ALEXANDRU CRISTESCU, SALES AND MARKETING DIRECTOR, RAIFFEISEN ASSET MANAGEMENT: "Primul pas înainte de începerea unei investiţii presupune stabilirea obiectivelor financiare''

A consemnat Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 2 februarie 2022

"Primul pas înainte de începerea unei investiţii presupune stabilirea obiectivelor financiare''

"Raiffeisen Moderat RON are ca politică de investiţii plasarea sumelor de bani în unităţi de fond ale altor fonduri de investiţii şi instrumente individuale cu profile variate de risc"

"Plasamentele în alte fonduri de investiţii ne oferă o flexibilitate ridicată din punct de vedere al pieţelor şi strategiilor investiţionale pe care se poate expune fondul"

Primul pas înainte de începerea unei investiţii presupune stabilirea obiectivelor financiare, adică să ştim foarte clar pentru ce vrem să investim (achiziţia unei case, asigurarea unui standard de viaţă mai bun după pensionare, obţinerea independenţei financiare, educaţia copiilor noştri, etc.) şi ce sume putem aloca pentru îndeplinirea acestor proiecte, ne-a spus Alexandru Cristescu, Sales and Marketing Director al Raiffeisen Asset Management, în cadrul unui interviu despre fondul Raiffeisen Moderat RON şi despre investiţii, în general.

Raiffeisen Moderat RON este un fond diversificat, cu administrare activă, ale cărui plasamente sunt efectuate cu predilecţie prin intermediul investiţiei în alte fonduri de investiţii cu diverse profile de risc, incluzând fonduri de acţiuni, de obligaţiuni, diversificate sau fonduri ce urmăresc diferite strategii investiţionale. Astfel, se obţine o flexibilitate ridicată din punctul de vedere al pieţelor şi strategiilor la care se poate expune fondul.

"Scenariul ideal, din punct de vedere teoretic, ar fi acela în care alegem investiţiile cu cel mai ridicat nivel de randament raportat la toleranţa noastră la risc şi rămânem consecvenţi obiectivelor propuse, pe toată durata inves­tiţonală asumată", subliniază oficialul Raiffeisen Asset Management.

Reporter: Raiffeisen Moderat RON este un fond diversificat, cu administrare activă, ce implică rebalansări trimestriale ale portofoliului, cu scopul de a optimiza randamentul şi de a păstra riscul în zona unui profil considerat moderat. Ce aşteptări ar trebui să aibă un investitor al fondului, în termeni de risc şi rentabilitate?

Alexandru Cristescu: Prin politica de investiţii urmărită, fondul se adresează cu precădere investitorilor cu un profil de risc moderat.

Astfel, ne propuneam menţinerea unui nivel maxim al Indicatorului Sintetic de Risc şi Randament (ISRR) de 4, fapt ce corespunde unei volatilităţi anualizate de maxim 10% (ISRR este un indicator ce măsoară volatilitatea fondului pe baza randamentelor săptămânale din ultimii 5 ani şi poate avea valori cuprinse între 1 - risc scăzut şi 7 - risc ridicat).

Fondul beneficiază şi de o clasa cu distribuţie, ce oferă anual o distribuţie de numerar echivalentă cu 4% din valoarea iniţială a unităţii de fond, acesta constituind totodată un reper în privinţa potenţialului de randament al fondului, fără a constitui însă o garanţie. De la momentul lansării, în mai 2018 şi până la finalul anului 2021, Raiffeisen Moderat RON a generat un randament mediu anual de 4,9%, beneficiind de o evoluţie foarte bună a pieţelor de acţiuni în acest interval de timp.

Reporter: Care sunt criteriile pe care vă bazaţi deciziile de rebalansare pentru a atinge scopul fondului? Puteţi detalia?

Alexandru Cristescu: Fondul are ca politică de investiţii plasarea sumelor de bani atrase de la clienţi în unităţi de fond ale altor fonduri de investiţii şi instrumente individuale cu profile variate de risc. Alocarea activelor pe categorii de fonduri sau instrumente financiare este flexibilă, fiind stabilită în funcţie de atractivitatea percepută a pieţelor de acţiuni şi obligaţiuni, respectându-se profilul de risc al Fondului. O atractivitate ridicată a pieţelor de acţiuni determină iniţierea/creşterea expunerii pe acţiuni/fonduri cu expunere pe acţiuni, în limita profilului de risc, în scopul capitalizării potenţialului de randament al pieţelor. Fondul poate investi atât pe piaţa locală de acţiuni cât şi pe pieţele externe (dezvoltate sau emergente). O atractivitate redusă a pieţelor de acţiuni determină diminuarea sau chiar eliminarea expunerii directe pe acţiuni şi creşterea ponderii plasamentelor în instrumente cu venit fix sau fonduri cu profil de risc defensiv. Evaluarea atractivităţii pieţelor de acţiuni se realizează în mod regulat (de obicei trimestrial) şi determină rebalansări periodice ale structurii Fondului. Plasamentele, respectiv rebalansarile periodice, se fac cu respectarea limitei maxime a indicatorului ISRR, de 4.

Reporter: Raiffeisen Moderat RON investeşte, în principal, în alte fonduri de investiţii - de acţiuni sau cu venit fix. Care sunt avantajele investiţiei în unităţi ale altor fonduri, faţă de achiziţia directă a titlurilor în care investesc acele fonduri?

Alexandru Cristescu: Plasamentele fondului sunt efectuate cu predilecţie prin intermediul investiţiei în alte fonduri de investiţii cu diverse profile de risc, incluzând fonduri de obligaţiuni, fonduri diversificate, fonduri ce urmăresc strategii investiţionale de protecţie a capitalului sau strategii de tip absolute return, fonduri de acţiuni, etc.

Această abordare ne oferă o flexibilitate ridicată din punct de vedere al pieţelor şi strategiilor investiţionale pe care se poate expune fondul. Ne oferă posibilitatea de a accesa în mod rapid şi eficient pieţele externe prin intermediul plasamentelor în fonduri de tip ETF, ce replică performanţa unor indici bursieri cu zeci sau sute de acţiuni componente sau prin intermediul altor tipuri de fonduri cu o alocare externă foarte diversificată.

Investiţia în alte fonduri se face ţinând cont de performanţa istorică a acestora, dar şi de eficientizarea costurilor.

Reporter: Un aspect tot mai relevant în investiţii ţine de criteriile ESG (Environmental, Social and Governance). Cât de important este acest criteriu în cazul Raiffeisen Moderat RON şi cum este abordat?

Alexandru Cristescu: Activele fondului sunt investite într-o proporţie ridicată pe piaţa financiară locală ce se caracterizează printr-o disponibilitate limitată a raportărilor de date de tip ESG la nivelul emitenţilor. Îndeplinirea cerinţelor legale specifice fondurilor ce implementează o politică investiţională de tip ESG este condiţionată semnificativ de raportările de date de tip ESG din partea emitenţilor locali, iar acest fapt limitează capacitatea fondului de a urmări o politică investiţională explicită în acest sens.

Înţelegând importanţa factorilor de tip ESG şi impactul pe termen lung al acestora, începând cu anul 2019 Raiffeisen Asset Management integrează în politica privind exercitarea drepturilor de vot şi aspecte privind factorii de mediu, sociali şi de guvernanţă. Totodată, începând cu anul 2021, RAM a implementat în procesul de luare a deciziilor de investiţii şi de administrare a riscului o politică privind integrarea riscurilor de sustenabilitate, în acord cu prevederile legale.

Fondul Raiffeisen Moderat RON are plasamente directe în obligaţiuni de tip "green bonds" şi în fonduri de investiţii externe ce implementează politici investiţionale de tip ESG, iar pe viitor anticipăm că ponderea acestor tipuri de instrumente va creşte pe măsură ce oferta investiţională va deveni mai diversificată.

Reporter: Care sunt principalele motive pentru care clienţii preferă clasa cu distribuţie a fondului?

Alexandru Cristescu: Beneficiile plătite din clasele cu distribuţie ale fondurilor deschise de investiţii reprezintă, în primul rând, o sursă periodică de venit pentru investitori şi au, de regulă, o frecvenţa anuală.

Totodată, în funcţie de prevederile codului fiscal, aceste distribuţii periodice de capital pot beneficia şi de o taxare mai prietenoasă. În prezent, aceste distribuţii de capital au acelaşi tratament fiscal ca şi dividendele. Impozitul aplicat în acest caz este de 5% şi este reţinut la sursă, spre deosebire de profiturile obţinute din vânzarea unităţilor de fond, care se impozitează cu 10%, iar obligaţia pentru raportarea şi plată a impozitului revin în totalitate clientului.

Reporter: Ce sfaturi aveţi pentru cineva care nu a investit niciodată prin intermediul fondurilor mutuale sau direct în titluri ale pieţei de capial? Care sunt primii paşi pe care ar trebui să îi facă?

Alexandru Cristescu: a) Primul pas înainte de a începe o investiţie presupune stabilirea obiectivelor financiare. Adică să ştim foarte clar pentru ce vrem să investim (achiziţia unei case, asigurarea unui standard de viaţă mai bun după pensionare, obţinerea independenţei financiare, educaţia copiilor noştri, etc.) şi ce sume putem aloca pentru îndeplinirea acestor proiecte. Astfel, vom putea determina mai uşor orizontul de timp necesar investiţiei, riscurile pe care ni le putem asuma şi, în final, randamentul potenţial aşteptat.

Stabilirea acestor repere ne ajută să evităm deciziile de investiţii bazate pe implusul de moment, care pot avea deseori efecte nefavorabile intereselor noastre. Scenariul ideal, din punct de vedere teoretic, ar fi acela în care alegem investiţiile cu cel mai ridicat nivel de randament raportat la toleranţa noastră la risc şi rămânem consecvenţi obiectivelor propuse, pe toată durata investiţonală asumată.

b) Odată stabilite obiectivele, putem începe prospectarea pieţei, pentru identificarea unei companii de administrare a investiţiilor sau a unui intermediar autorizat să presteze servicii de tranzacţionare la bursă, alături de care vom începe să investim. Trebuie să acordăm atenţie dimensiunii şi vechimii companiei, disponibilităţii angajaţilor, experienţei echipei de investiţii, canalelor puse la dispoziţia clienţilor pentru a investi (online, telefonic sau la sediu, etc).

c) Urmează etapa de informare legată de costuri, performanţe istorice, riscuri, detalii tehnice ale produselor. Abia apoi putem lua decizia de a investi.

Reporter: Vă mulţumesc !

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb