an, la valori cuprinse între 129,64 de lei (28,8 euro) şi 264,09 lei (58,8 euro). Anul trecut, aceste valori erau cuprinse între 121,89 de lei şi 248,3 lei.

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, are în analiză posibilitatea plafonării valorii maxime a unui certificat verde la circa 30 de euro pentru a limita efectele creşterii producţiei de energie regenerabilă asupra consumatorilor casnici şi industriali. O asemenea măsură este puternic criticată de investitorii din domeniul energiei curate, care au arătat că preţul certificatelor trebuie să fie stabilit de piaţă şi că valoarea unui certificat va scădea atunci când cererea va fi mai mică decât oferta. Surse din ANRE susţin că varianta reducerii valorii maxime a certificatelor verzi nu este recomandată deoarece statul riscă să fie acţionat în judecată de operatorii care produc, în prezent, energie regenerabilă.

Producătorii de energie "verde" (din surse regenerabile, respectiv vânt, soare, apă, biomasă) primesc certificate verzi pentru fiecare MWh livrat către consumatori. Furnizorii de electricitate sunt obligaţi să cumpere aceste certificate şi îşi recuperează costurile de la consumatori.

Cum schema suport a producţiei de energie "verde" aplicată în ţara noastră este generoasă, poate cea mai generoasă din Europa, trăim un adevărat "boom" al investiţiilor în parcuri solare şi fotovoltaice în special. Şi aşa facturile populaţiei şi agenţilor economici au început să crească vertiginos. De exemplu, în acest an, plătim cu 70% mai mult decât anul trecut pentru energia "verde".

Dacă pentru populaţie şi micii consumatori factura energiei curate este, deocamdată, suportabilă, pentru industrie "decontul" este unul usturător.

În ultimii ani, certificatele verzi s-au tranzacţionat la preţ maxim din cauza faptului că nu producem suficientă energie verde cât să acoperim cererea (cotele obligatorii de achiziţie a certificatelor). Pentru acest an, ANRE estimează că vor fi emise certificate verzi în valoare totală de circa 600 milioane de euro.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Normal!Tot saracii platesc.Nu s-au plans cand a crescut valoarea certificatului si ai nostrii guvrnanti au dat cat mai multe,ca nu dau de la ei.Cine sunt "baietii destepti"care au dat cu atata generozitate certificatele verzi?

    1. Legea este data in 2008, dar abia anul trecut a devenit functionala. Parlamentul a aprobat schema de sprijin in vara lui 2012.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb