ALUNECARE DE TEREN ÎN CHINA:  Peste 120 de dispăruţi, cinci cadavre au fost deja recuperate

A.C.
Internaţional / 24 iunie 2017

 Peste 120 de dispăruţi, cinci cadavre au fost deja recuperate

Un număr de cinci cadavre au fost scoase de sub moloz şi dărâmături, însă alte peste 120 de persoane rămân dispărute după o alunecare de teren care a distrus, sâmbătă, un sat din sud-vestul Chinei, unde echipele de intervenţie continuă să caute supravieţuitori, informează AFP.

Xinmo, un sat izolat, a fost acoperit de pământ şi noroi la ora locală 05.45, după prăbuşirea unui versant muntos în provincia Sichuan, au anunţat autorităţile chineze.

Cadavrele aparţinând unui număr de cinci persoane au fost recuperate, a declarat pentru televiziunea publică CCTV Wu Xiaobin, coordonatorul local al pompierilor, în faţa unui peisaj dezolant, compus din roci gri.

Un cuplu şi bebeluşul lor în vârstă de o lună au fost salvaţi şi conduşi la spital, au precizat pe o reţea de socializare autorităţile din oraşul apropiat Maoxian. Un alt supravieţuitor a fost reperat şi operaţiunile de salvare sunt în plină derulare la ora transmiterii acestor informaţii, potrivit sursei citate.

Televiziunea chineză difuzează imagini în direct cu membrii echipelor de salvare şi cu civili care poartă pelerine şi umbrele, în picioare, pe stânci uriaşe, în timp ce mai multe escavatoare vopsite în portocaliu şi galben încearcă să îndepărteze dărâmăturile.

Peste 120 de persoane sunt încă date dispărute şi 62 de case au fost înghiţite de această alunecare de teren, potrivit unui bilanţ al autorităţilor. Un bilanţ precedent al presei oficiale chineze vorbea despre 141 de dispăruţi şi 46 de localnici răniţi.

Peste 300 de poliţişti, militari şi pompieri sunt prezenţi în Xinmo, potrivit agenţiei oficiale China Nouă. Aproximativ alţi 500 de pompieri se îndreaptă spre acea regiune, însoţiţi de 15 câini special antrenaţi şi de medici legişti. Mai multe elicoptere vor transporta, de asemenea, material medical la faţa locului, se precizează în sursă.

Aceeaşi agenţie de presă a difuzat o înregistrare video ce arată echipele de intervenţie care încearcă să deplaseze o stâncă cu ajutorul unei coarde şi cu forţa braţelor.

Operaţiunile de căutare se anunţă complicate, deoarece ploaia va continua să cadă până sâmbătă seară, au anunţat serviciile meteorologice. În plus, fragmente de stânci şi de moloz au ajuns în lunca unui râu şi au blocat pe o distanţă de doi kilometri drumul spre această zonă în care accesul se face cu dificultate, potrivit autorităţilor chineze.

O altă dificultate: victimele sunt acoperite de "mai multe zeci de tone de stânci", a estimat Chen Tiebo, căpitanul poliţiei militare din prefectura autonomă tibetană din Aba, unde s-a produs acest dezastru natural.

El consideră că precipitaţiile care au căzut în ultimele zile în această regiune muntoasă se află la originea alunecării de teren.

Preşedintele chinez Xi Jinpingg şi-a îndemnat compatrioţii "să depună toate eforturile posibile pentru reducerea numărului de morţi şi de răniţi", într-un discurs transmis de CCTV, conform sursei.

Autorităţile locale au publicat pe internet un montaj emoţionant ce arată în partea stângă a ecranului imagini din satul Xinmo înainte de dramă, cu casele sale tradiţionale albe, construite pe poalele unei coline, iar în dreapta ecranului imagini cu acelaşi sat, complet distrus în urma avalanşei de stânci uriaşe.

"Este cea mai mare alunecare de teren care s-a produs aici după seismul din Wenchuan din urmă cu nouă ani", a declarat Wang Yongbo, un coordonator local al echipelor de salvare.

Sichuan, a patra provincie a Chinei prin prisma populaţiei, cu 80 de milioane de locuitori, situată la limita platoului tibetan, a fost afectată în mai 2008 de un seism de o amploare istorică. Cutremurul a făcut peste 87.000 de morţi în regiunea Wenchuan, aflată la câteva zeci de kilometri de satul afectat de alunecarea de teren produsă sâmbătă dimineaţă.

"După acel seism, masivul muntos a fost fragilizat. O ploaie slabă este capabilă (în aceste condiţii) să provoace o mare catastrofă geologică", a declarat pentru CCTV Tao Jian, directorul biroului local de meteorologie.

Alunecările de teren se produc cu regularitate în zonele rurale şi muntoase ale Chinei, în special în timpul unor ploi puternice.

12 persoane şi-au pierdut viaţa în ianuarie, după ce o alunecare de noroi şi stânci a distrus un hotel din provincia Hubei din centrul ţării.

În octombrie, alte alunecări de teren au ucis opt persoane după ploile torenţiale care au însoţit trecerea taifunului Megi, se mai arată în sursă.

O uriaşă alunecare de teren şi de noroi roşiatic s-a abătut la sfârşitul anului 2015 asupra unei zone industriale din metropola Shenzen din sudul Chinei, aproape de graniţa cu Hong Kong, făcând peste 70 de victime.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb