Ambasada SUA: "Suntem îngrijoraţi de momentul ales pentru adoptarea OUG privind primarii"

A.C.
Politică / 28 august 2014

OUG care permite migraţia aleşilor locali în termen de 45 de zile, adoptată de Guvern

Ponta: "Îmi asum OUG privind primarii"

Actualizare Peste 250 de persoane la un miting ACL împotriva OUG

Aproximativ 250 de persoane, între care liderii PNL şi PDL, în frunte cu Klaus Iohhanis şi Vasile Blaga, au participat în această dimineaţă, la un miting organizat de ACL în Piaţa Victoriei, în semn de protest faţă de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind migraţia aleşilor locali, transmit surse din presă.

La mitingul ACL împotriva OUG privind migraţia aleşilor locali participă aproximativ 250 de persoane, precum şi lideri ai PNL şi PDL, între care Teodor Atanasiu, Cătălin Predoiu, Mihai Voicu, Rareş Mănescu, Andrei Chiliman, Sulfina Barbu, Dan Motreanu, Florin Alexe, Sorin Roşca Stănescu, Cristina Pocora.

De asemenea, la acţiunea de protest sunt prezenţi şi preşedintele PDL, Vasile Blaga şi preşedintele PNL, Klaus Iohannis.

În zona de desfăşurare a mitingului au fost instalate scaune, majoritatea participanţilor fiind aşezaţi pe acestea.

Participanţii au primit tricouri albe inscripţionate cu textul "Ponta fură alegerile", precum şi steaguri cu sigla Alianţei Creştin Liberale.

Pe un ecran instalat în Piaţa Victoriei, cei prezenţi urmăresc un colaj de declaraţii controversate ale premierului Victor Ponta, ale Avocatului Poporului şi ale unor realizatori Antena 3.

De asemenea, la locul de desfăşurare a mitingului a fost adus şi un aparat de popcorn, fiind distribuite gratuit floricele, aluzie la declaraţia premierului Ponta, care spunea că nu se va implica în confruntările din primul tur al prezidenţialelor, când îşi va lua "popcorn şi băutură răcoritoare" şi se va uita la dezbaterile între "doamnele...doamna Macovei, doamna Udrea, domnul Diaconescu, domnul Iohannis, şi aşa mai departe".

----------

Actualizare 13:09 OUG care permite migraţia aleşilor locali în termen de 45 de zile, adoptată de Guvern

OUG care permite migraţia aleşilor locali în termen de 45 de zile fără ca aceştia să-şi piardă mandatul a fost adoptată în şedinţa de Guvern de astăzi.

---

Actualizare 13:00 Ponta: "Îmi asum OUG privind primarii; termenul va fi 45 de zile"

Premierul Victor Ponta a declarat astăzi, la începutul şedinţei Guvernului, că îşi asumă OUG privind migraţia primarilor, pentru că trebuie făcută dreptate, el precizând şi că termenul în care aleşii locali îşi pot alege partidul va fi de 45 de zile.

"Trebuie să deblocăm activitatea autorităţilor locale şi mai trebuie să facem şi un pic de dreptate, că nu cine strigă mai tare are dreptate. Toţi aleşii locali din România în 2012 au fost aleşi USL, cu Crin Antonescu şi cu Victor Ponta lângă ei, şi azi s-au trezit pedelişti, cu Blaga şi Iohannis", a spus Victor Ponta, citat de sursele de presă.

El a precizat că îşi asumă Ordonanţa de Urgenţă şi că în aceasta va fi stipulat un termen de 45 de zile, în care aleşii locali vor avea posibilitatea să îşi aleagă partidul fără să îşi piardă mandatul.

"45 de zile, exact cum a fost în legea PDL-PNL, pot să fie independenţi, pot să rămână unde sunt sau pot să îşi respecte alegătorii. Important este că vreau să deblocăm autorităţile publice locale şi, repet, vreau să facem şi un pic de dreptate, pentru că să candidezi cu USL, Antonescu şi Ponta lângă tine şi să trebuiască să treci acum cu Blaga, Băsescu şi Iohannis e un lucru pe care nu cred că putem să-l cerem cuiva. Nu sunt, primarii şi consilierii, sclavii pe moşia lui Blaga şi Iohannis, pot să fie liberi şi pot să-şi servească alegătorii şi nimic altceva", a mai spus premierul.

El a afirmat că îşi asumă această ordonanţă, amânându-şi plecarea într-o vizită în Turcia, pentru adoptarea actului normativ.

"Eu îmi asum. Spunea cineva că plec din ţară. Nu plec din ţară, plec puţin mai târziu!", a afirmat Victor Ponta.

Iniţial proiectul de act normativ prevedea un termen de 10 zile în care aleşii locali să-şi poată alege partidul.

---

Ambasada SUA se declară îngrijorată în legătură cu momentul ales de Guvern pentru adoptarea ordonanţei de urgenţă care va permite aleşilor locali ca în termen de zece zile să îşi poată alege partidul din care fac parte fără a-şi pierde mandatul, se arată într-o declaraţie a Ambasadei SUA remisă azi redacţiei.

"Am auzit argumente pro şi contra ordonanţei propuse cu privire la aleşii locali. Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate".

Comunicatul apare înaintea începerii şedinţei de Guvern pe agenbda căreia se află proiectul de act normativ. Şedinţa Executivului, programată iniţial pentru ora 10.00, a fost amânată pentru ora 10:30.

Proiectul de act normativ a fost anunţat oficial pe agenda şedinţei Guvernului.

Primarii, preşedinţii consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi candidaţii declaraţi supleanţi vor avea la dispoziţie zece zile pentru a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-şi piardă funcţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb