Ambasada SUA şi MAI au inaugurat sistemul de detectare a materialelor nucleare

Alexandru Costea
Politică #Apărare / 22 iulie 2015

Ambasada SUA şi MAI au inaugurat sistemul de detectare a materialelor nucleare

Ambasada SUA la Bucureşti şi Ministerul Afacerilor Interne au inaugurat, astăzi, sistemul fix de detectare a materialelor nucleare şi radioactive, amplasat la Punctul de Trecere a Frontierei de la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti.

Însărcinatul cu afaceri ad-interim al SUA Duane Butcher, viceprim-ministrul pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, precum şi reprezentanţi ai Departamentului de Energie al Statelor Unite ale Americii şi ai Poliţiei de Frontieră Române au participat la o ceremonie care a avut loc la Aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti.

"Evenimentul de astăzi reflectă angajamentul ferm al Guvernului român de a descuraja, detecta şi interzice traficul ilicit al substanţelor nucleare şi materialelor radioactive la punctele de control de la frontieră", arată un comunicat remis azi redacţiei.

Pe 25 septembrie 2008, Departamentul pentru Energie al SUA şi Ministerul Internelor şi Reformelor Administrative au semnat un acord cu privire la cooperarea în domeniul prevenirii traficului ilicit cu substanţe nucleare şi alte materiale radioactive în România. Biroul pentru Detectarea şi Descurajarea Contrabandei Nucleare (NSDD) din cadrul Departamentului pentru Energie al SUA (cunoscut anterior drept Biroul pentru programul "A doua linie de apărare") a colaborat cu Poliţia de Frontieră Română pentru a trimite sisteme de detectare în Portul Constanţa, la centrul de pregătire al Poliţiei de Frontieră din Iaşi şi la puncte importante de trecere a graniţei. Cooperarea include şi instruirea comună, exerciţiile practice şi sustenabilitatea. Începând cu anul 2009, sistemele de detectare au scanat în România peste 10 milioane de vehicule, pietoni şi containere de marfă. Începând cu 2009, NSDD a trimis şi şase vehicule dotate cu dispozitive de detectare a materialelor nucleare şi radioactive şi lucrează cu România pentru a echipa şi alte locaţii cu sisteme fixe.

Misiunea NSDD este aceea de a întări capacităţile şi angajamentul ţărilor partenere de a descuraja, detecta şi interzice traficul ilicit cu substanţe nucleare şi alte materiale radioactive pe teritoriul ţărilor partenere, peste graniţele internaţionale, şi prin sistemul global maritim de transport. NSDD oferă ţărilor partenere instrumentele şi instruirea necesară pentru a lupta împotriva contrabandei nucleare, contribuind în acest fel la arhitectura globală de detectare nucleară. Acest lucru este realizat prin instalarea de sisteme de detectare în locaţii prioritare din întreaga lume şi prin construirea unei comunităţi de state care deţin o capacitate proprie de a descuraja, detecta şi interzice materialele nucleare şi radioactive.

Acest program din România este o componentă importantă a cooperării de lungă durată în domeniul securităţii nucleare în Europa centrală a Administraţiei Naţionale de Securitate Nucleară şi se încadrează în acordul semnat de Guvernele României şi Statelor Unite ale Americii pe 30 martie 1998 cu scopul de a coopera în domeniul contraproliferării armelor de distrugere în masă şi promovării relaţiilor militare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb