"Altex" cere Fiscului o păsuire de şase luni pentru 9 milioane de lei

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 12 februarie 2010

Dan Ostahie: Decizia finală pentru restructurarea creditelor Altex nu se va lua la Bucureşti, ci la sediile centrale ale băncilor din străinătate.

Dan Ostahie: Decizia finală pentru restructurarea creditelor Altex nu se va lua la Bucureşti, ci la sediile centrale ale băncilor din străinătate.

Dan Ostahie: Nu există niciun motiv să vedem în România creştere pe consum, anul acesta

Cu afaceri înjumătăţite, Altex a pus capăt expansiunii agresive din ultimii ani

Vânzările de IT&C ale companiei s-au prăbuşit cu 50%, anul trecut

Conducerea Altex a cerut Fis-cului să îi acorde o amânare de şase luni, până în vară, pentru plata unei datorii de nouă milioane de lei, reprezentând o parte din TVA-ul aferent vânzărilor din luna decembrie, a anunţat, ieri, Dan Ostahie, preşedintele companiei. Acesta a infirmat zvonurile că Altex ar urma să fie executată silit de ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) pentru o datorie de 1,7 milioane de lei, publicată pe site-ul instituţiei.

"Am cerut ANAF să ne amâ-ne şase luni pentru plata unei datorii de nouă milioane de lei, care va deveni, astfel, scadentă la finele lui iunie, anul acesta", a declarat domnul Ostahie, adăugând: "Sperăm că până atunci cash-flowul (n.r. fluxul de numerar) companiei se va îmbunătăţi. Datoria nu a apărut deocamdată, pe site-ul ANAF, urmează să fie publicată, dar vreau să subliniez că nu vom fi executaţi silit. Am acţionat legal, amânarea este permisă de lege dat fiind faptul că ne-am plătit mereu taxele la timp".

În plus, Dan Ostahie a anunţat că poartă discuţii avansate cu creditorii companiei ca să ajungă la un acord privind modul în care vor fi restructurate datoriile companiei. Preşedintele Altex a refuzat să dea mai multe informaţii privind băncile de pe piaţa autohtonă cu expunere pe Altex, invocând clauze de confidenţialitate: "Ce pot să vă spun este că am făcut câţiva paşi foarte importanţi în privinţa restructurării financiare a companiei".

"Procesul este complex pentru că toţi creditorii noştri, bănci şi IFN-uri (n.r. instituţii financiare nebancare), trebuie să se pună de acord ei între ei asupra metodelor prin care vom restructura datoriile societăţii ca să se asigure că niciunul nu câştigă mai mult decât celălalt, după care să vină să vorbească şi cu noi. Restructurarea datoriilor se poate face prin mai multe metode - vânzarea de active, prin swap-uri -, iar fiecare bancă va opta pentru varianta care îi convine. Ce pot să vă spun sigur este că decizia finală din partea băncilor creditoare nu se va lua la Bucureşti, ci la sediile centrale din străinătate".

Printre activele pe care Dan Ostahie vrea să le valorifice se numără şi divizia imobiliară a companiei, "Cometex" Bucureşti (simbol COXE pe piaţa Rasdaq), din care controlează 97,08%, însă are nevoie, mai întâi, să o delisteze de la Bursa de Valori Bucureşti. În acest sens, Altex SRL a lansat oferta publică de cumpărare a 2,91% din "Cometex", la începutul lunii februarie, în vederea retragerii de la tranzacţionare.

Dan Ostahie: Am încercat să facem hedging valutar, dar nu am reuşit

Conducerea Altex a luat în considerare pentru 2010, un curs valutar de 4,3 lei pentru un euro, faţă de 4,1 lei cât este în prezent. Dan Ostahie, proprietarul companiei, a explicat, ieri, că a încercat să se apere de fluctuaţiile cursului valutar prin hedging, dar nu a reuşit.

"Fluctuaţia cursului valutar ne-a afectat foarte mult la finalul anului 2008-începutul lui 2009, când ne-am confruntat cu o creştere artificială care a dat peste cap tot sectorul de retail, din cauza scăderii cererii, urmată de creşterea cursului. Am încercat să facem hedging, dar nu am reuşit deoarece cursul de schimb a fost imprevizibil".

Proprietarul Altex susţine că nu se poate vorbi despre o creştere a sectorului de retail anul acesta, în condiţiile în care creditarea va fi reluată abia din septembrie 2011. Boom-ul înregistrat de sectorul de retail din 2008 ar mai putea fi reluat abia în 2012, mai susţine Ostahie.

"Nu avem niciun motiv să vedem în România o creştere pe consum în 2010. Reluarea creditării depinde foarte mult de dobânda de politică monetară a Băncii Centrale care este prea mare acum şi descurajează mediul de afaceri. Consider necesară reducerea ratei dobânzii în jurul a 5%, astfel încât să fie reluată şi creditarea", a mai spus ieri Dan Ostahie.

Altex pune frână expansiunii agresive

Confruntată cu prăbuşirea pieţei de retail în 2009 şi cu o înjumătăţire a cifrei de afaceri, la 180 de milioane de euro în 2009, conducerea Altex a decis să-şi frâneze expansiunea agresivă din ultimii ani, anunţând, ieri, că nu va mai deschide niciun magazin de tip Media Galaxy anul acesta. Conducerea companiei a promis că nici nu va mai închide vreun magazin.

"Probabil că vom mai deschide 2-3 magazine în oraşe unde nu avem poziţia dominantă, însă niciun magazin Media Galaxy. De altfel, anul trecut, am început un proces de restructurare a companiei şi am decis să trecem de la magazine de 5.000 de metri pătraţi la 2-3.000", a precizat, ieri, Adrian Urdă, directorul de operaţiuni al companiei.

Pentru 2010, conducerea Altex estimează că afacerile companiei se vor situa la nivelul celor din 2009, de 180 de milioane de euro.

Anul trecut, vânzările Altex au scăzut pe toate segmentele de produse. De exemplu, în sectorul produselor IT&C, Altex a înregistrat o scădere de 50% a cifrei de afaceri, de la 78 milioane de euro în 2008, la 39 milioane în 2009, previziunile pentru 2010 fiind de 40 milioane euro pentru acest sector.

Compania a obţinut, în 2009, un profit EBITDA (profit înainte de dobânzi, rate, depreciere şi amortizare) de 5,5 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb