AMBASADORUL ROMÂNIEI ÎN AZERBAIDJAN, NICOLAE URECHE: Nabucco este un proiect puţin costisitor şi foarte uşor de realizat

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 octombrie 2008

Nabucco este un proiect puţin costisitor şi foarte uşor de realizat

Ambasadorul României în Azerbaidjan, Nicolae Ureche, a acordat, vineri, un interviu ziarului azer Day.Az în care a accentuat interesul României pentru zona caspică, bogată în rezerve de hidrocarburi, precum şi pentru proiectul european Nabucco, la care autorităţile azere au acceptat să participe. Domnia sa a explicat că Bucureştiul încearcă, la fel ca toate ţările europene, să-şi diversifice la maximum rutele de aprovizionare.

Nicolae Ureche a declarat, citat de Agerpres: "Gazoductul Nabucco este, pentru noi, cel mai important proiect. Sperăm foarte mult că la negocierile de până la sfârşitul acestui an se va ajunge la noi progrese în ce priveşte transpunerea în practică a acestui proiect. Cu alte cuvinte, pentru noi, Nabucco este prioritatea nr.1 dintre proiectele energetice regionale".

Diplomatul român a evocat, în acest context, viitoarea conferinţă consacrată acestui proiect, programată în februarie anul viitor în Ungaria, cu participarea ţărilor implicate nemijlocit în concretizarea acestui proiect.

România crede că, în ciuda opoziţiei Rusiei, Nabucco are şanse de realizare

Întrebat ce şanse are acest proiect în condiţiile în care Rusia îl apreciază ca fiind fără perspectivă, ambasadorul României la Baku a răspuns: "Aceasta este părerea lor (a ruşilor-n.r.)". Nicolae Ureche a adăugat: "Din punctul nostru de vedere, Nabucco are toate şansele de realizare: există bani, a fost creat un consorţiu, mai multe ţări aşteaptă se le vină gazele prin această conductă. Nabucco este un proiect puţin costisitor şi foarte uşor de realizat. Astăzi se vorbeşte de Nord Stream, de South Stream, de alte rute de transport, dar proiectul Nabucco are şanse reale de a fi transpus în practică, el bucurându-se de sprijinul UE pe ansamblu".

Băsescu va participa la summitul de la Baku

Totodată, ambasadorul Nicolae Ureche a lăsat să se înţeleagă că preşedintele Traian Băsescu va participa la Summitul energetic, programat pentru noiembrie, la Baku, în pofida programării, tot în această lună, a alegerilor parlamentare din România. "Temele înscrise pe agenda acestei reuniuni sunt foarte importante pentru România şi cred că Traian Băsescu va veni la Baku, în ciuda programului său încărcat", a afirmat şeful misiunii diplomatice a României în Azerbaidjan.

Nabucco va costa aproape şase miliarde de dolari

Gazoductul Nabucco, în valoare de 5,8 miliarde de dolari, urmează să transporte gaze naturale din Asia spre Austria via Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria. Nabucco este destinat să asigure gaze naturale ţărilor europene direct din regiunea Mării Caspice, în special din Azerbaidjan, ocolind Rusia. Uniunea Europeană a făcut din diversificarea rutelor de aprovizionarea cu energie o prioritate, în condiţiile în care aproximativ un sfert din necesarul său de gaze naturale provine din Rusia. Lungimea gazoductului este de circa 3.300 km, iar studiul de marketing a indicat o rezervare a 100% din capacităţile de transport din prima zi de funcţionare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb