Transformarea Braşovului într-o capitală verde a României, în care cetăţenii să coboare direct din apartamentele de bloc într-un parc natural, este unul dintre principalele proiecte ale candidatului Alianţei USR-PLUS la Primăria Braşov, Allen Coliban, transmite Agerpres.
Pentru actualul senator USR Allen Coliban, mediul şi poluarea, probleme care au fost în atenţia sa şi ca parlamentar, vor rămâne în continuare priorităţi, această problematică ocupând un loc important în programul său, prezentat, vineri, în Piaţa Sfatului, în cadrul unui eveniment de lansare a candidaţilor Alianţei pentru Consiliul Local Braşov.
"În cei patru ani de Parlament, m-am preocupat de problemele de mediu şi de impactul acestora asupra vieţii oamenilor. De aceea, poate că nu am fost cel mai vizibil parlamentar, dar asta nu înseamnă că nu am fost cel mai activ. Am fost la gropile de gunoi, am fost în discuţii cu comunităţi mari de oameni, sunt sute de mii de români care trăiesc afectaţi de probleme de poluare şi de mirosuri, drept urmare legile pe care le-am iniţiat şi promovat fac parte din zona aceasta, am iniţiat legea mirosurilor şi am fost primul parlamentar care a mers să facă anchete şi să vadă situaţia reală de la gropile de gunoi, dar m-au preocupat şi alte probleme grave (...) ca furtul de lemn din păduri şi mă mândresc cu Legea privind DNA-ul pădurilor. Dacă e să comparăm cifre, sunt cel mai activ parlamentar de Braşov şi singurul de opoziţie", a afirmat Coliban.
Printre proiectele candidatului USR-PLUS se numără crearea a zece noi parcuri, dar şi transformarea pădurilor din jurul oraşului într-un parc natural, "Pădurea Braşovia", astfel încât în patru ani să fie îmbunătăţiţi parametrii de mediu în oraş.
"Am un program care propune zece parcuri noi, (...) iar pădurile din jurul oraşului să fie parte a unei arii protejate, (...) parcul natural Braşovia. (...) Imaginaţi-vă că Braşovul va fi singurul oraş în care cobori din bloc şi păşeşti într-un parc natural. Imaginaţi-vă ce înseamnă asta pentru noi şi pentru legătura noastră cu natura, dar şi pentru turişti, pentru că sunt mulţi care caută o astfel de destinaţie", a spus Coliban.
Conform acestuia, Braşovul "poate fi şi va fi capitala verde a României", el subliniind că mulţi turişti vin pentru cadrul natural, pentru aer curat şi "este cu atât mai grav că municipiul este în top trei poluare".
Totodată, el a subliniat că, "din prima zi de mandat", va căuta şi aplica soluţii pentru o "dezvoltare corectă" a oraşului.
"Vreau un Braşov dezvoltat corect, să avem o strategie de dezvoltare pe termen lung, nu mai vreau cartiere neasfaltate, fără utilităţi, fără parcuri, fără locuri de joacă suficiente, creşe, grădiniţe, centre medicale (...) Soluţia pe care o voi aplica din prima zi de mandat este legată de felul în care noul PUG se dezvoltă, astfel încât să avem cu adevărat zone protejate, zonele de patrimoniu, vechi, unde intervenţiile urbanistice să fie minime, în sensul punerii lor în valoare şi să avem zone de dezvoltare, dar care să respecte toţi aceşti parametri care ţin de calitatea vieţii şi de fericirea noastră", a menţionat candidatul USR.
Totodată, el îşi propune crearea unui spital nou al Braşovului, "mare", cu cel puţin 1.600 de paturi, mai multe decât într-un spital regional, şi îmbunătăţirea actualului sistem de sănătate public, prin eliminarea "pavilioanelor".
"Am pierdut un membru al familiei, dus la spital cu salvarea, şi, când am mers să-i ducem cele necesare, am constatat că a fost externat în pijama şi cu picioarele goale şi a murit îngheţat pe câmp. Din păcate, toate acestea spun multe despre sistemul nostru medical actual", a spus Allen Coliban.
El a subliniat că braşovenii au nevoie şi de un "Braşov cultural", în contextul în care, în prezent, nu are suficiente "festivaluri şi evenimente relevante", precum şi un "Braşov sportiv", cu cluburi finanţate transparent de municipalitate, în care "fiecare copil să aibă posibilitatea de face sport în mod organizat", un "Braşov administrat corect", digitalizat, fără cozi, cu servicii eficiente şi cu funcţionari publici care să-şi desfăşoare activitatea "din dragoste şi cu dragoste pentru cetăţeni".
Coliban a prezentat şi câţiva candidaţi de pe lista de consilieri locali ai Alianţei, printre aceştia numărându-se câteva persoane care s-au remarcat în ultimii ani prin activitatea lor civică - Ioan Corbu, care a coordonat "protestul valizelor", în urma căruia s-a deblocat procesul consultativ între autorităţile locale şi judeţene în privinţa viitorului aeroport, Flavia Boghiu - care a înfiinţat şi coordonat, în perioada pandemiei, grupul "Vă ajutăm din Braşov", şi cea care pus bazele ACCES - un cluster de ONG-uri care promovează economia socială, Alexandru Roşu - juristul care "a oferit consultanţă societăţii civile pentru luările de cuvânt în Consiliul Local Braşov", precum şi Beatrice Moraru, avocată, dar şi activistă "cu experinţă de voluntar la orfelinatul din municipiu".