Actualizare 20:04 Ponta: "Este posibilă aplicarea în devans a măsurilor destinate mediului economic din Codul Fiscal"
Premierul Victor Ponta a declarat că măsurile destinate mediului de afaceri care sunt conţinute de Codul Fiscal, dar care au fost amânate până la 1 ianuarie 2017, pot intra în vigoare mai devreme dacă "datele certe şi realităţile economice" o permit, el anunţând că l-a informat şi pe preşedintele Iohannis, transmit surse din presă.
Şeful Guvernului a făcut aceste afirmaţii, astăzi, la Palatul Victoria, după o întrevedere avută cu reprezentanţi ai mediului de afaceri care fac parte din Coaliţia pentru Dezvoltarea României.
"Apelul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României şi al mediului de afaceri a fost ca, odată ce se dovedesc prin date certe şi realităţi economice, să încercăm să devansăm intrarea în vigoare a acelor prevederi care evident se referă la mediul de afaceri, prevederi care au fost amânate în actualul text pentru 1 ianuarie 2017. I-am spus şi preşedintelui României, le-am spus şi liderilor politici şi reprezentanţilor mediului de afaceri că noi continuăm să prezentăm toate datele reale, nu estimări, şi pe baza acestora, dacă este posibil mai devreme de 1 ianuarie 2017, o parte din măsurile care sunt amânate un an pot să intre în vigoare pentru a sprijini mediul de afaceri în creare de locuri de muncă, în taxe mai bine plătite, în combaterea evaziunii fiscale", a declarat Ponta.
El a mai adăugat ca Senatul a votat Codul Fiscal şi "cu siguranţă acesta va fi votat de Camera Deputaţilor şi promulgat de preşedinte".
Partidele parlamentare au convenit astăzi după discuţiile privind Codul Fiscal, reducerea etapizată a TVA, astfel încât taxa va fi redusă la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017.
(S.A.)
-----------
Comisia de buget a Senatului a adoptat, ieri, în unanimitate, amendamentele la Codul fiscal convenite la reuniunea liderilor partidelor politice de săptămâna trecută, printre acestea aflându-se şi reducerea etapizată a TVA - la 20% începând cu 1 ianuarie 2016 şi la 19% de la 1 ianuarie 2017.
Preşedintele Comisiei de buget a Senatului, Viorel Arcaş, a declarat, la începutul şedinţei, că amendamentele supuse votului şi cele agreate de liderii partidelor politice nu aduc decât o etapizare a măsurilor prevăzute de proiectul de lege votat în luna iunie.
"De fapt, nu există niciun fel de modificare la Codul fiscal, ci există o etapizare de punere în aplicare a prevederilor care au fost apobate la sfârşitul lunii iunie şi trimise la promulgare", a declarat Viorel Arcaş, citat de Mediafax.
Senatorii din Comisia de buget au votat în unanimitate atât reducerea accizei la carburanţi, cu prorogarea termenului la 1 ianuarie 2017, cât şi eliminarea impozitului pe construcţii de la 1 ianuarie 2017, cu o excepţie solicitată de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, referitoare la construcţiile speciale din agricultură, aceasta urmând să fie eliminată de la 1 ianuarie 2016. De asemenea, au fost votate reducerea impozitului pe dividende de la 16% la 5% de la 1 ianuarie 2017, precum şi plafonarea la cinci salarii a bazei de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale de sănătate, în cazul persoanelor fizice care înregistrează venituri din salarii sau asimilate salariilor, tot de la 1 ianuarie 2017.
La dezbaterile din comisie a fost prezent şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.
Senatorii din Comisia de buget au refuzat să ia în discuţie amendamentele depuse la comisie de Ministerul Finanţelor Publice, altele decât cele agreate de liderii partidelor politice, acestea urmând să fie dezbătute în Comisia de buget a Camerei Deputaţilor.
Potrivit ministrului Finanţelor Publice, amendamentele depuse de MFP "se impun, având în vedere câteva erori de scriere ale Codului fiscal": "Sunt câteva acordări cu ceea ce a apărut ca legislaţie, după trimiterea în Parlament a Codului fiscal, cum ar fi Legea pensiilor militarilor. Sunt câteva prevederi care trebuie luate în calcul având în vedere câteva decizii ale Curţii Constituţionale".
Nu de mult, ministrul finanţelor afirma că proiectul Codului fiscal nu se va modifica "sub nicio formă".
În acelaşi timp, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a spus, în mai multe ocazii, că propunerile de relaxare fiscală din textul Legii Codului fiscal "nu încap" toate odată, oficialul BNR solicitând "dozaj" în adoptarea unor reduceri de taxe.
Liderii partidelor parlamentare au avut, joi, discuţii privind proiectul Codului fiscal, a cărui reexaminare în Parlament a fost cerută de preşedintele statului.
Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, ieri, după şedinţa BPN, că noul Cod fiscal se află într-o procedură accelerată în Parlament, fiind aşteptat să treacă de plenul Senatului astăzi, iar joi de cel al Camerei Deputaţilor, astfel încât să poată fi promulgat de preşedinte până lunea viitoare.
Dragnea a precizat că actualul calendar pentru adoptarea Codului fiscal este unul "foarte strâns".
"Sperăm că duminică poate fi trimis la promulgare, la preşedinte, şi este foarte posibil ca luni să avem noul Cod fiscal", a declarat Dragnea.
Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, sâmbătă, că PNL nu va mai depune alte amendamente la Codul fiscal, în afara celor asupra cărora liderii partidelor politice s-au înţeles în cadrul întâlnirii de joi, şi el afirmând că proiectul Codului Fiscal ar putea ajunge lunea viitoare la promulgare.