Alro Slatina a înregistrat, în primul trimestru din 2014, o pierdere netă ajustată de 51 de milioane de lei, comparativ cu o pierdere netă ajustată de 27 de milioane de lei, în T1 2013, în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiară (IFRS), potrivit raportului trimestrial al companiei.
Pierderea netă pentru primul trimestru din 2014 a fost de 144 milioane de lei, faţă de un profit net de 11 milioane de lei, în T1 2013. Cifra de afaceri pentru această perioadă este de 496 milioane de lei, comparativ cu 507 milioane de lei, în T1 2013.
"Deşi rezultatele noastre financiare continuă să fie afectate de factori externi, pe care nu îi putem controla, am reuşit să ne menţinem poziţia pe piaţă şi să investim, în continuare, pentru creşterea eficienţei Companiei", a declarat Marian Năstase, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Alro. "Costurile mari cu energia, cauzate în principal de eco-taxe, dar şi de preţurile mici ale aluminiului pe Bursa de Metale de la Londra, au avut un impact semnificativ asupra rezultatului net înregistrat de Companie. Pentru a reduce impactul costurilor cu taxele pentru energie, am continuat şi vom continua strategia pe termen lung, axată pe creşterea livrărilor de produse cu valoare adăugată mare. Această strategie ne-a permis să contracarăm efectele cauzate de o piaţă a aluminiului nefavorabilă şi instabilă. De asemenea, suntem încrezători că ne va permite să beneficiem de potenţiale oportunităţi ale pieţei, odată ce aceasta îşi va reveni", a adăugat acesta.
În primul trimestru din 2014, Alro a continuat să se axeze pe fabricarea de produse cu valoare adăugată mare, crescând, astfel, producţia de aluminiu procesat la 20.100 de tone, de la 18.800 de tone, în T1 2013. De asemenea, în martie 2014, Compania a înregistrate o producţie record de 7.500 de tone de aluminiu procesat, cel mai înalt nivel raportat până în prezent, acesta fiind rezultatul strategiei Companiei de creştere a eficienţei operaţiunilor, precum şi producţia de aluminiu procesat.
Producţia totală de aluminiu primar a fost de 62.500 de tone, nivel similar cu cel înregistrat în T1 2013, de 62.400 de tone.
Vânzările de aluminiu primar au crescut, la rândul lor, cu 6%, comparativ cu perioada similară a anului precedent, iar cele de aluminiu procesat cu 14%, faţă de T1 2013. Cu toate acestea, preţul mediu al aluminiului pe Bursa Metalelor de la Londra (LME), care a scăzut la 1.708 dolari/tonă în T1 2014, de la 2.003 dolari/tonă în T1 2013, a anulat impactul pozitiv generat de creşterea vânzărilor raportate de companie pentru primul trimestru al acestui an.
În plus, costurile Companiei au continuat să crească în T1 2014, fiind cu 31 de milioane de lei mai mari faţă de T1 2013, în principal din cauza creşterii cheltuielilor cu materii prime, dar şi a schemei de supracompensare din sectorul energiei regenerabile. Astfel, cota anuală estimată pentru certificate verzi, pentru 2014, a crescut la 0,237 pentru fiecare MWh, de la 0,210 certificate verzi/MWh, în T1 2013.
Compania este încrezătoare că efectele supracompensării schemei pentru sectorul energiei regenerabile asupra celor mai mari consumatori industrial vor fi diminuate ca urmare a adoptării, de către Comisia Europeană, a Ghidului privind sprijinul public pentru proiecte din domeniul protecţiei mediului şi energiei, pentru perioada 2014 - 2020. Pe baza acestor criterii, companiile energo-intensive pot primi o exceptare de la plata certificatelor verzi.
Pentru a diminua efectul majorării semnificative a costurilor cu energia, Compania a luat toate măsurile necesare de creştere a eficienţei energetice, reuşind să atingă unele dintre cele mai înalte niveluri din industria aluminiului. În ultimii zece ani, datorită unor investiţii de 100 de milioane de dolari în proiecte care privesc protecţia mediului, Alro a reuşit să-şi reducă consumul de electricitate până la un nivel record pentru această industrie. La Divizia de Aluminiu Procesat, spre exemplu, în perioada 2004 - 2013, consumul de energie a scăzut de trei ori. Mai mult, prin punerea în funcţiune a unui echipament de reciclare a deşeurilor de aluminiu, la finalul anului 2013, Alro a reuşit să reducă consumul de energie cu 95% pentru aluminiul produs prin aceasta tehnologie, faţă de procesul de producţie a aluminiului electrolitic.