ALEXANDRU NAZARE:  "Legea PPP, vehicul electoral pentru 2014"

A.C.
Ziarul BURSA #Politică / 18 decembrie 2013

Legea parteneriatului public-privat, aprobată pe articole de plenul Camerei Deputaţilor

Legea parteneriatului public-privat, aprobată, ieri, pe articole de plenul Camerei Deputaţilor, a fost transformată într-un "vehicul electoral" pentru 2014, făcând loc unor practici netransparente care vizează, în unele cazuri, acordarea contractelor "pe ochi frumoşi" sau în funcţie de interese, ne-a declarat deputatul PDL Alexandru Nazare, fost ministru al Transporturilor.

Alexandru Nazare ne-a spus: "Legea PPP-ului este necesară, însă forma în care a fost adoptată de către membrii USL lasă foarte mult de dorit, din diverse puncte de vedere. În primul rând, introduce un sistem complicat în vederea aplicării legii: dacă o firmă doreşte să realizeze un astfel de proiect trebuie să îi scrie ministrului delegat pentru mari proiecte Dan Şova, care va promova un memorandum către Ministerul de Finanţe. De la Ministerul de Finanţe, proiectul ajunge la Bruxelles, care, după o evaluare, îl retrimite la instituţiile abilitate din ţară".

Potrivit declaraţiilor fostului ministru al Transporturilor, legea PPP îi acordă ministrului delegat pentru mari proiecte puteri sporite, Dan Şova având posibilitatea să acorde sancţiuni, în condiţiile în care ar exista anumite nereguli în cadrul proiectului de parteneriat. "Asistăm, practic, la o lege dominată de Dan Şova", susţine deputatul PDL Alexandru Nazare.

Fostul ministru al Transporturilor Alexandru Nazare ne-a mai declarat că renunţarea la contractele cu partenerul privat, în funcţie de "interesele naţionale şi locale", reprezintă o altă vulnerabilitate a legii, dat fiind faptul că termenii nu sunt definiţi în lege. "O altă prevedere din legea propusă de Guvernul Ponta şi care va pune pe fugă orice investitor este că aceste contracte vor putea fi reziliate unilateral din "motive de interes naţional sau local". Ce parteneri privaţi serioşi ar vrea să vină să investească în astfel de proiecte atât timp cât pot fi daţi la o parte oricând?", a conchis domnia sa.

La rândul său, iniţiatorul legii Dan Şova a declarat, ieri, că actul normativ care să reglementeze parteneriatul public privat este necesar pentru că, deşi exista legea 178/2010, nu s-a făcut niciun proiect în tot acest timp. "Avantajul mare al noii legi este că dă posibilitatea unei autorităţi centrale sau locale, ca pe banii pe care îi are, să facă mai multe obiective în acelaşi timp, să le termine rapid în loc să aştepte până i se aprobă creditele la bugetul de stat sau până are bani în buget", a mai spus ministrul Dan Şova.

Proiectul de lege privind parteneriatul public-privat, transmis Parlamentului de către Guvern, a fost adoptat de Senat în noiembrie 2013. Forma finală a Legii privind Parteneriatul Public Privat a fost convenită cu reprezentanţii Comisiei Europene.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb