AMBASADORUL JAMES O'BRIEN, ŞEFUL BIROULUI DE COORDONARE A SANCŢIUNILOR: "Importul de semiconductori al Rusiei a scăzut cu 70%, în urma sancţiunilor economice"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 19 decembrie 2022

Ilustraţie de MAKE

Ilustraţie de MAKE

Sancţiunile economice impuse de SUA, UE şi alte ţări din lume, în urma agresiunii ilegale a Rusiei în Ucraina îşi fac simţite efectele, înjumătăţind fondurile ce puteau fi folosite în război de regimul de la Kremlin şi reducându-i drastic statului rus importul de semiconductori pentru echipamentele militare, a afirmat, în cadrul unui briefing de presă ţinut la Bruxelles, ambasadorul american James O'Brien, şeful Biroului de Coordonare a Sancţiunilor. "Sancţiunile au rănit Rusia pe câmpul de luptă. Rusia duce în acest moment un război static şi lent. Îi lipsesc comunicaţiile moderne, optica, echipamentele de precizie şi dronele necesare pentru a lupta într-un mod rapid şi acum forţele ruse sunt obligate să folosească echipamente vechi, rachete vechi, să înregistreze erori în folosirea rachetelor navale şi să lupte într-un mod pe care nu şi l-a dorit.

Din cauza sancţiunilor, Rusia are mai puţini bani pentru a compensa eşecurile sale. Am văzut deja că Rusia a intrat în acest război cu un excedent substanţial în conturile bancare. Federaţia Rusă avea un excedent de 640 miliarde dolari; din banii aceştia, 300 miliarde dolari au fost îngheţate şi sunt inaccesibile, iar Rusia cheltuieşte rapid din restul sumei rămase. Credem că autorităţile de la Kremlin au cheltuit peste 80 miliarde dolari doar în primele luni ale războiului din Ucraina. Apoi, în a doua jumătate a anului, şi-au pierdut cea mai valoroasă resursă - peste 900.000 de ruşi au fugit din ţară ca răspuns la decretul de mobilizare, sancţiuni şi război. Şi, în general, au rămas mult mai puţin capabili să producă acasă ceea ce este nevoie pentru forţele armate dislocate în Ucraina. De asemenea, Federaţia Rusă nu poate importa ceea ce are cea mai mare nevoie, aşa că, chiar dacă câştigă nişte bani din vânzările de mărfuri precum petrol, gaze, alimente şi îngrăşăminte, nu pot cumpăra multe dintre articolele de care au nevoie pentru a duce un război modern. De exemplu, în perioada ianuarie-septembrie 2022 am constatat o reducere cu 70% a importurilor de semiconductori de către Federaţia Rusă, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021. Rezultatul tuturor acestor lucruri înseamnă că, în următorii ani, economia Rusiei se va confrunta în continuare cu un proces de scădere şi va rămâne în urmă, necompetitivă. Estimăm că în următorii câţiva ani, economia Rusiei va înregistra un minus de 16%, iar până în 2030 va înregistra chiar şi o scădere de 20%. Asta înseamnă mai puţini bani pentru cercetare şi dezvoltare, pentru achiziţii, pentru recrutare, pentru toate lucrurile care sunt necesare pentru a avea o economie modernă şi pentru a putea duce la bun sfârşit «proiectul imperial» al lui Putin", a declarat ambasadorul american James O'Brien.

Şeful Biroului american de Coordonare a Sancţiunilor a precizat că în acest timp autorităţile de la Kremlin încearcă să se sustragă de la sancţiuni, folosind companii proxy din alte ţări.

"Federaţia Rusă încearcă să cumpere echipamente care sunt permise din punct de vedere tehnic şi apoi să-l reutilizeze în scopuri militare. Mesajul nostru este foarte clar pentru oricăre companie privată: dacă oferă sprijin material Rusiei în sustragerea sancţiunilor, este vulnerabil la impunerea de sancţiuni împotriva ei. Am transmis acest mesaj sectorului privat, nu numai partenerilor, ci şi statelor care fac parte în mod deschis din coaliţia noastră, precum şi sectoarelor private din China, Turcia, India şi din alte părţi. Şi vedem că acele companii de acolo, multe dintre companiile mari, înţeleg şi respectă amploarea sancţiunilor. Acest lucru face ca Rusia să depindă de furnizori noi sau nesiguri. Este foarte greu să conduci o economie modernă în acest fel", a spus James O'Brien.

În ceea ce priveşte colaborarea Federaţiei cu Iranul, şeful Biroului american de Coordonare a Sancţiunilor a spus că, pe lângă sancţiunile suplimentare impuse entităţilor iraniene care au furnizat echipament militar Rusiei, au fost sancţionate şi companii-paravan ale entităţilor ruse din Iran care au fost implicate în importul de echipamente militare. "Cred că mesajul nostru este foarte clar: orice implicare în acest tip de evaziune a sancţiunilor va produce sancţiuni de lungă durată şi foarte, foarte dure asupra entităţilor implicate şi asupra guvernelor care le susţin. Este o zonă în care urmărim cu atenţie, atât acea rută, cât şi în general conexiunea iraniano-rusă", a concluzionat James O'Brien.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. da , cred ca importul de semiconductori al rusiei a scazut cu 70 %

    dar e vorba de importul din SUA si europa . 

    Acum rusia importa din China semiconductori .

    Sa nu credem ca doar SUA si europa stiu sa faca semiconductori . 

    1. A crescut importul de masini de spalat! Cu chipurile din ele vor construi arme de mare precizie.

      In afara de vodca, rusii nu produc nimic notabil in tara lor, dar pretind sa conduca lumea. 

      Barbarii au iesit din pesteri si isi agita maciucile in aer pretinzand un loc in capul mesei planetare.

      Probema lor este ca nu ii vrea nimeni la masa, in afara de cativa dictatori vremelnici.  

      Nu poroduc decat masini care rezista la -60 *C,sateliti,tehnica spatiala,statii orbitale,bombe nucleare,avioane supersonice astea toate cu cipuri din masini de spalat,ce inapoiati putem fi in gandire,noi in Ro nici nu visam vreodata sa putem face asa ceva.

      Ba din contra, peste 70% din populatia planetei ii prefera pe ei dictatorilor NATO si ai Vestului, pe psihopatii care se considera in "gradina" iar restul planetei o "jungla", rasistii si neo-colonialistii din UE si SUA.

      Postaci comunisti. Asta vor romanii, reintoarcerea rusilor si a comunistilor?

      Ati aratat in Ucraina cat de evoluati sunteti. Mai nou, va zdrobiti capetele intre voi.

      Aveti o gandire spalata bine si un comportament primitiv. Va laudati cu bombele nucleare (atat aveti in creier, bombe, rachete si bautura)! De asta sunteti voi mandri? Cum o duce populatia voastra, este fericita, este libera, este educata? Nicidecum, dar in schimb aveti bombe si oligarhi.

      Ramane cum am stabilit, voi stati acolo in Siberia cu masinile voastre extraordinare si noi aici, in lumea civilizata. 

      De cand Kim Jong, Raisi si Lukasenko reprezinta 70% din populatie? Numai la voi un singur om este considerat poporul intreg si Unicul, la noi fiecare individ este propriul stapan.

      Aveti 3 fani (desi de Lukasenko nu sunt sigur).

      Restul oamenilor de pe planeta noastra se uita la voi cu repulsie cum va omorati fratii ca sa le luati pamantul. 

      Cel căruia i-ai răspuns nu manifestă ceea ce tu numești gândire. Este un p0stac ce are o normă de îndeplinit. Are și el o rată de plătit, familie acasă, dosarul de pensionare pe rol... Fii și tu mai înțelegător.

      Minciuna mai 1.6. Am sa iti dau un citat despre ce inseamna majoritatea planetei.

      UN General Assembly adopts Russian resolution against glorification of Nazism 

      The document was supported by 120 countries, while ten abstained and 50 voted against it 

      Russia initiates such a resolution every year. This time, the document was also co-authored by Azerbaijan, Belarus, Cambodia, the Central African Republic, Cuba, North Korea, Equatorial Guinea, Laos, Mali, Nicaragua, Pakistan, South Africa, Sudan, Syria, Venezuela and Vietnam. 

       

      Acum 1-2 saptamani, plenara ONU a adoptat o rezolutie care condamna nazismul si incurajeaza statele planetei sa adopte masuri care sa marginalizeze, sa inabuse noile miscari neo-naziste sau naziste. 

      Rezolutia a fost propusa de Rusia impreuna cu alte tari prietene. Si a fost adoptata prin votul pozitiv dat de 120 de tari. Da, peste 70% din populatia planetei a fost de partea Rusiei si a anti-nazismului.

      Dar 50 de tari au votat negativ. Acestea sunt tarile NATO, aliatele SUA, inclusiv Ucraina care are la putere un regim sprijinit de fortele naziste din Ucraina. 

      China produce chip-uri low-end. China știe să facă seminconductori la fel cum și România avea industrie de calculatoare în 1990.

      Confuzi dictatorii de la conducerea tarilor cu popoarele lor.

      Rusia nu are tari prietene ci doar cativa dictatori prieteni. 

      Nu confunda popoarele cu regimurile dictatoriale.  

      In niciuna din tarile prietene rusiei nu exista alegeri libere, asa incat conducatorii lor nu reprezinta poporul. 

      Stiu ca este orc.

    Poate se apuca și ei de produs semiconductori, chipuri ca sa nu depindă de vest. Desigur nu de ultima generație, dar care să funcționeze, materie prima găsesc pe piata interna.

    1. Poate se apuca sa faca din nou televizoare cu lampi si le rad in fata la astia cu sanctiunile pe semiconductori

      Cred că deja recuperează lămpile de la televizoarele vechi până când își vor redezvolta industria de lămpi.

    Nicio problema cu ce spune ambasadorul. Dar sa vedem si ce a spus Reuters pe 13 dec 2022.

    "Russia ran a budget surplus of 557 billion roubles ($8.81 billion) fr om January to November, the finance ministry said on Monday, a more than fourfold jump fr om October." 

    Ambasadorul ne spune ca este pe deficit si consuma din rezerve. Fals. Reuters ne spune altceva, ca in primele 11 luni, datorita excedentului Gazprom, bugetul Rusiei este pe surplus de aproape 9 mld dolari. 

    "The ministry has also tapped its rainy day fund for cash to cover the deficit to the tune of 560 billion roubles." 

    Da, Reuters confirma ca Rusia consuma din rezerve. Dar nici vorba sa fie vorba de aberatiile ambasadorului. Ci doar 560 mld ruble, adica la cursul Reuters al articolului, 63 ruble/dolar, inseamna 8,8 mld dolari. 

    Sa ne lase in pace americanii cu minciunile lor. 

    1. Ala e surplusul Gazprom, ma rog intr-o tara democratica, poate fi considerat surplusul statului, nu?

      Asta vor romanii? Sa se intoarca comunismul si rusii? E de sezon... 

      Gazprom este o firma la care statul este actionar majoritar. Asa cum Romania este la Hidroelectrica, Nuclearelectrica si la multe alte companii, la Eximbank, la CEC, etc. Nu iti place in Romania care este la fel ca Rusia? Este comunism in Romania?

      Ai mai spus-o pe aia cu comunismul. N-o bagi și pe aici cu tezaurul?

      Vă muncesc ăștia de vă usucă.  

      Rusia nu poate importa nimic. Excedentul bugetar și raportarea la valoarea rublei stabilită de tătuca Putin sunt pentru gușteri.

      Comertul UE cu Rusia de la inceputul conflictului,

      a crescut 28 % - date oficiale Eurostat !!

      Ce sanctiuni economice minunate ??!! 

    doar ca nu se spune ca materia necesara pentru semiconuctori se afla in Fabricile din Odesa!!!

    Pe ce maini este Odesa? 

    ps: sabie cu doua taisuri. 

    s c cret 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb