"Allianz Ţiriac" a pierdut 20% din portofoliul CASCO, în urma crizei

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 16 decembrie 2010

"Allianz Ţiriac" a pierdut 20% din portofoliul CASCO, în urma crizei

Afacerile companiei de asigurări "Allianz Ţiriac" au avut cel mai mult de suferit pe partea de CASCO, în urma crizei economice, a declarat, ieri, Rangam Bir, directorul general al societăţii. Potrivit domniei sale, portofoliul CASCO a scăzut cu 20%, în acest an, în special din cauza influenţei pe care criza a avut-o în domeniul leasingului auto: "O bună parte din contractele încheiate cu doi-trei ani în urmă au fost anulate de clienţi, pentru că nu-şi mai puteau permite continuarea lor". Tot în domeniul auto, "Allianz Ţiriac" şi-a modificat structura, renunţând la asigurarea parcurilor auto de dimensiuni mari, în special flote de camioane, unde rata daunei se apropia de 150%. În aceste condiţii, pe segmentul RCA a avut loc o stag-nare a subscrierilor.

Per total, "Allianz Ţiriac" estimează scăderi, pentru acest an, de 18-19%, faţă de 2009, rezultat obţinut şi la finalul primelor nouă luni ale lui 2010, a precizat reprezentantul companiei de asigurări, adăugând că în 2011 business-ul societăţii se va menţine la nivelul anului în curs: "Căderea economiei naţionale, creşterea TVA şi colapsul pieţei de leasing au diminuat cererea de servicii de asigurare şi au afectat, implicit, şi dinamica subscrierilor < Allianz-Ţiriac > în acest an. Estimăm că anul viitor vom rămâne stabili, după o scădere a subscrierilor, în prima parte a anului şi o revenire, la jumătatea lui 2011".

În primele nouă luni ale anului în curs, profitul operaţional al companiei s-a cifrat la 9 milioane de lei, primele brute subscrise totalizând 792 milioane de lei. Din această sumă, 732 milioane de lei (circa 92%) au reprezentat subscrieri din asigurări generale, restul de 60 de milioane de lei (8%) fiind prime brute subscrise pe segmentul de asigurări de viaţă. Din portofoliul de asigurări generale, asigurările casco acoperă 55%, cele de răspundere civilă auto - 23%, asigurările de bunuri şi proprietăţi - 17%, cele de răs-pundere civilă generale - 2%, 3% însemnând alte clase de asigurări.

"Allianz Ţiriac" nu va face parte din PAID, în condiţiile actuale

În ceea ce priveşte asigurarea obligatorie a locuinţei, care presupune acoperirea unui număr de trei riscuri - cutremure de pământ, alunecări de teren şi inundaţii - directorul general al "Allianz Ţiriac" a sub-liniat că societatea pe care o reprezintă nu face parte din Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), întrucât acest demers nu poate fi pus în practică. Potrivit domniei sale, având în vedere standardele de preţ ale companiei, cei 15 euro - cât reprezintă reasigurarea pentru prima de asigurare de 10 euro stabilită de Parlament - nu ar fi suficienţi decât pentru acoperirea daunelor produse de cutremure. "Pentru noi, intrarea în PAID ar fi însemnat, de asemenea, realizarea unei investiţii într-o nouă companie şi existenţa unui business plan. În orice caz, opţiunea de a intra în PAID rămâne des-chisă, dar, dacă preţul va fi stabilit în Parlament şi va rămâne la 10 euro, atunci nu vom face parte din acest Pool". În schimb, potrivit şefului "Allianz Ţiriac", compania intenţionează să faciliteze, prin "Allianz Direct" - agenţie ce face parte din grup - legătura între clienţii care vor solicita asigurarea obligatorie a locuinţei şi una dintre companiile care fac parte din PAID.

Allianz AG a preluat, în anul 2000, pachetul majoritar de acţiuni al societăţii "Asigurări Ion Ţiriac" (ASIT), înfiinţându-se, astfel, "Allianz-Ţiriac Asigurări". Societatea dispune de peste 200 de sucursale şi circa 2000 de angajaţi şi acoperă toate tipurile de asigurări (asigurări generale facultative, asigurări generale obligatorii, asigurări de sănătate, asigurări de viaţă), fiind liderul pieţei asigurătorilor din ţara noastră.

Grupul "Allianz" este prezent în peste 70 de ţări, domeniile de activitate vizând asigurările generale, asigurările de viaţă şi sănătate, adminis-trarea activelor şi operaţiunile bancare.

Tendinţă de creştere la daunele morale

Rangam Bir a subliniat existenţa unei tendinţe de creştere a solicitărilor în ceea ce priveşte daunele morale: "Această tendinţă de creştere va avea ca efecte majorarea rezervelor şi a tarifelor de primă practicate de asigurători". Limitele de despăgubire pentru pagubele materiale produse şi vătămări corporale sau deces, în urma accidentelor auto, au crescut continuu. Pentru anul viitor, limita de despăgubire pentru pagubele materiale produse în urma unui accident a fost stabilită la 750.000 de euro şi cea aferentă vătămărilor corporale sau omorului se cifrează la 3,5 milioane de euro, urmând să fie majorate, din nou, în 2012, la un milion şi, respectiv, cinci milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9742
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5050
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3163
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9016
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.8761

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb