An record pentru investiţii la Păltiniş

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 21 aprilie 2008

An record pentru investiţii la Păltiniş

O vreme se părea că la Păltiniş, staţiunea situată la cea mai înaltă altitudine din Româ-nia, nu s-au făcut schimbări majore în direcţia modernizării celei mai vechi staţiuni montane din ţară. Recent însă, o investiţie de amploare finalizată în decembrie 2007 de către SC "Păltiniş" SA la hotelul "Casa Turiştilor", a constituit un prim pas în direcţia ridicării Păltinişului la standardele internaţionale. De acum, aces-ta se poate mândri cu primul hotel de trei stele, oferind iubitorilor de munte şi natură înalta calitate pe care turistul o pretinde astăzi. Cele douăzeci de camere noi, mari, spaţioase, amenajate cu mult bun gust, cu mobilier italian din lemn masiv, aşteaptă turiştii dornici de aer curat, care se pot refugia aici din stresul cotidian.

Despre investiţiile realizate, domnul Teodor Ancuţa, preşe-dintele Consiliului de Adminis-traţie al SC "Păltiniş" SA a declarat: "Din 2006, SC "Păltiniş" SA a început un program mare de investiţii de peste 1,2 milioane de dolari. S-a reuşit cu aceşti bani să se finalizeze corpul - 44 locuri de cazare, pentru care s-au făcut lucrări de investiţii foarte mari. În final, am reuşit să-l terminăm de Anul Nou, cu toate că nu am sperat acest lucru, deoarece au fost multe probleme de rezistenţă, de izolare fonică şi termică, de instalaţii sanitare, electrice, termice, internet, cablu, TV".

De asemenea, o investiţie foarte mare a fost cea de la vila 20 "Păltiniş", cunoscută drept "vila lui Nicu Ceauşescu". Şi aici s-au schimbat instalaţiile sanitare, termice, electrice, mobilierul, a fost introdus cablu TV etc. Lucrările au costat peste 150.000 euro şi au fost efectuate cu materiale de cea mai bună calitate, pentru a aduce şi această vilă la trei stele. La momentul actual, vila dis-pune de 3 apartamente, fiecare dotat cu două dormitoare şi o cameră de zi, având o capacitate de cazare de 14 până la 18 locuri. În acelaşi timp a fost modernizată şi sala de mese. În bucătăria nouă, cei care doresc să-şi pregătească singuri mâncarea au la dispoziţie dotare tehnică de ultimă generaţie. "Vila poate fi închiriată fie în întregime, fie pe apartament. Ea se pretează în mod ideal pentru cei care doresc să organizeze diverse evenimente (zile de naştere, onomastice, petreceri familiale etc.) într-un grup restrâns, intim, departe de stresul citadin", a precizat domnul Teodor Ancuţa.

Un alt obiectiv în care SC SA a investit în anul 2007 a fost cabana 21, care va dispune de 10 dormitoare, o bucătărie şi un living. "Ne-am apucat să refacem cabana după ce aceasta fusese distrusă de un brad care căzuse asupra ei în 2006; acum suntem într-o fază destul de avansată pentru a o putea finaliza. Aceasta va ridica capacitatea noas-tră de cazare la 192 de locuri, din care 80 vor fi la trei stele", a adăugat peşedintele C.A. al SC Păltiniş SA.

Anul 2007 a fost anul în care SC "Păltiniş" SA a făcut investiţiile cele mai mari, dublu faţă de ultimii 6 ani. Ele au fost făcute cu convingerea că şi veniturile vor fi pe măsură începând cu 2008. 2007 a fost şi anul cu cea mai bună cifră de afaceri şi cea mai mare creştere din ultimii ani, aproximativ 25% faţă de 2006. În 2008, lucrările de modernizare au fost extinse asupra bucătăriei şi a recepţiei, care în momentul de faţă sunt în faza de finalizare. Hotelul dispunea deja de o sală de conferinţe, o sală de fitness, un club de distracţii, pretându-se astfel foarte bine pentru team-buildinguri, con-fe-rin-ţe sau seminarii, cantonamente, banchete, nunţi. "După cum ştiţi, la munte activitatea este sezonieră - vara şi iarna -, dar datorită acestor condiţii sperăm să creştem gradul de ocupare şi în extrasezon. Fiind situat la doar 30 km de Sibiu, Păltinişul constituie o reală alternativă la Sibiu, mai ales având în vedere faptul că firma noastră practică deviza "cele mai mici preţuri la cea mai mare altitudine. O cameră la două stele costă doar 150 lei, iar una la trei stele 250 lei", mai spune domnul Ancuţa.

Pentru acest an, domnul Teodor Ancuţa şi-a propus continuarea investiţiilor, accesarea creditelor nerambursabile şi aducerea tuturor activelelor la trei stele, schimbarea mobilierului, modernizarea restaurantului, realizarea de locuri de agrement şi distracţie pentru turişti, astfel încât să se realizeze dublarea veniturilor societăţii".

Domnul Teodor Ancuţa ne-a precizat: "Pentru a face însă ca Păltinişul să devină o staţiune competitivă la nivel naţional cu Poiana Braşov, Predealul sau Sinaia aceste investiţii remarcabile private nu sunt suficiente. Este nevoie ca şi administraţia Sibiului să se implice în dezvoltarea staţiunii, în afară de a percepe taxe şi impozite ca în centrul Sibiului. La momentul actual, banii se scurg doar într-o singură direcţie - spre bugetul statului, fără însă ca administraţia locală să măsuri pentru îmbunătăţirea infrastructurii, cum ar fi înlăturarea murdăriei, repararea drumurilor stricate, introducerea gazului metan etc. Dacă consiliul judeţean ar începe să se gândească şi la Păltiniş, în loc să construiască o pârtie de ski la Jina, atunci în sezonul de iarnă nu s-ar mai crea cozi imense la telescaunul care deserveşte unica pis-tă de ski a celei mai vechi staţiuni montane din ţară. Dacă toate cele patru localităţi care au un cuvânt de spus la Păltiniş (Sibiu, Cristian, Poplaca, Răşinari) ar ajunge la un punct comun, atunci s-ar putea accesa fonduri nerambursabile pentru crearea de noi pârtii de ski, care să le aducă venituri considerabile tuturor, prin faptul că atrag mai mulţi turişti. Alături de iniţiativa şi investiţiile particulare, acest lucru ar putea în sfârşit propulsa Păltinişul, pe care dorim să-l vedem nu în gloria vremurilor apuse, ci ridicat la standarde internaţionale, obiect de mândrie pentru Sibiu, aşa cum a fost încă de la înfiinţarea sa".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb