Alo! Suntem trei pe fir...

Viviani Mirică
Ziarul BURSA #Politică / 7 septembrie 2009

Alo! Suntem trei pe fir...

Suspiciunea că telefoanele sunt ascultate este comună între oamenii de afaceri, dar şi între politicieni. Majoritatea crede că telefoanele sunt ascultate de serviciile speciale, dar unii adaugă la asta şi spionajul economic sau ascultarea pentru şantaj.

Cu toate acestea, cei intervievaţi de ziarul Bursa afirmă că, în convorbirile private, nu îşi decuplează bateriile de la telefoanele mobile ca să prevină supravegherea. Ei spun că ar fi inutil, deoarece nu au nimic de ascuns.

De aici, decurg două ipoteze.

Prima: bănuiala că am fi ascultaţi este generată de o imagine exagerată asupra propriei importanţe, dar, de fapt, nu ne ascultă nimeni.

A doua: într-adevăr, suntem supravegheaţi de serviciile informative, dar ele nu dobândesc nicio informaţie utilă, pentru că nu săvârşim nimic ilegal.

În primul caz, autorităţile nu ar trebui să ridice din umeri, ci ar trebui să aducă dovezi că nu ne ascultă convorbirile, să raporteze Parlamentului, periodic, activitatea de supraveghere şi să accepte controlul parlamentar şi civic.

În al doilea caz, rezultă că bugetul plăteşte salarii degeaba personalului care se ocupă cu ascultarea.

Risipă în timp de criză?!

"Presiunea serviciilor speciale, mai mult ca oricând"

Maria Grapini, preşedintele Federaţiei Patronale a Textilelor, Confecţiilor şi Pielăriei, vicepreşedinte al Partidului Conservator

"Afirm cu tărie că îmi sunt ascultate convorbirile telefonice.

Aceeaşi senzaţie o au şi cei din jurul meu, oameni simpli sau întreprinzători. Este un frison pe care nu l-am mai simţit de dinainte de anii `90. Oamenii au ajuns să-şi scoată bateria din telefoane ca să poată transmite ce gândesc.

Din `90 încoace, în această perioadă am cel mai acut senzaţia că telefoanele îmi sunt ascultate. Recent, mi-a fost spart biroul şi mi-a fost furat doar laptopul din care nu ştersesem niciun e-mail din `90 încoace.

Este o coincidenţă stranie.

Pot să vă spun că am întâlnit persoane care şi-au pus mesaj de avertisment că telefonul este interceptat.

Nu am simţit niciodată, mai mult decât în prezent, presiunea unor servicii speciale.

În ultimii doi-trei ani s-a acutizat acest sentiment. Nu m-aş fi gândit niciodată la aşa ceva.

Cu toate acestea, nu scot niciodată bateria din telefon. Spun ce gândesc".

"Mai rău ca înainte de 1989"

Marius Nicoară, acţionar la Banca Transilvania, fost senator şi fost preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj

"Eu am avut de mai multe ori senzaţia că îmi este ascultat telefonul, dar nu pentru că fac parte din mediul de afaceri, ci pentru că mă ocup de politică, din diferite poziţii pe care le-am avut, ca preşedinte de consiliu judeţean şi senator.

Nu am avut doar impresia, ci am avut informaţii certe în acest sens.

Mulţi dintre cunoscuţii mei sunt convinşi că acum este mai rău ca înainte de 1989 din acest punct de vedere. Şi marea majoritate îl consideră responsabil pe Traian Băsescu şi PDL, care au devenit forţă de opresiune mai rău ca pe vremea securităţii.

Nu am scos niciodată bateria la telefon pentru a vorbi, pentru că eu nu fac ilegalităţi şi nu am simţit niciodată nevoia să mă ascund.

Din momentul în care am devenit preşedintele consiliului judeţean, am avut senzaţia că telefoanele îmi sunt ascultate. Dar sunt convins că monitorizări prin sondaj s-au făcut şi înainte.

Câteodată am avut chiar senzaţia că sunt urmărit. Şi pe baza informaţiilor pe care le-am primit, nu a fost doar o senzaţie, ci o certitudine.

Nu am nimic împotrivă să fie ascultate telefoanele celor care sunt periculoşi, celor care coordonează chestiuni mafiote cu adevărat, dar, în opinia mea, se exagerează.

Am un gust amar în gură când mă gândesc la aceste chestiuni. Şi nu pentru asta am luptat din 1989 încoace".

"Cei care au dat tonul supravegherii generale sunt americanii"

Mihai Ionescu, preşedinte Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România - ANEIR

"Nu numai că am simţit că-mi sunt ascultate telefoanele, dar mi s-a spus în faţă acest lucru. Pentru că am relaţii cu mediul de afaceri afaceri străin şi intru în categoria celor care trebuie monitorizaţi.

Chiar dacă ştiu că sunt monitorizat, asta nu mă inhibă să spun ce gândesc - despre şeful statului, şefii de guvern, miniştri. Poate că s-au învăţat cu limbajul meu şi şi-au dat seama că nu reprezint un pericol.

În plus, nu au cu ce să mă şantajeze.

Ei, de fapt, ne ascultă telefoanele sub pretextul că trebuie să aibă control asupra infracţionalităţii.

În SUA, încă de la intrarea pe teritoriul american, se comportă cu tine ca şi când ai fi cel mai mare terorist al lumii. Nici nu se uită la tine, se uită la acte, te fotografiază. Trăim în acest moment o psihoză la nivel mondial şi probabil şi la noi se exagerează. Serviciile pot asculta anumite zone sociale care pot să creeze probleme, dar nu politice sau economice. Trebuie să avem, în definitiv, libertatea să ne spunem părerea.

Ascultarea telefoanelor este un atentat la libertatea de exprimare şi de gândire a oamenilor. Mulţi se inhibă în ideea că pot fi şantajaţi mai devreme sau mai târziu.

Înainte de 1990, intrai la puşcărie pentru un banc, acum nu te mai închide. Însă probabil că te şantajează.

Vedem că acest fenomen ia amploare la nivel înalt. Amintesc doar ultima lună, ceea a apărut în presă, discuţiile din comisii şi comitete.

În ceeea ce mă priveşte, mi s-a spus încă de la înfiinţarea Asociaţiei că ascultarea telefoanelor face parte din regimul pe care tebuie să mi-l asum, având legături cu mediul extern.

Nu-mi scot niciodată bateria de la telefon ca să vorbesc pentru că niciodată nu mi-am ascuns gândurile. Nu mă simt şantajabil.

Cu ani în urmă, mi-a fost spartă casa. Hoţii nu au fost prinşi. Mi-au dispărut valori şi bănuiesc că mi-au fost instalate în casă microfoane. Am cerut să vină o echipă să vadă dacă s-au montat aparate de interceptare."

(N.R. - Brusc, covorbirea telefonică se întrerupe, pentru a fi restablită într-un minut).

"Aţi văzut că s-a terminat banda... Probabil că discuţia noastră îi interesează şi ca să aibă timp să schimbe banda, au întrerupt convorbirea."

(N.R. - O luăm ca pe o glumă; greu de crezut că înregistrările se mai fac pe bandă magnetică).

"Ascultarea telefoanelor este o modă internaţională. Cei care au dat tonul supravegherii generale sunt americanii."

"Ai impresia că telefoanele voastre nu sunt ascultate?!"

Dan Matei Agathon, secretar general CONPIROM (Confederaţia Patronală din Industria României), fost ministru al Turismului

"Cu certitudine, am simţit că-mi sunt ascultate telefoanele. Întotdeauna când discut la telefon mă gândesc că fac o declaraţie oficială.

De foarte multe ori, când discut cu prieteni sau când discut o problemă de business, spun: .

După sistemul din SUA, introdus după evenimentele din 11 septembrie 2001, nu mă mai surprinde absolut nimic.

Controlul infracţionalităţii ar trebui să meargă exact în zonele infracţionale, ale traficanţilor de droguri, de arme, clanurilor de tip mafiot, către cei care lezează interesele statului. Nu te apuci să înregistrezi 20 de milioane de convorbiri ca să (potrivit legii numerelor mari şi statistic vorbind) dai şi de unul care face trafic de persoane.

Cred că-mi sunt interceptate convorbirile telefonice de când am intrat în politică, adică din 1990.

Înainte de 1989 erau ascultate doar telefoanele fixe, pentru că nu existau telefoane mobile.

O interceptare legală a unor telefoane, pe o perioadă determinată, trebuie obţinută, din punctul meu de vedere, numai printr-o hotărâre judecătorească. Nu urmăreşti un telefon de când e băiatul student şi până când iese la pensie, ci pe o perioadă de trei luni, de şase luni.

Mai sunt şi foarte multe firme private care fac interceptări pe care le folosesc în diferite scopuri, în principal pentru şantaj.

Întrucât a existat o continuitate în interceptările telefonice de dinainte de 1990 până în prezent, cred că sunt aceiaşi băieţi.

Prietenii mei din zona de business au acelaşi sentiment, că le sunt ascultate telefoanele. Iar despre cei care activează în domeniul fotbalului, nici nu mai avem ce să vorbim, am văzut stenogramele prin ziare chiar înainte să le vadă procurorul.

Ce ne mai mirăm că se interceptează sau nu convorbiri, când un subiect discutat într-o comisie parlamentară apare a doua zi în presă?!

Cât despre mailuri, din punctul meu de vedere sunt informaţii publice. Un hacker de 16 ani poate sparge orice căsuţă poştală. Sistemul de pe internet este mult mai descoperit decât telefonul.

Eu nu-mi scot bateria din telefon când am ceva important de discutat.

Nu vă daţi seama ce sisteme sofisticate de interceptări există.

Am cunoştinţă de sistemele care transformă vibraţiile geamurilor încăperii în care eşti, în sunete care apar transcrise fonic.

Mai există cipuri pe care le poţi înghiţi într-o cafea. Şi eşti înregistrat până când îl elimini din corp, pe căi naturale.

Nimic din ceea ce poate gândi mintea omenească nu e imposibil.

În SUA nu există niciun telefon care să nu fie ascultat şi niciun mail care să nu fie monitorizat. Este vorba de miliarde de convorbiri pe zi.

Interceptarea telefonelor este un lucru obişnuit în lumea politicienilor, a oamenilor de afaceri, a oamenilor din fotbal.

Şi a presei, nu mai vorbim.

Tu ai impresia că telefoanele voastre nu sunt puse sub ascultare?

Mailurile voastre, credeţi că nu sunt monitorizate?

Păi, de câte ori nu am primit eu articole înainte ca voi să le publicaţi!..."

"Lucrurile care ar trebui supravegheate se discută tete-a-tete"

Gheorghe Ciubotaru, membru PNL, preşedintele comisiei centrale de cenzori din Bucureşti, fost vice-preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor

"Sigur că am avut senzaţia că mi-a fost ascultat telefonul.

Am sesizat anumite întreruperi în timpul convorbirilor telefonice, şi nu numai. Şi cunoştinţele mele au acelaşi sentiment.

Există o teamă, în general, din partea celor care ocupă anumite funcţii că le sunt interceptate apelurile. Şi nu discută la telefon lucruri care ar trebui supravegheate, ci doar în cadrul întâlnirilor tete-a-tete.

Există obligaţia din partea operatorilor telefonici să înregistreze telefoanele şi, dacă sunt infracţiuni, înregistrările se pot utiliza în instanţă.

Nu mi se pare normal să fie înregistrate telefoanele, ar trebui respectată legea - numai în cazul în care ai mandat din partea procurorului, dacă eşti bănuit de o infracţionalitate sau ai un dosar în cercetare, atunci sunt metode de înregistrare care se utilizează în toată lumea.

Dar asta nu înseamnă că trebuie să se facă abuzuri".

"Telefonul meu, nu, dar al soţiei mele, poate..."

Radu Morariu, directorul "Eximtur"

"Personal, nu am simţit că îmi este ascultat telefonul.

Ca orice român care se respectă, am anumite suspiciuni, dar nu am niciun motiv să cred că neapărat telefonul meu a fost sau este ascultat.

Soţia mea, Lucia Morariu, are suspiciuni că i-a fost ascultat telefonul, pe o perioadă determinată, atunci când a ocupat funcţia de secretar de stat în Ministerul turismului, în timpul celei de-a doua guvernări Tăriceanu.

Suspiciunile soţiei mele sunt legate doar de acea perioadă, nu şi de prezent".

"Suntem ascultaţi non-stop"

Ion Antonescu, preşedintele Marshal Turism

"Toată lumea care are ceva de spus, atât în afaceri, cât şi în politică, are telefoanele ascultate.

Sunt mai mult decât convins că sunt ascultat.

Eu nu fac prostii şi atunci pot să asculte cât doresc.

Niciodată, înainte de revoluţie, nu am avut acest sentiment.

În ultimii cinci ani însă am discutat cu mai mulţi oameni, inclusiv din justiţie, şi mi-au confirmat că telefoanele se ascultă "la greu" în ziua de astăzi. Şi cunoştinţele mele sunt convinse că telefoanele sunt ascultate.

Opinia mea este că telefoanele sunt ascultate pentru şantaj, pentru ca un om de afaceri să poată fi mai uşor de controlat.

Monitorizarea infracţionalităţii prin interceptarea telefoanelor este o minciună americană.

Telefoanele sunt ascultate non-stop, iar mandatele sunt eliberate în perioada în care au fost descoperite nereguli. Ei spun că te-au ascultat legal, dar de fapt tu ai fost tot timpul ascultat ilegal. Când deranjezi, se duc şi verifică ce ai vorbit. Îţi scot mandat retroactiv şi spun că ai fost sub urmărire şi a fost legal.

Nu scot bateria din telefon ca să vorbesc lucruri care nu doresc să fie ascultate.

În cazul în care cineva mă provoacă, închid imediat telefonul. Inclusiv salariaţilor le închid telefonul dacă vorbesc prostii. Cât despre cazul doamnei Maria Grapini, căreia i-a fost furat recent laptopul, nu mă miră acest lucru, pentru că, de obicei, vorbeşte la obiect. Trebuie adusă cu picioarele pe pământ, ca să facă ce doresc unii".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Se pare ca in tara asta toti suntem ascultati. Daca toti oameni astia se simt cinstiti atunci nu ar trebui sa se teama de aceste interceptari. Iar daca e chiar asa sa aduca dovezi, ca pe senzatii degeaba.

    Si sa se mai lase ca ar fi mai rau decat inainte de 1989, poate pt ei, care cine stie ce o fi fost pevremea aia. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb