ALIN BRENDEA, PRIME TRANSACTION:  "Cred că piaţa va depăşi aşteptările investitorilor, în 2019"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 ianuarie 2019

"Cred că piaţa va depăşi aşteptările investitorilor, în 2019"

Analiştii BT Capital Partners: "Companiile solide, în special cele din sectoarele defensive, pot reprezenta oportunităţi de investire, mai ales după corecţiile recente din piaţă"

Finalul anului 2018 a produs la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) un pesimism care probabil este exagerat în acest moment, spune Alin Brendea, director general adjunct al casei de brokeraj Prime Transaction, domnia sa declarându-ne că estimează o evoluţie a pieţei care va depăşi aşteptările investitorilor, în 2019.

"Anul bursier curent a debutat într-un mediu sumbru, aşa cum nu am mai înregistrat în ultimii ani. Scăderile dramatice de la finalul lui 2018, ce au trans­format în pierdere profiturile acumulate într-un an întreg, au sădit un pesimism accentuat printre investitori", menţionea­ză directorul de la Prime Transaction în ultimul său editorial, adăugând: "Probabil, în jurul datei de 20 decembrie, pronosticurile despre 2019 erau unanime - scădere".

În opinia domnului Brendea, există totuşi o serie de factori pozitivi, ce au potenţialul de a influenţa evoluţia pieţei noastre în acest an.

"În primul rând, avem un argument pur matematic, aşa numitul efect de bază. Scăderea accentuată din decembrie, care a readus piaţa la nivelul din 2017, face mult mai facilă o evoluţie pozitivă în anul curent.

"Începutul de an confirmă această ipoteză", spune reprezentantul Prime Transaction.

Totodată, Alin Brendea arată că scăderea inflaţiei din plan intern se va transmite într-o scădere a dobânzilor interbancare, ceea ce, în noul context legislativ, are şi conotaţii pozitive pentru bănci.

"Ca atare, dobânzile pasive (depozitele) pe care le oferă băncile, vor tinde să scadă din nou, ceea ce va însemna un impuls puternic pentru piaţa bursieră locală", susţine domnia sa .

Alin Brendea a adăugat: "Pe de altă parte, posibila plafonare a trendului de creştere a costului banilor la nivel internaţional va inversa apetitul de risc faţă de pieţele mai mici. Este posibil să vedem, în ipoteza stabilizării pieţelor dezvoltate şi a stopării creşterii dobânzilor de referinţă, o revenire a apetitului investiţional în pieţele mai mici, mai riscante, dar generatoare de randamente mai mari. Dacă România va reuşi să se menţină pe linia de plutire la nivel macro, ar putea fi una dintre câştigătoarele unui astfel de flux investiţional".

În opinia directorului de la Prime Transaction, taxarea cifrei de afaceri în domeniul energetic este posibil să facă ca Statul Român să fie ceva mai receptiv la posibilitatea listării unor mari companii din domeniu, de exemplu Hidroelectrica.

"Nevoia de lichidităţi, combinată cu posibilitatea perceperii unor sume constante, indiferent de procentul de capital deţinut, ar putea să înlesnească o astfel de abordare. Ar putea fi un imbold pentru piaţa locală şi un atu pentru o posibilă trecere a acesteia la nivelul de piaţă bursieră emergentă", a detaliat Alin Brendea în editorialul său.

De asemenea, directorul de la Prime Transaction ne-a transmis că un alt element care va marca piaţa noas­tră în 2019 este dat de probabilitatea ridicată ca emitenţii de la BVB să menţină o politică atractivă de dividend.

Totuşi, Alin Brendea atrage atenţia şi asupra unor factori cu potenţial impact negativ asupra evoluţiei Bursei de Valori Bucureşti, în acest an.

"Principalul motiv de îngrijorare vine dinspre deja celebra ordonanţă de urgenţă (n.r. OUG 114/2018) adoptată la finalul anului trecut şi care introduce o serie de taxe cu impact major asupra unora dintre cele mai importante sectoare economice: bancar, energie, utilităţi sau telecom (...). Ar fi de remarcat că aceas­tă ordonanţă va trebui sa parcurgă un drum legislativ pe care ar putea să sufere modificări majore. Ca să nu mai vorbim despre încercările de blocare/atacare a acesteia, vehiculate în prezent  în mediul politic. Ca atare, nu putem exclude posibilitatea ca un calcul făcut pe actualele coordonate introduse de OUG să nu fie de cea mai mare acurateţe", spune reprezentantul Prime Transaction.

Potrivit domnului Brendea, un alt element de stres pentru piaţă este intrarea în ciclul electoral.

"Experienţa românească nu lasă loc de interpretări aici, fiecare perioadă electorală fiind mult mai bogată în scenarii fanteziste, promisiuni exagerate şi, în general, caracterizată de renunţarea la raţionalitate economică în discursul public. Este un mediu neprielnic pieţelor financiare, întrucât predictibilitatea şi transparenţa vor fi mai degrabă mimate. Însă, pe de alta parte, din păcate sau din fericire, piaţa locală a fost deja vaccinată faţă de aceste manifestări, dobândind în ultimii ani o imunitate crescută", a detaliat directorul casei de brokeraj.

Alin Brendea, Prime Transaction: "Consider că pieţele dezvoltate suferă o corecţie a unor aşteptări exagerate faţă de evoluţia economiilor care le furnizează baza de funcţionare"

Referindu-se la contextul din plan extern, domnul Brendea indică drept factor negativ corecţiile semnificative din bursele dezvoltate (cu vârf de lance piaţa americană), ce induc îngrijorare şi la BVB.

"Scăderea de circa 10% din decembrie a pieţei americane a des­chis larg uşa discuţiei privind intrarea pe un trend de scădere a pieţelor bursiere internaţionale. Personal sunt sceptic faţă de această ipoteză. Cred că pieţele dezvoltate suferă o corecţie a unor aşteptări exagerate faţă de evoluţia economiilor care le furnizează baza de funcţionare. Pe de altă parte, scăderile bursiere pun presiune pe politica băncilor centrale (mă refer în special la Federal Reserve) şi avem deja primele semnale că trendul de înăsprire a condiţiilor monetare va fi corectat pe masură ce băncile centrale îşi vor relua sprijinul pentru pieţele bursiere", spune directorul casei de brokeraj.

Analiştii BT Capital Partners: "Percepţia de risc a investitorilor a crescut, ceea ce este posibil să-i facă mai precauţi în 2019"

Potrivit echipei de analiză de la BT Capital Partners (BTCP), Ordonanţa de Urgenţă 114/2018, a cărei adoptare a reprezentat, în mod cert, evenimentul cu cel mai profund impact asupra pieţei noastre de capital în anul trecut, riscul politic, decelerarea creşterii economice şi climatul din pieţele externe creează aşteptări temperate pentru 2019.

"Percepţia de risc a investitorilor a crescut, ceea ce, în opinia noastră, i-ar putea face mai precauţi în 2019", ne-au transmis analiştii, care au adăugat: "Evoluţia bursei în acest an depinde de numeroşi factori printre care, modul şi ritmul în care se vor adapta companiile la noile modificări legislative (cât din costurile suplimentare generate vor fi transferate către consumator şi cât de rapid), evenimentele politice locale (alegeri prezidenţiale) şi regionale (alegeri europarlamentare) sau situaţia geopolitică globală".

De asemenea, echipa de la analiză de la BTCP a punctat că, pe de altă parte, companiile cu un standing financiar solid, în special cele din sectoarele defensive, pot reprezenta oportunităţi de investire, mai ales după corecţiile recente din piaţă.

După primele două şedinţe de tranzacţionare din acest an, indicele BET înregis­trează o creştere de 3,81%, în timp ce indicele sectorului energetic şi al utilităţilor, BET-NG, s-a apreciat cu 4,33%.

În 2018, referinţa pieţei noastre de capital a coborât cu 4,77%, după ce, până în data de 18 decembrie, afişa un avans de 8,58%.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Dorec sa duca tara in rapa neaparat , mariti cit doriti salariile clientelare dar in limita aceluiasi buget ,altfel ne vom prapadim cu totii...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb