Am încercat să joc "Balena albastră" şi nu am reuşit

ADI IACOB
Ziarul BURSA #Miscellanea / 7 aprilie 2017

Am încercat să joc "Balena albastră" şi nu am reuşit

Intrigat de ştirile apărute în presa din ţară şi în presa internaţională, legate de sinistrul joc "Balena albastră", am încercat să intru în pielea jucătorilor şi să parcurg cele aşa zise 50 de zile de provocări care într-un final aduc moartea, pentru a documenta întregul proces.

Voi preciza de la început că nu am reuşit să iau legătura cu niciun guru al jocului deşi mi-am petrecut câteva ore pe zi intrând pe diferite grupuri de pe reţeaua de socializare rusească vk.com şi postând mesaje în limba rusă pe profilul meu fals de pe reţeaua de socializare.

Într-un final, contul meu de pe vk.com a fost blocat permanent de către un administrator al site-ului. Mesajul primit în urma suspendării dreptului meu de a folosi profilul este: "Din păcate, am detectat că profilul dumneavoastră este legat de abuz, iar acesta va fi blocat pentru totdeauna. Comentariul moderatorului cu privire la motivul suspendării: "pagină cu activitate suspectă".

Se pare că reţeaua de socializare rusească a luat atitudine în cazul acestui joc, blocând conturile utilizatorilor care indică prezenţa vreunui interes faţă de "Balena albastră". De asemenea, mesajele prin care invitam un guru al "Balenei albastre" spre a mă introduce în joc, pe care le publicam pe contul meu public, erau şterse automat în câteva secunde.

Înainte de a-mi fi blocat contul, am căutat pe internet informaţii care m-ar fi putut ajuta să găsesc persoana care mă va iniţia în jocul mortal şi am aflat că un corespondent al Radio Europa Liberă a încercat, de asemenea, să facă acelaşi lucru.

Jurnalistul a reuşit să vorbească cu un administrator al jocului, însă nu a reuşit să treacă de prima probă.

Discuţia dintre corespondentul Radio Europa Liberă (REL) şi administratorul jocului "Balena albastră" s-a desfăşurat astfel:

Corespondent REL: "Vreau să joc jocul."

Administrator: "Eşti sigur? Nu există cale de întoarcere."

Corespondent REL: "Da. Ce înseamnă că nu există cale de întoarcere?"

Administrator: "Nu poţi părăsi jocul odată ce îl începi."

Corespondent REL: "Sunt pregătit" (Administratorul a continuat explicând regulile jocului)

Administrator: "Vei desfăşura fiecare sarcină cu sârguinţă şi nimeni nu trebuie să ştie despre asta. Când ai terminat o sarcină, trimite-mi o fotografie. Iar la sfârşitul jocului, vei muri. Eşti gata?"

Corespondent REL: "Şi dacă nu mai vreau să joc?"

Administrator: "Am toate informaţiile tale. Ei vor veni după tine."

Potrivit corespondentului REL, prima provocare pe care a trebuit să o îndeplinească a fost să îşi scrie pe mână cu o lama "F58". Jurnalistul a răspuns prin a trimite o fotografie trucată administratorului, moment în care discuţia dintre cei doi s-a încheiat.

De asemenea, corespondentul REL susţine că a luat legătura cu mai mulţi astfel de administratori şi jucători.

Discuţia cu un alt guru al jocului cu care acesta a stabilit legătura a decurs astfel: "Sunt balena ta personală (...) Eu te voi ajuta să duci jocul până la final. Ultima zi este sfârşitul jocului. Dacă mori, vei câştiga. Dacă nu, te vom ajuta. Eşti gata?".

Administratorul a promis apoi ca va trimite prima sarcină la ora 4:20, însă până atunci, contul acestuia a fost blocat.

Săptămâna aceasta a aparut primul caz de sinucidere din România care, potrivit procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, a fost cauzată de jocul "Balena albastră".

"Minora (...) a descărcat pe telefonul său mobil jocul «Balena albastră» şi a folosit pseudonimul «vovo_666», având mai multe postări pe Facebook şi Instagram ce indică parcurgerea acestui joc, precum şi unele imagini cu trimitere directă la acte de suicid", se arată într-un comunicat de presă al procurorilor, citat de Agerpres. Parchetul mai precizează: "Având în vedere toate aceste aspecte stabilite ulterior, s-a apreciat că există date şi indicii temeinice că decesul numitei VDŞ nu a fost unul accidental, ci un act de suicid determinat de persoane rămase neidentificate până la acest moment, ce ar fi putut recurge la constrângere morală în acest scop, al determinării sinuciderii, prin intermediul acestui joc - «Balena albastră», în cadrul căruia sarcina finală de îndeplinit ar fi tocmai actul de sinucidere".

Ciudat este că nu am găsit vreo aplicaţie pe nici una din platformele "AppStore" (Apple) sau "Google Play" (Android) intitulată "Balena albastră" (sau sub orice altă denumire pe care o mai poartă jocul în mediul online: "O casă liniştită" ("A silent house"), "Trezeste-mă la 4:20" ("Wake me up at 4:20 am"), "F53", "F57", "F58", etc).

Jocul se presupune că poate fi jucat prin intermediul reţelei de socializare vk.com (Vkontakte - în traducere însemnând "În contact").

Într-un interviu acordat saint-petersburg.ru, Filip Budeikin, presupusul creator al "Balenei albastre", a spus că victimele sale "au murit fericite". Budeikin a afirmat: "Le-am dat ceea ce ei nu au avut în viaţa lor reală: căldură, înţelegere, conexiune". Conform iheartintelligence.com, Filip Bedeikin a fost arestat de autorităţi şi se confruntă în prezent cu acuzaţia că a condus cel puţin 15 adolescenţi spre sinucidere.

În încercarea mea de a participa la joc, am dat peste o multitudine de români care deţin conturi pe reţeaua de socializare rusească şi care căutau, la rândul lor, pe cineva care să îi iniţieze în joc.

Deşi ideea "Balenei albastre" pare originală, conceptul nu este nou.

Un exemplu este filmul "Nerve", apărut anul trecut. Filmul prezintă o liceană care descoperă şi prinde gustul unui joc online, bazat pe regulile jocului "adevăr şi provocare". Problemele tinerei apar atunci când realizează că fiecare mişcare îi este dictată de o comunitate anonimă de "privitori". Practic, însăşi ideea jocului "Balena albastră" este ilustrată într-un film.

De asemenea, potrivit informaţiilor apărute în mediul online, jocul "Balena albastră" a apărut în anul 2015, însă a început să fie popular anul acesta.

Digi24 a prezentat pe micul ecran un reportaj cu o tânără captivă a jocului mortal, care într-un final a recunoscut că a inventat totul pentru ca parinţii ei să îi cumpere un telefon nou.

Mai mult, Gabriela Firea, primarul Capitalei, a lansat un program de informare cu privire la jocul mortal.

România se află pe locul 65, pe lista ţărilor în funcţie de rata de suicid, realizată de World Health Organization (WHO) în 2012.

În ţara noastră, dintr-un număr de 100.000 de persoane, 10,5 îşi provoacă singuri moartea. Rusia, ţara unde potrivit presei a luat naştere "Balena albastră", se poziţionează pe locul 14 în lista WHO, cu 19,5 persoane din 100.000.

Potrivit Wikipedia, sinuciderea în Rusia este o problemă socială naţională semnificativă, deşi ratele de suicid au scăzut. Începând cu aprilie 2016 rata sinuciderilor a scăzut cu 7,2%, în Rusia, comparativ cu 2015, şi a ajuns la 15,4 sinucideri la 100.000 de cetăţeni, cel mai scăzut nivel din ultimii 54 de ani.

"Balena Albastră" a ajuns subiect preferat de discuţie în grădiniţele şi şcolile noastre şi grijă naţională a autorităţilor, însă nimeni de la noi nu a prezentat vreo dovadă privind existenţa jocului. Mai degrabă, dacă el există, pare ciudat că a pornit din Rusia, cunoscută pentru politica sa restrictivă cu privire la mediul online.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Daca "Balena Albastra" a disparut, inseamna ca singurul joc periculos de pe teritoriul Romaniei este jocul "Vaca Rosie".

    1. Mai este si jocul "Fi Rea", prin care anumiți politicieni vor să ne abată atenția de la problemele reale ale României, prin diverse "acțiuni propagandistice", popularizate cu sârg de televiziunile prietene... :-(

      Când nu au idei, se apucă si umplu orașele cu butaforie ieftină si spoiesc clădirile ! 

      Vrau sa ma joc

      vreau sa joc

      Vreaubsa joc

      Fgfhgghhh

      Da vreau sa joc

      Vreau sa joc

      Vreau sa joc

      sa nu va jucati niciodata cu moartea varog voi nati vazut ce am vazut eu

      As vrea sa joc balena albastra?

      Copile acest joc nu e de jucat.Este periculos serios erea sa ma bag din greșală pe un sait cu Balena Albastra deci,Gura

      Vreau sa joc

      Vreau sa joc acest jos

      Bună seara buna

      Bună seara de Crăciun și sa nu mai știu e o mare parte dintre ei au o problema cu el și de la ora asta nu e o xact ce se

      Trezestema la ora 4:20 noaptea si duma pe acoperis

      Vreau sa ma sinucid cant mai repede fac orcie 

    Bun articol! Foarte informativ. Însă, o mica chestiune (care nu pare sa se lege) este ca filmul "nerve" apărut anul trecut, la fel și cartea cu același nume , însă jocul exista de mai demult. Tipul, după câte am citit și pe alte site-uri, a mai încercat și în 2013 sa facă acest joc, și a luat amploare în 2015.

    1. Vrau sama scriu in joc

      Bai, cum naiba sa vreți sa va Jucați? Este absurd! Doamne, deci încetați cu tâmpeniile astea

    Join the hottest Sex chatrooms online! As soon You create Your profile, U get instant access to all the features. Time to stop ccards, view the camss on this webpage without the need to register. Java Chat Rooms is an exciting network of meeting spots to hang out & chat on the net for. CamMost offers amateur chatrooms of live camgirls, boys, sexy couples & transsexuals, cam on cam. There is nothing that we ch arge for on our site. 

    Click here now below & watch LIVE now! 

    Free Sex Chat Chat Room No Cards Payment

    Singurul lucru pe care eu personal nu-l înțeleg este de ce aleg unii oameni să joace un joc care spune clar că poate fi câștigat doar dacă jucătorul moare. Care-i logica pentru care să joci așa ceva? Moartea nu poate fi un beneficiu pentru un om sănătos psihic, prin urmare câștigul e inutil.

    Nu a existat niciun joc. A fost un program educational pentru marirea responsabilitatii parintilor pentru ca aparusera tot felul de pericole online printre altele pedofilia.

    Ati mai auzit de balena albadtra? Nu, programul s-a incheiat. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb