Alexandru Marginean, Karpaten Turism: "Turiştii aleg să călătorească în destinaţii exotice, precum Maldive, Republica Dominicană, Kenya, Capul Verde sau Egipt, care nu sunt supra aglomerate şi în care se simt în siguranţă"

A consemnat Adelina Toader
Ziarul BURSA #Companii / 22 martie 2021

"Turiştii aleg să călătorească în destinaţii exotice, precum Maldive, Republica Dominicană, Kenya, Capul Verde sau Egipt, care nu sunt supra aglomerate şi în care se simt în siguranţă"

"Încă aşteptăm măsuri speciale dedicate celui mai afectat domeniu în 2020" "Suntem în discuţii avansate pentru deschiderea unor operări către destinaţii noi din Caraibe, Asia şi Oceanul Indian"

Turiştii nu au renunţat la călătorii, deşi pandemia de coronavirus încă impune restricţii în întreaga lume. Turiştii autohtoni sunt dornici să se bucure de vacanţe după aproape un an de stat în mare parte acasă, drept dovadă stând interesul masiv de care s-au bucurat charterele către destinaţii exotice lansate la finalul anului trecut. Astfel că în prim plan în preferinţele turiştilor s-au aflat destinaţii precum Maldive, Republica Dominicană, Kenya, Capul Verde sau Egipt. Cele mai căutate destinaţii rămân totuşi cele în care există o predictibilitate legată de condiţiile de călătorie şi către care există zboruri directe, după cum ne-a declarat Alexandru Marginean, director Divizia Turism Extern Karpaten.

Domnia sa ne-a acordat un interviu în care ne-a vorbit despre cum arată în present turismul românesc, despre cele mai căutate destinaţii, dar şi despre locurile în care vom putea călătorii în această vară.

Reporter: Industria turismului a fost pusă la încercare în 2020. Cum arată turismul românesc în prezent?

Alexandru Marginean: Pandemia a schimbat complet preferinţele turiştilor. Aceştia aleg în prezent să călătorească în special în destinaţii exotice, precum Maldive, Republica Dominicană, Kenya, Capul Verde sau Egipt, care nu sunt supra aglomerate şi în care se simt în siguranţă. Cele mai căutate destinaţii sunt cele în care există o predictibililate legată de condiţiile de călătorie şi către care există zboruri directe, evitând astfel escalele şi interacţiunile repetate cu personalul din aeroporturi sau cu alţi turişti. Charterele lansate de noi în premieră de la finalul anului trecut până acum şi interesul masiv de care s-au bucurat ne-au arătat că romanii îşi doresc foarte mult să călătorească după un an de stat în mare parte acasă.

Reporter: În ce măsură a reuşit Guvernul să sprijine agenţiile de turism şi ce ar mai fi de făcut?

Alexandru Marginean: Din păcate, Guvernul nu a sprijinit într-un mod specific sau direct agenţiile de turism. Singurele măsuri de care au beneficiat şi agenţiile de turism au fost cele generale privind şomajul tehnic şi creditele garantate de către guvern. Încă aşteptăm măsuri speciale dedicate celui mai afectat domeniu în 2020.

Reporter: Karpaten Turism se află printre agenţiile care au reuşit să se reinvetenze şi să lanseze chartere către destinaţii exotice. Care au fost cele mai căutate destinaţii?

Alexandru Marginean: Am fost prima agenţie din România care a lansat chartere regulate către destinaţii exotice, la sfârşitul anului 2020. Cele mai căutate au fost vacanţele în Maldive şi Republica Dominicană. De curând am lansat zborul direct către Kenya - potrivită atât pentru cei dornici de plajă, cât şi pentru turiştii amatori de vacanţe active şi de safari, iar Capul Verde este cea mai nouă destinaţie exotică către care vom opera chartere. De asemenea, Egipt, chiar dacă este la doar 3 ore de zbor distanţă de România, este considerată tot o destinaţie exotică, având un climat foarte bun şi pe parcursul iernii. Tarifele pentru Egipt sunt cu aproximativ 40% mai mici faţă de iarnă trecută (de la 350 euro zbor + 7 nopţi all inclusive), iar cererea a crescut cu aproximativ 500%. Pentru a acoperi solicitările, în luna martie operăm peste 10 zboruri săptămânale între România (din Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Iaşi) şi Egipt (Hurghada, Sharm el Sheikh, Marsa Alam şi Luxor).

Reporter: Ce şanse sunt pentru menţinerea acestor chartere, având în vedere că au fost la mare căutare pe piaţă?

Alexandru Marginean: O să menţinem charterele exotice pe termen lung, deoarece în acest moment clienţii din România au realizat beneficiile din punct de vedere al siguranţei, dar şi al confortului şi al tarifelor foarte bune faţă de anii trecuţi. De exemplu, un zbor direct către Maldive durează aproximativ 8 ore faţă de un clasic, cu escală, care depăşea 15-16 ore. De asemenea, tarifele pentru pachete turistice către Maldive (zbor + transferuri + cazare 7 nopţi în hotel de 4) încep acum de la 999 euro, faţă de aproximativ 1500 euro - un preţ mediu înainte să existe varianta de zbor direct.

Reporter: Aveţi în plan lansarea unor zboruri directe şi către alte destinaţii?

Alexandru Marginean: Suntem în discuţii avansate pentru deschiderea unor operări către destinaţii noi din Caraibe, Asia şi Oceanul Indian, dar aşteptăm reglementarea accesului în ţările care încă impun interdicţii de călătorie, respectiv carantina la sosire, aşa cum sunt, de exemplu, Thailanda, Mauritius, Indonezia - Bali sau Sri Lanka. De asemenea, pe parcursul verii (iunie - septembrie) urmează să operăm zboruri charter directe şi către insula Madeira (Portugalia).

Reporter: Care sunt, în prezent, cele mai căutate oferte din portofoliul agenţiei?

Alexandru Marginean: În afara destinaţiilor exotice, staţiunile din Egipt - Sharm el Sheikh şi Hurghada, au fost cele mai căutate în ultimele luni din an şi la început de 2021, zborul fiind de doar 3 ore şi temperaturile de aproximativ 25 grade Celsius ,chiar şi iarna. Operăm în acest moment săptămânal 4 zboruri charter către Hurghada din Bucureşti, 3 din Cluj-Napoca, unul din Timişoara şi unul din Iaşi. Separat de Hurghada, operăm zboruri şi către Sharm el Sheikh, Marsa Alam şi, mai nou, Luxor, dedicat exclusiv croazierelor pe Nil. În total peste 10 zboruri pe săptămâna şi un număr de peste 2000 clienţi care pleacă din România către Egipt, săptămânal. Gradul de ocupare este de 100% din capacitatea avionului pe fiecare zbor pe următoarele săptămâni.

Reporter: Cum s-au adaptat turiştii în această perioadă şi către ce gen de vacanţă se îndreaptă aceştia?

Alexandru Marginean: Turiştii s-au adaptat rapid la noile condiţii. Astfel, dacă înainte îşi doreau vacanţe active, în care să descopere cât mai multe atracţii turistice, să interacţioneze cu localnicii şi să încerce experienţe noi, acum aleg vacanţele pentru a se relaxa cu adevărat, pentru a evada din cotidian şi a se bucura de un timp de calitate petrecut cu familia într-un peisaj de vis, în condiţii de siguranţă.

Reporter: Către ce destinaţii credeţi că vor putea călătorii turişti români în această vară?

Alexandru Marginean: Situaţia este într-o continuă evoluţie, desigur, însă, conform estimărilor noastre se va putea călători în siguranţă către Croaţia, Muntenegru, Egipt, Turcia, Grecia, Portugalia şi posibil către anumite regiuni din Spania.

Reporter: Care sunt provocările pentru 2021 şi care va fi strategia de business din acest an?

Alexandru Marginean: În 2021 ne propunem să adăugăm în portofoliu multe destinaţii noi, să reinventăm stilul de a călători în circuitele culturale pe care le operam până la începerea pandemiei. De exemplu, vom avea zboruri directe către Maroc (Marrakech) şi Luxor (Egipt), destinaţii foarte ofertante atât pentru cei care-şi doresc să viziteze locuri încărcate de istorie, cât şi pentru turiştii amatori de croaziere.

Reporter: Cum arată rezultatele financiare ale Karpaten Turism în 2020 comparativ cu 2019 şi ce estimări financiare aveţi pentru anul în curs?

Alexandru Marginean: Anul 2019 a fost un moment excelent în turism, iar aşteptările pentru 2020 erau foarte optimiste. Cifra noastră de afaceri a fost de 40 de milioane de euro în 2019. Din păcate, pandemia a dat peste cap toate aceste estimări, astfel încât numeroase agenţii de turism au fost nevoite să suspende activitatea. Din fericire, grupul Karpaten Turism este foarte bine echilibrat din punct de vedere financiar şi al serviciilor integrate, astfel încât am reuşit să depăşim cu bine acest an complicat, cu o cifră de afaceri de 14 milioane de euro. Previzionăm o cifrş de afaceri de 30 milioane de euro în 2021 şi o revenire a pieţei la nivelul dinaintea pandemiei în 2022.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb