Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală prezintă raportul acţiunilor întreprinse în luna iulie 2023 de către direcţiile de specialitate din cadrul Agenţiei şi rezultatele generate de acestea, informează un comunicat de presă al Ministerului Finaţelor şi al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Ministrul Marcel Boloş a transmis: "Nevoia unei bune colectări a veniturilor este un subiect amplu dezbătut pe agenda publică. Şi este firesc, pentru că îmbunătăţirea acestui proces contribuie inerent la finanţarea proiectelor şi programelor guvernamentale de investiţii. Tocmai de aceea am decis să publicăm aceste raportări. Ne-am asumat să monitorizăm atent tranzacţiile şi situaţiile financiare suspecte şi să acţionăm acolo unde sunt posibile cazuri de evaziune. ANAF a intensificat controlul asupra zonelor sensibile în ceea ce priveşte evaziunea, precum comerţul cu produse supuse accizelor, importul şi exportul de mărfuri. Solicitarea mea fermă faţă de inspectori este ca în timpul acţiunilor de control să ofere informaţii şi sfaturi contribuabililor, să explice regulile şi regulamentele fiscale acolo unde este nevoie, pentru a evita erorile şi inadvertenţele. Angajamentul faţă de respectarea drepturilor contribuabililor şi faţă de asigurarea unui mediu fiscal corect şi transparent este un deziderat ce trebuie asumat în fiecare zi. Dincolo de acestea, vital este să ne concentrăm pe un proces profund de reorganizare şi transformare digitală", conform sursei citate.
Strategia ANAF în ceea ce priveşte activitatea de control fiscal se concentrează în jurul a două principii:încurajarea creşterii conformării voluntare la declarare a contribuabililor; prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, menţionează sursa.
În vederea creşterii conformării la declarare a contribuabililor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, prin structurile de control fiscal, desfăşoară în prezent două tipuri de acţiuni care presupun interacţiunea de la distanţă cu contribuabilul: emiterea Notificării de conformare, care reprezintă un document prin care organul de inspecţie fiscală transmite contribuabililor/plătitorilor prezumtivi a fi selectaţi pentru efectuarea inspecţiei fiscale riscurile fiscale identificate, în scopul reanalizării situaţiei fiscale şi îndeplinirii obligaţiilor fiscale conform prevederilor legale, ori a clarifica riscurile fiscale notificate, după caz;
efectuarea de acţiuni de verificare documentară, care constau în realizarea unei analize de coerenţă a situaţiei fiscale a contribuabilului/plătitorului, pe baza documentelor existente la dosarul fiscal al contribuabilului/plătitorului, precum şi pe baza oricăror informaţii şi documente transmise de terţi sau deţinute de organul fiscal, care au relevanţă pentru determinarea situaţiei fiscale, potrivit sursei citate.
Contribuabilii cu risc fiscal ridicat sunt supuşi acţiunilor de control fiscal, respectiv:inspecţia fiscală în cazul contribuabililor care, urmare Notificării de Conformare, nu corectează şi nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost notificaţi;controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală; inspecţia fiscală în cazul contribuabililor care, urmare Notificării de Conformare, nu corectează şi nu clarifică riscurile fiscale pentru care au fost notificaţi;controlul antifraudă în cazul contribuabililor pentru care există indicii de evaziune fiscală, transmite sursa.
De asemenea, în luna iulie 2023 au fost realizate de către structurile cu atribuţii de control fiscal din ANAF:3.289 acţiuni de control fiscal (inspecţii fiscale şi verificări documentare), fiind stabilite obligaţii fiscale suplimentare prin decizii de impunere de 422.443.786 lei, respectiv a fost diminuată pierderea fiscală înregistrată de contribuabili cu suma de 94.464.934 lei;3.646 controale antifraudă, fiind estimate implicaţii fiscale în valoare de 129.713.483 lei, respectiv fiind aplicate sancţiuni contravenţionale (amenzi şi confiscări) în valoare de 16.972.358 lei. Comparativ, în luna iunie s-au realizat un număr de 1.924 controale antifraudă, relatează sursa citată.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2023, 07:58)
in afara de a jupui persoanele fizice independente care sau trezit cu Decizii de impunere false de zeci de mii de euro , si asta de 7 ani in urma faceti aceasta japca.....la cine sa va mai duceti in control?? Investitorii straini pleaca de ani de zile din spelunca asta....au ramas bugetarii, pensionarii si beizadelele lor analfabete functional dar plini de diplome.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2023, 12:32)
PROSTII, MINCINUI
2. Degeaba
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2023, 15:45)
Fac inspecții la cei care deja plătesc. Pentru firmele străine intervin ambasadele, sau ataca inspectorii fiscali in instanță pe persoană fizică, in timp ce ANAF nu le oferă sprijin.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 19.08.2023, 16:24)
Avem corporații multinaționale care operează de ani de zile cu pierderi masive în România. Ei nu plătesc taxe, săracii, pentru că nu au profit. Probabil rămân aici din motive filantropice căci altfel nu-mi explic.
Cam așa merge antifrauda în România.