ALEXANDRU RAFILA: "Decât să avem reguli dure care nu sunt respectate, mai bine sa avem o relaxare"

G.B
Politică / 8 decembrie 2021

Alexandru Rafila (sursa foto: gov.ro)

Alexandru Rafila (sursa foto: gov.ro)

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, noile relaxări pentru perioada sărbătorilor. După şedinţă, ministrul Sănătăţii a declarat că aceste măsuri de relaxare depind de comportamentul fiecăruia şi că dacă numărul cazurilor de COVID va creşte, restricţiile vor fi impuse din nou, potrivit Digi24.

"Trebuie totuşi să dăm oamenilor o speranţă că în ţara asta se poate trăi normal", spune ministrul. Rafila a vorbit şi despre "un parteneriat" între autorităţi şi populaţie. "Aceste măsuri sunt primul pas. Consecinţele pandemiei nu pot fi controlate mai bine decât dacă există acest parteneriat", a spus ministrul Sănătăţii.

"Aceste măsuri luate de Guvern trebuie să fie primul pas din parteneriatul dintre populaţie, operatori economici, cu autorităţile. Consecinţele pandemiei nu pot fi controlate mai bine decât dacă există acest parteneriat. Aceasta deschiderea din partea guvernului se datorează interesului pentru ca în România viaţa să capete aspecte de normalitate dar nu putem ignora pericolele care urmează. Acest trend descendent trebuie să continue şi să nu ne întoarcem la creşterea numarului de cazuri. Măsurile de relaxare din cursul verii au fost luate pe un trend crescator, acum e un trend descrescator. Dar trebuie să înţeleagă toată lumea că trebuie să respecte regulile. (...) Aceste măsuri de relaxare se pot schimba într-un timp foarte scrut dacă se schimbă trendul într-unul crescător", a declarat ministrul Sănătăţii.

Rafila spune că decât să existe reguli care nu sunt respectate, mai bine ca acestea să fie relaxate şi să fie respectate "riguros".

"Decât să avem reguli dure care nu sunt respectate e mai bine sa avem o relaxare cu o respectarea riguroasă a acestor reguli. În paralel ne pregătim şi pentru situaţia apariţiei noii tulpini. (...) Faptul că avem patru zile, 24 şi 25 decembrie, 31 şi 1 ianuarie în care manifestările în aer liber pot fi organizate fără limitări, nu înseamnă că trebuie să transformăm aceste manifestări în vectori de transmitere. Nu ne dorim sancţionarea, nu este cheia succesului, dar unde se impune aceste lucruri, vor fi puse în aplicare. Eu cred că principalii avocaţi ai respectării măsurilor trebuie să fie operatorii economici. Ei trebuie să asigure respectarea tuturor măsurilor la toate tipurile de activităţi pe care le realizează", a spus ministrul.

Alexandru Rafila a precizat că ministerul va monitoriza atent trendul pandemiei şi că asupra măsurilor de relaxare se poate reveni dacă va creşte numărul cazurilor.

"Nu vom lua măsuri de relaxare atunci când numărul de cazuri creşte. Monitorizăm foarte atent altături de INSP acest lucru. Trebuie totuşi să dăm oamenilor o speranţă că în ţara asta se poate trăi normal. Putem încerca cu ocazia acestor sărbători acest lucru. Sper ca sfârşitul lunii decembrie să nu însemne şi sfârşitul relaxărilor. Utilizând testarea nu e o măsură de relaxare, este o măsură de normalitate", a declarat acesta.

Rafila le recomandă celor care merg în vizită de sărbători să se testeze.

"O să facem o campanie de informare despre vaccinare aşa cum trebuie. A scăzut în ultima perioadă foarte mult intenţia de vaccinare. Persoanele care se duc să se întâlnească cu membrii ai familiei vulnerabili le recomand să se testeze. În câteva zile va fi gata proiectul pentru certificatul COVID. Încercăm să venim cu un proiect de lege care să necesite mai puţine ajustări decât proiectul iniţial care era limitat", a mai spus ministrul.

Relaxările aprobate de Guvern

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus marţi, în cadrul hotărârii de prelungire a stării de alertă, măsuri de relaxare pentru perioada sărbătorilor. Printre acestea se numără eliminarea restricţiilor de circulaţie, renunţarea la mască în spaţiile publice deschise neaglomerate sau accesul la mall pe bază de test negativ.

Hotârearea CNSU prevede următoarele relaxări:

-Eliminarea interdicţiilor de circulaţie a persoanelor;

-Creşterea intervalului orar în care este permisă desfăşurarea activităţilor cu publicul pentru toţi operatorii economici, inclusiv pentru competiţiile sportive şi activităţile cultural artistice între 05,00 -23,00;

-Eliminarea obligativităţii purtării măştii de protecţie pentru toate spaţiile publice deschise neaglomerate;

-Eliminarea restricţiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor şi cafenelelor în perioadele 24.12.2021-25.12.2021 şi 31.12.2021 - 01.01.2022;

-Permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor şi parcurilor comerciale, şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;

-Permiterea cazării în structurile de primire turistice şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;

-Permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spaţiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. nu depind de "comportamentul fiecaruia". Pot sa stau ascuns in pivnita, ca daca cresc cazurile mi se aplica si mie restrictiile. Asa ca nu depinde de comportamentul fiecaruia. Nu am avut nici o influenta asupra nr de cazuri in ultimele 21 de luni, dar pentru asta tot am fost pedepsit. Ca deja incep sa-mi imaginez cat de diferita ar fi putut fi viata mea fara restrictii, deja mi-au mancat 5% din viata.

    e prea sus in sondaje Rafila

    in consonanta cu sezonul iernii ... urmeaza niste sanius :)

    haide coane... baga obligativitatea certificatului verde pentru acces la munca sa innebuneasca oamenii si sa va rupa, mafiotilor!  

    Vaccinat sau ne.. il iei si il dai.

    E corect sa te vaccinezi , e foarte bine , dar cu un VACCIN ADEVARAT, nu cu aspirina asta de te tine cca. tz. luni si hop la alta doza sa bagi banii la Pfizer , ala cu viagra....  

    OK si asa, dar daca tot il iei si il dai mai departe , ce naiba vaccin e asta de acum? 

    PS 

    Corect scapi tu mai usor , dar nu si ceilalti daca scuipi pe masca, poti sa faci 99 de doze de astea de acum si sa ai 59 de cerificate.

    1. ce ne dau astia nu e vaccin real, e ser de omorat oamenii ,ma

    Ce RAHAT de relaxare este asta? Asta este o restrictie la fel de stricta ca cele din Vest.

    Ce cretini. Trebuie impuscati cu totii.

    Dau HG noaptea ca hotii. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb