• Cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare se va afla pe masa Guvernului proiectul OUG de modificare a legislaţiei Fondului Proprietatea Cele mai recente discuţii între reprezentanţii Fondului şi cei ai Ministerului Economiei şi Finanţelor indică faptul că despăgubirile în numerar se vor face în două tranşe
Despăgubirea în numerar a foştilor proprietari va putea fi acoperită în cea mare parte fără să se creeze deficit bugetar, a declarat pentru ziarul "Bursa" preşedintele FP, Alexandru Păunescu. Întrebat dacă vânzarea unui număr mare de acţiuni pe Bursa de Valori nu va duce la o prăbuşire a preţului acţiunilor Fondului, provocând pagubă celorlalţi acţionari, domnul Păunescu ne-a declarat că vânzarea acţiunilor MEF se va face "către un investitor important". Mai mult, domnia sa ne-a spus că până la ora actuală mai multe fonduri de investiţii şi-au arătat interesul ca să cumpere pachete mari de acţiuni la FP.
Cel mai probabil în cursul săptămânii viitoare se va afla pe masa Guvernului proiectul unei Ordonanţe de Urgenţă de modificare a legislaţiei ce priveşte FP.
Legea versus
proiectul de Ordonanţă de Urgenţă
Forma finală a proiectului Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului (OUG) se doreşte de fapt a fi o completare a legislaţiei actuale. Astfel, în proiectul OUG se arată că persoanele ale căror bunuri au fost confiscate de către comunişti vor putea opta pentru despăgubiri în numerar de maxim 500.000 de lei, dar care vor fi plătiţi în tranşe de cel mult 100.000 de lei pe an. În exclusivitate pentru ziarul "Bursa" surse din piaţă au declarat că la ultimele discuţii dintre reprezentanţii FP şi cei ai MEF s-a convenit deja schimbarea acestei precizări. Se pare că s-a ajuns la un compromis, prin care plata să se facă în două tranşe de maxim 250.000 lei.
Contactat de ziarul nostru, preşedintele FP nu a negat dar nu a dorit să comenteze acest lucru, arătându-se totodată surprins de promptitudinea cu care am aflat această informaţie.
Potrivit formei finale a proiectului OUG, pentru diferenţa dintre suma care trebuie primită ca despăgubire şi cei 500.000 de lei numerar se poate opta doar pentru acţiuni FP. În cazul titlurilor care au fost emise pe numele mai multor persoane, plata în numerar poate fi solicitată doar în cazul despăgubirilor mai mici de 500.000 de lei şi numai cu acordul tuturor beneficiarilor.
Proiectul OUG mai prevede şi că FP se va ocupa de crearea regulamentului şi a caietului de sarcini pentru licitaţia internaţională care va avea ca scop desemnarea societăţii ce va administra Fondul. Pe de altă parte, în proiectul OUG se prevede ca în maxim şase luni de la intrarea în vigoare a acesteia Guvernul să aprobe prin Hotărâre de Guvern regulamentul şi caietul de sarcini elaborate de FP. În schimb, nu se spune nimic de cât timp are FP să facă cele două documente.
• Câte tipuri de titluri, atâtea instituţii
Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor va emite titluri de despăgubire, un soi de certificate ce recunosc dreptul unui fost proprietar de a primi despăgubiri, şi în ce cuantum. După emiterea acestor titluri de despăgubire, Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP) va emite, ţinând cont de opţiunile foştilor proprietari, titluri de conversie sau titluri de plată. Titlul de conversie se va transmite către Depozitarul Central în maxim 30 de zile, pentru a fi transformat în acţiuni. Titlurile de plată, termen inventat în acest proiect de OUG, vor fi transmise către Direcţia pentru Acordarea Despăgubirilor în Numerar.
Proiectul OUG precizează că cei care obţin titluri de despăgubire, dar nu realizează conversia în acţiuni FP până la înregistrarea acestuia la Comisia Naţională de Valori Mobiliare, vor aştepta cel puţin trei luni de la momentul listării la Bursă şi vor preschimba titlurile la valoare de piaţă a acţiunilor, nu la valoarea nominală. În cazul în care preţul acţiunilor va creşte din momentul listării, cei ce vor alege această opţiune, vor pierde pentru că vor primi mai puţine acţiuni. Însă, dacă preţul unei acţiuni FP va scădea, cei ce vor întârzia cu conversia vor fi mult mai avantajaţi pentru că vor primi mai multe acţiuni decât cei ce vor alege conversia la timp. Valoarea nominală a unei acţiuni la FP este de un leu.
Proiectul final al OUG mai prevede că, din momentul listării FP, timp de cel puţin trei luni titlurile de despăgubire sau de conversie nu vor putea fi transformate în acţiuni, datorită termenilor impuşi de acest proiect legislativ.
• De unde va lua Fondul banii?
Poate cea mai interpretabilă prevedere a formei finale a proiectului de OUG este cea care menţionează sursele de finanţare ale despăgubirilor în numerar. Astfel, acestea vor fi asigurate din sumele încasate din vânzarea acţiunilor pe care MEF le deţine la FP, precum şi din dividendele pe care Fondul le va încasa. Se mai precizează că în completare vor putea fi alocate sume de la bugetul de stat şi Fondul Naţional de Dezvoltare (FND). FND gestionează sumele obţinute din procesele de privatizare.
Problema, în opinia specialiştilor, este de ce banii dintr-un fond de dezvoltare se duc în subdezvoltare. Astfel, în loc ca FND să folosească banii din privatizări pentru investiţii, aceştia vor fi folosiţi pentru despăgubiri acordate persoanelor fizice. Cunoscând tipologia cetăţeanului român, este foarte puţin probabil ca persoanele fizice să investească banii primiţi de la FP.
Mai mult, potrivit conducerii FP, circa 12% din capitalul fondului a fost deja atribuit unor foşti proprietari. Nu mai puţin de 8% din FP este deţinut la ora actuală de familiile Malaxa şi Auschnit. Alexandru Păunescu, citat de NewsIn, a declarat că, la data de 1 iunie, FP avea 2.343 de acţionari. Potrivit domnului Păunescu, unul din acţionari este MEF, cu o participaţie de 3,25% din capitalul social.
Cât va putea încasa MEF pentru cei 3,25% astfel încât să acopere cererile de despăgubiri în numerar, chiar dacă domnul Păunescu spune că sunt mulţi cei interesaţi să cumpere acţiuni la FP?
Mai mult, în ceea ce priveşte dividendele, preşedintele FP a afirmat că fondul a încasat din toate participaţiile sale aproximativ 100 milioane lei ca dividende. Circa 19 milioane au provenit din dividendele acordate de "Petrom". Dacă este să ne luăm după ultimele discuţii dintre MEF şi FP, în care suma maximă pentru despăgubirile în numerar era stabilită la 250.000 de lei, putem trage concluzia că FP va putea despăgubi în numerar, din banii proveniţi din dividende, 400 de foşti proprietari anual. Şi cum analiştii sunt de părere că numărul persoanelor care au dreptul la despăgubiri de peste 500.000 lei şi vor opta pentru plata în numerar se ridică la minim câteva mii, diferenţa va fi acoperită din celelalte surse. Chiar dacă se va alege varianta despăgubirilor în numerar de maxim 100.000 lei anual, numărul celor despăgubiţi în numerar cu fonduri din dividende va fi de maxim 1.000.
"Nu ştim ce fonduri vor fi necesare pentru despăgubirile în numerar, pentru că nu ştim câţi oameni vor opta pentru acest tip de despăgubiri", ne-a declarat domnul Păunescu. Domnia sa a spus că firma ce va asigura consultanţa FP va putea aprecia în ce măsură vor putea fi făcute despăgubirile în numerar, care sunt cele mai potrivite surse de finanţare şi cum să se evite deficitul bugetar dacă finanţarea se va dovedi insuficientă.
Deşi domnul Păunescu spune că acest proiect va mai putea fi modificat şi de Guvern, nu ştim în ce măsură vor putea fi aduse îmbunătăţiri astfel încât FP să fie într-adevăr funcţional.
1. fără titlu
(mesaj trimis de aurelia în data de 14.06.2007, 00:08)
Daca ar gandi toti ca autorul acestui articol am trai intr-o lume mai desteapta si mai curata...
1.1. aurelia, revino-ti (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 14.06.2007, 00:23)
unde e "gandirea" autorului acestui articol? e cumva un articol de opinie si noi nu ne dam seama sau e un interviu? (care ar fi fost mai bine redat cu intrebare-raspuns....parerea mea)....
2. Despagubiri in bani
(mesaj trimis de Manolache în data de 14.06.2007, 04:13)
Limita de 500 000 RON (sau 250 000 RON) se aplica
1) Per Titlu de Despagubire / persoana
2) Titluri de Despagubire cumulate / persoana
In clar: o persoana fizica care dispune de 3 TdD, unul de 300 000, al doilea de 400 000 si al treilea de 500 000 RON, care limita se aplica?
3. Titluri de Despagubire / Conversie
(mesaj trimis de Manolache în data de 14.06.2007, 04:25)
Titlurile de Despagubire, Conversie vor putea fi cesionate / tranzactionate, in mod legal, inainte de listarea la Bursa a FP?
4. Lege incompleta
(mesaj trimis de shumica în data de 14.06.2007, 13:57)
Ca toate legile care privesc restituirea sau despagubirea, nu contine nici aceasta O.U.G. termene si sanctiuni pentru neindeplinirea termenelor . astfel incat cei peste 2000000 de cetateni care trebuie despagubiti vor trebui sa fie la cheremul celor care rezolva dosarele ( altfel spus pentru spaga cu adresa) intrucat viteza de rezolvare a dosarelor de pana acum a fost de 200 dosare pe anDesi A.P.P. A FACUT OBSERVATII PE ACEASTA TEMA, NU S-A REZOLVAT NIMIC
5. haha
(mesaj trimis de Sarpe în data de 14.06.2007, 17:10)
daca asa credeti voi