ANAF şi ASF nu răspund clar emitenţilor dacă fondurile de investiţii plătesc sau nu impozitul pe dividende

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 16 octombrie 2017

ANAF şi ASF nu răspund clar emitenţilor dacă fondurile de investiţii plătesc sau nu impozitul pe dividende

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu au lămurit emitenţii din piaţa de capital dacă fondurile de investiţii plătesc sau nu impozitul de pe dividende, conform prevederilor Codului Fiscal.

După ce fondurile le-au cerut integral dividendele, fără reţinerea la sursă a impozitului, unii emitenţi s-au adresat ANAF şi ASF pentru a afla dacă fondurilor de investiţii sunt sau nu persoane juridice.

Clarificarea este importantă deoarece Art. 43 din Legea 227/2015 care arată că "O persoană juridică română care plăteşte dividende către o persoană juridică română are obligaţia să reţină, să declare şi să plătească impozitul pe dividende reţinut către bugetul de stat, astfel cum se prevede în prezentul articol".

Conform legii pieţei de capital 297/2004, fondurile de investiţii sunt organisme de plasament colectiv fără personalitate juridică.

Astfel, ANAF avea de clarificat dacă "fără personalitate juridică" este acelaşi lucru cu a nu fi persoană juridică.

Răspunsul ANAF nu a fost edificator. Potrivit unei adrese ANAF primită de un emitent, "dispoziţiile art. 43 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, fac referire la impozitul pe dividende plătite de o persoană juridică către o altă persoană juridică". Emitentul respectiv ne-a spus că de la ASF nu a primit nici un răspuns, la aceeaşi solicitare.

Recent, SIF Moldova a anunţat că, în urma consultării ANAF, Consiliul de Administraţie a decis plata la valoare brută a dividendelor aferente anului 2016 pentru fondurile de investiţii fără personalitate juridică şi realizarea cu celeritate a demersurilor privind restituirea impozitului reţinut pentru dividendele aferente anului 2015 cuvenite fondurilor de investiţii fără personalitate juridică, urmând a fi anunţată data la care acesta se va restitui către persoanele în cauză".

SIF Moldova a solicitat entităţilor în cauză să transmită o declaraţie pe propria răspundere semnată de reprezentantul legal/persoană autorizată, care să cuprindă următoarele informaţii: - tipul fondului închis/deschis de investiţii; - lipsa personalităţii juridice; - datele de identificare ale fondului înregistrate la Depozitarul Central şi ASF.

În condiţiile în care ANAF nu îşi asumă o interpretare clară a legii, spunând în finalul adresei sale că răspunsul nu reprezintă un act administrativ fiscal sau un act administrativ de autoritate, în viitor, la un eventual control, emitenţii s-ar putea trezi că datorează impozitul pe dividende pentru fondurile de investiţii, iar, mai departe reţinerea acestei taxe a fondurilor s-ar reflecta asupra altor investitori din acele fonduri decât în prezent.

O interpretare publicată pe site-ul fiscalitatea.ro, atribuită consultantului fiscal Ionuţ Jinga, pe 10 iulie 2017, arată că fondurile de investiţii datorează impozit pe dividende, fiind asimilate persoanelor juridice.

Site-ul citează Art. 187 şi 188 din Codul civil: "-Art.187. Orice persoană juridică trebuie să aibă o organizare de sine stătătoare şi un patrimoniu propriu, afectat realizării unui anumit scop licit şi moral, în acord cu interesul general.

-Art. 188 Sunt persoane juridice entităţile prevăzute de lege, precum şi orice alte organizaţii legal înfiinţate care, deşi nu sunt declarate de lege persoane juridice, îndeplinesc toate condiţiile prevăzute la art. 187".

Conform sursei citate, având în vedere aceste prevederi legale, rezultă că fondurile de investiţii, dacă au organizare de sine stătătoare şi un patrimoniu propriu, sunt persoane juridice, deşi nu sunt declarate legal persoane juridice: "Astfel, pot fi aplicate prevederile art 43 alin. 1 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal, în situaţia repartizării dividendelor către fondurile de investiţii respective.

Această opinie este susţinută şi de prevederile alin. 5 ale art. 43 din Codul fiscal, care enumeră strict limitativ excepţiile de la aplicarea prevederilor art. 43 şi anume: «a) fondurilor de pensii administrate privat, fondurilor de pensii facultative;

b) organelor administraţiei publice care exercită, prin lege, drepturile şi obligaţiile ce decurg din calitatea de acţionar al statului/unităţii administrativ-teritoriale la acea persoană juridică română»".

Consultantul citat arată că, în aceste excepţii de la impozitare nu sunt incluse fondurile de investiţii fără personalitate juridică.

În situaţia în care aceste fonduri nu au organizare de sine stătătoare sau patrimoniu propriu, potrivit Codului civil nu pot fi asimilate persoanelor juridice şi, în consecinţă, nu se pot aplica prevederile art. 43 alin 1 din Codul fiscal, care se referă numai la persoane juridice", conchide consultantul.

Impozitul pe dividend este de 5%.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5640
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2853
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9164
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.8405

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb