Majoritatea analiştilor mizează pe menţinerea dobânzii de politică monetară la 10,25% pe an şi pe scăderea rezervelor minime obligatorii la pasivele în lei după şedinţa BNR din 6 ianuarie, măsuri care nu ar dezgheţa însă piaţa în cazul tranzacţiilor pe termen mai lung între bănci.
Nicolae Alexandru Chidesciuc, economistul senior al ING Bank România, a declarat, citat de NewsIn: "În ianuarie, ne bazăm pe o menţinere a dobânzii de politică monetară şi pe tăierea rezervelor minime obligatorii, care ajută doar în cazul dobânzilor pe termen scurt. Pentru ca şi cele pe termen lung să coboare, trebuie o politică monetară mai fermă, cu mesaje clare, care să redea încrederea jucătorilor". Economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru, apreciază că, în şedinţa din 6 ianuarie 2009, BNR va decide să menţină dobânda de politică monetară la nivelul actual, de 10,25% pe an, dar ar putea scădea din nou nivelul RMO-urilor pentru pasivele în lei, de la 18 la 16%.
Pe de altă parte, Dumitru atrage atenţia că reducerea finanţării pentru băncile din România de la băncile-mamă determină şi o diminuare a bazei de calcul pentru rezervele minime obligatorii la pasivele în valută, implicit o scădere a sumelor cons-tituite ca RMO, parte a rezervei valutare.
Pe de altă parte, economistul-şef al Băncii Comerciale Române (BCR), Lucian Anghel, susţine că deciziile băncii centrale privind dobânda cheie şi rezervele minime obligatorii vor depinde în principal "de semnalul de colaborare pe care îl va primi BNR din partea guvernului".