ALEXANDRU RAFILA: "Masca este mai eficientă, poate, în acest moment chiar decât vaccinarea"

S.B.
Miscellanea / 16 februarie 2022

"Masca este mai eficientă, poate, în acest moment chiar decât vaccinarea"

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că, în acest moment, masca de protecţie ar putea fi chiar mai eficientă decât vaccinarea, având în vedere răspândirea largă pe care o are virusul în acest al cincilea val al pandemiei. Rafila afirmă că va continua să poarte mască de protecţie şi în spaţii eschise aglomerate, pentru a se proteja, informează news.ro.

Alexandru Rafila a declarat, marţi seară, la Antena 3, că decizia Curţii Constituţionale trebuie respectată cu privire la purtarea măştii în spaţii deschise.

"Nu pot să spun cum este situaţia din punct de vedere juridic, dar, în mod evident, în momentul în care o Ordonanţă este declarată neconstituţională de către Curte, decizia trebuie respectă. Mai există o prevedere legală într-o lege care se referă la utilizarea măştii de protecţie în interior care rămâne valabilă. În ceea ce priveşte utilizarea măştii în spaţiile libere, într-adevăr, odată cu publicarea hotărârii CCR utilizarea în spaţiul exterior nu mai este obligatorie", a declarat Alexandru Rafila.

Rafila a explicat că masca are rolul de protecţie, mai ales că la noi există o transmitere comunitară a virusului.

"Utilizarea măştii are un scop de protecţie într-o perioadă când există transmisibilitate intensă a virusului. Eu personal, ca medic şi ca om, recomand utilizarea măştii, cel puţin atunci când discutăm de aglomeraţie, în mijloacele de transport, sau acolo unde un număr mare de persoane stau într-un spaţiu limitat, chiar dacă este în exterior, pentru că noi avem transmitere comunitară (...) din punct de vedere raţional, dacă discuţi de o măsură de protecţie care limitează transmiterea şi se dovedeşte că masca este mai eficientă, poate, în acest moment chiar decât vaccinarea în limitarea transmiterii infecţiei, nu cred că ar trebui să constituie un impediment pentru cineva să utilizeze masca. Nu o folosim neapărat că avem o depoziţie legală, ci mai degrabă pentru că avem responsabilitate pentru sănătatea proprie şi pentru cei cu care intrăm în contact. Mi se pare de bun simţ", a afirmat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a declarat că personal va purta masca de protecţie, dacă se află într-un spaţiu deschis aglomerat.

"Eu personal vă spun cum o să fac eu. Fiecare o să facă cum crede, după ce acest act normativ va fi abrogat. Eu atunci când sunt la risc să mă îmbolnăvesc, o să port mască, acolo unde e aglomeraţie în spaţiu deschis. Nu are importanţă dacă e sau nu un act normativ în vigoare. Fac lucrul acesta pentru că aşa consider eu că este corect", a mai precizat Rafila.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. „Effectiveness of public health measures in reducing the incidence of covid-19, SARS-CoV-2 transmission, and covid-19 mortality:

    systematic review and meta-analysis – de Stella Talic,” 

    Pe langa studiul mentionat, cifre de pe tot globul, si din Romania, dar si de la CDC arata numarul de infectati in randul personalului medical. Raportul a fost de 20 la 1000 pana la finalul lui 2020, cand nu intra in discutie daca vaccinul previne sau nu infectarea. In randul populatiei generale, la final de 2020, rata de infectare era 60 din 1000. 

    Deci portul mastii reduce rata de infectare chiar si cu 60-80%. 

    Insa, unde se greseste enorm este faptul ca nu se insista pe faptul ca portul mastii trebuie INVATAT. O persoana neinstruita habar nu are cand o masca este eficace si cand nu. 

    Principalul lucru care trebuie invatat este ca purtatorul mastii sa observe fluxul de aer. Sa urmareasca ca aerul sa treaca prin masca, nu pe langa masca. Si trebuie sa observe fenomene care se produc cand masca nu functioneaza. Vi se aburesc ochelarii? Masca nu este bine pusa si aerul scapa pe la baza nasului, la nivelul ochilor. Lamela metalica trebuie indoita mai bine pentru a se potrivi pe nas. Masca textila este si a fost mereu ZERO BARAT.

    Elasticul trebuie bine reglat pentru a exercita o presiune buna a marginilor mastii pe piele pentru etanseizare cat mai buna. NU, repet, NU inversati elasticul in X, nu il incrucisati. Pentru ca se va pierde etanseizarea pe margini deoarece masca va forma o ridicatura pe margine. Masca TREBUIE sa fie”lipita” pe margini de fata, nu sa formeze falduri pe unde scapa aer nefiltrat. 

    1. Probabil cam jumatate din persoane poarta masca ca pe o obligatie inutila iar acest fapt se poate observa pe strada si in spatii publice: masti murdare, mototolite, te miri de unde scoase si agatate in doru lelii fara sa acopere nasul si uneori nici macar gura. Romania profunda in splendoarea ei.

    Domnule,

    Dumnezeu te-a dat romanilor cand a fost cel mai mult nevoie de un cap luminat acolo.  

    Cu siguranta ca masca este principalul mijloc de protectie, mai eficient decat orice.

    Masca si igiena. Dezinfectarea, spalarea mainilor, distantarea sunt si au fost intotdeauna cele mai sigure si puternice "vaccinuri si tratamente" impotriva oricaror purtatori de boli. Si sa nu uitam, prezervativul.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb