ALEXANDRU NAZĂRE, MINISTRUL DE FINANŢE: ''România a fost principal contributor la dosarul privind Centrul Cyber şi nu-şi permitea să piardă această oportunitate''

G.U.
Miscellanea / 29 ianuarie 2021

''România a fost principal contributor la dosarul privind Centrul Cyber şi nu-şi permitea să piardă această oportunitate''

România a fost principal contributor la dosarul privind găzduirea Centrului Cyber al Uniunii Europene şi nu-şi permitea să piardă această oportunitate, a afirmat, astăzi, într-o conferinţă de specialitate, ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, conform Agerpres.

"A fost o competiţie foarte grea şi rezultatul unei munci de echipă de mai mult de un an de zile. La final această victorie reflectă acest efort conjugat. N-a fost o chestiune spontană sau întâmplătoare, ci rezultatul unei schimbări de atitudine faţă de genul acesta de competiţie. Am reuşit să surclasăm state membre mari, cu resurse infinit mai mari, cu capacitate de influenţare la nivel european şi la nivel de Consiliu, superioară. N-am intrat într-o competiţie doar să participăm. Am intrat din primul moment cu conştiinţa că vom câştiga. Noi nu am venit să spunem "România se înscrie". Nu. România e prima ţară care a anunţat acest lucru. România a fost principal contributor la acest dosar şi nu-şi permite să piardă această oportunitate. Acesta a fost mesajul pe care l-am transmis timp de un an de zile foarte discret public. Discreţia a fost pentru că e mai bine întâi să facem lucrurile şi la final să anunţă, decât să anunţăm într-o perioadă incipientă şi la fina rezultatul să fie altul", a declarat Nazare.

Ministrul Finanţelor a adăugat că acest Centru Cyber de la Bucureşti va coordona o reţea de centre de competenţe, pe lângă rolul de finanţare a proiectelor.

"Fiecare ţară îşi va înfiinţa propriul Centru naţional de competenţe, inclusiv România, care să fie coordonat de Centrul Cyber. Propriu-zis, operaţionalizarea Centrului Cyber va fi în subordinea Ministerului Finanţelor. Deci, noi ne ocupăm de tot ceea ce înseamnă îndeplinirea obligaţiilor asumate prin ofertă. Din momentul în care Centrul este operaţionalizat vom vedea exact cine va avea atribuţii pe zona de Centru naţional cyber şi cum se vor desfăşura lucrurile. Pe lângă această chestiune de coordonare la nivel european vorbim şi despre o anvelopă financiară extrem de generoasă, peste 2,5 miliarde de euro pe Programul Digital Europe şi Horizon. Dacă ne uităm la performanţele noastre în zona de Horizon cred că trebuie să îmbunătăţim foarte mult lucrurile tot în echipă. România a accesat din Horizon 249 de milioane de euro dintr-un total de 60 de miliarde de euro. Trebuie să începem să regândim modul în care susţinem entităţile fie ele şi academice, private şi de stat care aplică la Horizon", a spus ministrul Finanţelor.

România va găzdui, la Bucureşti, Centrul european de competenţe industriale, tehnologice şi de cercetare în domeniul securităţii cibernetice - Centrul Cyber, transmite Agerpres.

Propunerea de regulament de instituire a Centrului Cyber al UE a fost lansată de Comisia Europeană în 2018, fiind discutată inclusiv pe durata Preşedinţiei române a Consiliului UE.

Statele membre au decis iniţierea unei competiţii deschise pentru stabilirea sediului acestui centru, iar ţările interesate au depus până la 6 noiembrie dosarele de candidatură. S-au înscris în competiţie Belgia (Bruxelles), Germania (Munchen), Lituania (Vilnius), Luxemburg (Luxemburg), Polonia (Varşovia), Spania (Leon) şi România (Bucureşti). Comisia Europeană a publicat pe 2 decembrie evaluarea sa cu privire la candidaturile depuse.

Centrul Cyber va reprezenta "o structură cheie" în contextul eforturilor de la nivel UE de configurare a unui ecosistem european în materie de securitate cibernetică. Centrul va avea un rol important în sprijinirea creării de legături între actorii publici şi privaţi din domeniu, mediul academic şi industria de profil din UE, asigurând, totodată, coordonarea între centrele naţionale pentru securitate cibernetică din statele membre.

De asemenea, entitatea va acţiona pentru stimularea cercetării şi inovării tehnologice în vederea consolidării securităţii cibernetice în cadrul Uniunii Europene, fiind principalul organism de gestionare a fondurilor europene disponibile prin cele două programe cu relevanţă pentru sector - Europa Digitală şi Orizont Europa.

Publicaţia Comunic@ţii Mobile organizează, astăzi, o conferinţă online pe tema găzduirii de România a Centrului Cyber al Uniunii Europene - European Cybersecurity Competence Centre.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb