Actualizare Replica Ambasadei Iranului în România
Acuzaţiile nefondate ale anumitor state din septembrie 2022, împreună cu războiul mediatic prin difuzarea intenţionată a ştirilor false prin Social Media, care avea ca scop diseminarea ura şi violenţa în societatea iraniană, din păcate, au incitat o serie de crime violente în interior Iranului, inclusiv atacurile teroriste. Responsabilitatea pentru această situaţie revine în primul rând celor care au susţinut şi inflamat aceste infracţiuni prin intervenţie ilegală în afacerile interne ale Iranului. Repetarea dezinformării nu o face adevărată, informează Ambasada Iranului într=un comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, Guvernul Iranului se angajează să respecte drepturile omului, aşa cum sunt consacrate în constituţia Iranului şi în multe alte legile interne, inclusiv dreptul oamenilor la libertatea de exprimare, dar, în acelaşi timp, ca orice alt stat, este ferm hotărât să-i asigure ordinea publică şi să prevină orice acţiune împotriva securităţii naţionale, a ordini publice, sănătăţii, a moralei publice sau drepturile şi libertăţile, fiind un drept pe deplin recunoscut.
Este pe deplin recunoscut în dreptul internaţional că guvernele au dreptul să aducă în justiţie persoane implicate în crime. Iranul şi România fac parte din Pactul internaţional al Civililor şi Drepturile politice din 1966. Acest instrument prevede că în ţările care nu s-a abolit pedeapsa cu moartea, poate fi aplicată o pedeapsă cu moartea. Conform dreptului penal iranian, pedeapsa ar putea fi aplicată, ca în multe alte ţări.
Pedeapsa capitală a fost pusă în aplicare având control complet şi iar persoanele în cauză au fost implicate în săvârşirea infracţiunilor grave şi au fost eliberate în conformitate cu legile procedurale. Cei doi bărbaţi care au fost executaţi au fost condamnaţi pentru crimă şi au acţionat violent împotriva securităţii naţionale.
Aproape 60 de poliţişti, membri ai forţelor de ordine şi alţii au fost ucişi şi mulţi alţii au fost răniţi. În plus, multe proprietăţi publice au fost avariate, inclusiv ambulanţe şi clădiri publice.
Protestul şi crimele violente sunt diferite. Neurmărirea penală a infractorilor nu este compatibilă cu Drepturile Omului şi va duce cu siguranţă la impunitatea criminalilor.
Manipularea faptelor şi abuzul politic a drepturilor omului nu vor contribui la situaţia drepturilor omului din Iran. Dacă există o voinţă reală în Europa de a consolida drepturile omului în Iran, acolo ar trebui să fie o politică fermă împotriva sancţiunilor ilegale din SUA care au fost impuse mulţi ani, în special începând din 2018, împotriva iranienilor într-o manieră sistematică şi aşa cum este notat în Naţiunile Unite încălcă mai multe drepturi ale iranienilor. Dacă, există o voinţă reală de a ajuta situaţia drepturilor omului din Iran, cea mai imediată acţiune este ridicarea tuturor sancţiunilor împotriva poporului iranian.
Iranul a fost întotdeauna pregătit să se angajeze cu bună-credinţă şi într-o manieră constructivă pentru a rezolva problemele într-un mod paşnic.
Sperăm că România îşi poate folosi autoritatea naţională şi în UE, pentru a contribui la o soluţie paşnică a oricăror diferenţe dintre Iran şi Europa, în ceea ce priveşte drepturile omului, precum şi orice alte aspecte convenite de comun acord, mai spune Ambasa Iranului în România.
---
Ambasadorul Iranului la Bucureşti a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) după executarea a doi protestatari iranieni, pentru a i se transmite că România condamnă aplicarea pedepsei capitale, informează news.ro.
"În contextul executării prin spânzurare, la 7 ianuarie 2023, a doi protestatari iranieni, ambasadorul Republicii Islamice Iran la Bucureşti a fost convocat la sediul MAE marţi, 10 ianuarie 2023, din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, pentru a i se transmite în mod oficial condamnarea fermă de către România a aplicării pedepsei capitale, în orice circumstanţe, şi, în mod cu atât mai reprobabil, a practicii executărilor prin spânzurare a protestatarilor de către Republica Islamică Iran. Cu prilejul convocării, la nivel de director general politic din MAE, au fost reiterate îngrijorările profunde la nivelul MAE, al instituţiilor democratice şi al societăţii civile din România, provocate de continuarea încălcărilor drepturilor omului în Republica Islamică Iran, inclusiv condamnarea protestatarilor din motive politice, în absenţa unui proces echitabil, în contextul manifestaţiilor la nivel naţional declanşate în septembrie 2022, în urma decesului în arest al tinerei Mahsa Amini", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de MAE.
De asemenea, a fost făcut un apel la stoparea încălcărilor drepturilor omului.
"MAE a reamintit ambasadorului Republicii Islamice Iran la Bucureşti Concluziile Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene din 12 decembrie 2022, cu accent pe toate aspectele problematice care nu au primit un răspuns constructiv din partea autorităţilor de la Teheran. A fost subliniat că respectivele aspecte din concluziile adoptate de către Consiliul UE rămân valabile şi că nerezolvarea acestora are un impact negativ asupra relaţiilor cu UE", adaugă sursa citată.
Doi bărbaţi au fost executaţi sâmbătă în Iran, după ce au fost condamnaţi pentru uciderea unui paramilitar în timpul protestelor provocate de moartea unei tinere kurde în custodia poliţiei, a anunţat agenţia judiciară, citată de AFP.