"Am fost, în ultimii 25 de ani, un paradis al hoţilor şi al escrocilor"

Ziarul BURSA #Companii / 31 martie 2016

"Am fost, în ultimii 25 de ani, un paradis al hoţilor şi al escrocilor"

(Interviu cu domnul Ion Andronache, preşedinte Syscom 18)

"De cele mai multe ori, sună telefonul roşu şi contractul este acordat unei firme străine, indiferent de calitatea ofertei"

"Incompetenţa şi corupţia bancherilor au dus la criza din ultimii ani şi se pare că nimeni nu învaţă nimic"

"Trebuie să încetăm să ne ploconim în faţa oricărei firme străine care vine aici să deschidă un call center şi să-i acordăm facilităţi fiscale"

"Suntem mult mai respectaţi în afara ţării decât aici"

"Băncile sunt incapabile să finanţeze mica industrie sau mica agricultură"

Reporter: Cum vedeţi evoluţia mediului de afaceri autohton?

Ion Andronache: Vedem mai degrabă o involuţie. În anii '90 am distrus toată industria din perioada comunistă, iar acum distrugem şi firmele româneşti care reuşiseră să se dezvolte până la venirea crizei din 2009. Licitaţiile publice sunt mai întotdeauna câştigate de firme foarte slabe, firme "de casă", lucru ce duce la scăderea dramatică a calităţii lucrărilor efectuate şi la distrugerea firmelor serioase. Ne orientăm din ce în ce mai mult către servicii şi nu mai produce nimeni, nimic. Am devenit o piaţă de desfacere şi un furnizor de forţă de muncă ieftină şi calificată pentru firmele străine.

Ion Andronache: Toată lumea este veselă şi fericită când vede nişte indicatori macroeconomici pozitivi, fără să realizăm că acest lucru se datorează câtorva firme străine mari active în România, dar care pot pleca urgent la cel mai mic semn de instabilitate. Am uitat prea uşor cazul Nokia.

Reporter: Ce dificultăţi întâmpinaţi în activitatea dumneavoastră?

Ion Andronache: În ultimii ani ne-am îndreptat din ce în ce mai mult atenţia către export, din cel puţin două motive. Unul este completa deteriorare a pieţei interne. Tot mai multe licitaţii sunt câştigate de firme neserioase care câştigă cu preţuri foarte mici şi realizând, bineînţeles, lucrări de foarte proastă calitate, de cele mai multe ori având complicitatea autorităţii contractante. Pierdem, practic, de două ori. O dată pentru că plătim nişte bani aiurea şi peste câţiva ani trebuie să refacem acele lucrări. A doua oară pentru că firmele serioase intră în dificultate din lipsa contractelor.

Al doilea motiv este concurenţa neloială cu firmele străine prezente în România. Întotdeauna acestora li se aplică tratamentul "covorului roşu", în timp ce firmele româneşti au parte întotdeauna de negocieri mai dure şi condiţii comerciale mult mai proaste. Acest lucru în cazul în care câştigă un contract, dar, de cele mai multe ori, sună telefonul roşu şi contractul este acordat unei firme străine, indiferent de calitatea ofertei.

Suntem mult mai respectaţi în afara ţării decât aici.

Reporter: Care sunt soluţiile pentru îndreptarea acestor probleme?

Ion Andronache: Trebuie să ne trezim odată şi să înţelegem că nu putem avea o ţară puternică fără firme locale puternice. Trebuie să încetăm să ne ploconim în faţa oricărei firme străine care vine aici să deschidă un call center şi să-i acordăm facilităţi fiscale. Trebuie să permitem oamenilor serioşi să conducă această ţară. Altfel vom avea probleme majore în viitorul cât de apropiat.

Reporter: Cât de mult vă ajută cadrul legal pe care îl avem sau, dimpotrivă, în ce măsură acest cadru constituie un obstacol în calea dezvoltării companiilor româneşti?

Ion Andronache: România a fost, în ultimii 25 de ani, un paradis al hoţilor şi al escrocilor, asta şi din cauza cadrului legislativ. Nu trebuie decât să ne uităm la falimentele celebre ale unor bănci sau fonduri de investiţii. Avem o lege a insolvenţei foarte proastă, elaborată de "mari specialişti" autohtoni, care a permis foarte multor escroci să fure banii din firme şi apoi, cu nonşalanţă, să se declare insolvenţi. Asta a dus la împovărarea a zeci de mii de firme corecte care nu şi-au mai încasat banii. Nu am văzut până acum ca cineva să fie anchetat pentru crearea unor astfel de situaţii; dimpotrivă, sunt apăraţi de lege.

Reporter: Cum aţi caracteriza relaţia pe care o au companiile româneşti cu băncile? În ce măsură băncile au ajutat Syscom18 să se dezvolte?

Ion Andronache: Din punct de vedere personal, băncile nu ne-au ajutat, dar nici nu ne-au omorât. Ca o concluzie generală, băncile sunt incapabile să finanţeze mica industrie sau mica agricultură. Probabil sunt domenii pe care nu pot să le înţeleagă. Este mult mai simplu să finanţezi niste proiecte imobiliare faraonice sau nişte mall-uri. În toţi anii trecuţi a funcţionat foarte bine spiritul de turmă. Toate băncile au finanţat cu frenezie imobiliarele, apoi mall-urile şi hypermarket-urile, apoi eolienele, iar acum este moda IT: se investesc sume colosale în domeniu, iar când va veni următoarea criză în IT, pierderile vor fi şi ele colosale. Incompetenţa şi corupţia bancherilor au dus la criza din ultimii ani şi se pare că nimeni nu învaţă nimic. Iar acest lucru se petrece sub ochii îngăduitori ai autorităţilor. Nu înteleg cum se pot accepta pierderi de sute de milioane sau miliarde de euro şi ANAF-ul nu se implică. Dacă, în schimb, firma mea apare în bilanţul anual pe pierdere, am 90% şanse să fiu vizitat de fisc ca nu cumva să ascund vreun profit care trebuie impozitat. Băncile au un tratament special.

Reporter: Cum comentaţi faptul că încă nu avem un pachet legislativ în domeniul achiziţiilor publice?

Ion Andronache: Nu pachetul legislativ ne lipseşte nouă, ci seriozitatea şi competenţa autorităţilor statului, indiferent că sunt locale sau centrale. Putem avea cel mai bun pachet legislativ, întotdeauna se vor găsi căi de a devia un proiect în zona gri. De mult prea multe ori licitaţiile sunt câştigate de firme slab pregătite, dar care au relaţii la un partid, parlamentar, consiliu judeţean, primărie, minister, guvern, etc. Rezultatul îl vedem cu toţii: lucrări de proastă calitate. Cel mai bun exemplu îl constituie drumurile, vizibile pentru oricine, dar acelaşi lucru se întamplă aproape în orice alt domeniu. Situaţia se poate schimba numai când vom avea oameni serioşi în fruntea primăriilor, a consiliilor judeţene şi la ministere, agenţii, parlament, etc.

Reporter: În contextul actual, cum a evoluat activitatea companiei dumneavoastră în ultima perioadă?

Ion Andronache: Au fost ani foarte grei, am avut pierderi mari din cauza insolvenţelor unor clienţi şi am reuşit să ne menţinem la suprafaţă numai datorită specialiştilor de prima mână din firmă şi amabilitaţii furnizorilor. Am reuşit să exportăm destul de mult în circa 12 ţări şi aşteptăm vremurile mai bune.

Reporter: Ce rezultate financiare estimaţi că veţi obţine în acest an? Ce cifră de afaceri aţi avut anul trecut?

Ion Andronache: Anul trecut a fost unul dintre cei mai dificili ani, am avut o cifră de afaceri de aproape 9 milioane de euro, dar sperăm ca anul acesta să depăşim 10 milioane de euro.

Reporter: Care sunt cei mai mari parteneri cu care lucraţi (din ce ţări)?

Ion Andronache: Am livrat direct sau prin partenerii noştri sisteme către firme mari ca Shell, Zadco Abu Dhabi, BP Air, Bapco Bahrein, NIOC Iran, Sonatrach Algeria. În România, cei mai importanţi clienţi sunt Petrom, Transgaz, Romgaz. Vom continua să fim cât mai activi pe pieţele din Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi Africa şi să avem relaţii privilegiate cu cât mai multe firme de calibru.

Reporter: Mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. De acord cu acest domn.

    Foarte buna observatia ca Anaf merge la firmele care inregistreaza pierderi an de an. 

    ANAF de cate ori ai fost in control la banci dupa 2008-zi? 

    Control la flori, carne, ... ati anuntat dar la banci ce ati facut?

    Multumesc 

    Ati punctat foarte obiectiv " paradisul hotilor si escrocilor" !

    Piata de capital e inca plina de excroci.

    1. Am trait pe propie piele excrocheria de la HARINVEST dirijata de institutile starului care legal trebuie sa protejeze

      investitorii si nu hotii si escrocii ! 

      Rectific -institutile statului.

      Timpul de solutionare a litigilor e foarte lung si cu efecte minime pentru investitori.ASF se spala pe maini si nu este de partea investitorilor.Ii lasa sa se lupte in instanta cu escrocii.

      Acest lucru invita la frauda! 

    Domnul pare ca vorbeste doar de contracte cu statul... Nu cred ca la firmele private, orientate spre profit, e valabil telefonul rosu care sa favorizeze oferte mai proaste... Ca doar coruptia nu ar trebui sa existe in medial privat!

    1. Sunteti in eroare! E vorba de investitorii pe piata de capital.

      Daca nu stiti despre ce e vorba va rog sa va documentati! 

      Cand managerul nu este acelasi cu patronul, managerul are propriile aranjamente. Iar domnul din articol vorbeste de Petrom. Nici nu va imaginati ce mafie e in Petrom si cum se dau contractele. Hotie maxima acolo in conditiile in care o parte din firm ainca apartine statului. Rusine statului Roman. Are drepatte domnul asta din articol.

      Dl. A. Vorbeste de autoritati contractante...      Ion Andronache: În ultimii ani ne-am îndreptat din ce în ce mai mult atenţia către export, din cel puţin două motive. Unul este completa deteriorare a pieţei interne. Tot mai multe licitaţii sunt câştigate de firme neserioase care câştigă cu preţuri foarte mici şi realizând, bineînţeles, lucrări de foarte proastă calitate, de cele mai multe ori având complicitatea autorităţii contractante. Pierdem, practic, de două ori. O dată pentru că plătim nişte bani aiurea şi peste câţiva ani trebuie să refacem acele lucrări. A doua oară pentru că firmele serioase intră în dificultate din lipsa contractelor.

           Al doilea motiv este concurenţa neloială cu firmele străine prezente în România. Întotdeauna acestora li se aplică tratamentul "covorului roşu", în timp ce firmele româneşti au parte întotdeauna de negocieri mai dure şi condiţii comerciale mult mai proaste. Acest lucru în cazul în care câştigă un contract, dar, de cele mai multe ori, sună telefonul roşu şi contractul este acordat unei firme străine, indiferent de calitatea ofertei.  

      Unde face referire la piata de capital?

    Felicit pe donul Andronache ptr curajul cu care vorbeste. Multa hotie in tara asta.

    Ne lasam exploatati de straini pe 2 lei. Toti murim sa muncim la multinationalele care ne exploateaza si apoi scot banii din tara. E timpul sa ne mai uitam si la tarisoara noastra. Cum zice domnul asta, sa tinem cu firmele romanesti, cu noi, romanii. Sa nu ne mai plecam in fata strainilor ca de cele mai multe ori suntem mai destepti si mai buni ca ei. Dominatia ruseasca ne-a stirbit stima de sine si increderea si onoarea. Eu cumpar cat pot de mult produse romanesti si daca am nevoie de servicii apelez intotdeuana la firme romanesti. Asa ar trebui sa faceti si voi ROMANILOR care va simtiti romani. Uitati-va la nemti, la englezi la francezi cat de nationalisti sunt si cat de mult tin la limba lor, la tara lor, la produsele lor. Niciodata frnacezul n-o sa cumpere de la englez daca are o firma gfranceza care produce acelasid lucru. Invatati oameni buni sa va respectati tara si sa incurajati firmele romanesti si micii producatori. felicitari pentru articol domnule.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb