Alianţa critică poziţia Guvernului în problema transnistreană

Lilian Cojocaru
Ziarul BURSA #Politică / 5 august 2004

Guvernul acuză Alianţa de superficialitate şi politicianism

Alianţa PNL-PD acuză "superficialitatea" cu care Guvernul tratează problema conflictului din Trasnistria. Purtătorul de cuvînt al Alianţei, Călin Popescu Tăriceanu, critică, prin intermediul unui comunicat de presă, modul în care au fost abordate de către premierul Adrian Năstase vizitele oficiale la Moscova şi Washington. "Scopul evident al vizitei primului ministru Adrian Năstase în cele două capitale a fost acela de a-şi creşte capitalul de imagine în străinătate, dar şi în ţară, unde era evident şifonat în urma rezultatelor scrutinului pentru alegerile locale", se arată în comunicatul Alianţei.

Supărarea aliaţilor este motivată de faptul că, la cîteva zile după ce Adrian Năstase s-a lăudat că relaţiile româno-ruse au intrat într-o nouă fază, situaţia de dincolo de Nistru a devenit explozivă. Întrevederea cu Vladimir Putin nu s-a concretizat într-o îmbunătăţire a dialogului bilateral sau în consolidarea unui tandem Moscova - Bucureşti, capabil să asigure rezolvarea problemelor regionale, apreciază Călin Popescu Tăriceanu. Faptul că autorităţile de la Moscova nu au reacţionat la apelurile României în problema Transnistriei, "duce la concluzia că impactul vizitei lui Adrian Năstase la Moscova a fost egal cu zero".

"Lovitura de imagine pe care Adrian Năstase a gîndit-o şi a sperat-o, i-a ricoşat în faţă o dată cu incapacitatea guvernului său de a gestiona criza transnistreană sau de a rezolva disputa asupra canalului Bîstroe", a declarat purtătorul de cuvînt al Alianţei. Alianţa PNL-PD i-a transmis lui Adrian Năstase că nici Moscova, nici Washington-ul nu îl pot ajuta în campania electorală.

În replică, Guvernul a acuzat liderii Alianţei PNL-PD de demagogie electorală şi cunoaştere superficială a problemelor internaţionale. Purtătorul de cuvînt al Guvernului, Despina Neagoe, a precizat că Executivul a luat poziţie încă de săptămîna trecută în legătură cu închiderea şcolilor româneşti din Transnistria. Totodată, Guvernul monitorizează desfăşurarea evenimentelor din stînga Nistrului şi a contactat organismele internaţionale pentru a sesiza abuzurile săvîrşite de regimul separatist. "Încercările disperate ale Alianţei PNL-PD de a exploata electoral subiectul Transnistria reprezintă un abuz grosolan împotriva intereselor de politică externă ale României", se arată în comunicatul Guvernului. Documentul pune "declaraţiile demagogice" ale liderilor Alianţei pe seama frustrării acestora faţă de recentele deplasări externe ale premierului Adrian Năstase.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb