ANAF controlează veniturile obţinute de români din criptomonede şi NFT-uri

F.D.
Miscellanea / 5 iulie 2022

ANAF controlează veniturile obţinute de români din criptomonede şi NFT-uri

Inspectorii ANAF au intensificat controalele asupra veniturilor obţinute de români din minarea sau tranzacţionarea de criptomonede şi NFT-uri în perioada 2016-2021, în contextul în care piaţa din România este în continuă creştere şi înregistrează un număr de peste 423.000 de persoane care efectuează astfel de tranzacţii, se arată într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, studiul realizat de Markets and Markets arată că piaţa NFT-urilor va ajunge la o valoare de 13,6 miliarde de dolari în 2027, cu o creştere de 35% faţă de 2022.

Unul dintre cele mai importante şi actuale aspecte este îndeplinirea de către investitori a obligaţiilor fiscale aferente tranzacţiilor efectuate pe piaţa criptomonedelor. Aceştia trebuie să ţină o evidenţă încă de când au realizat prima tranzacţie, pentru a nu risca amenzi şi penalităţi din partea autorităţilor în caz de nedeclarare sau declarare cu întârziere.

Persoanele fizice care au realizat venituri din criptomonede (inclusiv cele din tranzacţionarea cu NFT-uri) trebuie să declare anual aceste câştiguri ca venituri din alte surse prin Declaraţia unică, care se depune până la data de 25 mai a anului următor pentru veniturile obţinute în anul curent.

"În cazul acestor tranzacţii, se declară doar câştigul determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei, precum comisioanele percepute de către platformele de tranzacţionare. Câştigul poate fi realizat atunci când încasăm un surplus, dar şi atunci când utilizăm acest surplus pentru a achiziţiona, în FIAT (monedă convenţională), bunuri sau servicii cu cardul crypto. Venitul realizat este de obicei echivalat în FIAT la momentul în care retragem câştigul într-un cont bancar. Există, însă, şi situaţii în care platformele de tranzacţionare permit deţinerea unui portofel în FIAT. În astfel de cazuri, câştigul va fi considerat a fi realizat după transferul efectuat în portofelul disponibil în FIAT şi trebuie declarat, indiferent dacă este mai departe transferat în contul bancar sau folosit pentru a efectua alte tranzacţii pe platformă", menţionează Andrei Popescu, Tax Manager, Soter & Partners.

Şi operaţiunile de tip "stake" pentru criptomonede şi NFT-uri înregistrează un nivel ridicat de popularitate, iar specialiştii atrag atenţia asupra tratamentului fiscal al acestora: "Venitul pasiv generat în urma operaţiunii de "staking" reprezintă un venit impozabil la momentul conversiei în FIAT. Deşi acest venit este asimilat unei dobânzi, având în vedere metoda similară de recompensare a investitorului pentru blocarea unui număr de token-uri, trebuie încadrat tot în categoria veniturilor din alte surse, ţinând cont de cadrul legal încă limitat", explică Ioana Dragu, Tax Senior Consultant, Soter & Partners.

În cazul persoanelor fizice care creează NFT-uri, acestea vor realiza, pe lângă veniturile menţionate mai sus, redevenţe (drepturi de proprietate intelectuală). Aceste redevenţe vor fi generate atât la prima vânzare a NFT-ului (mai exact la listare), cât şi la fiecare vânzare ulterioară, pe pieţele secundare.

În comparaţie cu rapoartele emise de către platformele care permit tranzacţionarea la bursă, platformele prin care se tranzacţionează criptomonede şi NFT-uri nu emit întotdeauna situaţii la fel de clare sau cel puţin la fel de uşor de interpretat atunci când investitorii vor să îşi analizeze portofoliul, mai ales dacă tranzacţiile nu sunt echivalate în FIAT. "În astfel de cazuri, până la o îmbunătăţire a rapoartelor emise, recomandarea este ca investitorii să îşi ţină o evidenţă manuală privind diversele achiziţii şi vânzări efectuate pentru a putea avea o situaţie cât mai clară la sfârşit de an. Unde o astfel de situaţie este greu de interpretat pentru un investitor aflat la început, este recomandat ca situaţia să fie analizată de către un consultant fiscal, care poate oferi asistenţa necesară cu efectuarea calculului privind câştigul realizat şi pregătirea declaraţiei", adaugă Ioana Dragu, Tax Senior Consultant, Soter&Partners.

Declaraţia unică se poate depune de către cei vizaţi atât prin mijloace electronice de transmitere la distanţă (Spaţiul Privat Virtual sau online pe www.e-guvernare.ro, dacă deţin o semnătură electronică calificată), cât şi în format fizic, prin poştă sau la registratura autorităţii fiscale teritoriale la care este arondat contribuabilul.

Atât veniturile din criptomonede, cât şi cele obţinute din NFT-uri, odată ce sunt echivalate în FIAT, sunt supuse impozitului de 10% şi, în anumite cazuri, contribuţiilor sociale. Atunci când câştigurile realizate depăşesc plafonul de 12 salarii minime brute, adică 30.600 RON pentru 2022, investitorii datorează, pe lângă impozit pe venit, CASS în valoare de 10% din cele 12 salarii minime, indiferent de venitul efectiv realizat.

În cazul creatorilor de NFT-uri, dacă obţin drepturi de autor peste plafonul de 12 salarii minime brute amintit mai sus, aceştia datorează şi CAS în cotă de 25% pe venitul ales. Venitul ales nu poate fi mai mic decât echivalentul a 12 salarii minime brute. Astfel, pentru anul 2022, CAS minim datorat a fost de 7.650 RON, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb