AMÂNAREA REDUCERII ANUMITOR TAXE DIN CODUL FISCAL Cioloş şi Dragnea: întâi s-au înţeles, apoi premierul s-a răzgândit

A.S., E.O.
Ziarul BURSA #Politică / 14 decembrie 2016

Cioloş şi Dragnea: întâi s-au înţeles, apoi premierul s-a răzgândit

Actualizare 12:40 Raluca Turcan: "E surprinzătoarea rapiditatea cu care PSD îşi abandonează programul de guvernare"

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a afirmat astăzi, după consultările cu şeful statului, că programul economic al PSD nu este sustenabil şi că este "surprinzătoare" rapiditatea cu care social-democraţii îşi abandonează programul de guvernare.

Turcan a declarat, la Palatul Cotroceni: "PSD începe cu o fraudă de încredere, programul lor nu este sustenabil. (...) Este un motiv de îngrijorare severă că România, cu o guvernare PSD, nu poate să ofere bunăstarea pe care şi-au dorit-o cetăţenii atunci când au votat PSD. Pentru că mi se pare normal să oferi o alternativă politică cu gândul spre cetăţeni şi atunci când principalul partid şi câştigător al alegerilor începe acest demers pentru patru ani cu o fraudă de încredere, ai datoria să sancţionezi şi să găseşti alternative".

Aceasta a subliniat faptul că programul PSD ascunde şi renunţarea la cota unică de impozitare şi trecerea spre cota progresivă, ceea ce va duce la afectarea "profundă" a mediului economic.

Raluca Turcan a mai spus: "Pentru noi e surprinzătoarea rapiditatea cu care PSD îşi abandonează programul de guvernare şi principiile asumate în perioada de campanie electorală. Sunt oameni de afaceri, investitori care şi-au făcut planuri pe noul Cod fiscal şi cu gândul spre reducerea sau eliminarea taxei pe construcţii speciale. În acelaşi timp, programul de guvernare al PSD mai ascunde şi renunţarea la cota unică de impozitare şi trecerea spre cota progresivă, ceea ce va afecta profund mediul economic şi va genera, cu siguranţă, creşteri de taxe şi impozite. Aşadar, practic, PSD începe discuţiile pentru conduita şi acţiunea politică pentru viitorii patru ani cu o mare fraudă de încredere în rândul cetăţenilor".

Liderul PNL a adăugat că dezvoltarea ţării pentru următorii patru ani poate să vină din investiţii şi dintr-o legislaţie "flexibilă, armonizată".

"Considerăm în continuare că un program de guvernare de dreapta ar satisface cel mai bine aşteptările de dezvoltare economică şi de bunăstare pentru cetăţenii acestei ţări", a precizat Raluca Turcan.

(S.A.)

-----------

Amânarea aplicării unor reduceri de taxe prevăzute în actualul Cod Fiscal să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017 a fost, ieri, motiv de bâlbăieli pentru guvernul Cioloş.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a afirmat, ieri, într-un interviu acordat ştiri pesurse, că a discutat cu premierul Dacian Cioloş şi i-a cerut acestuia să analizeze posibilitatea amânării pentru 1 ianuarie 2018 a reducerii TVA cu un punct procentual: "Sigur, i-am spus domnului prim ministru că noi vom aplica strict Programul de Guvernare prezentat în timpul campaniei electorale şi în acest sens i-am solicitat să analizeze posibilitatea prorogării pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Astfel, noi avem în program reducerea TVA la 18% de la 1 ianuarie 2018, dar în acelaşi timp păstrarea actualei cote de 20% în 2017, deoarece considerăm că reducerea doar cu 1 punct procentual a TVA-ului în acest an nu va aduce un avantaj nici companiilor, dar nici consumatorilor".

Actualul Cod Fiscal a fost adoptat de Parlament în timpul mandatului lui Victor Ponta, în 2015, iar oamenii de afaceri au răsuflat uşuraţi că au un set de reguli predictibile pe care să-şi bazeze afacerile.

Acum, cu câteva săptămâni înainte de intrarea în vigoare a unor reduceri de taxe, investitorii află că acestea ar putea să nu mai fie de actualitate.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a precizat pentru Hotnews, la prânz, că Dacian Cioloş lua în calcul amânarea acestor măsuri înainte de discuţia telefonică pe care a avut-o cu Liviu Dragnea. "Prim-ministrul Cioloş ia în calcul prorogările deoarece acest guvern îşi doreşte stabilitate şi predictibilitate fiscală şi va face totul ca acest deziderat să rămînă în picioare", a spus Iolu.

Aseară, însă, după ce presa şi analiştii s-au sesizat faţă de noua dovadă de impredictibilitate a politicienilor, guvernul a dat-o la-ntors. Biroul de presă al Executivului a transmis, printr-un comunicat, că, în cadrul discuţiei telefonice cu domnul Liviu Dragnea, premierul Dacian Cioloş nu a confirmat că acceptă propunerile de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal, adăugând: "Prim-Ministrul a precizat că ia notă şi analizează această propunere, dar trebuie avute în vedere mai multe aspecte legale şi de oportunitate ale deciziei. Pe de altă parte, premierul Dacian Cioloş se aşteaptă ca Partidul Social Democrat să îşi respecte promisiunile şi programul de guvernare prezentat cetăţenilor înainte de alegerile parlamentare din 11 decembrie, asumându-şi totodată responsabilitatea politicii fiscale şi legislaţia adoptată deja în Parlament".

Alte măsuri propuse de Liviu Dragnea să fie prorogate sunt reducerea accizelor la carburanţi şi eliminarea taxei pe construcţii speciale, aşa-zisa "taxă pe stâlp". Dragnea a spus: "Constatăm că, deşi preţul petrolului la nivel mondial este la minime istorice, în România preţul la pompă este cel mai mare din UE şi aici vorbim de preţul fără taxe, ceea ce mi se pare foarte greu de explicat. Asta ne face să credem că o reducere a accizei fără o discuţie serioasă cu Consiliul Concurenţei riscă să nu ducă la o reducere a preţului pentru consumatorul final. După ce vom rezolva această situaţie împreună cu Consiliul Concurenţei vom reduce accizele cu 6% de la 1 ianuarie 2018 conform Programului nostru de Guvernare. (...) Un alt punct al discuţiei a fost legat de taxa pe construcţii speciale care va trebui eliminată atunci când marile companii din România vor înţelege că profiturile obţinute în România trebuie plătite aici - mă refer la implementarea Directivei 1164 a CE sau alte măsuri care vor fi aprobate, astfel încât companiile să verse impozitele în România dacă ele se realizează aici".

Liviu Dragnea a mai precizat că a discutat cu premierul şi despre nivelul salariului minim pentru anul viitor: "Am fost de acord cu ceea ce mi-a propus şi susţin acest demers pe care-l consider responsabil. Am fost de acord cu propunerile privind amânarea aplicării acestor măsuri iar în ceea ce priveşte nivelul salariului minim de anul viitor am convenit ca noul guvern să aprobe acest nivel, noi menţinându-ne prevederea din Programul nostru de Guvernare respectiv nivelul de 1450 lei".

Liviu Dragnea a afirmat şi că "introducerea plafonării CASS nu mai corespunde" cu Programul PSD de Guvernare, care are în vedere "o reducere şi o comasare a contribuţiilor pentru toată populaţia şi mediul de afaceri începând cu 1 ianuarie 2018".

La nici două zile după ce premierul Dacian Cioloş, susţinut de PNL şi USR, şi liderul PSD s-au atacat reciproc, acesta din urmă l-a lăudat ieri pe şeful Guvernului pentru faptul că "s-a gândit în primul rând la stabilitatea economică a ţării pentru 2017 preferând, spre deosebire de alţii, calea dialogului şi nu aceea a unui conflict inutil".

În toată campania electorală, Liviu Dragnea a vorbit de reduceri de taxe şi impozite pentru mediul de afaceri, dar niciodată nu a menţionat că va cere amânarea vreunei prevederi de relaxare fiscală din actualul Cod, document care stă la baza întocmirii bugetelor companiilor.

Acum, Liviu Dragnea încearcă să-l folosească pe Cioloş, acesta pare că acceptă, iniţial, cu bună ştiinţă, iar, ulterior, după presiunea mediatică, îşi nuanţează poziţia.

Cert este că, din nou, este afectată predictibilitatea fiscală, după care tânjeşte atât de mult mediul de afaceri.

Dacian Cioloş: "Acest guvern nu se va atinge de Codul Fiscal"

Premierul Dacian Cioloş a anunţat, aseară, la închiderea ediţiei, că Executivul pe care îl conduce "nu se va atinge" de Codul Fiscal.

Potrivit premierului, modificarea Codului Fiscal este o decizie care va trebui luată de viitorul Guvern, legitimat de o majoritate în Parlament şi de rezultatul votului de duminică.

Dacian Cioloş a afirmat, într-o postare pe pagina sa de Facebook: "Constat că discuţia mea telefonică cu domnul Liviu Dragnea a produs ceva tulburare. Pentru că văd tot felul de interpretări, simt nevoia să limpezesc două aspecte: 1. În cadrul discuţiei nu am spus că sunt de acord cu propunerea de prorogare pentru un an a unor prevederi din Codul Fiscal. Am zis că o voi analiza, dar că trebuie avute în vedere mai multe aspecte, atât legale cât şi de oportunitate. 2. Analiza este limpede: acest Guvern nu se va atinge de Codul Fiscal".

Premierul a subliniat că o astfel de decizie trebuie luată doar de un Cabinet legitimat de o majoritate parlamentară.

"Cum este firesc, orice decizie de această amploare poate să fie luată, dacă se va considera necesar, doar de către viitorul guvern, legitimat de o majoritate în Parlament şi de rezultatele alegerilor de duminică", a mai scris Dacian Cioloş.

(S.A.)

Opinia Cititorului ( 38 )

  1. Sunt tare curios care este urmatorul pe masa canibalului Dragnea? Dupa mine pana acum a avut mare scces. Urmeaza Iohanis?

    1. Dragnea nu merge la consultari cu Iohannis pentru ca parlamentul nou nu a fost investit, insa in acelasi timp vorbeste cu Ciolos sa amane niste reduceri de taxe. OARE IN CE CALITATE I-A CERUT ACEASTA? In acest caz nu numai ca parlamentul a fost investit dar a fost si ales prim-ministrul. Eu am votat PSD, dar si pentru ca Dragnea a declarat ca nu vrea sa fie premier.

      Ma simt indeajuns de penibil sa par ca ii iau apararea lui Dragnea, dar, daca citesti textul lui Cornel Codita "Iohannis-PSD: 85 la 103", constati ca Iohannis este dus cu pluta, cind face invitatia asta.

      Apoi, inca o data, daca citesti Programul electoral PSD, constati ca prevede reducerea TVA de la 20%, in 2016, la 18%, in 2018, fara sa mentioneze vreo reducere la 19%, in 2017. 

      PSD a cistigat alegerile cu acest Program.

      Imi cer scuze ca, astfel, par sa-l justific pe Dragnea, dar mi s-a parut ca ar fi necesar sa fac precizarile astea, pentru ca vad comentarii care ignora informatiile de mai sus. 

      Am inteles d-le Make....dar cu Codul Fiscal cum ramane ???A avut Dragnea in Programul de Campanie ca va revizui Codul Fiscal ????

      Cat priveste 85 si 103 dam voie sa-ti spun ca mirosi a carcotasi. ....Aici a fost vorba doar de o discutie ..preliminara....sa se cosulte cu fiecare partid in parte....aspecte legate de viitor...si nu sa pus problema...gata desemnam un prim ministru.

      Asa ca..... 

      Poti da, te rog, o referinta, declaratie, ceva, in care a spus explicit ca nu vrea sa fie pm?

      In plus, daca poporul il vrea, el nu-si poate bate joc de votul oamenilor. Desi eu credeam ca oamenii au votat Parlamentul, nu prim-ministrul. Pentru PM oamenii au dat doar un mandat deschis sa-l propuna parlamentarii.

      Pe scurt, oamenii au votat PSD si Dragnea deputat, nu Dragnea PM. Exact cum spune si autorul mesajului caruia i-am raspuns. 

      OK

      Am vrut, doar, sa pun la dispozitie informatia corecta. 

      se pare ca Dragnea te-a pacalit cu zambetul pe buze

      N-am inteles titlul articolului...ca premierul s-a razgandit....De unde apare aceasta afirmatie...Eventual din minciunile lui Dragnea....

      Ca sa nu mai vorbim de Codul Fiscal...de acea ..taxa pe stalp...Aceasta taxa nu afecteaza numai...societatile multinationale...ci si societatile cu capital autohton cum sunt Nuclearelectrica,Romgaz,Transg az,Transelectrica etc. 

      Cat priveste ..multinationalele...s-o lasam putin mai moale...cu declaratiile d-le Dragnea ca se interpreteaza altcumva din partea investitorilor straini....si apoi sa te fereasca al de sus daca Dacia...isi muta "activele" din tara si pleaca in America de Sud..sa vezi cum vin muncitorii de la Colibasi sa te "colinde"...o patesti ca si colegul matale Ponta... 

      De ex Nuclearelectrica tocmai datorita acestei asa zise taxe de stalp ii afecteaza bilantul contabil si se chinuie sa faca profit.....si nu vorbesc si de alte societati care-si diminuiaza profitul si inplicit sursa de investitii 

      Iar cat privesc .multinationalele aici se mai poate discuta si aspectul ca atata timp cat fac investitii in propria societate si bineintales...cu surse de finantare din afara..cred ca e f.bine...transfer sa zicem profitul...dar tot societatea aduce bani pentru investitie din afara.....E de discutat mai multe aspecte. 

      Dragnea o tine una si buna...are ce are cu multinationalele...si pana la urma n-am inteles ce poate sa faca concret...nu cu hau.hau ca a trecut campania electorala.....????

       

      Dar daca citesti articolul lui Sebastian Zachmann de oe Adevarul vezi ca Iohannis are dreptate, e o procedura uzuala. Si Ciolos nu are nici o legatura cu programul de guvernare PSD, in schimb exista o lege care prevede scaderea TVA la 19

      % in 2017. Ar fi culmea ca Ciolos sa respecte programul PSD. 

      Premierul avea de gind sa amine reducerea TVA (conform purtatorului de cuvint Liviu Iolu) si s-a razgindit; ce-i de neinteles?

      O fi fiind o cutuma.

      Legea bate cutuma. 

      Domnule, abia astept sa am cum critica gesturile penalului Liviu Dragnea!

      Dar, de la alegeri si pina acum, nu ma pot lega temeinic de nimic altceva decit de fariseismul sau, de altfel comun tuturor politicienilor. 

      Bun Make, ramane cum au stabilit: actualul, inca, guvern nu face nicio miscare, o va face viitorul...... pana in 2018. 

      Make...scumpule...nu stiu ce a inteles acel Iuliu Iolu sa comunice..dar vad ca tot voi comunicati scrieriile lui Ciolos de pe Facebook ?? Probabil ca in repezeala asta..Dragnea precipitat..un telefon repede la Ciolos a luat si Iuliu Iolu ceva din cat a inteles el....

      Credema Make..ca daca e sa dau crezare..din analizele mele, comparand pe Ciolos cu Dragnea la minciuni...zau ca e o diferenta mare...Dragnea minte de crede si el in minciuna lui.  

      Nu-i noutate.

      Eu am fost imai ngrozit cind l-au pus ministru de interne, decit de perspectiva sa devina premier.

      Se pare, insa, ca a cam renuntat la ideea sa devina premier, caz in care, intre el si pirnaie nu mai este nici o stavila. 

      Recunoscand, te iertam pe jumatate; dar raman pacate multe. 

      Pe ce te bazezi cind spui ca am pacate?

      Pe faptul ca gura mea adevar graieste? 

      Amice, eu chiar cu asta ma ocup, n-am nevoie de iertarea ta ori a altcuiva, nici pe sfert, nici pe o zecime.

      Iarta-i pe cei pe care ii cunosti. 

    S-a razgandit dupa telefonul primit de la Soros :)))

    Cum prezentați voi știrea, parcă ar fi vina lui Cioloș, ca Dragnea nu mai vrea să-și respecte promisiunile electorale!

    1. Asa s-au derulat evenimentele ieri. Stii tu altfel?

      Din cate imi amintesc, actualul Cod fiscal a fost propus s ivotat de PSD. Mai zilele trecute dl. Dragnea declara ca dl. Ciolos nu doreste reducerea taxelor care sunt in favoarea strainilor si impotriva capitalului autohton, asa cum are in program PSD. Iar acum o intoarce ca la... Alexandria! Pai de vina e dl. Ciolos?

      "În toată campania electorală, Liviu Dragnea a vorbit de reduceri de taxe şi impozite pentru mediul de afaceri, dar niciodată nu a menţionat că va cere amânarea vreunei prevederi de relaxare fiscală din actualul Cod, document care stă la baza întocmirii bugetelor companiilor.

      Acum, Liviu Dragnea încearcă să-l folosească pe Cioloş, acesta pare că acceptă, iniţial, cu bună ştiinţă, iar, ulterior, după presiunea mediatică, îşi nuanţează poziţia. (...) Premierul Dacian Cioloş a anunţat, aseară, la închiderea ediţiei, că Executivul pe care îl conduce "nu se va atinge" de Codul Fiscal".

      De unde iti rezulta ca stirea e prezentata ca si cum Ciolos ar fi de vina???  

      Ciolos si presedintele ar face bine sa nu clinteasca nici un fir de nisip in afara constitutiei, a codului fiscal si etc. Sa-l lase pe nemernicul mincinos Dragnea cu toata sleatca lor sa se innece cu propriile minciuni! poate asa vor intelege in sfarsit (au trecut 27 ani!!! si acefalii care I-au votat ca sunt doar mincinosi, hoti si manipulatori si-si vad doar interese de gasca

      Da, asa s-au petrecut evenimentele, dar, din titlul articolului nu se intelege ca Dragnea l-a cautat pe Ciolos, cel care se razgandiise fiind in primul rand Dragnea care nu-si respecta programul de guvernare.

      Am inteles.

      Vrei sa punem textul articolului in chip de titlu, iar titlul in chip de text.

      Asa vei intelege inca din titlu. 

      Ciolos fiind de bun simt...sigur ca nu a respins imediat cererea lui Dragnea (am inteles ceruta telefonic) .A spus ca va analiza si sa vada cateva aspecte de legalitate si oportunitate.

      Intre timp "impertinentul" Dragnea repede a ..fugit spre presa " sa declare ca sa inteles cu Ciolos.......si a inceput sa-l laude pe Ciolos ce om cu responsabilitate....hau...hau minciunile lui Dragnea. 

      Astia sunt PSD-isti.( o parte mai ales cei de la varf)...sa vedeti ca e numai inceputul....

       

      Asteapta sa se valideze parlamentarii, fac repede comisii pe genunchi, baga la vot legea care va modifica conditiile pt a fi premier/functie publica si gata dragnea se allege cu visul ce-a visat (formal,bineinteles, ca legea este deja modificata, doar fraiierii sa ridice mana)

    Nici nu s-a format guvernul, ca PSD-istii se si dezic de programul, chipurile liberal, cu care au castigat alegerile!

    Marea ticalosie este ca incearca sa ne prosteasca dand vina pe altii. 

    Toate analizele si comentariile de ieri cu privire la asa-zisul program de guvernare al PSD-ului, plecand de la buna credinta a lor, sunt complet gresite.  

    PSD nu stie ce este cinstea, buna credinta, bunul simt sau onoarea.

    Cu atat mai putin, seful lui, un condamnat penal! 

    1. de neputinta ca traiesc in Romania in care clasa politica este formata, in mare parte din aceiasi hoti, mincinosi, smenari, lipsitii de bun simt, de mandrie si onoare de aproape 30 ani si majoritatea aceea care a vota psd-ul nu s-a lamurit inca? ca traieste in saracie din ce in ce mai lucie?

      Lasa-i in pace, pana vor imbatrani bine au timp sa sufere si sa se dumireasca.  

      Ti-a trecut? 

    cine a votat psd pentru ca a sperat la mai multa bunastare... sa mai astepte putin :))

    intre timp, nici nu s-a terminat campania si unele lucruri nu mai corespund programului de guvernare al psd :))

    fraier sa fie Ciolos sa il scape pe Dragnea 

    De fapt manipulati: Ciolos nu a acceptat propunerile lui Dragnea, doar a spus ca analizeaza. Dragnea a incercat sa puna presiune si a iesit cu varianta ca gata Ciolos a acceptat. Este stilul pesedistului clasic.

    1. Asa este, manipulam.

      Noi l-am pus pe baiatul ala al lui Ciolos sa spuna ca oricum se gindeau sa amine reducerile. 

    Problema domnului Dragnea este ca a setat in randul electoratului niste asteptari foarte inalte prin promisiunile din programul de guvernare. Aici dpdv strategic cred ca a gresit. Ar fi castigat alegerile detasat si cu un sfert din acele promisiuni (la cata degringolada a fost in pnl). Acum poporul il asteapta sa livreze. Nu as vrea sa fiu in pielea lui.

    1. Nu asta e problema lui Dragnea. Poporul psd stie ca o sa fie la masa cu bucate (fiecare pe scaunul repartizat de la partid). Celalat popor stie ce-l asteapta si nu ii mai pasa pentru ca 4 ani nu prea are ce sa faca.

      Despre strategii nu poate fi vorba ... cel mult smenuri si manarii de capanie. Valabil pentru aproape toti (generic numiti) politicienii. 

      Asa au inteles PSD-istii cadoul de sarbatori pentru romanii creduli.

      Acum, de sarbatori, votantii creduli se vor desfata intr-o totala liniste si mpace sufleteasca cu "promisiuni deja evaporate". 

    Na Psd tine-te de cuvant !

    1 Ian salariul minim 1450 sau pleaca. 

    Turcan comunicat frumos, mai putin gafa din ultima fraza. Dreapta cu 20% nu are voie sa guverneze.

    Psd isi rupe gatul in acesti 4 ani dar o sa se imbogateasca spre baroneala. 

    După VICTORIE : nu crește nici IARBA, ...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb