ALINA GORGHIU: "Dragnea şi Oprea să aleagă până marţi între binele public şi egoismul politic"

Adina Lateş
Politică / 28 septembrie 2015

Constantin: "Parlamentarii ALDE nu vor vota moţiunea de cenzura, deşi vor participa la dezbateri"

--------------

Actualizare 15:55 Dragnea: "Vom fi prezenţi în sală la moţiunea de cenzură, dar nu vom vota"

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni că parlamentarii coaliţiei guvernamentale vor fi prezenţi în sală la moţiunea de cenzură, dar nu vor vota, transmit surse din presă.

"Ne mai vedem mâine (marţi - n.r.) dimineaţă la 9,00 cu toate grupurile din coaliţie reunite. Decizia noastră e foarte clară: mâine vom fi prezenţi pentru a asigura cvorumul în sală, dar n-o să votăm moţiunea de cenzură. (...) Înaintea fiecărei moţiuni este firesc să avem o discuţie şi cu toate grupurile reunite, nu numai cu liderii coaliţiei. Oricum, nu o să vină toţi parlamentarii nici de la PSD, nici de la UNPR, nici de la ALDE, este important să asigurăm cvorumul mâine ca să se poată iniţia procedura, dar cei care vom fi în sală nu vom vota", a afirmat Dragnea la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare.

Preşedintele social-democraţilor a precizat că acesta a fost şi punctul de vedere al premierului Victor Ponta în cadrul şedinţei liderilor coaliţiei.

Liviu Dragnea a mai declarat că un miting asemănător celui organizat de PNL în ziua moţiunii de cenzură poate reprezenta un factor de presiune sau poate fi "un simplu joc de imagine".

"Un miting de genul acesta poate să pună presiune, pentru că asta au (liberalii - n.r.) în intenţie, să pună presiune sau este pur şi simplu joc de imagine. Pentru că, vă spun cu toată sinceritatea, mulţi de la ei au vorbit cu mulţi colegi de-ai noştri, spunând că a fost o acţiune nepregătită, intempestivă. Nu cred foarte mult în iniţiativa asta cu moţiunea de cenzură şi mulţi sunt supăraţi pe conducerea bicefală a acestui partid (n.r. - PNL), că i-au aruncat într-o aventură din care nu au niciun fel de câştig, nici politic, nici parlamentar", a spus Dragnea.

(A.L.)

--------------

Actualizare 14:07

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat că liderii UNPR şi PSD, Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea, au timp până marţi, când este programată dezbaterea moţiunii de cenzură, să aleagă între binele public şi egoismul politic de a rămâne la putere, transmit surse din presă.

Alina Gorghiu a declarat astăzi în Palrament: "Până mâine mai e suficient timp ca domnul Oprea, domnul Dragnea, alţi lideri ai partidelor care susţin Guvernul Ponta să aleagă între binele public şi egoismul politic de a rămâne la putere. Vom vedea până mâine care va fi opţiunea politică pe care o vor avea".

Ea a reamintit că PNL organizează, marţi dimineaţă, un miting în Parcul Izvor la care sunt aşteptate aproximativ 10.000 de persoane care să susţină moţiunea de cenzură.

La rândul său, copreşedintele PNL Vasile Blaga a subliniat că o regulă a politicii într-un stat democratic este să nu îţi pui interesele personale deasupra intereselor ţării.

Vasile Blaga a afirmat: "Politica la vârf într-un stat democratic are regulile ei scrise şi nescrise. Prima dintre ele este că niciodată nu îţi pui interesele personale deasupra intereselor ţării, ci dimpotrivă. Nu s-a mai întâmplat într-un stat democratic ca un premier trimis în judecată să fie încă în funcţie, să nu îşi dea demisia. Nu doresc răul nici celui mai aprig adversar politic al meu, dar nu despre asta este vorba. Este vorba că avem un prim-ministru trimis în judecată, care se încăpăţânează să rămână în funcţie".

Cei doi lideri liberali au anunţat că discuţii despre susţinerea moţiunii de cenzură vor avea loc luni şi cu alţi lideri politici.

Vasile Blaga a precizat: "O să mai avem o discuţie cu domnul Kelemen Hunor (liderul UDMR - n.r.) astăzi, dar sunt sigur că dânşii vor vota moţiunea de cenzură. Poziţia clară a UDMR aţi văzut-o".

Mai mult, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga le-au cerut parlamentarilor liberali să participe marţi, pentru o jumătate de oră, la mitingul din Parcul Izvor şi să dea dovadă de decenţă.

"Mâine, la 9,30, o să vă rog să participăm cu toţii în faţa Parlamentului pentru jumătate de oră, alături de colegii noştri din ţară care vor veni la miting. (...) Mâine, 9,30, suntem toţi în faţa Parlamentului, în faţa Parcului Izvor alături de cei 10.000 - 15.000 de oameni care vor fi acolo, indiferent de vreme. Avem obligaţia morală, politică să fim alături de aceşti oameni, avem obligaţia politică să dăm un semnal foarte clar. Un fel de moţiune de cenzură pe care o vom avea în stradă", a spus Alina Gorghiu, în faţa grupurilor parlamentare reunite ale PNL.

La rândul său, copreşedintele Vasile Blaga le-a cerut colegilor parlamentari să fie punctuali şi să dea dovadă de decenţă.

"Aţi auzit: 9,30 să fie 9,30. (...) Vă rog foarte mult să fiţi punctuali, cum sper să nu existe niciun motiv ca cineva să lipsească mâine la dezbatere şi la votul moţiunii de cenzură. Sigur, avem doi colegi în situaţia în care sunt bolnavi, dar, în rest, toţi colegii să fie prezenţi pe tot parcursul acestei zile. Sunt nişte lucruri simple pe care noi vrem să le spunem. (...) Mai am o rugăminte foarte mare la dumneavoastră, mâine, (...) decenţă, foarte clar exprimat, apăsat punctul de vedere, dar fără a perturba ordinea publică", a transmis Blaga.

Prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu a precizat că există o listă de vorbitori la mitingul din Parcul Izvor întocmită pe bază de voluntariat, adăugând că discursurile trebuie să fie de substanţă.

"Mitingul durează până la ora 12,00. Fără îndoială, oricine doreşte va putea fi înscris pe această listă. Rugămintea şi invitaţia către toţi colegii care vor vorbi este să acoperim două linii de comunicare - una este legată de situaţia inacceptabilă a premierului Victor Ponta (...) şi cea de-a doua legată de guvernare şi de PSD şi aliaţi. (...) Rugămintea este să atingem mai multe probleme în discursurile dumneavoastră, fiecare în funcţie de domeniul de care vă ocupaţi. (...) Să avem discursuri de substanţă care să depăşească simpla lozincă 'Jos Ponta'", a susţinut Predoiu.

Liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu, a cerut ca prezenţa în sală la dezbaterea moţiunii de cenzură să fie permanentă, iar la 9,55 parlamentarii liberali să semneze condica.

"Am să vă rog pe toţi colegii deputaţi şi senatori la ora 10 fără cinci să semnaţi condica, pentru că vă imaginaţi că se va face apel la cvorum. Din informaţiile pe care le am, cei de la PSD vor veni numai câţiva în sală, aşa că cvorumul va fi la limită şi, ca atare, noi trebuie să fim cei care îl asigurăm. Este posibil ca cei de la coaliţia guvernamentală să nu ia cuvântul deloc şi, în această situaţie, evident că timpul de dezbatere pentru moţiune va fi redus şi ca atare prezenţa permanentă în sală este obligatorie pentru că poate fi mult mai repede votul pe moţiune", a adăugat Nicolăescu.

(I.D.)

-------------

Copreşedintele ALDE, Daniel Constantin, susţine că parlamentarii liberali-conservatori nu vor vota moţiunea de cenzură iniţiată de PNL "Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta!", deşi vor participa, marţi, la şedinţa plenului reunit al Parlamentului şi la dezbaterea moţiunii, transmit surse din presă.

"Eu nu o să particip la şedinţa coaliţiei de astăzi (luni - n.r.), fiind plecat pe teren, la Constanţa, dar cred că deciziile sunt ca şi luate în sensul că cei din ALDE am hotărât să nu votăm (moţiunea de cenzură iniţiată de PNL - n.r.). O să participăm la aşa-numita dezbatere, dar nu o să votăm şi probabil aceasta va fi decizia coaliţiei de guvernare", a afirmat luni Daniel Constantin.

El a precizat că textul moţiunii nu este clar în ceea ce priveşte nemulţumirile sau aşteptările liberalilor referitoare la modul în care Executivul Ponta guvernează România.

"Am spus «aşa-numita dezbatere» pentru că nu prea avem ce să dezbatem, fiind o moţiune care are două pagini şi care nu tratează niciun fel de subiect de interes pentru cetăţeni. Nu ni se spune unde am greşit din punct de vedere economic, nu ni se spune ce îşi doreşte PNL să facă în actul de guvernare din punct de vedere economic, astfel încât să îi ajute pe români", a explicat acesta.

Liberalii au depus săptămâna trecută moţiunea de cenzură "Alege între România şi Ponta, un premier compromis. Demite-l pe Victor Ponta", în care afirmă că premierul, fiind trimis în judecată, compromite o naţiune întreagă, iar liderii UNPR şi PSD, Gabriel Oprea şi Liviu Dragnea, sunt "complicii" lui dacă îl susţin în continuare.

Moţiunea va fi dezbătută şi votată marţi în plenul reunit al Parlamentului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb