Amenzi de peste 150.000 de lei pentru BRK Financial Group

A.A.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 17 octombrie 2017

Amenzi de peste 150.000 de lei pentru BRK Financial Group

Un agent delegat, interzis doi ani de pe piaţa de capital

Agentul a acceptat modificări într-un ordin de tranzacţionare, de la o persoană neautorizată, potrivit ASF

ASF: "Nu au fost raportate tranzacţiile suspecte efectuate în numele a trei clienţi încadraţi în categoria cu risc ridicat şi despre care, în spaţiul public, existau disponibile informaţii în legătură cu măsurile dispuse împotriva acestora de organele de urmărire penală"

În cazul unui client profesional şi a unui client persoană expusă politic, nu a fost obţinută aprobarea în scris a conducerii executive înaintea încheierii contractului de intermediere

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a acordat amenzi cumulate de peste 150.000 de lei la BRK Financial Group (BRK), în urma controlului periodic, potrivit deciziilor din 12 octombrie.

ASF a găsit nereguli în privinţa procedurilor interne, dar şi în evidenţa unor tranzacţii la intermediarul respectiv.

Astfel, compania va avea de achitat 45.000 lei, reprezentând 1,7594% din cifra de afaceri aferentă anului 2016.

Totodată, Flavius Matei a primit o sancţiune de 30.000 lei şi retragerea autorizaţiei de agent delegat şi interzicerea pentru o perioadă de doi ani a dreptului de a ocupa o funcţie, de a desfăşura o activitate sau de a presta un serviciu pentru care se impune autorizarea în condiţiile Legii nr. 297/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, conducătorii Adrian Pop şi Grigore Chiş au primit amenzi de câte 22.500 lei, iar Georgiana Sava, în calitate de reprezentant al compartimentului de control intern, 12.500 lei.

Amenzi de câte 10.000 lei au primit Florica Zoicaş Ienciu, în calitate de conducător, şi Melania Todirică, în calitate de persoană responsabilă cu evaluarea şi administrarea riscurilor.

Totodată, ASF a amendat-o pe Oana Tudor, în calitate de reprezentant al compartimentului de control intern, şi i-a avertizat pe administratorii Mihai Buliga, Anton Ionescu şi Tiberiu Stratan.

Printre neregulile semnalate de ASF a fost faptul că un agent pentru servicii de investiţii financiare (ASIF) al societăţii a acceptat modificările transmise prin e-mail în legătură cu modificarea ordinului de vânzare din 02.02.2015 a 700 acţiuni simbol PRON la preţul de 5,49 lei/acţiune, de către o persoană care nu avea împuternicire pe contul clientului.

De asemenea, evidenţele SSIF BRK Financial Group, în legătură cu ordine/instrucţiuni şi tranzacţii pe care le-a efectuat în contul clienţilor, constând în înregistrările telefonice aferente, nu sunt corespunzătoare întrucât nu conţin toate datele şi informaţiile relevante, contrar prevederilor regulamentelor, mai arată ASF.

Instituţia mai semnalează că, în cazul unui client profesional, cu risc ridicat conform evidenţelor societăţii şi a unui client persoană expusă politic, nu a fost obţinută aprobarea în scris a conducerii executive înaintea încheierii contractului de intermediere.

Totodată, la nivelul societăţii nu au fost identificate, monitorizate şi raportate ONPCSB şi ASF tranzacţiile suspecte efectuate în numele a trei clienţi încadraţi în categoria cu risc ridicat şi despre care, în spaţiul public, existau disponibile informaţii în legătură cu măsurile dispuse împotriva acestora de organele de urmărire penală.

În decizia ASF se mai arată: "La nivelul societăţii nu au fost examinate şi consemnate în scris circumstanţele şi scopul anumitor tranzacţii din datele de 29.07.2015, 27.08.2015, 05.10.2015, 16.11.2015 şi 10.12.2015, considerate ca aparent fără sens economic sau comercial, inclusiv prin solicitarea unor documente suplimentare clienţilor".

Procedura internă privind încheierea tranzacţiilor cu instrumente financiare pe contul propriu (P0004), în baza căreia s-a realizat activitatea de tranzacţionare pe contul HOUSE, în perioada 05.05.2015 - 16.03.2017, nu este adecvată întrucât nu cuprinde informaţii referitoare la portofoliul tranzacţionabil, mai semnalează instituţia de supraveghere.

Aceasta mai menţionează lipsa unor documente întocmite în relaţia cu clienţii, dar şi nereguli în diverse proceduri şi regulamente interne.

SIF Muntenia deţine 18,47% din acţiunile BRK, în timp ce Kanata Invest Corporation a raportat, în martie, o deţinere de 5,17%.

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Dupa cate se vede pe ai nostri,stiu sa-i amendeze ca lumea,dar pe bancile care-si bat joc de oameni se poarta cu manusi.Probabil au luat sistemul dela DNA care face politie politica,indrumata de oameni excroci,interni sau externi.

    1. Foarte bine.

      Sa nu repetam jmecheria din 2009 a aceleasi societati. 

    ...Ca Swiss capital detine si ea aproape 10% din BRK ,din decembrie 2016,pe langa ceilalti doi actionari de mai sus : Sif 4 si Kanata

    Magistraţii Tribunalului Arad au decis condamnarea fostului director al firmei de brokeraj SSIF Broker SA din Deva, după ce aproximativ 300 de clienţi ai societăţii au fost păgubiţi de economiile încredinţate acesteia. Adriana Constantin a primit zece ani de închisoare cu executare.

    SSIF Broker a plătit până acum aproape 2 milioane de lei despăgubiri pentru soluţionarea pe cale amiabilă a laturii civile a dosarului penal privind fraudarea clienţilor de către foştii angajaţi de la Sucursala din Deva. 

    Fosta directoare a sucursalei din Deva a firmei Broker Cluj, Adriana Constantin, a fost trimisă în decembrie 2009 în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Alba Iulia pentru că ar fi înşelat 271 de persoane cu aproape 2 milioane de euro. 

    Potrivit unui comunicat remis de DNA în 2009, în perioada martie 2002 - decembrie 2008, Adriana-Iuliana Constantin, în calitate de director al sucursalei Deva a SC Broker SA Cluj-Napoca, a indus în eroare un număr de 271 persoane prin folosirea unor mijloace frauduloase, cu ocazia încheierii unor contracte de intermediere pentru efectuarea de investiţii pe piaţa de capital, fără a le înregistra în evidenţele contabile. Persoanele respective au fost menţinute în eroare prin prezentarea periodică a unor înscrisuri contrafăcute (portofolii client) care confirmau în mod nereal calitatea de investitor. 

    1. Asta ai omis-o intentionat:"toti fostii clienti de la Deva au fost despagubiti de catre SSIF Broker la valoarea prejudiciului, plus dobanzi legale, plus inflatia din fondurile proprii ale firmei" Exista comunicate la BVB pe tema asta din 2014-2015.

    E un adevarat dezastru de imagine pentru BRK.La firma asta s-au dovedit o gramada de potlogarii.Nu-mi dau seama cum isi mai tin oamenii conturile pe acolo.Printre cele de mai sus se contureaza si sesizarea DIICOT in legatura cu tranzactii prin care isi spala unii banii proveniti din infractiuni sau dosesc banii urmariti de procurori.Acolo e clar ca mecanismul porneste de la conducatori.Nu intamplator a fost repus director o persoana plina de bube.Scopul se vede ca era sa acopere tranzactii ale grupului care l-a pus.

    Au mai fost semnalate si pe aici sau pe AGF tranzactii suspecte prin care se fac ordine la preturi minuscule pe actiuni fara lichiditate pentru a se eluda impozite(e legal sa optimizezi fiscal atunci cand nu distorsionezi piata ,nu cand stabilesti cotatii cu 95% mai mici prin telefonate).

    Consecintele de imagine se vor vedea si asupra SIF4 si Swiss,grupul lor a intrat sub lupa procurorilor cu siguranta pentru ca ASF nu putea sa nu raporteze lucrurile suspecte atat timp cat le-a evidentiat ca atare.In special Dragoi cred ca va fi perceput ca unul care se baga si el la golanii . 

    1. Crezi ca daca existau potlogarii asa cum insinuezi nu le vedeai acum in raportul ASF?Casca bine ochii pe ce-au luat amenzi si sesizeaza ca sunt singura societate de brokeraj caruia i se fac publice amenzile persoanelor fizice angajate in BRK.Prietenii stiu de ce...

      Inteleg. Ei sunt niște neprihaniti dar ii hartuieste si discrediteaza ASFul si DIICOTul. E logic ce zici!

    Banuiesc ca majoritatea firmelor de brokeraj din Romania se foloseau de actiunile clientilor.

    Cunosc o o firma de brokeraj din TM care se ocupa si ea cu asa ceva,cat timp sunt conturi globale,clientii nu au cum sa verifice daca mai detin actiuni 

    Firma de recidivisti...intr-un domeniu in care increderea este o conditie esentiala...de aia si trag le ei pungasii...sa faca grup infractional organizat, sa insele pe altii....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb