Cazurile de viroze respiratorii şi de gripă înregistrate în ultimele trei săptămâni depăşesc cu peste 20% media multianuală, fapt care l-a determinat, ieri, pe ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila să decidă emiterea unei instrucţiuni privind instituirea unei stări de alertă epidemică.
"Nu dorim să introducem restricţii, ci să facem populaţia partener în luarea celor mai bune decizii pentru a ţine sub control un fenomen natural, gripa sezonieră. Numărul de cazuri actuale depăşeşte cu peste 20% media multianuală, calculată pe ultimii cinci ani prepandemici. Vârful în cele cinci sezoane prepandemice era în luna februarie, iar de data aceasta avem decembrie -ianuarie, sezonul gripal fiind acum mai rapid, decalat cu câteva săptămâni în urmă cu câţiva ani. Rata de pozitivare a probelor a ajuns săptămâna trecută la 37%. În cele două săptămâni de sărbători, raportarea fost mai redusă, dar şi cu scăderile respective, avem mai multe cazuri faţă de cele cinci sezoane prepandemice. Vârful epidemiologic va fi atins în perioada 15 ianuarie-10 februarie după care va urma o scădere a numărului de cazuri de viroze respiratorii şi de gripă. (...) Ne aflăm în a treia săptămână epidemică. O să emit o instrucţiune în care voi da o stare de alertă epidemică. Declararea epidemiei pe baza unui ordin de ministru, ne-ar pune în situaţia ca în baza legii 136 să fie generate automat anumite restricţii, or abordarea noastră este pentru sprijinirea unei activităţi normale în scoli şi în economie. (...) Nu e o situaţie dramatică, ci o situaţie fără precedent în aceasta perioadă. În urmă cu cinci ani, am avut în februarie 170.000 cazuri de viroze respiratorii pe săptămână.Nu vreau să ne reîntoarcem la discuţii legate de carantină şi izolare pe care ar trebui să le ia autorităţile dacă emitem un astfel de ordin. Prefer recomandări decât restricţii. Avem experienţa din pandemie, când situaţia a fost mai bună când am făcut recomandări decât atunci când au fost impuse restricţii. Prefer partener în populaţie, nu situaţii care să ducă la tensionarea relaţiilor. Suntem în stare de alertă epidemică", a declarat Alexandru Rafila, în cadrul unei conferinţe de presă comună susţinută cu Ligia Deca, ministrul Educaţiei.
Setul de măsuri recomandate de ministrul Sănătăţii include evitarea aglomeraţiilor, purtarea măştii de protecţie în spaţiile închise aglomerate, menţinerea igienei adecvate a mâinilor, aerisirea spaţiilor închise, consultarea medicului de familie la apariţia simptomelor bolilor respiratorii, consultarea în centrele de evaluare care sunt funcţionale sau în centrele de permanenţă şi continuarea vaccinării antigripale.
"La nivelul unităţilor şcolare şi preşcolare recomandăm realizarea triajului zilnic a copiilor de către cadrele didactice, utilizarea măştii de protecţie de cadrele didactice şi de copii, informarea părinţilor sau aparţinătorilor privind simptomele de infecţii respiratorii, asigurarea materialelor necesare dezinfectării periodice a mâinilor, precum şi aerisirea sălilor de clasă. (...) Spitalele din jurisdicţia fiecărei direcţii de sănătate publică vor asigura stocuri de antivirale şi vor institui terapii antivirale la pacienţii care prezintă simptome specifice gripei şi vor reface stocurile de echipamente de protecţie şi antiseptice. (...) Vom monitoriza atent chestiunea; părerea mea este că nu vom ajunge la 300.000 de cazuri şi, în două-trei săptămâni cel mult, vom asista la o scădere a numărului de cazuri", a precizat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătăţii a mai spus că în aceste zile va avea discuţii directe cu cei mai importanţi producători şi distribuitori de medicamente, pentru a găsi o soluţie pentru mărirea producţiei de substanţe deficitare în piaţă din cauza consumului ridicat din această perioadă. Mai mult, Ministerul Sănătăţii a pus la dispoziţie, pe site-ul oficial, lista medicamentelor ce pot fi achiziţionate pentru tratarea virozelor respiratorii şi a gripei sezoniere.
La rândul său, Ligia Deca, ministrul Educaţiei, a precizat că procesul educaţional va reîncepe în 9 ianuarie aşa cum este prevăzut în structura actualului an şcolar.
"Nu încurajăm în niciun fel neparticiparea la cursuri. Considerăm că, după doi ani pandemici, trebuie să avem un procent mare de participare fizică la cursuri. De aceea, recomandăm realizarea triajului zilnic, atât de familii, acasă, cât şi atunci când elevii intră la şcoală sau la grădiniţă. Când sunt simptome evidente, vor fi informaţi părinţii sau aparţinătorii legali. Recomandăm purtarea măştii de protecţie de cadrele didactice şi de elevi. De asemenea, recomandăm să fie respectate măsurile de igienă şi să fie aerisite încăperile în pauzele dintre ore. Recomandăm şcolilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educaţional pe perioada intensificării transmiterii virusului gripal. Toate infomaţiile necesare şcolilor şi părinţilor vor fi puse la dispoziţie de direcţiile de sănătate publică. În cazurile în care copiii manifestă simptome recomandăm părinţilor sau aparţinătorilor să consulte medicul de familie. Primii care putem stopa răspândirea virusului suntem noi, cei responsabili de participarea elevilor şi preşcolarilor la procesul educaţional", a declarat Ligia Deca.
Situaţia epidemiologică actuală va fi discutată astăzi de ministrul Educaţiei într-o videoconferinţă cu inspectorii generali şcolari judeţeni, în cadrul căreia vor fi stabilite măsurile ce vor fi implementate începând de luni, 9 ianuarie.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2023, 09:04)
ai facut genocid cu covidul tradatorule
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2023, 21:57)
Nu Rafila a făcut genocidul,întreabă pe tătaru Voiculescu și mihaila
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2023, 10:22)
se exagereaza din motive deja cunoscute . unul este pretextul de a sifona o groaza de bani sub acest motiv . langa mine este un cabinet de pediatrie si nu vad nici o coada cu mamicute cu copii in brate la prima ora , ci doar doua , trei . pentru mine aglomeratia la acest cabinet este cel mai bun barometru al adevaratei gravitati a virozelor . lumea trebuie tinuta in stres permanent , ba cu o criza , ba cu o epidemie , ba cu un razboi , cam asa se vede , adica nu trebuie sa se bucure de viata .
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2023, 11:55)
Mereu exista carcotasi,daca se face ceva,de ce se face,daca nu se face ,de ce nu se faceStarea de alerta epidemiologica este data pe buna dreptate,colcaie de gripa si de viroze respiratorii inca de anul trecut.Multi sunt bolnavi si stau acasa,nu se prezinta la medic,deci situatia este mai complicata decat pare!
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2023, 13:12)
Mereu este cate un propagandist platit de guvern din banii nostri . in plandemie s-au dat 80 de mil de euro pentru propaganda , acum am crezut ca s-au oprit dar vad ca nu , colcaie de profitori .
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2023, 13:43)
Vorbesti si tu sa nu adormi.Iti inchipui ca sta cineva sa-i plateasca pe toti ce-i care-si exprima opinia.Daca este asa,tu de catre cine esti platit?Sau esti ajutor de bagator de seama?
2.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2023, 13:46)
coada la cabinetul ala e reprezentativa la nivel national?
2.5. da (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2023, 15:49)
la fel cum florin coman de pe gip e reprezentativ la ce inseamna bursa din romania
2.6. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2023, 19:17)
da , pentru ca fenomenul este national . este un model la scara mai mica .
2.7. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2023, 19:23)
Ti-am mai spus si altadata sa citesti de mai multe ori , ca pricepi greu , inainte sa te repezi la comentat . eu am spus ce am vazut si vad cand sint anuntate asa zisele valuri de viroze , de fapt de minciuni . eu nu am uitat excavatoarele din cimitire si nici ambulantele aliniate in fata spitalelor goale si alte manipulari numai bune pentru cei ca tine .
2.8. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.7)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2023, 20:30)
Da boss. Vor să-ți bage ăștia cipul. N-a murit nimeni în pandemie de fapt. Calculatuarili are viruși nu oamenii.
2.9. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2023, 22:08)
Nu este reprezentativa la nivel national. Cel mai des se trateaza acasa pana cand copilul are 40C si stare de lesin si apoi se prezinta la urgenta.
3. :)
(mesaj trimis de Oarecare în data de 06.01.2023, 15:06)
Da, și eu vreau parteneriat strategic cu dl.Rafila:)
Așa, fără restricții, fără propagandă imbeciloida, doar cu recomandări:) , fără inducerea panicii în cei mai slabi de înger.
Recomandări câte or fi, le dau de lete :) dacă le consider aiurea.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2023, 16:35)
Ce triaj? Cei care nu au de ales decât să meargă la lucru sunt primii care nu fac nici un triaj. Tot sistemul e gândit să nu funcționeze. Omul nu primește liber decât în caz clar de boala. Nimeni nu primește liber doar pentru o bănuială.
Vor mai trece niste zeci de ani până mai reduc ei clasele sau poate mai construiesc niste scoli. Oricum planul lor e că dacă Romania tot se depopulează ar trebui sa ajungă școlile comuniste pe vecie!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2023, 20:45)
In mod sigur alarmistii sunt platiti si platiti gras ca altfel n-ar urla din toti rarunchii pe la tv. si pe retelele de socializare. Mergeti in piata de legume si fructe unde stau femeile in frig si vand toata iarna si poate se incalzesc cu un ceai fierbinte si cu o ciorbita calda.Ele intra in contact zilnic cu sute de persoane. Unde e epidemia? Poate doar in mintea bolnava a unora! Mai terminati cu prostiile ca nu va mai crede nimeni! Viroze au fost de cand lumea si pamantul.Gripe au mai fost, dar totul se trateaza ce atata sperietura? Te inbolnavesti - te duci la medicul de familie si primesti tratament!
4.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2023, 23:50)
Dar decese in exces nu au fost atat de multe. Uita-te in jur, o sa vezi ca stii pe cineva grav bolnav sau mort. Eu stiu. O colega de serviciu , 50 de ani. Si o vecina de bloc, tot 50. Pe batranii de peste 80 nu ii pun la socoteala. Vreo 10% din apartamentele din bloc au noi proprietari.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2023, 21:50)
In loc de restrictii si campanii fara sens, un lucru simplu pe care toti ar trebui sa il faca. Esti bolnav, ai gripa, covid etc, tusesti, stranuti, esti intr-un loc aglomerat inchis, e de bun simt sa porti o masca sa nu imprastii.
O campanie despre asta. NU masca in aer liber sau cand esti sanatos! Cu o masura atat de banala s-ar reduce drastic numarul cazurilor.
Am vazut casieri la super market care tuseau de rupea pe mancarea oamenilor si nimeni nu avea nici o jema. Totul parea normal pentru marea majoritate.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 06.01.2023, 23:53)
Cine este bolnav sta acasa,este bine si pentru el si pentru semeni.Oricum nu dai randament in aceasta situatie,te duci la serviciu sau la scoala doar sa faci act de prezenta,iti pui sanatatea in joc si mai imbolnavesti si pe altii.