Alte lumini, umbre şi tenebre

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 15 ianuarie 2021

Cornel Codiţă

America se teme de scînteia unui război civil... Încă nu este clar dacă la sfîrşitul acestei tulburătoare propoziţii ar trebui să punem punct, semnul de exclamare sau cel al întrebării. Ameninţările credibile, sesizate şi făcute publice de FBI, cu privire la iminenţa unor manifestări violente în toate capitalele statelor federale, ca să nu mai spunem nimic despre un posibil nou asalt, eventual armat, asupra Washingtonului, desigur, în ziua inaugurării Preşedintelui ales, Biden, sugerează fără prea multe nuanţe că gluma se îngroaşă. La fel, cu totul neobişnuita declaraţie publică a membrilor Statului Major Reunit, cele mai înalte oficialităţi militare americane, care au condamnat evenimentele din 6 ianuarie şi au reamintit militarilor de toate rangurile şi categoriile că jurămîntul depus sub flamura cu dungi şi stele înseamnă înainte de orice obligaţia de a respecta Constituţia şi legile ţării. Zonele de lumini, umbre şi tenebre din evoluţia politicii americane îşi modifică contururile, ariile, zonele de întrepătrundere, de la o zi la alta, dar tabloul de ansamblu este departe de a se fi clarificat.

Ipoteza unui curent subteran al evenimentelor, care corodează din interior spre afară substanţa unei normalităţi tot mai fragile, departe de a fi fost înlăturată, a devenit parte din premisele deciziilor politice luate în aceste zile. Punerea sub acuzare a Preşedintelui Trump de către Camera Reprezentanţilor pentru incitare la insurgenţă, la rebeliune şi subminare a instituţiilor democratice ale ţării este doar una dintre acestea. A doua a fost transformarea capitalei americane într-o fortăreaţă pregătită militar să facă faţă unui asediu. Chiar dacă are şi o componentă demonstrativă, de descurajare a eventualilor doritori de noi aventuri în Capitoliu, măsura este departe de a fi doar una de paradă. Zona de penumbră s-a mutat acum în jurul acţiunilor Senatului. Camera care, odată sesizată cu privire la acuzaţiile aduse Preşedintelui, urmează să judece temeiul şi substanţa juridică, respectiv politică, a acestor acuzaţii şi să ia o decizie radicală: fie îl găseşte vinovat şi atunci îl îndepărtează din funcţie, fie îl absolvă şi atunci cursul mandatului rămîne să se deruleze neştirbit, conform normelor constituţionale. Pînă pe 19 ianuarie, însă, Senatul nu se află în sesiune, astfel încît, după toate estimările, acţiunea de judecare a lui Trump se va desfăşura după ce el şi-a încheiat oficial mandatul. Pe 20 ianuarie. Ce rost mai are, atunci? Decizia luată, oricare va fi ea, poartă o imensă greutate atît pentru Trump şi Partidul Republican, cît şi pentru dinamica politicii americane, cel puţin în umătorii patru ani. Desigur, are şi cîteva repercusiuni juridice, dintre care cea mai importantă este aceea că odată condamnat, Trump nu va mai putea ocupa o funcţie în instituţiile federale şi nu se va mai bucura de privilegiile acordate foştilor preşedinţi ai Statelor Unite. Prin migraţie din zona tenebrelor, s-a mutat în aria de penumbră tema legăturilor dintre organizatorii acţiunilor de la 6 ianuarie şi oficiali politici, în cazul de faţă trei membri republicani ai Congresului. Afirmaţia a fost făcută publică pe o înregistrare a declaraţiei principalului organizator al mitingului din 6 ianuarie, care a precedat acţiunile asupra Capitoliului, onorat, aşa cum se ştie, de discursul, după unii incitator, după alţii doar premonitor sau neinspirat al Preşedintelui Trump.

Zona tenebrelor rămîne, însă, de departe cea mai interesantă. Aici pîndesc întrebările otrăvite care muşcă nemilos din smalţul normalităţii în care, conform cutumei, se oglindeşte pentru a-şi auto-acredita "frumuseţea" şi "corectitudinea politică" actuala clasă de lideri ai Americii. Una dintre cele mai tulburătoare este dacă "trumpismul", mai ales ca metodă politică, strategie electorală, ca matrice pentru relaţia "mase" - "conducător", ca formulă ideologică şi de relaţionare a politicii cu societatea în general, cu mecanismele şi instituţiile guvernării, în special, va supravieţui lui Trump sau nu. Teoria, mereu de partea ipotezei pesimiste, ne spune nu doar că va supravieţui, mai rău, va crea variante adaptabile şi adaptate de toate celelalte forţe politice competitive. Sau, alternativ, aşa cum s-a întîmplat în Franţa cu Frontul Naţional, în Italia, Spania, Germania sau Marea Britanie, va coagula o formulă independentă, cu propriul ei vector politic, capabil să atingă cote electorale nu doar semnificative, ci suficiente pentru a permite accesul la guvernare. Sub influenţa marilor curente de schimbare care subîntind politica (nu doar cea) americană, marea mutaţie demografică, decăderea masivă a culturii civice, nuclearizarea şi radicalizarea grupurilor sociale contestatare ale sistemului (tradiţional) sau ale consecinţelor schimbărilor structurale ale societăţii, creşterea fără precedent a gradului de autoritarism şi control al instituţiilor de putere asupra politicii şi individului, fragilizarea structurală a tuturor instituţiilor sociale fundamentale, mai ales cele ale guvernării, economice, culturale şi de securitate socială, nimic nu va mai fi la fel ca "înainte". Nu neapărat datorită lui Trump, cît urmare a amprentei lăsate de "modelul Trump".

Opinia Cititorului ( 20 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. ... nu am citit tot articolul ... ma plictiseste ... blue lives matter nu o sa prinda!! ...

    1. Citeste punguta cu doi bani! Unu, doi - e simpla si fiind despre bani, e palpitanta.

      E vorba de Mihai Eminescu...Azi e ziua culturii nationale....

      ,Mihai Eminescu a fost și rămâne modelul românului dornic de cunoaștere universală și în același timp un fidel păstrător al identității naționale.” dupa cum singur se descrie

      Eu sunt budist, creştin ridicat la a zecea potenţă, 

      Nu numai de-ai mei mi-e milă, de tot ce vieţuieşte, 

      Fie aceea o floare, fie un gândac, lin fără violență, 

      fie cel ce... 

      Creanga si Eminescu au fost buni prieteni.

      Lumină lină pentru Eminescu!

      M. Eminescu era limpede la minte, numai tare posac și trist. Și mi-au sărutat mâna și mi-au spus: ‘Părinte, Să mă îngropați la țărmurile mării și să fie într-o mânăstire de maici, și să ascult în fiecare seară ca la Agafton cum cântă Lumină lină'”, avea să scrie ulterior un iermonah de la... 

    Nu cred că va supraviețui trumpismul noii dictaturi - ați văzut soldații înarmați stand toloniti pe marmura in Capitoliu. Ăia e o scenă emblematică pentru ceea ce urmează - dictatura oribilă a FIAREI care va însemna toată omenirea cu pecetea scaunului de domnie al FIAREI.

    1. Nu cred....Cristiane, ce sa crezi tu in prostia ce te inconjoara ? Bah tembel cu nume de crestin, in ce crezi tu ? Tot timpul scrii de FIARA asta.

      E in capul tau cretinescule !

      Mai fa o pauza, mi s-a infidelizat creierul de la prostiile scrise de tine ! 

      Fiara vinde arme altor state ca sa sustina si sa creeze conflicte....

      Omul nu mai are nevoie de intermediari pentru a crede in divinitate, legatura e directa. Stie sa scrie, sa citeasca si sa interpreteze scrierile sfinte dar mai ales cele despre crearea Universului si cea a omului.NU e nevoie de cler ca sa fim morali, e necesar sa ne ascultam constiinta si inima, suf;etul care sunt ghizii nostri. Religia nu va mai declansa razboiae de aparare a credintei sau a valorilor spirituale si nici stiinta. Unirea pentru a apara valori umaniste comune e calea de urmat.

      Războaiele sunt cea mai cumplită experiență pe care umanitatea a experimentat-o.

      Religia - o frază de dânşii inventată. Ca cu a ei putere să vă aplece-n jug,

      scria Eminescu. 

      Nu numai razboaiele au facut victime....Actele de genocid au contribuit și ele semnificativ la numărul de morți. Campania de exterminare dusă de Germania nazistă împotriva evreilor, slavilor, romilor, homosexualilor, disidenților germani și a persoanelor cu dizabilități ar fi provocat 11 milioane de morți.

      Pandemia se poate adauga si ea la aceste instrumente de depopulare a Planetei. 

      Poate l e da mintea de pe urma sa lase medicina alternativa, comple.mentara sa balanseze organismul sa intareasca sistemul imunitar fara atatea produse chimice care sa aiba mai multe efecte secundare pe termen mediu si lung decat beneficii. Se pare ca pe natura nu poti avea patente, brevete...si de aceea nu e interesant. Nu uitati ca sunteti o plasma dinamica cu multe resurse de energie. Materia este cea mai joasa energie, isi poate lua resursele necesare balansarii, echilibrarii din plasma...

      Ce zice doctorul Radu Crişan, aflat în prima linie, la spitalul din Iaşi: Aşa cum trebuie să ne spălăm mâinile cu săpun 20 de secunde, aşa trebuie să facem gargară cu apă caldă şi cu sare, pentru a ne proteja gura şi nasul, pe unde putem inhala virusul

    Ce se intampla in SUA seamana putin cu revolutia din 1989, putin cu cea portocalie, putin cu primavara araba, putin cu miscarile din Hong Kong etc. Peste tot in lume sunt probleme si nimeni nu este imun(sau aproape). Este un fel de pandemie, pe care unii au banalizat-o si apoi s-au confruntat cu ea. Vaccinul este greu de realizat, la fel de greu de administrat si se face cu costuri imense. Cred ca fiecare tara trebuie sa se uite in propria gradina si apoi sa faca apecieri si indemnuri...

    1. E vorba despre marea resetare, de planul gheata9....

      Rămân închise instituţiile de învăţâmânt, cu unele excepţii, magazinele neesenţiale, restaurantele şi sunt suspendate activităţile culturale şi recreative spune Merkel. Noi le redeschidem ?Noua tulpina afecteaza. copiii.

      Cerceătătorii norvegieni susțin că vaccinurile împotriva COVID-19 ar putea fi prea riscante pentru persoanele foarte în vârstă, dar și pentru bolnavii în faza terminală.

      23 de decese după administrarea primei doze, avertizează norvegienii 

      "Deși atunci când îți face copilul tău o formă gravă nu-ți mai pasă că statistic sunt puțini copii afectați",

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb