Alro SA în cifre

Valentin M. Ionescu
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 18 martie 2019

Alro SA în cifre
  • document ataşat Date financiare în perioada 2014-2018
    apasă aici pentru a descărca.

    Alro S.A. este o companie specializată în producţia de aluminiu primar (265.000 de tone), aluminiu turnat (340.000 de tone) şi procesat (90.000 de tone) care a fost preluată de la statul român în 2002 de firma Vimetco NV, înregistrată în Regatul Ţărilor de Jos, dar controlată de omul de afaceri rus Vitaliy Machitski. De la privatizare până în decembrie 2018, Vimetco NV a deţinut o cotă de 84,19% din acţiunile cu drept de vot ale firmei Alro S.A. (600.929.084 acţiuni). În prezent, Vimetco NV deţine 54,18% din totalul acţiunilor cu drept de vot, Pavăl Holding SRL 23,16%, Fondul Proprietatea deţine 10,21%. 

    Compania Alro se integrează în grupul Vimetco NV, la divizia Aluminiu primar şi procesat, alături de cele două fabrici de la Gongyi şi Linzhou, China. Divizia Alumină pentru Alro este la Tulcea, iar divizia Bauxită - în Sierra Leone (Sierra Mineral Holdings I Ltd, producţie: 1,2 mil tone/an).

    Societatea operează pe o piaţă unde cererea de aluminiu procesat este ridicată în industria de automobile (20%), conserve/recipient de aluminiu (5%), produse electronice (6%) şi folie (4%) şi unde, pe latura ofertei, concurează în Europa cu Norsk Hydro ASA (Norvegia), Constellium N.V. (Olanda), Pechiney SA (Franţa, dar este controlată indirect de Rio Tinto Alcan), Slovalco (Slovacia), Rusal.

    Ca urmare a investiţiilor făcute din 2004, eficienţa energetică/consumul specific de energie la Alro este de 13,2 Mwh/t - printre primele 12 firme din  Europa, ceea ce conferă firmei o poziţie consolidată în piaţă.

    Alro S.A. este cel mai mare consumator de energie electrică din Româ­nia din rândul firmelor (3 TWh/an). Variaţiile mari de preţ la Mwh afectează planificarea producţiei şi a investiţiior. De aceea, lipsa propriei capacităţi de producere a energiei electrice creează firmei o vulnerabilitate. Pe de altă parte, variaţiile semnificative de preţ la tona de aluminiu afectează vânzările. Cu toate acestea, cotaţia la aluminiu se află pe o traiectorie ascendentă încă din ultimul trimestru al anului 2018, iar în trimestrul întâi al anului 2019 îşi păstrează evoluţia, aşa încât există perspective de creştere a cifrei de afaceri. De asemenea, Alro SA este dependentă de cotaţia preţului la CO2 şi în mai mică măsură de bauxită, întrucât grupul Vimetco NV. deţine mina de bauxită din Sierra Leone.       

    Până în 2020, Alro se concentrează asupra creşterii capacităţii de producţie pentru industria de automobile, industria aeronautică, precum şi asupra majorării capacităţii de reciclare eco la 100.000 t, iar în intervalul 2021 - 2030 asupra producţiei de FRP, unde firmele importante sunt Alcoa, Aleris, Norsk Hydro, Novelis, RUSAL, precum şi asupra consolidării activităţii de cercetare şi dezvoltare.

    Situaţii financiare consolidate 2018

    În perioada ianuarie - decembrie 2018, Grupul Alro a înregistrat o cifră de afaceri de 2.982.501.000 lei, în creştere cu 9,4% faţă de decembrie 2017. Segmentul produse aluminiu primar (42% din total vânzări), cu un salt de 9%, şi aluminiu procesat (aproximativ 46% din vânzări) au avut ponderea cea mai mare în cifra de afaceri în cadrul grupului, comparativ cu vânzările de bauxită şi alumină.

    Din cifra de afaceri totală, 98% este realizată în România, iar restul în Sierra Leone.

    Costul cu bunurile vândute au cres­cut cu 13,4% faţă de ianuarie - decembrie 2017. Datele preliminare publicate de companie nu oferă structura cheltuielilor de exploatare, aşa încât majorarea costurilor să fi fost determinată de preţul materiei prime, cheltuieli de personal şi servicii executate de terţi, cum s-a înregistrat în primele trei trimestre.

    Profitul înainte de impozitare a înregistrat o scădere de 23,3% faţă de ianuarie - decembrie 2017, EBIT este mai mic cu 17% comparativ cu ianuarie - decembrie 2017, iar EBITDA a scăzut cu 18%. Rentabilitatea capitalului angajat - ROCE este la o valoare bună, respectiv de 0,1669/17%, dar în scădere faţă de decembrie 2017 (0,2753/28%).

    Gradul de îndatorare de 60% este relativ ridicat, dar situaţia nu este îngrijorătoare. Datoriile pe termen lung înregistrează o creştere de 5%. Datoriile curente s-au dublat faţă de decembrie 2017 şi necesită atenţie, chiar dacă sunt mai mici decât cele pe termen lung. Solvabilitatea globală este de 1,66, iar rata de levier (îndatorarea totală faţă de capitalurile proprii) este de 1,5, fiind indicatorul care a înregistrat cea mai mare creştere faţă de decembrie 2017 (37%).  Pârghia financiară este de 2,5, iar lichiditatea curentă/testul acid este de 0,93, fiind indicatorul care înregistrează cea mai mare scădere, respectiv de 36% faţă de decembrie 2017 (1,46), benchmark-ul acestui indicator fiind peste 1. Eficienţa capitalului/Return on equity este de 0,1988/20%.

    Guvernarea corporativă este structurată pe modelul tradiţional (unitar). Potrivit clauzelor statutare, directorul general şi directorul financiar pot fi numiţi din rândul membrilor Consiliului de Administraţie. În această variantă nu există o separare între monitorizare/control (rolul Consiliul de Administraţie) şi management (rolul directorului general).

    Consiliul de Administraţie ia decizii în ceea ce priveşte strategia corporativă, principiile de management financiar, achiziţiile anuale şi împrumuturi, precum şi în alte domenii care se regăsesc în mod uzual la toate societăţile comerciale pe acţiuni.

    Regulamentul de guvernare corporativă stabileşte procedura privind selecţia candidaţilor la poziţia de administrator, pe care o realizează adminis­tratorii în funcţie sau acţionarii, deşi pentru a evita un conflict de interes, criteriile ar trebui fixate doar de acţionari.

    Regulamentul de guvernare corporativă stabileşte de principiu costurile de angajament/"bonding costs" cu două componente: o indemnizaţie lunară fixă şi una variabilă. Cea fixă este prevazută numai pentru adminis­tratori, iar cea variabilă pentru directori.

    Rolul comitetului de audit este fixat din martie 2018, astfel încât firma se conformează în cea mai mare parte cerinţelor prevăzute de codul de guvernare corporativă al BVB, comparativ cu situaţia de la sfârşitul anului 2017.

    Opinia Cititorului ( 1 )

    1. actiune ieftina

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    fngcimm.ro
    danescu.ro
    chocoland.ro
    arsc.ro
    leonidas-universitate.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    17 Ian. 2025
    Euro (EUR)Euro4.9759
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
    Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    erfi.ro
    oaer.ro
    greenenergyexpo-romenvirotec.ro
    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    solarenergy-expo.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb