Ambasada SUA din Havana reia eliberarea în mod normal a vizelor pentru cubanezi

G.D.
Internaţional / 4 ianuarie 2023

Ambasada SUA din Havana reia eliberarea în mod normal a vizelor pentru cubanezi

Ambasada SUA la Havana reia astăzi eliberarea în mod normal a vizelor pentru cubanezii care doresc să se stabilească în Statele Unite, în contextul unui exod record către această ţară, însă fără a se contura o "normalizare" a relaţiilor cu insula comunistă, relatează AFP, conform Agerpres.

"Statele Unite depun eforturi pentru a asigura o emigrare sigură, legală şi ordonată pentru cubanezi, extinzându-şi serviciile consulare la Havana şi reluând (procedurile) de reîntregire a familiei", a declarat vineri misiunea diplomatică americană într-un comunicat, confirmând reluarea eliberării vizelor pe 4 ianuarie.

Ambasada SUA a anunţat în martie anul trecut redeschiderea consulatului său, închis din 2017 din cauza unor presupuse incidente de sănătate care i-au afectat pe diplomaţii săi.

Mai multe întâlniri la nivel înalt pe tema migraţiei au urmat apoi, mai întâi la Washington şi apoi la Havana, cu scopul de a reactiva acordurile în domeniul migraţiei între cele două ţări, întrerupte în timpul preşedinţiei lui Donald Trump (2017-2021).

În luna mai, consulatul a reluat în mod "limitat" eliberarea vizelor pentru cubanezii care doresc să emigreze, apoi ambasada a anunţat reluarea totală a procedurilor, cu excepţia vizei turistice, pentru ianuarie 2023.

"Am făcut progrese foarte discrete vizând să pună cooperarea bilaterală pe calea executării acordurilor în domeniul migraţiei", a declarat preşedintele cubanez Miguel Diaz-Canel la mijlocul lunii decembrie.

Din 2017, cubanezii care doresc să obţină o viză pentru Statele Unite s-au confruntat cu o veritabilă cursă cu obstacole, cu obligaţia de a aplica, pe cheltuiala lor, într-o ţară terţă - în general Guyana, în America de Sud.

"Este un semn bun că guvernele celor două ţări discută între ele despre cum să gestioneze fluxurile migratorii într-un mod ordonat şi raţional", a declarat Michael Shifter de la Universitatea Georgetown din Washington.

Afectată de o criză economică gravă, Cuba se confruntă cu un exod migratoriu fără precedent. De la sfârşitul anului 2021, numeroşi cubanezi au profitat de scutirea de viză în Nicaragua, un aliat al Havanei, pentru a încerca apoi să ajungă în Statele Unite prin America Centrală.

Aproximativ 326.336 de cubanezi, sau 2,9% din populaţia insulei (11,2 milioane de locuitori), au intrat astfel ilegal în Statele Unite în decurs de 12 luni (până la începutul lunii decembrie 2022), potrivit autorităţilor americane.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb