Alin Brendea: Scenariul unei reveniri economice în "V" pare tot mai îndepărtat

CRĂIŢA SIMIONESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 22 decembrie 2011

Alin Brendea: Scenariul unei reveniri economice în "V" pare tot mai îndepărtat

Alin Brendea, Director Operaţiuni "Prime Transaction", este de părere că acest an a fost unul dezamăgitor pentru piaţa de capital, iar revenirea economică pare tot mai greu de realizat.

Domnia sa ne-a acordat, cu amabilitate, un interviu despre evoluţia bursei bucureştene în acest an.

Evoluţia acţiunilor a fost puternic influenţată de instabilitatea instaurată pe pieţele internaţionale, în a doua jumătate a acestui an, este de părere domnul Brendea. "Influenţa negativă a fost una semnificativă şi a anulat impactul pozitiv pe care datele macroeconomice ale României ar fi putut să îl ofere pieţei bursiere", ne-a declarat domnia sa.

Alin Brendea este de părere că nici anul viitor nu lasă loc unui optimism debordant.

"Pentru prima parte a anului 2012 miza unor randamente ridicate ale dividendelor ar putea fi un catalizator pentru o mai mare atenţie acordată pieţei bursiere de către cei care dispun de fonduri", ne-a spus domnia sa.

Ziarul BURSA a realizat câteva interviuri cu brokeri despre cum au trăit acest an pe piaţa de capital şi ce previziuni au pentru anul viitor. Primul din această serie, cu Valerian Ionescu, l-am publicat miercuri, iar al doilea îl redăm mai jos.

Reporter: Cum apreciaţi evoluţia acţiunilor în anul 2011?

Alin Brendea: Din păcate, am parcurs din nou un an în care volatilitatea a fost cuvântul de ordine. Cu siguranţă, anul 2011 s-a împărţit în două, o primă parte cu evoluţii pozitive, urmată de o a doua în care am înregistrat scăderi semnificative, uneori de-a dreptul abrupte. Per total, am avut un an care a adus noi scăderi ale pieţelor şi care poate fi caracterizat ca unul dezamagitor.

Reporter: Care au fost principalii factori care au influenţat evoluţia acţiunilor în acest an?

Alin Brendea: Evoluţia acţiunilor a fost influenţată decisiv în acest an de instabilitatea care s-a instaurat pe pieţele internaţionale în a doua parte a anului. Influenţa negativă a fost una semnificativă şi a anulat impactul pozitiv pe care datele macroeconomice ale Ro-mâniei ar fi putut să îl ofere pieţei bursiere.

Un alt factor important l-a constituit listarea Fondului Proprietatea, dar şi eşecul vânzării pachetului de acţiuni OMV Petrom. Pe o piaţă mică, orice operaţiune de acest gen poate determina modificări semnificative ale lichidităţii şi al interesului general faţă de piaţă.

Reporter: Care au fost acţiunile "vedetă" ale anului?

Alin Brendea: Cu siguranţă, Fondul Proprietatea a fost vedeta acestui an, monopolizând primul loc în topul lichidităţii în aproape fiecare şedinţă de tranzacţionare. La nivelul preţului de tranzacţionare evoluţii remarcabile au fost înregistrate de societăţi din domeniul industrial cum ar fi Azomureş sau Olt-chim. Cu siguranţă, sectorul financiar s-a situat la polul opus înregistrând una dintre cele mai slabe evoluţii în acest an.

Reporter: Care au fost plusurile şi minusurile anului?

Alin Brendea: La capitolul plusuri, putem trece creşterea lichidităţii furnizate de listarea FP. De asemenea, creşterea notorietăţii pentru produsele structurate este un fapt salutar care a îmbunătăţit nu doar lichiditea pieţei dar şi modalitatea în care investitorii îşi pot plasa lichidităţile.

Printre minusurile anului putem enumera evoluţia negativă a indicilor bursieri precum şi eşecul vânzărilor de acţiuni pe care statul le-a anunţat pentru anul în curs pe piaţa bursieră.

Reporter: Ce estimări aveţi pentru evoluţia pieţei de capital autohtone în anul viitor?

Alin Brendea: Scenariul unei reveniri economice în "V" pare tot mai îndepărtat, astfel încât 2012 nu lasă loc unui optimism debordant. Este totuşi de aşteptat ca pieţele bursiere internaţionale să se stabilizeze după scăderile din acest an. Ca atare, piaţa românească ar putea să nu mai "beneficieze" de influenţele negative induse de evoluţiile internaţionale. În acest sens este probabil ca evoluţiile pieţei autohtone să aducă o creştere moderată la nivelul anului următor. Pentru prima parte a anului 2012, miza unor randamente ridicate ale dividendelor ar putea fi un catalizator pentru o mai mare atenţie acordată pieţei bursiere de către cei care dis-pun de fonduri.

Reporter: Ce sector credeţi că merită atenţia investitorilor in 2012? De ce?

Alin Brendea: Parcurgând încă o etapă economică incertă, sectoarele defensive ar putea fi recoman-date investitorilor. Sectorul energetic sau cel de ultilităţi pot fi o alegere inspirată beneficiind de emitenţi cu rezultate financiare solide şi cu o politică de dividend atractivă. De asemenea, titlurile SIF în condiţiile modificării pragului de deţinere ar putea reprezenta o opţiune interesantă pentru anul următor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb